• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Saeimas 2010. gada 10. jūnija sēdes stenogramma (nobeigums). Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 17.06.2010., Nr. 96 https://www.vestnesis.lv/ta/id/211989

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Uz deputātu jautājumiem rakstiski iesniegtās atbildes

Vēl šajā numurā

17.06.2010., Nr. 96

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Saeimas 2010. gada 10. jūnija sēdes stenogramma (nobeigums)

Stenogramma — Saeimas Kancelejas
stenogrammu nodaļas redakcijā

Stenogrammas nobeigums.
Sākums — Saeimas materiālu 40.laidienā

(“LV”, Nr.95, 16.06.2010.)

Sēdi vada Latvijas Republikas 9.Saeimas priekšsēdētāja biedre Solvita Āboltiņa.

[Tiek turpināts likumprojekta “Grozījumi Krimināllikumā” otrais lasījums. – Red.]

Sēdes vadītāja.

Sākam debates.

Vārds deputātam Jakovam Plineram.

J.Pliners (PCTVL frakcija).

Cienījamais Prezidij, godātie deputāti! PCTVL frakcijas priekšlikums attiecas uz to 30 cilvēku likteni, kuri gaida tiesu par piedalīšanos masu nekārtībās pie Saeimas ēkas pērnā gada 13.janvārī. Vai viņi ir vainīgi? Vai viņi ir jāsoda? Bez šaubām. Protams! Tomēr nedrīkstam aizmirst, ka saskaņā ar spēkā esošo likumdošanu minimālais soda termiņš par aktīvu piedalīšanos masu nekārtībās, ja tās saistītas ar grautiņiem, postījumiem, dedzināšanu, mantas iznīcināšanu vai ar vardarbību pret personu, vai ar pretošanos varas pārstāvjiem, ir 8 gadi cietumā.

Salīdzinājumam minēšu minimālos soda termiņus, piemēram, par svešas mantas tīšu iznīcināšanu, ja tā izdarīta ar dedzināšanu vai ja tā nodarījusi lielus materiālos zaudējumus, vai ja tās rezultātā vainīgā neuzmanības dēļ iestājusies cilvēka nāve. Par to soda ar brīvības atņemšanu uz laiku līdz 3 gadiem. Trim, nevis astoņiem. Par pretošanos varas pārstāvjiem, lietojot vardarbību vai piedraudot ar vardarbību, minimālā atbildība ir naudas sods, maksimālā – 5 gadi. Pat par slepkavību bez vainu mīkstinošiem apstākļiem minimālais sods ir brīvības atņemšana uz 5 gadiem.

Bet te, par laimi, neviens netika nogalināts, pat nedraudēja kādu nogalināt, tikai pieprasīja atlaist Saeimu – un uzreiz 8 gadi cietumsoda.

Nu labi! Pieņemsim, ka atbildības latiņas līmenis ir pacelts tik augsti tikai tādēļ, ka cilvēki izvirza politiskās prasības. Bet kādēļ tad masu nekārtību organizatoriem minimālais sods ir tikai 3 gadi – gandrīz trīs reizes mazāks nekā masu nekārtību dalībniekiem? Atbildes nav.

Nav arī atbildes uz jautājumu, kādēļ padomju laikos minimālais atbildības termiņš par piedalīšanos masu nekārtībās bija tikai 3 gadi.

Ar saviem jautājumiem PCTVL frakcijas deputāti griezās Ārlietu ministrijā, kuras viedoklis nu ir pieejams visiem deputātiem; tas speciāli tika stādīts Juridiskās komisijas locekļu ievērībai. Pavisam šī ministrija apkopoja datus par 12 Eiropas Savienības dalībvalstīm, sākot ar Igauniju ziemeļaustrumos un beidzot ar Portugāli tālajos dienvidrietumos. Desmit dalībvalstīs no divpadsmit minimālais sods par piedalīšanos masu nekārtībās ir nevis 8 gadi, bet gan tikai naudas sods. Bulgārijā par piedalīšanos masu nekārtībās var izteikt rājienu. Un tikai Igaunijā mazāk par trim gadiem cietuma nedod, laikam atceras par nekārtībām saistībā ar Bronzas kareivi.

Kas attiecas uz maksimālo sodu, lielākajā daļā dalībvalstu tas ir pat mazāks par minimālo sodu Latvijā. Tikai ārkārtas gadījumos, piemēram, nekārtību dalībniekiem, kas ir vainīgi kāda cilvēka nāvē, Polijā dod 8 gadus ilgu cietumsodu.

Tādā veidā jums ir lietišķi pierādīts, ka spēkā esošais likuma pants – un ne tikai – ir ne tikai nesamērojams, bet ir absolūti nekādi nesamērojams ar eiropeiskajiem kritērijiem. Pretēji tam PCTVL priekšlikums pilnībā atbilst Eiropas kritērijiem. Zem mūsu spiediena atbildīgā komisija izveidoja savu priekšlikumu, kurā paredz: minimālā atbildība par šo noziegumu – 3 gadus ilgs cietumsods.

Kā jūs tikko dzirdējāt, šis sods ir nesamērīgs un neatbilst Eiropas standartiem. Sakarā ar to lūdzu atbalstīt tomēr PCTVL frakcijas priekšlikumu.

Paldies par uzmanību.

Sēdes vadītāja.

Paldies.

Debates slēdzu. Vai komisijas vārdā Valera kungs vēlas ko piebilst?

I.Valers.

Komisija priekšlikumu izvērtēja, bet neatbalstīja, atzīstot gan, ka soda samērība... ka tas ir par lielu... Tāpēc ir sagatavots nākamais priekšlikums.

Sēdes vadītāja.

Paldies.

Tiek prasīts balsojums par 11.priekšlikumu. Lūdzu zvanu! Balsosim par 11. – PCTVL frakcijas iesniegto priekšlikumu! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par – 25, pret – 57, atturas – 2. Priekšlikums nav atbalstīts.

I.Valers.

12. – Juridiskās komisijas priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītāja.

Sākam debates.

Vārds deputātam Vladimiram Buzajevam.

V.Buzajevs (PCTVL frakcija).

Cienījamais Prezidij! Cienījamie kolēģi! Es aicinu šo Juridiskās komisijas priekšlikumu atbalstīt. Naudas sods par piedalīšanos... Cietumsoda par piedalīšanos masu nekārtībās zemākais slieksnis samazināts no 8 līdz 3 gadiem. Sakarā ar to Latvija beidzot šajā nominācijā ir svītrota no Ginesa rekordu grāmatas. Un šis naudas soda līmenis ir tikai trīs Eiropas Savienības valstīs, ja mēs pieņemsim šo priekšlikumu, – Igaunijā, Latvijā un... Bijušajā PSRS... Tas ir daudz labāk nekā šodien. Un, ja pēc neticības, ksenofobijas un nacistiskās pagātnes slavēšanas līmeņa mēs esam ļoti līdzīgi mūsu ziemeļu kaimiņvalstīm, šogad arī atbildība par masu nekārtībām mums būtu līdzīga.

Sakarā ar to aicinu balsot “par”.

Sēdes vadītāja.

Paldies.

Debates slēdzu. Vai komisijas vārdā ir kas piebilstams?

I.Valers.

Nav piebilstams nekas. Lūdzu atbalstīt.

