• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Valsts sekretāru sanāksmē: 2010.gada 1.jūlijā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 7.07.2010., Nr. 106 https://www.vestnesis.lv/ta/id/212899

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Tiekoties ar Izraēlas premjerministra vietnieku un ārlietu ministru

Vēl šajā numurā

07.07.2010., Nr. 106

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Valsts sekretāru sanāksmē: 2010.gada 1.jūlijā

FM: Par kārtību, kādā Valsts ieņēmumu dienests apkopos un publicēs informāciju par vidējām nozaru algām

1.jūlijā valsts sekretāru sanāksmē tika izsludināts Finanšu ministrijas sagatavotais noteikumu projekts par informācijas par vidējiem darba ienākumiem un deklarētajiem gada apliekamajiem ienākumiem apkopošanu, sagatavošanu un publicēšanu. Noteikumi nepieciešami, izpildot Publiskā iepirkumu likuma prasības, kas noteic, ka Valsts ieņēmumu dienests (VID) sagatavo, apkopo un publicē informāciju par vidējiem darba ienākumiem un deklarētajiem gada apliekamajiem ienākumiem.

Noteikumu projektā ir noteikta kārtība, kādā VID atbilstoši iekšzemes nodokļu maksātāju iesniegtajām nodokļu deklarācijām:

• apkopo un sagatavo informāciju par darba devēju nodarbināto darba ņēmēju mēneša vidējiem darba ienākumiem pirmajos trijos gada ceturkšņos pēdējo četru gada ceturkšņu periodā nozarēs atbilstoši NACE klasifikācijai, un publicē to VID mājaslapā internetā;

• apkopo un sagatavo informāciju, izsniedzot to izziņas formā piegādātājam. Ņemot vērā to, ka piegādātājs var būt gan juridiskā persona, gan fiziskā persona un minētajām personām ir atšķirīgs regulējums, arī noteikumu projektā ir izdalīti piegādātāji, kuri nodarbina darba ņēmējus, un piegādātāji – fiziskās personas, kuras nenodarbina citas personas un ir reģistrētas kā saimnieciskās darbības veicējas.

VID apkopotā, sagatavotā un mājaslapā internetā publicētā informācija būs publiski pieejama trīs gadus, sākot ar noteikumu projekta spēkā stāšanās dienu. VID nodrošinās minētās informācijas saglabāšanu arī pēc trīs gadu termiņa beigām, nodrošinot minētās informācijas izsniegšanu pēc rakstiska ieinteresētās personas pieprasījuma saņemšanas.

Noteikumu projektā ir noteikts: ja piegādātāja nodarbināto darba ņēmēju, kuriem mēneša darba ienākumi nesasniedz valstī noteikto minimālo mēneša darba algu un kuri strādā nepilnu darba laiku, īpatsvars no darba ņēmēju kopējā skaita, kuriem deklarētie mēneša darba ienākumi ir lielāki par nulle latu, nepārsniedz 25%, tad šiem darba ņēmējiem veic mēneša darba ienākumu pārrēķinu noteikumos noteiktajā kārtībā. Ar šā nosacījuma piemērošanu daļēji tiks atbalstīti tie piegādātāji, kuri objektīvu iemeslu dēļ šajos ekonomiskās krīzes apstākļos nevar nodarbināt visus savus darba ņēmējus pilnu darba laiku.


 

FM: Par vienkāršoto akcīzes preču pavaddokumentu apriti

1.jūlijā valsts sekretāru sanāksmē izsludināts Finanšu ministrijas sagatavotais noteikumu projekts par vienkāršoto akcīzes preču pavaddokumentu aprites un kontroles kārtību. Paredzēts, ka jaunā kārtība aizstās pašlaik spēkā esošos MK 2004.gada 15.aprīļa noteikumus Nr.312 “Vienkāršoto akcīzes preču pavaddokumentu aprites un kontroles kārtība”.

