• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Pēc tikšanās ar Ministru prezidentu. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 10.06.2010., Nr. 92 https://www.vestnesis.lv/ta/id/211631

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Amatu konkursi

Vēl šajā numurā

10.06.2010., Nr. 92

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Pēc tikšanās ar Ministru prezidentu

Valsts prezidents Valdis Zatlers: Labdien, cienījamie žurnālisti! Šodien pirmā tēma, kuru mēs apspriedām, bija situācija KNAB. Tika nolemts šo jautājumu izskatīt 19.jūnijā Nacionālās drošības padomes sēdē. Uz sēdi uzaicināta arī visa KNAB vadība, lai mazinātu konfliktu, kas ir pašā KNAB, lai KNAB varētu veikt savas funkcijas pēc iespējas efektīvāk, jo viņu uzdevums ir cīnīties ar korupciju.

Otrais jautājums, kuru mēs šodien apspriedām, ir sociālo partneru – arodbiedrību, Latvijas Darba devēju konfederācijas, Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameras un arī Latvijas Pašvaldības savienības – kopējā vēstule ar viedokli, kā viņi vērtē pašreizējo valdības un parlamenta darbu. (Skat. šā “LV” laidiena 36.lpp. – Red.) Jāpiekrīt valdības sociālo partneru viedoklim, ka šobrīd bezargumentēti šūpot kāda ministra krēslu nav tomēr valstiski atbildīga rīcība.

Protams, trešais temats bija valdības sarunas ar Starptautisko Valūtas fondu un Eiropas Komisiju, kādi ir rezultāti un perspektīvas un kāds varētu būt budžeta rāmis, aprises un iespējamais scenārijs tieši izdevumu un ieņēmumu sabalansēšanai nākamā gada budžetā.

Jautājums: Prezidenta kungs, es gribētu jautāt par piektdien plānotajām sarunām ar Saeimas frakcijām. Kas ir galvenie jautājumi, uz kuriem jūs gribat saņemt no deputātiem atbildes, un tēmas, par kurām jūs runāsit?

V.Zatlers: Šī būs jau trešā reize, kad parlamentārā gada beigās es tiekos pilnīgi ar visām parlamentā pārstāvētajām partijām, arī ar neatkarīgajiem deputātiem. Sarunas ir parlamentārā darba analīze, kas palicis nepadarīts un kādi varētu būt mērķi arī nākamajam parlamentārajam gadam. Neskatoties uz to, ka būs jaunas Saeimas vēlēšanas un mums būs jauns parlamenta sastāvs, tomēr šo frakciju viedokļi ir vērā ņemami. Protams, tā ir tāda priekšspēle, uvertīra manai uzrunai pēdējā Saeimas sēdē 17.jūnijā.

Jautājums: Man jautājums par KNAB. Šobrīd publiski ir izskanējuši divi viedokļi – sabiedrība par atklātību “Delna” ir aicinājusi premjeru izvērtēt Vilnīša atbilstību amatam, savukārt Dzintars Jaundžeikars, kas vada Saeimā Nacionālās drošības komisiju, ir teicis, ka premjers ir pārkāpis likumu. Kāds ir jūsu viedoklis šajā strīdā?

V.Zatlers: Es pieņēmu lēmumu sasaukt Nacionālās drošības padomes sēdi, jo tajā ir pārstāvētas gan parlamenta komisijas, gan parlamenta priekšsēdētājs, gan valdības vadītājs un atbildīgie ministri. Tiks uzaicināta visa KNAB vadība. Tātad mēs izskatīsim šo jautājumu kā valstisku problēmu, nevis kā dažu amatpersonu vai nevalstisko organizāciju savstarpēji dažādus viedokļus. Mēs par to vienojāmies gan ar Saeimas priekšsēdētāju Daudzes kungu šorīt, gan ar Ministru prezidentu Dombrovska kungu. Tas ir vissaprātīgākais veids, kā atrast atrisinājumu, lai KNAB strādātu efektīvi un lai to neplosītu pretrunas.

Jautājums: Sakiet, kāds ir jūsu viedoklis, uz kā rēķina vajadzētu konsolidēt nākamā gada budžetu, lai palielinātu ieņēmumus vai samazinātu izdevumus, un vai jūs atbalstāt atsevišķu nodokļu paaugstināšanu?

V.Zatlers: Protams, viennozīmīgi tas ir valdības, parlamenta un, es teikšu vēl vairāk, tas būs nākamā parlamenta un valdības galvenais jautājums – kā sabalansēt izdevumus ar ieņēmumiem. Bet, ja mēs iedomāsimies analoģiju ar ģimeni vai ar kādu darba ņēmēju, kas atnāk uz darbu un saka: “Ziniet, es saskaitīju, cik man vajag naudas, un tagad, lūdzu, maksājiet man tādu algu!”, tad darba devējs noteikti nav priecīgs. Bet tādas situācijas bija pirms dažiem gadiem samērā biežas. Manuprāt, tomēr vispirms ir tas, cik mēs spējam valstī nopelnīt, un tad skatīt, cik mēs varam tērēt. Vienīgais kritērijs, ka mēs drīkstam tērēt par 6% vairāk nākamajā gadā, nekā nopelnām.

Jautājums: Prezidenta kungs, kā jūs vērtējat savstarpējās apsūdzības, ko izsaka “Aerodium” un Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras vadītājs, ņemot vērā mūsu starptautisko reputāciju?

V.Zatlers: Tā situācija, kādu mēs redzam presē ar abu pušu dažādiem viedokļiem, liecina par to, ka viena pati pagale šajā gadījumā noteikti nedeg, ka ir kaut kas, kas ir pārkāpts gan no valsts institūcijas puses, gan kaut kas, kas ir pārkāpts tieši no konkrētās firmas puses. Tieši tāpēc tas kaitē gan iekšēji – cilvēku uzticībai valsts iestādēm un tiem procesiem, ko veic valsts iestādes, gan ārējam tēlam. Ir ļoti svarīgi, lai šis gadījums tiktu izmeklēts ne tikai krimināltiesiski, bet arī administratīvā kārtā – tātad dienesta izmeklēšana par to, kāpēc tāda situācija vispār varēja izveidoties. Šis jau nav jauns stāsts. Tas ir trīs gadus vecs stāsts, ja mēs paskatāmies vismaz tajos faktos, ko abas ieinteresētās puses mums stāsta. Jo ātrāk būs atbildes uz jūsu jautājumu un uz tiem jautājumiem, ko es vēlos uzdot, jo ātrāk šī situācija atrisināsies.

Valsts prezidenta preses dienesta preses īssaieta transkripts pēc Valsts prezidenta Valda Zatlera tikšanās ar Ministru prezidentu Valdi Dombrovski 2010.gada 9.jūnijā

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!