Sēdes vadītāja.

Komisija atbalstīja priekšlikumu. Vai ir nepieciešams balsojums?... Tātad deputāti piekrīt Juridiskās komisijas vērtējumam par 12.priekšlikumu.

I.Valers.

13. – tieslietu ministra vietas izpildītāja Auguļa priekšlikums. Komisijā atbalstīts.

Sēdes vadītāja.

Deputāti atbalsta.

I.Valers.

14. – tieslietu ministra vietas izpildītāja Auguļa priekšlikums. Komisijā atbalstīts.

Sēdes vadītāja.

Deputāti atbalsta.

I.Valers.

15.priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītāja.

Deputāti atbalsta.

I.Valers.

Un 16. – Saeimas Juridiskā biroja priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītāja.

Deputāti atbalsta.

I.Valers.

Lūdzu Saeimu atbalstīt likumprojektu otrajā lasījumā.

Sēdes vadītāja.

Paldies.

Lūdzu zvanu! Balsosim par likumprojekta “Grozījumi Krimināllikumā” pieņemšanu otrajā lasījumā! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par – 86, pret – 1, atturas – nav. Likumprojekts otrajā lasījumā atbalstīts.

Lūdzu noteikt priekšlikumu iesniegšanas termiņu trešajam lasījumam.

I.Valers.

Priekšlikumu iesniegšanas termiņš trešajam lasījumam – 22.jūnijs.

Sēdes vadītāja.

Citu priekšlikumu nav. Priekšlikumu iesniegšanas termiņš – 22.jūnijs.

Nākamais darba kārtības jautājums – likumprojekts “Grozījumi Valsts nodrošinātās juridiskās palīdzības likumā”, otrais lasījums.

Juridiskās komisijas vārdā – deputāts Imants Valers.

I.Valers (Tautas partijas frakcija).

Kolēģi, dokuments Nr.6096 – likumprojekts “Grozījumi Valsts nodrošinātās juridiskās palīdzības likumā”.

Komisija ir saņēmusi otrajam lasījumam divus priekšlikumus.

1. – deputāta Buzajeva priekšlikums. Komisijā nav atbalstīts.

Sēdes vadītāja.

Sākam debates.

Vārds deputātam Valērijam Buhvalovam.

V.Buhvalovs (PCTVL frakcija).

Cienījamie kolēģi! Kolēģa Buzajeva priekšlikums, kas paredz nodrošināt valsts nodrošinātās juridiskās palīdzības sniegšanu tām personām, kuras cieš grūtības, legalizējoties Latvijā, ir pilnīgi pamatots. Būtu allaž jāatceras, ka likuma mērķis ir veicināt fiziskās personas tiesības uz taisnīgu tiesas aizsardzību.

Diemžēl valsts nav spējīga nodrošināt šo palīdzību pat visiem valstspiederīgajiem un uzstāda šīm personām sekojošus nosacījumus: ja tās ir ieguvušas maznodrošinātas vai trūcīgas personas statusu; ja tās pēkšņi ir nonākušas tādā situācijā un materiālajā stāvoklī, kas tām liedz nodrošināt savu tiesību aizsardzību stihisku nelaimju, nepārvaramas varas vai citu no personas neatkarīgu apstākļu dēļ, vai ja tās atrodas pilnā valsts vai pašvaldības apgādībā.

Diemžēl attiecībā uz personām, kurām nav piešķirts legāls statuss, visi iepriekš minētie nosacījumi netiek piemēroti, kaut arī tās būtu trīskārt trūcīgas vai arī ciestu no stihiskas nelaimes (kaut gan pati par sevi uzturēšanās Latvijā bez legāla statusa varētu būt pielīdzināma stihiskai nelaimei). Parasti šādai personai nav pat minimālu ienākumu. Šādu personu ir pavisam maz, un, lai sniegtu tām papildus valsts apmaksātu juridisko palīdzību, ir nepieciešami visai niecīgi līdzekļi. Lielākā daļa no šīm personām savu statusu zaudēja PSRS sabrukšanas laikposmā. Parasti tām Latvijā ir ģimenes, tajā skaitā viņu apgādībā esoši bērni. Šīs personas ir slikti integrētas Latvijas vidē, un valstij būtu izdevīgi nodrošināt tām legālu statusu, lai vēl papildus iegūtu Latvijas nepilngadīgo pilsoņu apgādniekus un legālus nodokļu papildu maksātājus.

Lai te lieki teorētiski nespriedelētu, es minēšu kādu piemēru.

Lūk, kāds 50 gadus vecs vīrietis, kurš dzīvo kopā ar savu ģimeni daļēji sadegušajā namā Jēkaba ielā – divu soļu attālumā no Saeimas ēkas –, uzturas Latvijā jau 27 gadus. Viņam “uz rokas” ir tikai PSRS pase, kas tika viņam izdota pagājušā gadsimta 70.gadu vidū. Neskatoties uz to, viņa sievai ir trīs bērni, kas ir Latvijas pilsoņi. Jaunākais bērns ir invalīds kopš bērnības. Sieva šobrīd slimo ar kakla vēzi. Dažus gadus viņš bez jebkādiem panākumiem mēģināja legalizēties, nezinādams Latvijas likumus, un tāpēc bija saņēmis no varas institūcijām vai nu pieklājīgas formālas rakstiskas atbildes, vai arī periodiski bija atradies nelegālo imigrantu nometnē.

Var jau būt, ka arī kāds no klātesošajiem, kas tomēr nolems nobalsot “pret”, ir gatavs ņemt dalību un darīt visu, kas viņa spēkos, lai palīdzētu legalizēties šim likteņa (Latvijas valsts personā) nomocītajam pabērnam.

Sēdes vadītāja.

Paldies.

Debates slēdzu. Vai komisijas vārdā ir kas piebilstams?

I.Valers.

Komisija uzklausīja šo problēmu, bet atzina, ka tā vairāk attiecas uz administratīvo procesu, uz administratīvajām tiesām un nav tik daudz attiecināma uz šo likumu, tāpēc noraidīja.

Sēdes vadītāja.

Paldies.

Lūdzu zvanu! Balsosim par 1. – deputāta Vladimira Buzajeva iesniegto priekšlikumu! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par – 24, pret – 67, atturas – 1. Priekšlikums nav atbalstīts.

I.Valers.

2. – deputāta Buzajeva priekšlikums. Komisijā nav atbalstīts.

Sēdes vadītāja.

Sākam debates.

Vārds deputātam Vladimiram Buzajevam.

V.Buzajevs (PCTVL frakcija).

Cienījamais Prezidij! Cienījamās dāmas un kungi! Jūs jau zināt, ka apspriežamā likuma mērķis ir veicināt fiziskās personas tiesības uz taisnīgu tiesas aizsardzību.

Garantētā juridiskā palīdzība tiek nodrošināta ne jau visiem, bet tikai personām, kuras ir ieguvušas maznodrošinātas vai trūcīgas personas statusu vai pēkšņi nonākušas tādā situācijā un materiālā stāvoklī, kas tām liedz nodrošināt savu tiesību aizsardzību, vai atrodas pilnā valsts vai pašvaldības apgādībā. Šie ir cilvēki no riska grupām, un viņiem pastiepj palīdzīgu roku daudz veiksmīgākie nodokļu maksātāji.

