• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Eiropas Komisija: Par ES izveidotā Pārtikas mehānisma darbību. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 28.06.2010., Nr. 100 https://www.vestnesis.lv/ta/id/212382

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Eiropas Komisija: Par pastiprinātām tiesībām kriminālprocesos

Vēl šajā numurā

28.06.2010., Nr. 100

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Eiropas Komisija: Par ES izveidotā Pārtikas mehānisma darbību

Tikai pusotru gadu pēc pieņemšanas ES izveidotā viena miljarda budžeta Pārtikas mehānisma ietvaros ir izmaksāti vairāk nekā 500 miljoni eiro, un tas ir izrādījies ātrs un efektīvs veids pārtikas trūkuma samazināšanai. 15.jūnijā Komisija iepazīstināja ar brošūru par Pārtikas mehānisma darbību. Tajā minēts, ka ar šo mehānismu atbalstu saņem aptuveni 50 miljoni cilvēku visā pasaulē un jau jūtami pirmie rezultāti. Tā kā Eiropas Komisija ir saņēmusi daudz vērtīgu, labu priekšlikumu, bet tās budžets ir ierobežots, EK aicina citus līdzekļu devējus palīdzēt finansēt projektus saskaņā ar nesen uzsākto projektu izsoles iniciatīvu Pārtikas mehānisma ietvaros (Food Facility Auction Floor).

“Mūsdienās nav pieņemams, ka cilvēkiem jācīnās pret badu un tos apdraud pārtikas trūkums. Izmantojot ES Pārtikas mehānismu, Eiropa ir spējusi nodrošināt ātru un efektīvu atbildi cīņā pret pārtikas krīzi, ar ko saskārās jaunattīstības valstis. Palielinot atbalsta ietekmi valstīs, kurām vajadzīga palīdzība, Komisija izpildīja savus solījumus. Mūsu atbalsts sasniedz vairāk nekā 50 miljonus cilvēku, tostarp daudzus sīkzemniekus, un šis skaitlis turpinās augt,” teica ES attīstības komisārs Andris Piebalgs.

Pēc pasaules pārtikas cenu pieauguma 2008.gadā kā ES ātru atbildes instrumentu, lai risinātu pārtikas nodrošinājuma jautājumus 50 jaunattīstības valstīs, 2008.gada decembrī apstiprināja Pārtikas mehānismu viena miljarda eiro apmērā.

Konkrēti rezultāti

Atbalstu sāka sniegt 2009.gadā, un daudzās no 50 mērķa valstīm jau jūtami pirmie rezultāti.

Pakistānā lauksaimniecības nozarē pēdējos divos gados vērojama lejupslīde, jo sēklu un mēslošanas līdzekļu cenas ir paaugstinājušās, turklāt pārtikas cenas pieauga arī sauso laikapstākļu dēļ. Šogad lauksaimniekiem ir izdevies apturēt šo negatīvo tendenci, pateicoties palīdzībai, ko kopīgā projektā sniedza ES, Palestīnas Tautas partija un Palestīnas atbrīvošanas organizācija Eiropas Savienības Pārtikas mehānisma ietvaros. Palestīnas Tautas partija izdalīja 400 kg kviešu 23 000 pakistāņu lauksaimniekiem, lai atbalstītu tos trūkuma periodā pirms ražas novākšanas, tādējādi palīdzot tiem neiekļūt parādos.

Nigērijā ES un Apvienoto Nāciju Starptautiskais bērnu fonds uzsāka partnerību 2009.gadā, lai ar Pārtikas mehānisma starpniecību terapeitiskos barošanas centros palīdzētu 6500 bērniem, kas ir jaunāki par pieciem gadiem un kas cieš no akūta pārtikas trūkuma.

Gvatemalā, pateicoties Pārtikas mehānismam, 14 000 sīkzemnieku saimniecības saņēma mēslošanas līdzekļus.

Ilgstoša un efektīva apņemšanās

Patlaban Eiropas Komisija ar mehānisma starpniecību ir piešķīrusi 97% līdzekļu, un drīzumā tiks sadalīti atlikušie līdzekļi. Jaunāko lēmumu par finansējumu pieņēma 2010.gada aprīlī, un tā kopējā vērtība naudas izteiksmē bija 145,3 miljoni eiro.

Pateicoties pašreizējiem finansēšanas kanāliem un izcilajai sadarbībai ar visām iesaistītajām aģentūrām un valdībām, sadarbības mehānisms darbojas raiti. Eiropas Komisijas vadošajai lomai bija izšķiroša nozīme sekmīgai sadarbībai starp iesaistītajām starptautiskajām organizācijām, un tādēļ nevajadzēja veidot jaunu pārvaldes aparātu vai vertikālus trasta fondus.

Izsoles iniciatīva Pārtikas mehānisma ietvaros

Pārtikas mehānisma ietvaros 2009.gadā tika izsludināts uzaicinājums uz konkursu. Lielā pieteikumu skaita dēļ Eiropas Komisija izstrādāja brošūru, kurā ietverti 84 visvērtīgākie projekti, kurus nekavējoties var īstenot, un šī brošūra atvieglos ieguldītāju un projektu attīstītāju sadarbību. Ar šo iniciatīvu Eiropas Komisija cenšas radīt iespējas projektiem, kurus var nekavējoties finansēt, kā arī paaugstināt rentabilitāti, saskaņotību un koordināciju atbilstīgi Akras Rīcības programmai par atbalsta efektivitāti.

Pamatinformācija

Ar Pārtikas mehānismu viena miljarda eiro apmērā nodrošina finansējumu, lai uzlabotu pieeju lauksaimniecības resursiem, sniegtu drošības programmas visneaizsargātākajām iedzīvotāju grupām un atbalstītu piekļuvi mikrokredītiem, ieguldījumam, aprīkojumam, infrastruktūrai un apmācībai.

Vairums līdzekļu tiek piešķirti ar starptautisku organizāciju starpniecību, izmantojot ANO augsta līmeņa darba grupu, kas strādā pie pārtikas cenu paaugstināšanas jautājumiem.

Eiropas Komisijas pārstāvniecības Latvijā Preses un informācijas nodaļa

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!