• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Konkurences padomes 2010. gada 20. maija lēmums Nr. 40 "Par lietas neierosināšanu". Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 16.06.2010., Nr. 95 https://www.vestnesis.lv/ta/id/211863

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Konkurences padomes lēmums Nr.42

Par tirgus dalībnieku apvienošanos

Vēl šajā numurā

16.06.2010., Nr. 95

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Konkurences padome

Veids: lēmums

Numurs: 40

Pieņemts: 20.05.2010.

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Konkurences padomes lēmums Nr.40

Rīgā 2010.gada 20.maijā (prot. Nr.18, 3.§)

Par lietas neierosināšanu

Par SIA "TV-21" 28.04.2010. iesniegumu Nr.8

2010.gada 5.maijā Konkurences padome saņēma SIA "TV-21" 2010.gada 28.aprīļa iesniegumu Nr.8 (turpmāk tekstā – Iesniegums).

SIA "TV-21" Iesniegumā norāda, ka starp SIA "TV-21" (iepriekšējais nosaukums SIA "Vīza V" ) un SIA "Baltkom IVS" tika noslēgts līgums, saskaņā ar kuru SIA "TV-21" nodod un SIA "Baltkom IVS" pieņem tiesības slēgt līgumu ar trešajām personām par televīzijas kanāla "TV-21" retranslāciju. Starp SIA "Baltkom IVS" un SIA "Baltkom TV SIA" 2008.gada 24.aprīlī ir noslēgts vienošanās protokols, no kura izriet, ka SIA "Baltkom IVS" un SIA "Baltkom TV SIA" vienojās izbeigt 2000.gada 1.janvārī noslēgto līgumu Nr.6b par televīzijas programmas "TV-21" izplatīšanu, sākot ar 2008.gada 1.maiju, sakarā ar to, ka SIA "Baltkom IVS" vairs nesaņēma abonentmaksu no SIA "Baltkom TV SIA". Tomēr laika posmā no 2008.gada 1.maija līdz 2008.gada 29.decembrim SIA "Baltkom TV SIA" savā kabeļtelevīzijas tīklā retranslēja televīzijas programmu "TV-21".

SIA "TV-21" Iesniegumā norāda, ka, ņemot vērā iepriekš minēto, SIA "TV-21" ir pamats uzskatīt, ka 2008.gada 24.aprīlī SIA "Baltkom IVS" un SIA "Baltkom TV SIA" starpā noslēgtā vienošanās protokola sekas ir konkurences deformēšana televīzijas programmu retranslēšanā Latvijas teritorijā, kas ir aizliegts saskaņā ar Konkurences likuma 11.pantu. SIA "TV-21" norāda, ka iespējamais pārkāpums izpaužas tādā veidā, ka citi televīzijas operatori Latvijā laika periodā no 2008.gada 1.maija līdz 2008.gada 29.decembrim maksāja par programmas "TV-21" retranslēšanu uz noslēgto līgumu pamata, bet SIA "Baltkom TV SIA", ievērojot visu iepriekš norādīto, retranslēja programmu "TV-21" bezmaksas.

SIA "TV-21" lūdz Konkurences padomi ierosināt lietu par iespējamo Konkurences likuma 11.panta pārkāpumu izpēti SIA "Baltkom IVS" un SIA "Baltkom TV SIA" darbībās un pārkāpuma gadījumā veikt likumā noteiktās darbības.

SIA "TV-21" ir sabiedrība ar ierobežotu atbildību, kura reģistrēta Latvijas Republikas Komercreģistrā ar vienoto reģistrācijas Nr. 50003490181, tās juridiskā adrese: Rīga, Miesnieku iela 14–45, LV–1050.

SIA "Baltkom IVS" ir sabiedrība ar ierobežotu atbildību, kura reģistrēta Latvijas Republikas Komercreģistrā ar vienoto reģistrācijas Nr. 40003311780, tās juridiskā adrese: Rīga, Kurzemes prospekts 3, LV–1067.

SIA "Baltkom TV SIA" ir sabiedrība ar ierobežotu atbildību, kura reģistrēta Latvijas Republikas Komercreģistrā ar vienoto reģistrācijas Nr. 40003005264, tās juridiskā adrese: Rīga, Vecpilsētas iela 19, LV–1050.