Kā mēs jau to zinām, piemēram, no bezdarba statistikas, mazākumtautību pārstāvju skaits jebkurā riska grupā nozīmīgi pārsniedz viņu daļu visu iedzīvotāju sastāvā. Par iemeslu tam kalpo ne tikai primitīvais rasisms, kurš arī šeit ir vainojams, bet arī nepietiekama valsts valodas prasme. Kad mēs bijām piedāvājuši Saeimai priekšlikumu apmācīt bezdarbniekus viņiem saprotamajā valodā, mums oponēja kolēģis Visvaldis Lācis. Viņš pilnīgi taisnīgi piezīmēja, ka šī parādība ir raksturīga ne tikai Latvijai, bet arī daudzām citām valstīm. Starpība ir tikai tā, ka civilizētajās valstīs pret nacionālajām minoritātēm no riska grupām izturēšanās ir pavisam citādāka, nekā Lāča kungam to bija iepotējuši, kad viņš jaunībā bija dienējis leģionā. Piemēram, mans tuvākais draugs, kas emigrējis uz Londonu, tieši tur arī strādā sociālās palīdzības dienestā, kas ar saviem klientiem sarakstās dažos desmitos valodu.

Es esmu dziļi pārliecināts, ka lielākā daļa no tiem cilvēkiem, kuriem ir nepieciešama bezmaksas juridiskā palīdzība, pirmo reizi teica vārdu “mamma” tajā pašā valodā, kurā to biju teicis arī es. Un es ierosinu dienestam, kas sniedz viņam palīdzību, sarakstīties ar viņiem šajā valodā, lai tiem sniedzamā palīdzība patiesi būtu efektīva. Pretējā gadījumā šī palīdzība ir tikai fikcija un realitātē tā pastāv tikai birokrātiskas atskaites veidā. Gribētu atzīmēt, ka taisnīga tiesa, kas nav pieejama šiem cilvēkiem tādēļ, ka ar viņiem atsakās kontaktēties viņu dzimtajā valodā, šiem cilvēkiem ir ļoti vajadzīga. Viņus pretlikumīgi atlaiž no darba, atņem viņiem mājokļus, nopietni apdraud pat viņu ģimeņu izdzīvošanas spējas, selekcionējot šos cilvēkus pēc etniskās pazīmes. Tā jums nav nekāda diskusija par tēmu – cik omulīgi vai neomulīgi jūtas daži latvieši, ja ar viņiem pēkšņi sāks runāt krievu valodā.

Es atgādinu, ka runa ir nevis par otru valsts valodu, bet gan vienīgi par īpašu attieksmi pret cilvēkiem no riska grupām, un aicinu jūs demonstrēt civilizētu, eiropeisku pieeju patiesā realitātē pastāvošās problēmas atrisināšanai. Aicinu balsot “par”!

Sēdes vadītāja.

Paldies.

Debates slēdzu. Vai komisijas vārdā ir kas piebilstams?

I.Valers.

Komisija priekšlikumu neatbalstīja.

Sēdes vadītāja.

Paldies.

Lūdzu zvanu! Balsosim par 2. – deputāta Vladimira Buzajeva iesniegto priekšlikumu! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par – 24, pret – 60, atturas – 1. Priekšlikums nav atbalstīts.

I.Valers.

Lūdzu Saeimu atbalstīt likumprojektu otrajā lasījumā.

Sēdes vadītāja.

Paldies.

Lūdzu zvanu! Balsosim par likumprojekta “Grozījumi Valsts nodrošinātās juridiskās palīdzības likumā” atbalstīšanu otrajā lasījumā! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par – 89, pret un atturas – nav. Likumprojekts otrajā lasījumā atbalstīts.

Lūdzu noteikt priekšlikumu iesniegšanas termiņu trešajam lasījumam.

I.Valers.

Priekšlikumu iesniegšanas termiņš – 15.jūnijs.

Sēdes vadītāja.

Citu priekšlikumu nav. Priekšlikumu iesniegšanas termiņš – 15.jūnijs. Paldies.

Pirms mēs turpinām skatīt apstiprināto sēdes darba kārtību, mums ir jālemj par vēl vienām tās izmaiņām.

Saeimas Prezidijs ir saņēmis Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas iesniegumu ar lūgumu, pamatojoties uz Saeimas kārtības ruļļa 51.pantu, izdarīt izmaiņas Saeimas šā gada 10.jūnija sēdes darba kārtībā un iekļaut tajā lēmuma projektu “Par atbildīgās komisijas maiņu likumprojektam “Grozījumi likumā “Par valsts un pašvaldību zemes īpašuma tiesībām un to nostiprināšanu zemesgrāmatās”””. Ir lūgums mainīt atbildīgo komisiju likumprojektam “Grozījumi likumā “Par valsts un pašvaldību zemes īpašuma tiesībām un to nostiprināšanu zemesgrāmatās”” – nodot to tikai Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijai un noteikt, ka tā ir vienīgā atbildīgā komisija. Vai deputātiem ir iebildumi? Deputātiem iebildumu nav. Tātad šāds lūgums ir atbalstīts.

Turpināsim izskatīt apstiprināto sēdes darba kārtību.

Nākamais darba kārtības jautājums – likumprojekts “Grozījumi Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodeksā”, otrais lasījums.

Juridiskās komisijas vārdā – deputāts Dzintars Rasnačs.

Dz.Rasnačs (TB/LNNK frakcija).

Godātie kolēģi! Skatīsim dokumentu Nr.6097 – likumprojektu “Grozījumi Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodeksā”.

Komisija ir saņēmusi sešus priekšlikumus uz otro lasījumu.

1.priekšlikumu tieslietu ministra vietā iesniedzis labklājības ministrs Uldis Augulis. Tas ir atbalstīts.

Sēdes vadītāja.

Deputāti piekrīt.

Dz.Rasnačs.

Arī 2.priekšlikumu iesniedzis ministrs Augulis. Arī tas ir atbalstīts.

Sēdes vadītāja.

Deputāti piekrīt.

Dz.Rasnačs.

3.priekšlikumu iesniegusi iekšlietu ministre Linda Mūrniece. Arī tas ir atbalstīts.

Sēdes vadītāja.

Deputāti piekrīt.

Dz.Rasnačs.

Arī 4.priekšlikumu iesniegusi iekšlietu ministre Linda Mūrniece. Arī tas ir atbalstīts.

Sēdes vadītāja.

Deputāti piekrīt.

Dz.Rasnačs.

Tāpat 5.priekšlikumu ir iesniegusi iekšlietu ministre Linda Mūrniece. Arī tas ir atbalstīts.

Sēdes vadītāja.

Deputāti piekrīt.

Dz.Rasnačs.

Linda Mūrniece ir iesniegusi arī 6.priekšlikumu, un arī tas ir atbalstīts.

Sēdes vadītāja.

Deputāti piekrīt.

Dz.Rasnačs.

Komisijas vārdā aicinu pieņemt likumprojektu otrajā lasījumā.

Sēdes vadītāja.

Paldies.

Lūdzu zvanu! Balsosim par likumprojekta “Grozījumi Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodeksā” atbalstīšanu otrajā lasījumā! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par – 88, pret un atturas – nav. Likumprojekts otrajā lasījumā atbalstīts.

