• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Ārlietu ministrs: Piedaloties ES Ārlietu padomē un Vispārējo lietu padomē. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 16.06.2010., Nr. 95 https://www.vestnesis.lv/ta/id/211924

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministre: Apspriežot plānošanas reģionu turpmāko darbību un kompetenci

Vēl šajā numurā

16.06.2010., Nr. 95

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Ārlietu ministrs: Piedaloties ES Ārlietu padomē un Vispārējo lietu padomē

14.jūnijā ārlietu ministrs Aivis Ronis piedalījās Eiropas Savienības Ārlietu padomes un Vispārējo lietu padomes sanāksmēs Luksemburgā.

Ārlietu padomes sanāksmes darba kārtībā svarīgs jautājums bija aktuālā situācija Kirgizstānā ar pieaugošu vardarbību un upuru skaitu. ES ārlietu ministri pauda aicinājumu konflikta risinājumam mierīgā ceļā un vardarbības pārtraukšanai.

Ārlietu ministru diskusiju uzmanības lokā bija arī jautājums par sankcijām Irānai, papildinot ANO Drošības padomes 9.jūnijā pieņemto rezolūciju ar ES ierobežojumiem pret Irānu, par ko deklarāciju plānots pieņemt valsts un valdību vadītāju līmenī 17.jūnija Eiropadomē. Latvijas ārlietu ministrs pauda atbalstu ANO Drošības padomes lēmumam un uzsvēra, ka nepieciešams Eiropadomē vienoties par skaidru un vienotu ES pozīciju.

Svarīgs jautājums ES Ārlietu padomē bija uzbrukuma Gazas flotilei izmeklēšana un aktuālie notikumi Gazas sektorā un Tuvajos Austrumos. ES ārlietu ministri, pieņemot kopīgus Ārlietu padomes secinājumus, nosodīja vardarbību un aicināja veikt neatkarīgu starptautisku izmeklēšanu.

Ārlietu ministru diskusijas ietvēra arī tādus jautājumus kā Rietumbalkāni, ES spēja reaģēt uz krīzi Haiti, cīņa ar pirātismu Somālijā, kā arī Korfu process pirms EDSO ārlietu ministru neformālās sanāksmes Almatā, Kazahstānā, 16. un 17.jūlijā.

Vispārējo lietu padomē, runājot par 17.jūnija Eiropadomes darba kārtības jautājumiem, ārlietu ministrs A.Ronis pauda atbalstu ES pievienošanās sarunu uzsākšanai ar Īslandi, kā arī apsveica gaidāmo Eiropadomes lēmumu par Igaunijas pievienošanos eirozonai.

Luksemburgā norisinājās arī Moldovas ārlietu ministra rīkota sanāksme par Moldovas un Eiropas Savienības attiecībām, kuras ietvaros Moldovas premjerministrs Vlads Filats un ārlietu ministrs Jurijs Leanka iepazīstināja ar Moldovas progresu Eiropas integrācijas procesā. Latvijas ārlietu ministrs pauda atbalstu Moldovas valdībai reformu īstenošanas procesā un apsveica Moldovas amatpersonas ar ES–Moldovas dialoga par bezvīzu režīma ieviešanas iespējām uzsākšanu 15.jūnijā. A.Ronis norādīja, ka ES un Moldovas dialogs par bezvīzu režīma ieviešanu, kā arī veiksmīgas sarunas par Asociācijas līguma noslēgšanu ir būtiski elementi ES un Moldovas sadarbības stiprināšanā.

A.Ronis piedalījās arī tradicionālajā Baltijas un Ziemeļvalstu ārlietu ministru sanāksmē pirms ES Ārlietu un Vispārējo lietu padomes, apmainoties viedokļiem ar kolēģiem par svarīgākajiem ES darba kārtības jautājumiem, tostarp pārrunājot gatavošanos 17.jūnija Eiropadomei, kā arī ES Ārējās darbības dienesta izveidi un ES augstās pārstāves Ketrinas Eštones priekšlikumus par ES īpašo pārstāvju dažādos pasaules reģionos izvietojuma pārskatīšanu.

Ministrijas Informācijas un sabiedrisko attiecību departaments

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!