• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par Ziemeļu dimensijas Transporta un loģistikas partnerību. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 16.06.2010., Nr. 95 https://www.vestnesis.lv/ta/id/211933

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Latvijas Bankas konvertējamo valūtu kursi

Vēl šajā numurā

16.06.2010., Nr. 95

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par Ziemeļu dimensijas Transporta un loģistikas partnerību

Vienpadsmit valstis, kas ir Ziemeļu dimensijas Transporta un loģistikas partnerībā (ZDTLP), 8.jūnijā apstiprināja partnerības sekretariāta izveidi saistībā ar TEN-T dienām veltīto konferenci, ko rīko Saragosā (Spānija). Oficiālu vienošanos par Ziemeļu dimensijas Transporta un loģistikas partnerības sekretariāta izveidi parakstīja septiņas partnervalstis (Vācija, Zviedrija, Dānija, Lietuva, Latvija, Igaunija, Norvēģija), bet pārējās četras partnervalstis (Polija, Somija, Krievija, Baltkrievija) pieņēma nodoma deklarāciju, kamēr nav pabeigtas iekšējās procedūras, kas tām nākamo mēnešu laikā ļaus pievienoties valstīm, kas jau ir parakstījušas vienošanos.

Komisijas priekšsēdētāja vietnieks, atbildīgais transporta politikas jautājumos Sīms Kallass sacīja: “Tas ir būtisks pagrieziena punkts transporta tirgus stiprināšanai reģionā, kurā krustojas rietumi un austrumi, ziemeļi un dienvidi. Priecājos par ES un partnervalstu, kas nav ES dalībvalstis, vēlmi plānot rītdienas transporta sistēmu ne tikai valstu, bet arī reģionālā perspektīvā.”

Komisija, kas oficiāli nav sekretariāta daļa, uzņēmās starpnieka lomu, mudinot ZDTLP valstis panākt vienošanos, lai sekretariāts varētu sākt darbību jau no 2011.gada 1.janvāra. Sekretariātu vadīs Ziemeļvalstu investīciju banka (ZIB), kuras galvenais birojs ir Helsinkos un kura ar partnervalstīm dalīsies zināšanās par finansēšanas projektiem.

Komisijas priekšsēdētāja vietnieks S.Kallass piebilda: “Ir pienācis brīdis noteikt, kuri projekti būs transporta sistēmas pamats šajā reģionā. Projektiem jābūt vērstiem ne tikai uz fizisko infrastruktūru, bet, labāk koordinējot transporta politiku, izstrādājot loģistikas risinājumus un veicinot sadarbību intelektisku transporta veidu jomā, iespējams panākt daudz uzlabojumu.”

Partnervalstis ir Vācija, Polija, Zviedrija, Somija, Dānija, Lietuva, Latvija, Igaunija, Krievija, Baltkrievija un Norvēģija. 2006.gada novembra samita laikā šīs valstis lūdza augsta līmeņa ierēdņus izskatīt jautājumu par Ziemeļu dimensijas Transporta un loģistikas partnerības izveidi.

Pēc vairākām intensīvām pārrunām šo valstu ministri 2008.gada oktobrī vienojās izveidot partnerību, balstoties uz īpašas darba grupas sagatavotajiem ieteikumiem. Ministri vienojās sagatavot saprašanās memorandu, lai pārvaldītu ZDTLP. Saprašanās memorandu parakstīja 2009.gada 21.oktobrī Neapolē organizētās TEN-T konferences laikā. ZDTLP vadības komiteja pirmo reizi tikās 2009.gada 8.decembrī Stokholmā. Tikšanās laikā tika nolemts, ka 2010.gadā vadības komitejas priekšgalā būs Lietuva. Pēc tam, kad tika apstiprināta vienošanās par ZDTLP sekretariātu, partnervalstīm līdz 2010.gada beigām būs jāizstrādā un jāapstiprina šāda sekretariāta finansēšanas principi.

Eiropas Komisijas pārstāvniecības Latvijā Preses un informācijas nodaļa

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!