Noteikumu projekts pēc būtības saglabā pašlaik esošās prasības un precizē neskaidros jautājumus, bet neuzliek jaunus pienākumus personām, kā arī saskaņo lietotos terminus ar likumā lietotajiem. Projekta mērķis ir padarīt efektīvāku akcīzes preču, kuras nodotas patēriņam, un denaturētā spirta pārvietošanas kontroli, kā arī padarīt skaidrāku minēto preču pārvietošanas un attiecīgo dokumentu aprites kārtību personām.

Noteikumu projekts ir papildināts ar nodaļām, kas nosaka vienkāršoto pavaddokumentu aprites kārtību denaturētā spirta pārvietošanas gadījumiem atsevišķi no pārējām akcīzes precēm. Projekts paredz arī iesnieguma formu informācijai, kas personai jāiesniedz Valsts ieņēmumu dienestā pirms akcīzes preču, kas nodotas patēriņam citā dalībvalstī, nosūtīšanas uz Latviju. Tāpat noteikumu projekts paredz formu akcīzes nodokļa samaksas apliecinājumam, kuru izsniedz Valsts ieņēmumu dienests.

Noteikumu projekts ir attiecināms uz:

1) personu, kas Latvijā no citas ES dalībvalsts ieved vai saņem akcīzes preces, kuras nodotas patēriņam citā dalībvalstī;

2) pārsūtītājtirgotāju, kas no Latvijas nosūta akcīzes preces, kuras nodotas patēriņam, uz citu dalībvalsti tādai personai, kurai nav apstiprināts noliktavas turētāja, reģistrēta saņēmēja vai īslaicīgi reģistrēta saņēmēja statuss;

3) apstiprinātu noliktavas turētāju, kas no Latvijas akcīzes preču noliktavas izved denaturēto spirtu tā pārvietošanai uz citu akcīzes preču noliktavu Latvijā vai uz ārvalsti, kas nav dalībvalsts, vai citu dalībvalsti vai ieved denaturēto spirtu akcīzes preču noliktavā no ārvalsts, kas nav dalībvalsts, no citas dalībvalsts vai no citas akcīzes preču noliktavas Latvijā;

4) denaturētā spirta lietotāju, kas ieved denaturēto spirtu no ārvalsts, kas nav dalībvalsts, vai saņem denaturēto spirtu no citas dalībvalsts.

Finanšu ministrijas Komunikācijas nodaļa


 

SM: Par valsts nodevu licences saņemšanai dzelzceļu pārvadājumos

Satiksmes ministrija (SM) izstrādājusi jaunu noteikumu projektu, kurā paredzēts noteikt valsts nodevas apmēru pārvadātāja licences saņemšanai, kas atļauj veikt kravu un pasažieru pārvadājumus pa dzelzceļu.

Noteikumos paredzēts, ka pārvadātājam, kurš vēlēsies saņemt pirmreizēju licenci kravu pārvadājumu veikšanai pa dzelzceļu, būs jāmaksā valsts nodeva desmit tūkstoš latu apmērā. Ja licences saņemšana attieksies uz kravu pārvadājumiem pa šaursliežu reģionālas nozīmes vai privātas lietošanas dzelzceļu, tad licences apmērs būs simts latu. Savukārt jaunas licences saņemšana pasažieru pārvadājumu veikšanai pa dzelzceļu komercsabiedrībai izmaksātu simts latus.

Šī nodeva tiek ieskaitīta valsts budžetā. Plānotās nodevas apmērs balstīts uz aprēķinu, kuru veikusi Valsts dzelzceļa administrācija. Kravu pārvadājumiem licenci izsniedz Valsts dzelzceļa administrācija, bet pasažieru pārvadājumiem – Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisija.

Jaunā kārtība neattieksies uz tiem kravu un pasažieru pārvadātājiem, kas jau saņēmuši licenci pārvadājumu veikšanai pa dzelzceļu. Jāpiebilst, ka līdz 2006.gada maijam pārvadātāja licences valsts nodevas apmērs kravu pārvadājumiem pa dzelzceļu bija noteikts tūkstoš latu, bet pasažieru pārvadājumiem – simt latu. Tā kā noteikumi vairs nebija spēkā, ir izstrādāts jauns noteikumu projekts.