Izvērtējot Iesniegumā ietverto informāciju, Konkurences padome

konstatēja:

1. SIA "TV-21" iebildumi pēc būtības ir par to, ka starp SIA "Baltkom IVS" un SIA "Baltkom TV SIA" noslēgtā vienošanās, par 2000.gada 1.janvārī noslēgtā līguma Nr.6b izbeigšanu, protokola sekas ir konkurences deformēšana televīzijas programmu retranslēšanā Latvijas teritorijā, jo no 2008.gada 1.maija līdz 2008.gada 29.decembrim SIA "Baltkom TV SIA" turpināja retranslēt programmu "TV-21", par to nemaksājot. SIA "TV-21" uzskata, ka tādējādi citi televīzijas operatori (citi tirgus dalībnieki) ir nostādīti nelabvēlīgākā situācijā, jo viņiem par programmas "TV-21" retranslāciju attiecīgajā laika periodā bija jāmaksā. Tādējādi iepriekš minētās darbības SIA "TV-21" ieskatā atbilst Konkurences likuma 11.pantā noteiktajam pārkāpumam.

2. Konkurences likuma 11.panta pirmajā daļā ir noteikts, ka "Ir aizliegtas un kopš noslēgšanas brīža spēkā neesošas tirgus dalībnieku vienošanās, kuru mērķis vai sekas ir konkurences kavēšana, ierobežošana vai deformēšana Latvijas teritorijā, to skaitā vienošanās par: 1) tiešu vai netiešu cenu vai tarifu noteikšanu jebkādā veidā vai to veidošanas noteikumiem, kā arī par tādas informācijas apmaiņu, kura attiecas uz cenām vai realizācijas noteikumiem; 2) ražošanas vai realizācijas apjomu, tirgu, tehniskās attīstības vai investīciju ierobežošanu vai kontroli; 3) tirgu sadali, ņemot vērā teritoriju, pircējus, piegādātājus vai citus nosacījumus; 4) noteikumiem, kuri darījumu slēgšanu, grozīšanu vai izbeigšanu ar trešo personu padara atkarīgu no tā, vai šī trešā persona uzņemas saistības, kuru komerciālais lietojums neattiecas uz konkrēto darījumu; 5) piedalīšanos vai nepiedalīšanos konkursos vai izsolēs vai par šīs darbības (bezdarbības) noteikumiem, izņemot gadījumus, kad konkurenti publiski darījuši zināmu kopīgu piedāvājumu un šā piedāvājuma mērķis nav kavēt, ierobežot vai deformēt konkurenci; 6) nevienādu noteikumu piemērošanu ekvivalentos darījumos ar trešajām personām, radot tām konkurences ziņā nelabvēlīgākus apstākļus; 7) darbībām (bezdarbību), kuru dēļ cits tirgus dalībnieks ir spiests atstāt kādu konkrēto tirgu vai tiek apgrūtināta potenciāla tirgus dalībnieka iekļūšana kādā konkrētajā tirgū".

Saskaņā ar Konkurences likuma 1.panta 11.punktu: "vienošanās – divu vai vairāku tirgus dalībnieku līgums vai saskaņota darbība, kurā tirgus dalībnieki piedalās, kā arī lēmums, ko pieņēmusi reģistrēta vai nereģistrēta tirgus dalībnieku apvienība (asociācija, savienība u.tml.) vai tās amatpersona".

Saskaņā ar Konkurences likuma 1.panta 9.punktu: "tirgus dalībnieks – jebkura persona (arī ārvalsts persona), kura veic vai gatavojas veikt saimniecisko darbību Latvijas teritorijā vai kuras darbība ietekmē vai var ietekmēt konkurenci Latvijas teritorijā. Ja tirgus dalībniekam vai vairākiem tirgus dalībniekiem kopā ir izšķiroša ietekme pār vienu tirgus dalībnieku vai vairākiem citiem tirgus dalībniekiem, tad visus tirgus dalībniekus var uzskatīt par vienu tirgus dalībnieku".