Lūdzu noteikt priekšlikumu iesniegšanas termiņu trešajam lasījumam.

Dz.Rasnačs.

Komisija ierosina šā gada 22.jūniju noteikt par priekšlikumu iesniegšanas termiņu likumprojekta trešajam lasījumam.

Sēdes vadītāja.

Citu priekšlikumu nav. Priekšlikumu iesniegšanas termiņš – 22.jūnijs. Paldies.

Nākamais darba kārtības jautājums – likumprojekts “Par Protokolu par Latvijas Republikas valdības un Amerikas Savienoto Valstu valdības līguma par sadarbību masu iznīcināšanas ieroču izplatīšanas novēršanas jomā pagarināšanu”, pirmais lasījums.

Ārlietu komisijas vārdā – deputāts Andris Bērziņš.

A.Bērziņš (LPP/LC frakcija).

Godājamie kolēģi! Strādāsim ar likumprojektu Nr.1823/Lp9; dokumenta numurs ir 6023.

Godājamie kolēģi! Ļoti īsi par jautājuma būtību.

2001.gada 11.decembrī Latvija un Amerikas Savienotās Valstis parakstīja līgumu par sadarbību masu iznīcināšanas ieroču izplatīšanas novēršanā; šis līgums stājās spēkā 2003.gadā, un tā darbības termiņš bija septiņi gadi. Līdz ar to šā līguma darbība beidzās šā gada 5.maijā. Savukārt 4.maijā tika parakstīts protokols par tā pagarināšanu.

Kāpēc šis līgums ir ārkārtīgi svarīgs? Tā būtība ir tāda, ka tas nosaka ne tikvien dažādu masu iznīcināšanas līdzekļu jeb ieroču izplatīšanas noteikumus, bet arī Latvijas un Amerikas Savienoto Valstu attiecīgo kompetento institūciju sadarbību, kontrolējot, lai šādu ieroču izplatīšana nenotiktu, un dažādā veidā ierobežojot gan zināšanu, gan tehnoloģiju izplatību saistībā ar šādu ieroču esamību, iespējamu rašanos vai izgatavošanu.

Godājamie kolēģi! Ārlietu komisija izskatīja šo dokumentu savā sēdē un vienbalsīgi nolēma lūgt Saeimu piešķirt šim likumprojektam steidzamību.

Sēdes vadītāja.

Paldies.

Tātad komisija ir lūgusi likumprojektu atzīt par steidzamu. Tas mums ir jāizšķir balsojot.

Lūdzu zvanu! Balsosim par likumprojekta “Par Protokolu par Latvijas Republikas valdības un Amerikas Savienoto Valstu valdības līguma par sadarbību masu iznīcināšanas ieroču izplatīšanas novēršanas jomā pagarināšanu” atzīšanu par steidzamu! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par – 86, pret un atturas – nav. Likumprojekts atzīts par steidzamu.

A.Bērziņš.

Godājamie deputāti, lūdzu nobalsot par likumprojektu pirmajā lasījumā.

Sēdes vadītāja.

Paldies.

Lūdzu zvanu! Balsosim par likumprojekta “Par Protokolu par Latvijas Republikas valdības un Amerikas Savienoto Valstu valdības līguma par sadarbību masu iznīcināšanas ieroču izplatīšanas novēršanas jomā pagarināšanu” pieņemšanu pirmajā lasījumā! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par – 85, pret un atturas – nav. Likumprojekts pirmajā lasījumā atbalstīts.

A.Bērziņš.

Godājamie deputāti, atļaujiet, lūdzu, Ārlietu komisijas vārdā lūgt jūsu piekrišanu izskatīt šo dokumentu (bez atkārtotas izskatīšanas komisijā) šodien arī otrajā, galīgajā, lasījumā, jo šeit nav nekādi precizējumi vai labojumi nepieciešami. (No zāles: “Mēs piekrītam! Piekrītam! Tas ir svarīgi!” Dep. J.Dobelis: “Slava Bērziņam!”)

Sēdes vadītāja.

Deputāti neiebilst. Lūdzu zvanu! Balsosim par likumprojekta “Par Protokolu par Latvijas Republikas valdības un Amerikas Savienoto Valstu valdības līguma par sadarbību masu iznīcināšanas ieroču izplatīšanas novēršanas jomā pagarināšanu” pieņemšanu otrajā, galīgajā, lasījumā! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par – 90, pret – nav, atturas –1. Likumprojekts otrajā, galīgajā, lasījumā atbalstīts.

Nākamais darba kārtības jautājums – likumprojekts “Grozījums likumā “Par nodokļiem un nodevām””, pirmais lasījums.

Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas vārdā – deputāts Guntis Bērziņš.

G.Bērziņš (frakcija “Jaunais laiks”).

Godātie deputāti! Kolēģi! Strādāsim ar dokumentu Nr.6011.

Likumprojekta būtība ir tāda. Pašlaik Veselības inspekcijai tas ir maksas pakalpojums – sniegt atzinumu par konstatētiem ūdensapgādes sistēmas apdraudējumiem cilvēka veselībai. Šis maksas pakalpojums faktiski atbilst valsts nodevas objekta pazīmēm, un tādēļ tas tiek pievienots valsts nodevu objektu sarakstam.

Komisija aicina likumprojektam piešķirt steidzamību.

Sēdes vadītāja.

Paldies.

Lūdzu zvanu! Balsosim par likumprojekta “Grozījums likumā “Par nodokļiem un nodevām”” atzīšanu par steidzamu! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par – 89, pret – nav, atturas – 1. Likumprojekts atzīts par steidzamu.

G.Bērziņš.

Aicinu Saeimu pieņemt likumprojektu pirmajā lasījumā.

Sēdes vadītāja.

Paldies.

Lūdzu zvanu! Balsosim par likumprojekta “Grozījums likumā “Par nodokļiem un nodevām”” pieņemšanu pirmajā lasījumā! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par – 91, pret un atturas – nav. Likumprojekts pirmajā lasījumā atbalstīts.

Lūdzu noteikt priekšlikumu iesniegšanas termiņu otrajam lasījumam un laiku, kad likumprojekts tiks izskatīts galīgajā lasījumā.

G.Bērziņš.

Priekšlikumu iesniegšanas termiņš – 11.jūnijs, un izskatīšana otrajā lasījumā – 17.jūnijā.

Paldies.

Sēdes vadītāja.

Paldies. Citu priekšlikumu nav. Priekšlikumu iesniegšanas termiņš – 11.jūnijs, izskatīšana – 17.jūnijā.

Nākamais darba kārtības jautājums – likumprojekts “Grozījumi likumā “Par Rīgas Ekonomikas augstskolu””, pirmais lasījums.

Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas vārdā – deputāts Dzintars Ābiķis. (No zāles dep. J.Dobelis: “Kas priedes nozāģēja, ko?”)

Dz.Ābiķis (pie frakcijām nepiederošs deputāts).

Cienījamā sēdes vadītāja! Cienījamie kolēģi! Sakarā ar to, ka ir jau pagājuši 15 gadi, kopš pieņemts šīs augstskolas sakarā speciālais likums, un sakarā ar to, ka Stokholmas Ekonomikas skolas vadība un mūsu ministrija ir vienojušās par šīs augstskolas statusa izmaiņu, kas ir jāveic jau arī šā gada jūliju, un sakarā ar to, ka ir pieņemti daudzi likumi, ar kuriem līdzšinējais likums ir nonācis pretrunā, komisija lūdz izskatīt šo likumprojektu un piešķirt tam steidzamību.

