• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par telesakaru regulējumu Eiropas Savienībā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 19.06.2010., Nr. 98 https://www.vestnesis.lv/ta/id/212119

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Latvijas Bankas konvertējamo valūtu kursi

Vēl šajā numurā

19.06.2010., Nr. 98

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par telesakaru regulējumu Eiropas Savienībā

Eiropas Komisijas ziņojums, kas laists klajā 1.jūnijā, liecina, ka ES telesakaru tirgū ir palielinājusies konkurence un to sekmējuši Komisijas norādījumi konsultāciju un pārskata procesa gaitā atbilstīgi tā sauktajai 7.panta procedūrai, ar ko valstu telesakaru regulatori iepriekš paziņo Komisijai par to plāniem regulēt savas valsts telesakaru tirgus daļas.

Tā rezultātā iedzīvotājiem un uzņēmumiem ir pieejams plašāks pakalpojumu klāsts un zemākas cenas. Tomēr ziņojumā arī norādīts, ka vienots Eiropas Savienības telesakaru tirgus vēl ne tuvu nav realitāte, un tāpēc Komisijas digitālajā programmā Eiropai ietverts aicinājums steidzami un konsekventi īstenot spēkā esošos telesakaru noteikumus, kā arī pausts Komisijas nodoms ierosināt attiecīgus pasākumus, lai mazinātu izmaksas, kas rodas tāpēc, ka telesakaru pakalpojumu jomā nav vienota tirgus.

Viena no problēmām ir valstu atšķirīgā regulatīvā pieeja konkurences jautājumu risināšanai, piemēram, tādā jomā kā regulēta piekļuve optiskās šķiedras tīkliem. 1.jūnija ziņojumā arī pausts brīdinājums, ka regulējuma nenoteiktība var kavēt tādu infrastruktūras projektu īstenošanu, kam nepieciešamas apjomīgas investīcijas, piemēram, nākamās paaudzes piekļuves (NGA) tīklu jomā, kas ir viena no vadošajām digitālajā programmā Eiropai.

Komisijas priekšsēdētāja vietniece Nēlī Krūsa, kas atbild par digitālās programmas īstenošanu, sacīja: “Komisijas norādījumi valstu telesakaru regulatoriem ir garantējuši tādu konsekvences un paredzamības līmeni, kas rada ieguldītāju uzticību. Tomēr vienota ES telesakaru tirgus harmoniskai īstenošanai un pienācīgai darbībai ir nepieciešams saskaņotāks regulējums.”

Komisijas priekšsēdētāja vietnieks Hoakins Almunja, kas atbild par konkurenci, sacīja: “Ziņojumā uzsvērts, ka ES telesakaru noteikumu īstenošana, ko valstu regulatori veic Komisijas pārraudzībā, ir atvērusi telesakaru tirgus konkurencei, piedāvājot ES iedzīvotājiem un uzņēmumiem plašāku izvēli un zemākas cenas.”

1.jūnijā klajā laistajā Komisijas ziņojumā norādītas galvenās tendences un jautājumi, kas pēdējos divos gados radušies saistībā ar 7.panta procedūru. Kopumā šī paziņošanas procedūra ļāvusi panākt mazāka apjoma, bet labāku ES telesakaru tirgus regulējumu. Tomēr valstu telesakaru regulatori vēl aizvien rod atšķirīgus risinājumus gadījumos, kad konkurences problēmas ir līdzīgas. Tas ietver:

• kārtību attiecībā uz optiskās šķiedras piekļuves produktiem platjoslas vairumtirdzniecības tirgos, piemēram, vairākos gadījumos, lai gan optiskā šķiedra bija iekļauta tirgus definīcijā, telesakaru regulatori ierosināja nenoteikt regulatīvus līdzekļus vai attiecināt tos tikai uz optiskās šķiedras tīkliem;

• atšķirīgas aprēķināšanas metodes maksām, ko operatori iekasē, kad citiem operatoriem piedāvā daļu no saviem tīkliem (piekļuve) vai pārsūta to izsaukumus (starpsavienojums). Vairāki regulatori, aprēķinot maksas par savienojuma pabeigšanu, vēl aizvien ņem vērā nesaistītus izmaksu elementus, piemēram, frekvenču spektra izmaksas, tādējādi nepamatoti palielinot cenas;

• atšķirīga regulatīvā pieeja gadījumos, kad telesakaru operatori nodala citiem telesakaru operatoriem sniegtos pakalpojumus un lietotājiem sniegtos pakalpojumus (funkcionālā nošķiršana).

Pārskatītajos ES telesakaru noteikumos no 2011.gada maija Komisijai noteikta papildu atbildība attiecībā uz valstu regulatoru noteiktajiem un īstenotajiem tiesiskajiem līdzekļiem. Komisija ir apņēmusies ciešā sadarbībā ar Eiropas Elektronisko komunikāciju regulatoru iestādi (BEREC) nodrošināt ES telesakaru noteikumu konsekventu piemērošanu, kā arī apņēmusies veicināt ātrdarbīgu platjoslas pakalpojumu attīstību, kā paredzēts digitālajā programmā Eiropai.

Eiropas Komisijas pārstāvniecības Latvijā Preses un informācijas nodaļa

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!