3. Konkurences padome secina no Iesniegumam pievienotā līguma Nr. S 32/02 no 2003.gada 21.februāra starp SIA "Vīza V" (pēc nosaukuma maiņas SIA "TV-21") un SIA "Baltkom IVS" 1.2.punkta, ka SIA "Baltkom IVS" ir tiesības slēgt līgumus ar trešajām personām par programmas "TV-21" izplatīšanu kabeļtelevīzijas sistēmās Latvijas Republikā. Līgums starp SIA "Baltkom IVS" un SIA "Baltkom TV SIA" ir uzskatāms par šādu līgumu ar trešajām personām.

Iesniegumā SIA "TV-21" norāda, ka starp SIA "Baltkom IVS" un SIA "Baltkom TV SIA" 2008.gada 24.aprīlī ir parakstīts vienošanās protokols, no kura izriet, ka SIA "Baltkom IVS" un SIA "Baltkom TV SIA" vienojas izbeigt 2000.gada 1.janvārī noslēgto līgumu Nr.6b par televīzijas programmas "TV-21" izplatīšanu ar 2008.gada 1.maiju, sakarā ar ko SIA "Baltkom IVS" vairs nesaņēma abonentmaksu no SIA "Baltkom TV SIA". Vienošanās protokola kopija pievienota Iesniegumam. Vienlaicīgi Iesniegumam pievienota SIA "Baltkom TV SIA" vēstule Nr.132 no 2009.gada 24.februāra, kurā SIA "Baltkom TV SIA" apliecina, ka 2008.gada 29.decembrī ir pārtraukusi retranslēt televīzijas programmu "TV-21".

Izvērtējot iepriekš minēto informāciju, norādām, ka Konkurences padome savas kompetences ietvaros uzrauga tirgus dalībnieku darbības, t.i., aizliegtas vienošanās, dominējoša stāvokļa ļaunprātīga izmantošana, tirgus dalībnieku apvienošanās u.c. un izvērtē tās saskaņā ar konkurenci regulējošo normatīvo aktu prasībām. Ņemot vērā to, ka Iesniegums pēc savas būtības attiecas uz līgumisko saistību nepildīšanu tirgus dalībnieku starpā, tad SIA "Baltkom IVS" un "Baltkom TV SIA" atteikšanās retranslēt kanālu "TV -21" neattiecas uz konkurenci, jo šo darbību rezultātā nekādā veidā netika traucēta, kavēta vai deformēta konkurence tirgus dalībnieku starpā, līdz ar to minēto darbību izvērtēšana nav Konkurences padomes kompetencē. Savukārt, tā kā Iesniegumā sniegtā informācija liecina, ka SIA "Baltkom IVS" veiktās darbības, t.i., šajā gadījumā abonentmaksas nemaksāšana, ir aizskārušas SIA "TV-21" līgumiskās un likumiskās intereses, tad strīds risināms vispārējā civiltiesiskā kārtībā.

4. Konkurences padome secina, ka Iesniegumā norādītie fakti neliecina par Konkurences likuma 11.panta pārkāpumu SIA "Baltkom IVS" un SIA "Baltkom TV SIA" darbībās, savstarpēji vienojoties par kanāla "TV-21" retranslēšanu.

5. Konkurences likuma 23.panta ceturtā prim daļa nosaka, ka Konkurences padome neierosina lietu, ja iesniegumā ietvertā un nepieciešamības gadījumā papildus iegūtā informācija nesatur ziņas par nodarījumu, kam ir šā likuma pārkāpuma sastāva pazīmes.

Ņemot vērā visu iepriekšminēto, Konkurences padome secina, ka SIA "TV-21" iesniegums nesatur ziņas par nodarījumu, kam ir Konkurences likuma 11.panta pārkāpumu tiesiskā sastāva pazīmes. Pamatojoties uz Konkurences likuma 8.panta pirmās daļas 1.punktu un 23.panta ceturto prim daļu, Konkurences padome

nolēma:

neierosināt lietu uz SIA "TV-21" 28.04.2010. iesnieguma Nr.8 pamata par Konkurences likuma 11.panta pārkāpumu SIA "Baltkom IVS" un SIA "Baltkom TV SIA" darbībās.

Saskaņā ar Konkurences likuma 8.panta otro daļu Konkurences padomes lēmumu var pārsūdzēt Administratīvajā apgabaltiesā viena mēneša laikā no lēmuma spēkā stāšanās dienas.

Konkurences padomes priekšsēdētāja I.Jaunzeme

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!