Sēdes vadītāja.

Paldies.

Lūdzu zvanu! Balsosim par likumprojekta “Grozījumi likumā “Par Rīgas Ekonomikas augstskolu”” atzīšanu par steidzamu! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par – 89, pret un atturas – nav. Likumprojekts par steidzamu atzīts.

Dz.Ābiķis.

Cienījamie kolēģi! Komisijas vārdā aicinu pieņemt likumprojektu pirmajā lasījumā.

Sēdes vadītāja.

Paldies.

Lūdzu zvanu! Balsosim par likumprojekta “Grozījumi likumā “Par Rīgas Ekonomikas augstskolu”” pieņemšanu pirmajā lasījumā! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par – 89, pret un atturas – nav. Likumprojekts pirmajā lasījumā pieņemts.

Lūdzu noteikt priekšlikumu iesniegšanas termiņu otrajam lasījumam un laiku, kad likumprojekts tiks izskatīts galīgajā lasījumā.

Dz.Ābiķis.

Cienījamie kolēģi! Liels paldies par vienprātīgo atbalstu. Lūdzu iesniegt priekšlikumus līdz rītdienai, 11.jūnijam, pulksten 17.00. Un lūdzu noteikt, ka otrajā lasījumā izskatīšana būs 17.jūnijā.

Sēdes vadītāja.

Paldies.

Citu priekšlikumu nav. Priekšlikumu iesniegšanas termiņš – 11.jūnijs, izskatīšana – 17.jūnijā.

Nākamā darba kārtības sadaļa – patstāvīgo priekšlikumu izskatīšana.

Lēmuma projekts “Par Saeimas piekrišanu likumā “Par valsts budžetu 2010.gadam” noteiktās apropriācijas pārdalei”.

Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas vārdā – deputāts Guntis Bērziņš.

G.Bērziņš (frakcija “Jaunais laiks”).

Cienītie kolēģi! Šis lēmuma projekts tiek virzīts uz Saeimu, jo tas attiecas uz apropriācijas pārdali no Finanšu ministrijas budžeta uz Zemkopības ministrijas budžetu. Un saistībā ar Likumu par budžetu un finanšu vadību tas ir lēmums, kas jāpieņem Saeimai. Ja tas nenotiktu starp ministrijām, tad tas būtu lēmums, ko varētu pieņemt Budžeta un finanšu (nodokļu) komisija pati.

Es domāju, ka lēmuma projekts ir aprakstīts pievienotajā anotācijā. Tas attiecas tikai uz finansējumu Lauku atbalsta dienestam, kurš pārņems administrāciju no Finanšu ministrijas attiecībā uz dīzeļdegvielas piegādi zemniekiem, kam ir atbrīvojums no akcīzes nodokļa. Tas sāks darboties no 1.jūlija, šis finansējums ir par 29 110 latiem un ir saistīts ar 6 darba vietām.

Sēdes vadītāja.

Paldies.

Lūdzu zvanu! Balsosim par lēmuma projektu “Par Saeimas piekrišanu likumā “Par valsts budžetu 2010.gadam” noteiktās apropriācijas pārdalei”! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par – 92, pret un atturas – nav. Lēmuma projekts atbalstīts.

Nākamais darba kārtības jautājums – lēmuma projekts “Par Latvijas ilgtspējīgas attīstības stratēģiju līdz 2030.gadam”.

Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas vārdā... Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas vārdā neviens referēt nevēlas.

Mums ir jābalso par šo lēmuma projektu. Lūdzu zvanu! Balsosim par lēmuma projektu “Par Latvijas ilgtspējīgas attīstības stratēģiju līdz 2030.gadam”! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par – 90, pret un atturas – nav. Lēmuma projekts atbalstīts.

Nākamais darba kārtības jautājums – lēmuma projekts “Par uzdevumiem, kas veicami saistībā ar Latvijas ilgtspējīgas attīstības stratēģijas līdz 2030.gadam apstiprināšanu”.

Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas vārdā neviens nereferē. Tātad lūdzu zvanu!... Es atvainojos! Bija jau uzsaukts zvans!... Jūs pieteicāties debatēs, kad bija jau izsludināta balsošana.

Tātad lūdzu balsošanas režīmu! Balsosim par lēmuma projektu “Par uzdevumiem, kas veicami saistībā ar Latvijas ilgtspējīgas attīstības stratēģijas līdz 2030.gadam apstiprināšanu”! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par – 82, pret – nav, atturas – 3. Lēmuma projekts apstiprināts.

Nākamais darba kārtības jautājums – likumprojekts “Grozījums likumā “Par zemes reformas pabeigšanu pilsētās””, pirmais lasījums.

Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas vārdā – deputāte Anna Seile.

A.Seile (partijas “Pilsoniskā Savienība” frakcija).

Godātie deputāti! Izskatīsim dokumentu Nr.6102.

Šajā likumprojektā un arī pārējos trijos, kurus iesniedza Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisija, mēs gribam pašās zemes reformas beigās sakārtot tās normas, kas faktiski traucē cilvēkiem iegādāties īpašumus, par kuriem pašvaldības jau ir pieņēmušas lēmumus – nodot šo zemi īpašumā.

Jāteic, ka pati būtiskākā lieta visos šajos likumprojektos ir tāda. Līdz 2010.gada 30.decembrim... tikai līdz 2009.gada 30.decembrim varēja noslēgt līgumus ar Hipotēku un zemes banku par zemes gabalu izpirkšanu. Taču, kā vienmēr, atrodas cilvēki, kuri nepaspēja vai šajā krīzes laikā nevar samaksāt attiecīgās naudas summas un, kaut arī ir jau uzmērījuši šos zemes gabalus dažos gadījumos, bet dažreiz ir jau pat samaksājuši naudu, līgumu ar Hipotēku un zemes banku pēc pagājušā gada pēdējās decembra dienas noslēgt vairs nevar.

Komisija sadarbībā ar Tieslietu ministriju, Valsts zemes dienestu un Hipotēku un zemes banku ir nākusi pretī šiem cilvēkiem un izdarījusi labojumus šajos četros likumos, lai pagarinātu līdz šā gada beigām laiku, kad varēs vēl šos līgumus noslēgt un zemi izpirkt. Protams, cilvēkiem tie ir lieli zaudējumi, ja viņi jau to zemes gabalu ir uzmērījuši un nevar to ierakstīt zemesgrāmatā tikai mūsu viena likuma ierobežojuma dēļ.

Tāpēc likumā “Par zemes reformas pabeigšanu pilsētās”... Sakarā ar to, ka Valsts un pašvaldību īpašuma privatizācijas un privatizācijas sertifikātu izmantošanas pabeigšanas likumā ir paredzēts pagarināt līdz 2010.gada 31.datumam laiku, kurā var izpirkt zemi, arī likumā “Par zemes reformas pabeigšanu pilsētās” ir nepieciešamas izmaiņas. Un šīs izmaiņas ir tādēļ, lai varētu pagarināt termiņu, kādā pašvaldības sagatavo un iesniedz Valsts zemes dienestam paziņojumu par zemes reformas pabeigšanu. Jo visām pašvaldībām šādi paziņojumi jāsagatavo.

