• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Eiropas Komisija: Par bērnu tiesību sabiedrisko apspriešanu. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 19.06.2010., Nr. 98 https://www.vestnesis.lv/ta/id/212122

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Eiropas Komisija: Par profesionālās izglītības un apmācību modernizēšanu

Vēl šajā numurā

19.06.2010., Nr. 98

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Eiropas Komisija: Par bērnu tiesību sabiedrisko apspriešanu

Lai arī bērni ar tiesu iestādēm vai valsts pārvaldes iestādēm saskaras mazāk nekā pieaugušie, viņu tiesības ir tikpat nozīmīgas. Bērniem ir tiesības uz aizsardzību pret nabadzību un vardarbību, kā arī tiesības tikt uzklausītiem. 11.jūnijā Eiropas Komisija sāka sabiedrisko apspriešanu par jaunu ES stratēģiju bērnu tiesību jomā. Apspriešanā iegūtās atbildes tiks izmantotas, lai noskaidrotu, kā ES politikas pasākumi vēl vairāk var veicināt bērnu tiesības. Apspriešanā izskatīs tādus jautājumus kā bērniem draudzīga tiesu sistēma, vardarbība pret bērniem, bērnu nabadzība un bērnu līdzdalība. Apspriešana notiks līdz 2010.gada 20.augustam.

“Mūsdienu pasaulē bērni bieži vien saskaras ar sarežģītām situācijām – vai nu kā interneta lietotāji, migranti vai liecinieki tiesas procesā. Mums ir jāaizsargā un jāveicina viņu tiesības. Es ceru no visām ieinteresētajām pusēm saņemt ierosinājumus, kā vislabāk aizsargāt bērnu intereses un tiesības,” teica Eiropas Komisijas priekšsēdētāja vietniece un komisāre tiesiskuma, pamattiesību un pilsonības jautājumos Viviena Redinga.

Bērnu tiesību aizsardzībai ikdienas dzīvē ir nepieciešama cita pieeja nekā attiecībā uz pieaugušajiem, neraugoties uz to, vai bērns ir iesaistīts tiesas procesā vai ģimenes strīdā, vai viņš saskaras ar valsts pārvaldes iestādēm vai sarežģītām situācijām, piemēram, migrāciju, vardarbību vai nabadzību. Lai bērni zinātu savas tiesības un lai tās tiktu ievērotas, ES mēroga stratēģija var sniegt piemērotas vadlīnijas un lietderīgu ieguldījumu. ES un tās dalībvalstis vēlas nodrošināt, ka par bērniem rūpējas, viņi tiek aizsargāti un viņu viedoklis tiek ņemts vērā.

Komisija 2006.gadā izstrādāja stratēģiju par bērnu tiesībām, lai nodrošinātu, ka ES politikas pasākumi veicina bērnu tiesības. Šīs sabiedriskās apspriešanas mērķis ir uzlabot esošās un apzināt jaunas iespējamās darbības stratēģijas atkārtotai īstenošanai 2011.–2014.gadā. Tās pamatā kā parasti būs pieredze, ko guvuši iedzīvotāji, organizācijas, asociācijas, struktūras, iestādes un eksperti, kuri nodarbojas ar bērnu tiesību aizsardzību un veicināšanu gan vietējā, gan starptautiskā līmenī.

Minētajā apspriešanā ir aplūkotas konkrētas jomas, ko Bērnu tiesību forumā identificējuši šajā jomā strādājoši cilvēki un kurās bērni varētu saskarties ar problēmām, piemēram:

• bērniem draudzīga tiesu sistēma un bērnu līdzdalība tajā (piemēram, kā liecinieki);

• tiesiskuma politika, kas aizsargā bērnu tiesības, piemēram, saistībā ar starpniecību ģimenes lietās;

• neaizsargātu bērnu aizsardzība (vardarbības, seksuālās izmantošanas vai bērnu tirdzniecības upuri vai nabadzībā dzīvojoši bērni);

• bērnu līdzdalība bērnus ietekmējošu politikas pasākumu izstrādē.

Komisija publicēs ziņojumu, kurā būs apkopotas visas šajā apspriešanā saņemtās atsauksmes. Šos rezultātus izmantos, sagatavojot jaunu paziņojumu par bērnu tiesībām 2011.–2014.gadam.

Pamatinformācija

Ņemot vērā nepieciešamību efektīvi veicināt un aizsargāt bērnu tiesības ES iekšējās un ārējās politikas jomā, Komisija 2006.gada jūlijā pieņēma paziņojumu, nosakot bērnu tiesību aizsardzības pasākumus dažādās ES politikas jomās.

ES ir izstrādājusi dažādus politikas pasākumus bērnu aizsardzības jomā: sākot no pazudušu bērnu palīdzības dienesta “116 000” un beidzot ar drošāka interneta programmu, kuras jaunākā versija ir paredzēta, lai ļautu bērniem risināt tiešsaistē sastopamos apdraudējumus, piemēram, iebiedēšanu un pavedināšanu.

Eiropas Komisijas pārstāvniecības Latvijā Preses un informācijas nodaļa

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!