• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Aizsardzības ministrija: Par ieguvumu no starptautiskajām mācībām "BALTOPS 2010". Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 18.06.2010., Nr. 97 https://www.vestnesis.lv/ta/id/212080

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Ārlietu ministrija: Par Vadības partnerību – iESpēju ikvienam Latvijas iedzīvotājam

Vēl šajā numurā

18.06.2010., Nr. 97

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Aizsardzības ministrija: Par ieguvumu no starptautiskajām mācībām “BALTOPS 2010”

Starptautiskās jūras spēku mācības “BALTOPS 2010” noslēgsies 22.jūnijā, savukārt to piekrastes operācija, kas šogad norit Latvijā un Igaunijā, jau tuvojas beigu fāzei.

Lai nodrošinātu piekrastes operācijas sekmīgu norisi Latvijā, ASV tās sagatavošanā un norisē ieguldījusi ievērojamus finanšu līdzekļus.

Par 600 000 ASV dolāru no Latvijas uzņēmējiem iepirkti materiāli Vārves pagasta pludmalē izveidotās nobrauktuves ierīkošanai, apkārtējo ceļu atjaunošanai un stāvlaukuma ierīkošanai Zemessardzes poligonā “Medņi-3”. Savukārt 400 000 ASV dolāru izlietoti, Latvijā iepērkot degvielu, pārtiku un citas nepieciešamās preces. Vārves pludmalē izveidotā nobrauktuve tiks atstāta pašvaldības rīcībā, to varēs izmantot iedzīvotāji, glābšanas dienesti un pludmales apsaimniekotāji. Nacionālo bruņoto spēku nesprāgušās munīcijas neitralizēšanas speciālisti ir veikuši Vārves piekrastes pārbaudi.

ASV Jūras spēku Mobilā celtniecības bataljona karavīri paralēli minētajiem infrastruktūras uzlabošanas darbiem Zemessardzes poligonā “Medņi-3” zemessargu vajadzībām izveidojuši trīs šaušanas aizsargvaļņus, kas nepieciešami šaušanas nodarbību veikšanai. Ventspils zemessargiem vairs nebūs jābrauc uz Ādažiem, bet viņu rīcībā uz vietas būs trīs dažādas šautuves.

Mācību “BALTOPS 2010” laikā ASV Jūras spēku Mobilā celtniecības bataljona karavīri Ventspils bērnunamā “Selga” atjaunoja tualetes un dušas telpas, savukārt Liepājas 8.vidusskolā izremontēja pasākumu zāli. Abos projektos bija iesaistīti arī Latvijas uzņēmumi, kas veica rekonstrukcijas darbu uzraudzību, nodrošināja ar nepieciešamajiem celtniecības materiāliem, piedalījās remontdarbos. Finansējumu šiem projektiem piešķīra ASV Bruņoto spēku virspavēlniecība Eiropā; abu projektu kopējās izmaksas – 42 000 ASV dolāru. ASV karavīri Ventspilī atjaunoja arī Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta Ventspils brigādei piederošo ugunsdzēsēju mācību torni, atjaunošanās darbos ieguldot 25 000 ASV dolāru.

Līdztekus finansiālajiem un infrastruktūras ieguvumiem nenovērtējamas ir zināšanas un pieredze, ko ieguvuši Latvijas Nacionālo bruņoto spēku karavīri un zemessargi. Tā ir bijusi praktiska pieredze savā valsts teritorijā uzņemt sabiedroto spēkus, veikt plānošanu un izstrādāt kopīgus rīcības plānus, sadarboties gan jūras, gan piekrastes operācijās. Ļoti vērtīgu pieredzi zemessargi ir guvuši ASV karavīru vadītajās nodarbībās, kuru laikā notika apmācība konvojēšanā, patrulēšanā, kontrolpunktu darbības nodrošināšanā un citās jomās.

Ministrijas Militāri publisko attiecību departaments

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!