Šādā sakarībā, lai mēs vēl paspētu laicīgi un lai cilvēki paspētu izmantot šo mūsu likumdošanas izmaiņu, mēs lūdzam šo likumprojektu atzīt par steidzamu.

Sēdes vadītāja.

Paldies.

Lūdzu zvanu! Balsosim par likumprojekta “Grozījums likumā “Par zemes reformas pabeigšanu pilsētās”” atzīšanu par steidzamu! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par – 72, pret – 1, atturas – 13. Likumprojekts atzīts par steidzamu.

A.Seile.

Tā kā es jau izskaidroju šā likumprojekta būtību, lūdzu atbalstīt konkrēto likumprojektu pirmajā lasījumā.

Sēdes vadītāja.

Paldies.

Lūdzu zvanu! Balsosim par likumprojekta “Grozījums likumā “Par zemes reformas pabeigšanu pilsētās”” pieņemšanu pirmajā lasījumā! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par – 90, pret un atturas – nav. Likumprojekts pirmajā lasījumā atbalstīts.

Lūdzu noteikt priekšlikumu iesniegšanas termiņu otrajam lasījumam.

A.Seile.

Paldies par balsojumu. Priekšlikumu iesniegšanas termiņš – 14.jūnijs. Un, tā kā likumprojekts izskatāms steidzamības kārtībā, izskatīšanas datums – 17.jūnijs.

Sēdes vadītāja.

Paldies.

Citu priekšlikumu nav. Priekšlikumu iesniegšanas termiņš – 14.jūnijs, izskatīšana – Saeimas 17.jūnija sēdē.

Nākamais darba kārtības jautājums – likumprojekts “Grozījumi likumā “Par zemes reformas pabeigšanu lauku apvidos””, pirmais lasījums.

Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas vārdā – deputāte Anna Seile.

A.Seile (partijas “Pilsoniskā Savienība” frakcija).

Godātie deputāti! Izskatīsim dokumentu Nr.6103.

Arī šo likumprojektu, par kuru zināmā mērā es jau runāju, aizstāvot iepriekšējo likumprojektu, komisija lūdz atzīt par steidzamu.

Sēdes vadītāja.

Paldies.

Lūdzu zvanu! Balsosim par likumprojekta “Grozījumi likumā “Par zemes reformas pabeigšanu lauku apvidos”” atzīšanu par steidzamu! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par – 68, pret – 1, atturas – 18. Likumprojekts par steidzamu atzīts.

A.Seile.

Godātie deputāti! Pirmajā lasījumā izskatot šo likumprojektu, gribu vērst jūsu uzmanību uz to, ka šajā likumprojektā ir izdarīti tikai nelieli labojumi un ka tie ir šādi: Centrālā zemes komisija īpašumtiesības uz zemes reformas pabeigšanai paredzēto zemi atjauno līdz 2011.gada 30.datumam. Un šis nosacījums ir tāpēc, ka pavasarī bija ļoti dziļš sniegs, zemes īpašnieki un īpašumu pretendenti nevarēja iepazīties ar savu īpašumu dabā, un arī Centrālā zemes komisija nevar tik ātri pieņemt visus lēmumus, neskatoties uz to, ka kompensācijai paredzētās zemes ir pilnīgi pietiekami.

Un mēs pagarinām arī termiņu, līdz kuram Valsts zemes dienestam ir jāiesniedz informācija par pieņemtajiem lēmumiem... ir jāsaņem informācija par pieņemtajiem lēmumiem no Centrālās zemes komisijas.

Lūdzu atbalstīt šo likumprojektu pirmajā lasījumā.

Sēdes vadītāja.

Paldies.

Lūdzu zvanu! Balsosim par likumprojekta “Grozījumi likumā “Par zemes reformas pabeigšanu lauku apvidos”” pieņemšanu pirmajā lasījumā! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par – 88, pret un atturas – nav. Likumprojekts pirmajā lasījumā atbalstīts.

Lūdzu noteikt priekšlikumu iesniegšanas termiņu otrajam lasījumam un laiku, kad likumprojekts tiks izskatīts galīgajā lasījumā.

A.Seile.

Priekšlikumu iesniegšanas termiņš – 14.jūnijs, izskatīšana – 17.jūnijā.

Sēdes vadītāja.

Citu priekšlikumu nav. Priekšlikumu iesniegšanas termiņš – 14.jūnijs, izskatīšana – 17.jūnijā.

Nākamais darba kārtības jautājums – likumprojekts “Grozījumi Valsts un pašvaldību īpašuma privatizācijas un privatizācijas sertifikātu izmantošanas pabeigšanas likumā”, pirmais lasījums.

Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas vārdā – deputāts Māris Ārbergs.

M.Ārbergs (Tautas partijas frakcija).

Godātais Prezidij! Godātie kolēģi! Izskatāmā dokumenta numurs 6110 – “Grozījumi Valsts un pašvaldību īpašuma privatizācijas un privatizācijas sertifikātu izmantošanas pabeigšanas likumā”. Minētais likumprojekts skatāms saistībā ar jau minētajiem diviem iepriekšējiem likumprojektiem, kas spētu veicināt to, lai beidzot mēs varētu pabeigt zemes reformu mūsu valstī.

Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisija izskatīja šo likumprojektu un atbalstīja to pirmajā lasījumā.... Ā, es atvainojos! Vispirms komisija nolēma piešķirt steidzamību šim minētajam likumprojektam.

Sēdes vadītāja.

Paldies.

Lūdzu zvanu! Balsosim par likumprojekta “Grozījumi Valsts un pašvaldību īpašuma privatizācijas un privatizācijas sertifikātu izmantošanas pabeigšanas likumā” atzīšanu par steidzamu! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par – 68, pret – 2, atturas – 16. Likumprojekts par steidzamu atzīts.

M.Ārbergs.

Lūdzu atbalstīt likumprojektu pirmajā lasījumā.

Sēdes vadītāja.

Paldies.

Lūdzu zvanu! Balsosim par likumprojekta “Grozījumi Valsts un pašvaldību īpašuma privatizācijas un privatizācijas sertifikātu izmantošanas pabeigšanas likumā” pieņemšanu pirmajā lasījumā! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par – 84, pret – nav, atturas – 1. Likumprojekts pirmajā lasījumā atbalstīts.

Lūdzu noteikt priekšlikumu iesniegšanas termiņu otrajam lasījumam un laiku, kad likumprojekts tiks izskatīts otrajā lasījumā.

M.Ārbergs.

Priekšlikumu iesniegšanas termiņš – 14.jūnijs, likumprojekta izskatīšana galīgajā lasījumā – 17.jūnijā.

Sēdes vadītāja.

Paldies. Citu priekšlikumu nav. Priekšlikumu iesniegšanas termiņš – 14.jūnijs, izskatīšana – 17.jūnijā.

Nākamais darba kārtības jautājums – likumprojekts “Grozījumi Valsts un pašvaldību institūciju amatpersonu un darbinieku atlīdzības likumā”, pirmais lasījums.

Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijas vārdā – deputāts Oskars Spurdziņš.

