• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Zemkopības ministrija: Par dīzeļdegvielas iegādi bez akcīzes nodokļa. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 18.06.2010., Nr. 97 https://www.vestnesis.lv/ta/id/212079

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Ministru kabineta sēdē: 2010.gada 15.jūnijā

Vēl šajā numurā

18.06.2010., Nr. 97

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Zemkopības ministrija: Par dīzeļdegvielas iegādi bez akcīzes nodokļa

Sākot ar 1.jūliju, stāsies spēkā jauna sistēma, kas paredz lauksaimniecības produkcijas ražotājiem atbrīvojumu no akcīzes nodokļa par iegādāto dīzeļdegvielu. Līdz ar to lauksaimniecības produkcijas ražotāji varēs iegādāties dīzeļdegvielu no akcīzes preču noliktavām un degvielas vairumtirdzniecības un mazumtirdzniecības vietām bez akcīzes nodokļa.

12.maijā valdība apstiprināja Ministru kabineta (MK) noteikumus “Kārtība, kādā no akcīzes nodokļa ir atbrīvota dīzeļdegviela (gāzeļļa) un dīzeļdegviela (gāzeļļa), kurai ir pievienota rapšu sēklu eļļa vai no rapšu sēklu eļļas iegūta biodīzeļdegviela, ko lauksaimniecības produkcijas ražotājs izmanto lauksaimniecības zemes apstrādei, kā arī tādas meža vai purva zemes platības apstrādei, uz kuras kultivē dzērvenes vai mellenes”. Saskaņā ar šiem noteikumiem turpmāk vienā saimnieciskajā gadā, tas ir, no kārtējā gada 1.jūlija līdz nākamā gada 30.jūnijam, lauksaimniekiem tiks rēķināts dīzeļdegvielas izmantojums 100 litru par katru lauksaimniecības produkcijas ražotāja atbalstam deklarēto un apstiprināto lauksaimniecībā izmantojamās zemes hektāru, kā arī par tādu meža vai purva zemes hektāru, kur kultivē dzērvenes vai mellenes.

Lai saņemtu atbrīvojumu no akcīzes nodokļa par pastāvīgo pļavu un ganību vai aramzemē sēto ilggadīgo zālāju apstrādāšanu, šajās platībās jānodrošina minimālais lauksaimniecības dzīvnieku blīvums vismaz 0,5 nosacītās liellopu vienības uz vienu atbalstam apstiprināto hektāru. Liellopu vienības tiks noteiktas atbilstoši valsts aģentūras “Lauksaimniecības datu centrs” datiem pēc stāvokļa saimniecībā uz attiecīgā gada 1.jūniju.

Par meža vai purva zemēm, uz kurām kultivē dzērvenes vai mellenes, papildus iesniegumam jāpievieno arī zemesgrāmatas apliecības kopija (ja zeme ir īpašumā), līgums par platību pastāvīgu lietošanu vai nomu un izziņa no Latvijas Augļkopju asociācijas.

Lai šogad varētu pāriet uz jaunu sistēmu un lauksaimnieki laikus saņemtu dīzeļdegvielas daudzumu, kam piemērots atbrīvojums no akcīzes nodokļa, Lauku atbalsta dienesta (LAD) reģionālās lauksaimniecības pārvaldes uzsākušas iesniegumu pieņemšanu par 2010./2011.saimniecisko gadu. Iesniegumus no lauksaimniecības produkcijas ražotāja LAD pieņems līdz 5.jūlijam.

Saskaņā ar pāreju uz jauno sistēmu LAD lēmumus par 2010./2011.saimniecisko gadu pieņems šādā kārtībā: līdz 2010.gada 19.jūlijam – par dīzeļdegvielas piešķiršanu 40 litru apmērā uz platības hektāru; līdz 2010.gada 15.augustam – par šajā saimnieciskajā gadā atlikušā dīzeļdegvielas daudzuma piešķiršanu.

Jaunā sistēma paredz būtiskus administratīvus atvieglojumus lauksaimniekiem, jo, iegādājoties dīzeļdegvielu, nebūs jākrāj samaksu un darījumu apliecinošie dokumenti par dīzeļdegvielas iegādi, kā arī nevajadzēs pašvaldības izziņu par apsaimniekotās (īpašumā, nomā vai lietošanā esošās) zemes hektāriem. Tāpat arī nebūs jāgaida akcīzes nodokļa atmaksa no Valsts ieņēmumu dienesta (VID).

Neskatoties uz jaunās sistēmas stāšanos spēkā, arī turpmāk dīzeļdegvielu lauksaimnieki varēs iegādāties gan degvielas mazumtirdzniecības un vairumtirdzniecības vietās, gan no akcīzes preču noliktavām. Tas nodrošinās iespēju iegādāties arī nelielu dīzeļdegvielas daudzumu atbilstoši lauksaimnieka rīcībā esošajiem finanšu līdzekļiem.

Līdz 30.jūnijam darbojas pašreizējā akcīzes nodokļa atmaksas sistēma, kuru administrē VID.

Ministrijas Preses un sabiedrisko attiecību nodaļa

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!