• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Eiropas Komisija: Par Latvijas īstermiņa eksporta kredīta apdrošināšanas shēmu. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 16.06.2010., Nr. 95 https://www.vestnesis.lv/ta/id/211930

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par galvenajiem Eiropas transporta projektiem

Vēl šajā numurā

16.06.2010., Nr. 95

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Eiropas Komisija: Par Latvijas īstermiņa eksporta kredīta apdrošināšanas shēmu

Eiropas Komisija saskaņā ar ES valsts atbalsta noteikumiem ir atļāvusi īstenot pasākumu, ko pieņēmusi Latvija, lai ierobežotu pašreizējās finanšu krīzes nelabvēlīgo ietekmi uz eksporta uzņēmumiem. Komisija konstatēja, ka šis pasākums atbilst valsts atbalsta pasākumu pagaidu shēmai, lai veicinātu piekļuvi finansējumam pašreizējās finanšu un ekonomiskās krīzes apstākļos. Konkrēti, minētais pasākums paredz uz tirgu orientētas kompensācijas, un tā mērķis ir risināt pašreizējo problēmu saistībā ar īstermiņa eksporta kredīta apdrošināšanas nepieejamību privātajā tirgū. Komisija atļāva šo pasākumu īstenot līdz 2010.gada 31.decembrim.

Konkurences komisārs Hoakins Almunja teica: “Īstermiņa eksporta kredīta apdrošināšanas shēma ļauj Latvijai atbalstīt uzņēmumus tajās jomās, kurās tirgus pagaidām vēl pienācīgi nedarbojas, vienlaikus izveidojot aizsardzības pasākumus, lai ierobežotu konkurences traucējumus.”

Saskaņā ar paziņoto shēmu valsts aģentūra “Latvijas Garantiju aģentūra” (LGA) Latvijā izveidotiem uzņēmumiem, kuri saskaras ar apdrošināšanas seguma pagaidu nepieejamību privātajā tirgū, nodrošinās īstermiņa eksporta kredīta apdrošināšanu attiecībā uz finansiāli stabiliem darījumiem. LGA piešķirs apdrošināšanas segumu, pamatojoties uz pircēja kredītspējas izvērtējumu, vajadzības gadījumā ar pircēja valsti saistītā politiskā riska līmeni. Saskaņā ar valsts shēmu maksimālais pieejamais segums ir 90% no pakārtotā darījuma vērtības; tas nozīmē, ka pašiem eksportētājiem jāsedz vismaz 10% no riska.

Komisija secināja, ka minētais pasākums atbilst nosacījumiem valsts atbalsta pagaidu shēmā, kas paredzēta uzņēmumiem krīzes laikā. Konkrēti, šis pasākums atbilst šādiem kritērijiem:

• finanšu krīzes rezultātā nepieciešamais segums privātajā apdrošināšanas tirgū vairs nav pieejams. Stabili eksportētāji ir apliecinājuši seguma nepieejamību atbilstoši pagaidu shēmas prasībām;

• LGA pieprasītās prēmijas ir pielāgotas prēmijām privātajā tirgū, kā tas noteikts Komisijas paziņojumā par īstermiņa eksporta kredīta apdrošināšanu. Latvijas shēmā ir noteiktas tāda līmeņa prēmijas, kas eksportētājus stimulēs vērsties pie privātajiem apdrošinātājiem, tiklīdz privātajā tirgū atkal būs pieejams pietiekams segums.

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!