O.Spurdziņš (Tautas partijas frakcija).

Cienījamie kolēģi! Komisija likumprojektu sagatavojusi, pamatojoties uz Ministru prezidenta rakstveidā sniegto informāciju un valsts kontrolieres pausto viedokli par Valsts kontroles dalību starptautiskajā sadarbībā.

Situācija ir tāda. Mēnešalgu pārskatīšanu atsevišķās iestādēs, it īpaši pašvaldībās, lai tās atbilstu Valsts un pašvaldību institūciju amatpersonu un darbinieku atlīdzības likumam, nav iespējams veikt līdz šā gada 1.jūlijam, jo Ministru kabineta noteikumi un ar tiem saistītie grozījumi Ministru kabineta noteikumos par mēnešalgu apmēra sadalījumu pa mēnešalgu grupām uz šā gada 1.jūniju vēl nebija stājušies spēkā, līdz ar to šobrīd praktiski vairs nav iespējams izpildīt Darba likuma 98.panta pirmās daļas prasību par viena mēneša termiņa ievērošanu. Un, pastāvot šādiem apstākļiem, ir steidzami nepieciešams pārcelt likuma pārejas noteikumos ietverto prasību pārskatīt mēnešalgas līdz 2010.gada 1.jūlijam... pārcelt uz 2010.gada 1.septembri.

Komisijas vārdā aicinu piešķirt šim likumprojektam steidzamību.

Sēdes vadītāja.

Paldies.

Lūdzu zvanu! Balsosim par likumprojekta “Grozījumi Valsts un pašvaldību institūciju amatpersonu un darbinieku atlīdzības likumā” atzīšanu par steidzamu! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par – 89, pret – 1, atturas – nav. Likumprojekts atzīts par steidzamu.

O.Spurdziņš.

Aicinu atbalstīt pirmajā lasījumā. (No zāles dep. K.Leiškalns: “Bet protams!”)

Sēdes vadītāja.

Paldies.

Lūdzu zvanu! Balsosim par likumprojekta “Grozījumi Valsts un pašvaldību institūciju amatpersonu un darbinieku atlīdzības likumā” pieņemšanu pirmajā lasījumā! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par – 88, pret – nav, atturas –1. Likumprojekts pirmajā lasījumā pieņemts.

Lūdzu noteikt priekšlikumu iesniegšanas termiņu otrajam lasījumam un laiku, kad likumprojekts tiks izskatīts otrajā lasījumā.

O.Spurdziņš.

Kolēģi! Ja jūs piekristu, tad komisijas vārdā es lūgtu atbalstīt uzreiz arī bez otrreizējas izskatīšanas komisijā, jo šie termiņi ir saskaņoti ar Juridisko biroju. Viņu priekšlikums arī ir pēc iespējas ātrāk aizvērt šo likumu.

Sēdes vadītāja.

Deputāti neiebilst. Lūdzu zvanu! Balsosim par likumprojekta “Grozījumi Valsts un pašvaldību institūciju amatpersonu un darbinieku atlīdzības likumā” pieņemšanu otrajā, galīgajā, lasījumā! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par – 86, pret – 1, atturas – nav. Likumprojekts otrajā, galīgajā, lasījumā pieņemts.

O.Spurdziņš.

Paldies.

Sēdes vadītāja.

Paldies.

Pirms mēs turpinām izskatīt apstiprināto darba kārtību, mums ir jālemj par vēl vienām tās izmaiņām, jo mēs mainījām atbildīgo komisiju likumprojektam “Grozījumi likumā “Par valsts un pašvaldību zemes īpašuma tiesībām un to nostiprināšanu zemesgrāmatās””, un Prezidijs ir saņēmis šīs pašas komisijas lūgumu izskatīt šo likumprojektu pirmajā lasījumā Saeimas 10.jūnija sēdē (bez atkārtotas izskatīšanas komisijā). Vai deputātiem ir iebildumi? Deputātiem iebildumu nav. Darba kārtība grozīta.

Nākamais darba kārtības jautājums – likumprojekts “Grozījumi Enerģētikas likumā”, pirmais lasījums.

Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas vārdā – deputāts Juris Sokolovskis.

J.Sokolovskis (PCTVL frakcija).

Labdien, godātie kolēģi! Strādāsim ar dokumentu Nr.6075 – likumprojektu “Grozījumi Enerģētikas likumā”.

Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisija izskatīja šo likumprojektu un ierosināja atzīt minēto likumprojektu par steidzamu.

Sēdes vadītāja.

Paldies.

Lūdzu zvanu! Balsosim par likumprojekta “Grozījumi Enerģētikas likumā” atzīšanu par steidzamu! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par – 83, pret un atturas – nav. Likumprojekts atzīts par steidzamu.

J.Sokolovskis.

Komisija pieņēma lēmumu atbalstīt likumprojektu pirmajā lasījumā.

Sēdes vadītāja.

Paldies.

Lūdzu zvanu! Balsosim par likumprojekta “Grozījumi Enerģētikas likumā” pieņemšanu pirmajā lasījumā! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par – 86, pret un atturas – nav. Likumprojekts pirmajā lasījumā pieņemts.

Lūdzu noteikt priekšlikumu iesniegšanas termiņu otrajam lasījumam un laiku, kad likumprojekts tiks izskatīts galīgajā lasījumā.

J.Sokolovskis.

Priekšlikumu iesniegšanas termiņš – 14.jūnijs, izskatīšanas datums – 17.jūnijs.

Sēdes vadītāja.

Citu priekšlikumu nav. Priekšlikumu iesniegšanas termiņš – 14.jūnijs, izskatīšana – 17.jūnijā. Paldies.

Nākamais darba kārtības jautājums – likumprojekts “Atkritumu apsaimniekošanas likums”, pirmais lasījums.

Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas vārdā – deputāts Ingmārs Līdaka.

I.Līdaka (ZZS frakcija).

Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisija tātad lūdz apstiprināt pirmajā lasījumā Atkritumu apsaimniekošanas likumu. Katrā gadījumā tas ir saistīts ar vēlmi patiešām šā gada laikā sakārtot atkritumu apsaimniekošanas sistēmu, nu, protams, ar tādu cerību, ka tas varētu arī vasarā kādā ārkārtas sēdē tikt skatīts, teiksim, otrajā lasījumā.

Sēdes vadītāja.

Paldies.

Lūdzu zvanu! Balsosim par likumprojekta “Atkritumu apsaimniekošanas likums” pieņemšanu pirmajā lasījumā! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par – 88, pret – nav, atturas – 1. Likumprojekts pirmajā lasījumā pieņemts.

Lūdzu noteikt priekšlikumu iesniegšanas termiņu otrajam lasījumam.

I.Līdaka.

28.jūnijs.

Sēdes vadītāja.

Citu priekšlikumu nav. Priekšlikumu iesniegšanas termiņš – 28.jūnijs. Paldies.

Nākamais darba kārtības jautājums – likumprojekts “Grozījumi likumā “Par valsts un pašvaldību zemes īpašuma tiesībām un to nostiprināšanu zemesgrāmatās””, pirmais lasījums.

Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas vārdā – deputāts Vents Armands Krauklis.

V.A.Krauklis (Tautas partijas frakcija).

