• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Pārrunājot nodokļu politikas pamatjautājumus. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 19.06.2010., Nr. 98 https://www.vestnesis.lv/ta/id/212125

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Piedaloties Eiropadomes sanāksmē Briselē

Vēl šajā numurā

19.06.2010., Nr. 98

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Pārrunājot nodokļu politikas pamatjautājumus

Vakar, 18.jūnijā, Ministru kabinetā notika Ministru prezidenta Valda Dombrovska un Latvijas lielo pilsētu domju priekšsēdētāju kārtējā tikšanās, kuras laikā premjers informēja pašvaldību vadītājus par pēdējās starptautisko aizdevēju misijas nobeiguma dokumentiem un panāktajām vienošanām attiecībā uz ES struktūrfondu projektu budžeta līdzfinansējuma palielināšanu par 100 miljoniem latu, kā arī tiešmaksājumiem lauksaimniekiem – 100,5 miljoniem latu.

Ministru prezidents un Finanšu ministrijas (FM) eksperti atbildēja uz Lielo pilsētu asociācijas uzdotajiem jautājumiem par nodokļu un nodevu sistēmas attīstības pamatnostādnēm 2011.–2016.gadam, kas skars izmaiņas nekustamā īpašuma nodokļa sistēmā, pievienotās vērtības nodokļa samazinātās likmes, iedzīvotāju ienākuma nodokļa un uzņēmumu ienākuma nodokļa atvieglojumu pārskatīšanu, iedzīvotāju ienākuma nodokļa neapliekamā minimuma paaugstināšanu.

Pašvaldību vadītāji tika informēti, ka Finanšu ministrijai atbilstoši Ministru kabineta 2010.gada 22.februāra rīkojumam “Par pasākumiem, kas veicami, lai nodrošinātu valsts budžeta fiskālo konsolidāciju 2011. un 2012.gadā, un par likumprojekta “Par valsts budžetu 2011. gadam” sagatavošanu” līdz šā gada 1.jūlijam ir jāsagatavo priekšlikumi nodokļu politikas ilgtermiņa reformām.

Latvijas Lielo pilsētu asociācija (LLPA) atzinīgi novērtēja, ka šajā Latvijas ekonomikas attīstībai nozīmīgajā periodā FM ir atvērta diskusijām par izstrādāto pamatnostādņu projektu nodokļu un nodevu sistēmas attīstībai 2011.–2016.gadam, uzskatot, ka izstrādātais dokuments satur izvērstu pašreizējās sistēmas raksturojumu. Vienlaikus asociācijas pārstāvji pauda uzskatu, ka vairāk uzmanības ir veltīts katra nodokļa apskatam atsevišķi, bet nav dots komplekss izvērtējums nodokļu sistēmai un iespējamai nodokļu un uzņēmējdarbības mijiedarbībai.

Finanšu ministrijas pārstāvji informēja lielo pilsētu vadītājus, ka 17.jūnijā valsts sekretāru sanāksmē (VSS) tika izsludināti priekšlikumi nodokļu politikas ilgtermiņa reformām. VSS izsludinātajā dokumentā ir analizēta kopējā nodokļu politikas ietekme. Līdzās tam Finanšu ministrija ir atteikusies no vairāku scenāriju pieejas, šobrīd tiek piedāvāts viens scenārijs, kas ir ietverts VSS izsludinātajā pamatnostādņu dokumentā.

Ņemot vērā Starptautiskā Valūtas fonda (SVF) ieteiktās izmaiņas dzīvojamo māju aplikšanai ar nodokli, tādējādi palielinot piemērojamo nodokļu likmi, LLPA pauda viedokli, ka, izstrādājot nekustamā īpašuma nodokļa (NĪN) politiku, būtu jārēķinās ar to, ka nodokļa maksājumam ir jābūt samērojamam ar iedzīvotāju maksātspēju. Ministru prezidents apliecināja, ka, izšķiroties palielināt NĪN maksājumus, vienlaikus būs jāparedz arī pasākumi, kas aizsargātu iedzīvotājus ar zemiem ienākumiem, izstrādājot efektīvu atvieglojumu sistēmu.

Arī LLPA pārstāvji, diskutējot par NĪN paaugstināšanu pašvaldību speciālistu vidū, vairākumā atbalsta nodokļa likmes saprātīgu paaugstināšanu, vienlaikus paredzot atvieglojumus. FM piedāvā ieviest 1,5% nodokļa likmi ar atvieglojumu 75 lati un iespēju daļēji atlikt nodokļa samaksu. Vienlaikus ierobežojums NĪN pieaugumam attiecībā uz zemi 2011.gadā tiks saglabāts.

Sarunas dalībnieki bija vienisprātis, ka, realizējot reformu NĪN likumdošanā, svarīgi jau no paša sākuma rast optimālu un tautsaimniecības situācijai atbilstošu risinājumu, tādēļ, pirms ieviest šo nodokli jaunā redakcijā, nepieciešama kvalitatīva diskusija institūciju un ekspertu vidū, kā arī jāpilnveido kadastrālās vērtēšanas sistēma un tikai tad jāievieš jaunās NĪN likmes. Nodokļu pamatnostādņu projekts paredz pilnveidot kadastru līdz 2012.gadam.

Diskutējot par Iedzīvotāju ienākumu nodokļa (IIN) iespējamajām izmaiņām, FM atklāja, ka izstrādātais projekts neparedz ieviest progresīvo IIN, jo tas sarežģītu administrēšanu un nedotu būtisku fiskālo ieguvumu. Lielāku nodokļa progresivitāti tiek piedāvāts panākt ar IIN neapliekamā minimuma palielināšanu.

Sarunas dalībnieki tika informēti arī par pasākumu plāna ēnu ekonomikas apkarošanai un godīgas uzņēmējdarbības veicināšanai projekta izsludināšanu 17.jūnija VSS. Plāna projekts ietver 62 pasākumus nodokļu politikā, administratīvā sloga mazināšanā, atbalstā godīgajiem uzņēmējiem un pārejas uz legālo ekonomiku veicināšanā, kontrolējošo iestāžu kapacitātes celšanā, normatīvo aktu izstrādē, sodu politikā, sabiedrības informēšanā. Premjers apliecināja, ka valdība ir gatava sadarboties ar pašvaldībām plāna tālākā pilnveidošanā un ieviešanā.

Izskatot jautājumu par pašvaldību finanšu izlīdzināšanu, puses vienojās, ka līdz 2012.gadam tiks izstrādāts un pieņemts jauns likums “Par pašvaldību finanšu izlīdzināšanu”, pie kura darbs sadarbībā ar pašvaldību pārstāvjiem jāsāk jau nākamgad.

Līga Krapāne, Ministru prezidenta preses sekretāre

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!