• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Valsts kontrole: Par bruņoto spēku apgādes un nodrošinājuma sistēmu. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 9.06.2010., Nr. 91 https://www.vestnesis.lv/ta/id/211562

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Latvijas Bankas konvertējamo valūtu kursi

Vēl šajā numurā

09.06.2010., Nr. 91

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Valsts kontrole: Par bruņoto spēku apgādes un nodrošinājuma sistēmu

Aizsardzības ministrijas (AM) izveidotā daudzpakāpju Nacionālo bruņoto spēku (NBS) apgādes un nodrošinājuma sistēma ir sarežģīta un neefektīva, tās darbības nodrošināšanai nepieciešamie resursi pārsniedz ieguvumus, jo netiek sasniegti sistēmas darbības mērķi un ir pieļauts nelietderīgs valsts budžeta līdzekļu izlietojums vismaz 1 227 411 latu apmērā, revīzijā konstatējusi Valsts kontrole (VK).

VK atklājusi, ka NBS pretmīnu kuģu iegādes procesā nelietderīgi izlietoti vismaz 501 577 lati, savukārt, ieviešot jauno lauka formas tērpu, ir pieļauts nepamatots izgatavojamo izstrādājumu sadārdzinājums par vismaz 725 834 latiem.

Aizsardzības ministrija nav izstrādājusi vienotu politiku valsts militāro iepirkumu jomā un nav izveidojusi racionālu militāro iepirkumu sistēmu. Piemēram, lai gan informācija par Nacionālo bruņoto spēku bruņojuma un munīcijas iegādi ir konfidenciāla un aizsargājama, AM NBS bruņojuma iegādēm Ministru kabinetā ir ierosinājusi atklātu iepirkuma metodi, savukārt NBS formas tērpu sastāvdaļu, tai skaitā zābaku, iegādei piemērots normatīvajos aktos noteiktais izņēmuma gadījums, nosakot šādu iepirkumu par būtisku valsts interešu aizsardzībai.

NBS centralizētajiem iepirkumiem līdz 2009.gadam nav izmantotas NATO uzturēšanas un apgādes aģentūras (NAMSA) piedāvātās iespējas.

AM ir pieļāvusi, ka bez pietiekama pamatojuma nepieciešamajiem apjomiem NBS karavīru individuālā ekipējuma un bruņojuma modernizācijas ietvaros noslēgti ilgtermiņa līgumi kopsummā vismaz par 46,5 miljoniem latu.

AM nav izveidota NBS spēju attīstības projektu uzraudzības sistēma, līdz ar to bez pietiekama izvērtējuma un nenosakot nacionālās prioritātes, ir akceptēti Nacionālo bruņoto spēku ierosinātie attīstības projekti un uzņemtas ilgtermiņa saistības, radot finansiālo saistību izpildes risku.

Par revīzijā konstatētajiem pārkāpumiem VK ir informējusi tiesībsargājošās iestādes.

Revīzija “Nacionālo bruņoto spēku tehniskā nodrošinājuma un apgādes sistēmas darbības efektivitāte un likumība” veikta par laika posmu līdz 2009.gada 30.aprīlim.

Valsts kontroles informācija

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!