Cienījamie kolēģi! Tātad arī šis likumprojekts ir iekļauts tajā paketē, kas attiecas uz zemes lietām, un šeit mēs secinājām, ka būtu tikai un vienīgi loģiski, ka tā zeme, kura ir uz valsts vārda reģistrēta Latvijas Hipotēku un zemes bankas personā un uz kuru izbeigušās zemes lietošanas tiesības, tiek pārreģistrēta uz attiecīgās pašvaldības vārda, izlaižot vienu lieku posmu, ka vispirms ir uz valsts vārda, bet pēc tam – uz pašvaldības vārda.

Tādēļ aicinu šo likumprojektu atbalstīt un noteikt tam steidzamību.

Sēdes vadītāja.

Paldies.

Lūdzu zvanu! Balsosim par likumprojekta “Grozījumi likumā “Par valsts un pašvaldību zemes īpašuma tiesībām un to nostiprināšanu zemesgrāmatās”” atzīšanu par steidzamu! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par – 66, pret – 3, atturas – 18. Likumprojekts par steidzamu atzīts.

V.A.Krauklis.

Aicinu atbalstīt šo likumprojektu pirmajā lasījumā.

Sēdes vadītāja.

Paldies.

Lūdzu zvanu! Balsosim par likumprojekta “Grozījumi likumā “Par valsts un pašvaldību zemes īpašuma tiesībām un to nostiprināšanu zemesgrāmatās”” pieņemšanu pirmajā lasījumā! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par – 87, pret un atturas – nav. Likumprojekts pirmajā lasījumā pieņemts.

Lūdzu noteikt priekšlikumu iesniegšanas termiņu otrajam lasījumam un laiku, kad likumprojekts tiks izskatīts galīgajā lasījumā.

V.A.Krauklis.

Priekšlikumu iesniegšanas termiņš – 14.jūnijs, izskatīšana Saeimas sēdē – 17.jūnijā.

Sēdes vadītāja.

Priekšlikumu iesniegšanas termiņš – 14.jūnijs, izskatīšana – 17.jūnijā. Paldies.

Nākamais darba kārtības jautājums – lēmuma projekts “Par Eiropas Drošības un sadarbības organizācijas Parlamentārās asamblejas Latvijas delegācijas locekļa (aizstājēja) apstiprināšanu”.

Tātad lūdzu zvanu! Balsosim par lēmuma projektu “Par Eiropas Drošības un sadarbības organizācijas Parlamentārās asamblejas Latvijas delegācijas locekļa (aizstājēja) apstiprināšanu”! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par – 90, pret – nav, atturas – 2. Lēmums pieņemts.

Nākamais darba kārtības jautājums – likumprojekts “Grozījumi Kredītiestāžu likumā”, otrais lasījums. Likumprojekts atzīts par steidzamu.

Dokumentu nav, un ziņojuma arī nav. Tātad šis likumprojekts šodien nav izskatāms.

Līdz ar to visa šai dienai apstiprinātā sēdes darba kārtība ir izskatīta.

Pirms mēs reģistrējamies, es gribu jūs informēt, ka bija paredzēta atbilžu sniegšana uz deputātu jautājumiem – tātad uz deputātu Urbanoviča, Orlova, Kabanova, Zemļinska un Deņisova jautājumu iekšlietu ministrei Lindai Mūrniecei “Par pastāvīgās dzīvesvietas nozīmi uzņemšanai Latvijas pilsonībā naturalizācijas kārtībā”. Ir saņemta rakstveida atbilde, ka deputāti ir apmierināti ar šo atbildi.

Arī par deputātu Tutina, Agešina, Kabanova, Mirska, Pimenova, Rubika, Bekasova, Deņisova, Cileviča un Holostova jautājumu labklājības ministram Uldim Augulim “Par sociālās aprūpes centru “Istra”” ir saņemta ministra rakstveida atbilde, un deputātus šī atbilde apmierina.

Tātad izsludinātā atbilžu sniegšana uz deputātu jautājumiem šodien nenotiks.

Dodu vārdu deputātiem, kuri ir pieteikušies sniegt paziņojumus.

Vārds deputātam Oskaram Kastēnam.

O.Kastēns (LPP/LC frakcija).

Cienījamie deputāti! Es pēc reģistrācijas aicinu tos deputātus, kuri ir parakstījušies par Deputātu grupas sadarbībai ar Albānijas parlamentu izveidošanu, uz divām minūtēm uz Dzelteno zāli. Laipni aicināti arī visi tie, kas nav parakstījušies.

Sēdes vadītāja.

Vārds deputātam Andrim Bērziņam no Zaļo un Zemnieku savienības frakcijas.

A.Bērziņš (ZZS frakcija).

Sociālo un darba lietu komisijas sēde pēc desmit minūtēm Sociālo un darba lietu komisijas telpās.

Sēdes vadītāja.

Vārds deputātam Guntim Bērziņam.

G.Bērziņš (frakcija “Jaunais laiks”).

Cienītie kolēģi! Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas sēde komisijas telpās pulksten 12.30. Paldies.

Sēdes vadītāja.

Vārds deputātam Oskaram Spurdziņam.

O.Spurdziņš (Tautas partijas frakcija).

Cienījamie kolēģi! Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijas sēde pulksten 12.30 komisijas telpās.

Sēdes vadītāja.

Vārds deputātei Ērikai Zommerei.

Ē.Zommere (Tautas partijas frakcija).

Cienījamie Baltijas lietu apakškomisijas kolēģi! Aicinu uz sēdi Juridiskās komisijas sēžu telpā, tūlīt!

Sēdes vadītāja.

Paldies.

Es vēlos jūs informēt, ka ir saņemts arī deputātu Plinera, Sokolovska, Buzajeva, Buhvalova un Mitrofanova jautājums izglītības un zinātnes ministrei Tatjanai Koķei “Par Rīgas komercģimnāzijas likvidāciju”. Jautājums tiks nodots ministrei.

Tāpat ir saņemts deputātu Tutina, Urbanoviča, Ribakova, Zemļinska, Klementjeva, Mirska, Deņisova, Fjodorova, Vidavska un Pimenova jautājums satiksmes ministram Kasparam Gerhardam “Par valsts budžeta līdzekļu un Eiropas Savienības finansējuma efektīvu izmantošanu”. Jautājums tiks nodots ministram.

Tāpat ir saņemts arī deputātu Bērziņa, Dukšinska, Pētersones, Ārberga un Brieža jautājums labklājības ministram Uldim Augulim “Par Labklājības ministrijas bezdarbību aktīvo nodarbinātības pasākumu īstenošanas gaitā”. Jautājums tiks nodots ministram.

Tagad lūdzu zvanu! Lūdzu reģistrācijas režīmu! Reģistrēsimies! Paldies.

Vārds Saeimas sekretāra biedram Andrejam Klementjevam reģistrācijas rezultātu nolasīšanai.

A.Klementjevs (9.Saeimas sekretāra biedrs).

Labdien, augsti godātie deputāti! Nav reģistrējušies: Gundars Daudze, Visvaldis Lācis... (No zāles: “Ir! Ir!”) Paldies, redzu! Vitālijs Orlovs un Leopolds Ozoliņš.

Paldies par darbu.

Sēdes vadītāja.

Paldies.

Saeimas 10.jūnija sēdi pasludinu par slēgtu.

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!