Ministru kabineta noteikumu projekts “Noteikumi par valsts nodevas apmēru par pārvadātāja licences izsniegšanu kravu pārvadājumiem un pasažieru pārvadājumiem pa dzelzceļu” izsludināts 1.jūlijā valsts sekretāru sanāksmē. Lai noteikumi stātos spēkā, tie vēl jāapstiprina valdībā.

Satiksmes ministrijas Sabiedrisko attiecību nodaļa


 

TM: Par Latvijas un Igaunijas līguma projektu par klasificētās informācijas aizsardzību

1.jūlijā valsts sekretāru sanāksmē izsludināja projektu Latvijas valdības līgumam ar Igaunijas Republikas valdību par klasificētās informācijas aizsardzību.

Projekts izstrādāts Latvijas un Igaunijas ekspertu konsultāciju laikā 2010.gadā, tas abpusēji akceptēts Igaunijas pārstāvju vizītes laikā Rīgā šā gada 18.maijā, piedaloties Latvijas Ārlietu ministrijas pārstāvim.

Kā teikts Tieslietu ministrijas sagatavotajā anotācijā, līgums noteiks klasificētās informācijas, ar kuru valstis ir apmainījušās, aizsardzības pasākumus, piemēram, pieejas kārtību klasificētai informācijai, klasificētās informācijas izmantošanu, nodošanu, pavairošanu, tulkošanu, iznīcināšanu, klasificētos līgumus, vizīšu norises kārtību, drošības prasību pārkāpumu izmeklēšanu. Tāpat tiks noteiktas valstu nacionālās drošības iestādes, kas būs atbildīgas par līguma ieviešanu un pārraudzību. Latvijas nacionālā drošības iestāde ir Satversmes aizsardzības birojs. Līgums paredzēs iespēju vienas valsts līgumslēdzējam piedalīties otras valsts klasificēta līguma izpildē, ja tam būs izsniegts industriālās drošības sertifikāts, kā arī personām, kas iesaistītas klasificētā līguma izpildē un ir saņēmušas atbilstošas speciālās atļaujas.

Kā uzsvēruši Satversmes aizsardzības biroja speciālisti, līguma izpildei nebūs nepieciešami papildu valsts budžeta līdzekļi. Pēc līguma apstiprināšanas valdībā to paredzēts uzdot parakstīt Latvijas Republikas ārkārtējam un pilnvarotajam vēstniekam Igaunijas Republikā. Noteikumu projekts nodots saskaņošanai Finanšu, Aizsardzības, Ārlietu, Aizsardzības, Iekšlietu un Ekonomikas ministrijām, kā arī Valsts kancelejai.

Tieslietu ministrijas Administratīvais departaments


 

VidM: Par noteikumiem dzīvnieku turēšanai zoodārzos

1.jūlijā valsts sekretāru sanāksmē tika izsludināts Vides ministrijas sagatavotais Ministru kabineta noteikumu projekts “Prasības savvaļas dzīvnieku turēšanai zooloģiskajā dārzā un prasības zooloģiskā dārza izveidošanai un reģistrācijai”.

Šie Ministru kabineta noteikumi noteiks prasības savvaļas sugu dzīvnieku turēšanai zooloģiskajā dārzā, kur savvaļas sugu dzīvnieki tiek turēti publikas apskatei septiņas vai vairāk dienas gadā, un prasības zooloģiskā dārza izveidošanai un reģistrācijai.

Tāpat tiek noteikti zooloģiskā dārza īpašnieka pienākumi, atļaujas zooloģiskā dārza izveidošanai saņemšanas nosacījumi un atbildīgā institūcija par zooloģiskā dārza darbības uzraudzību.

Noteikumos iekļautas tiesību normas, kas izriet no Padomes 1999.gada 29.marta Direktīvas 1999/22/EK attiecībā uz savvaļas dzīvnieku turēšanu zooloģiskajos dārzos.


 

VidM: Par sešu jaunu biocīdu ievešanu un tirdzniecību Latvijā

1.jūlijā valsts sekretāru sanāksmē tika izsludināts Vides ministrijas sagatavotais Ministru kabineta noteikumu projekts “Grozījumi ministru kabineta 2003.gada 15.aprīļa noteikumos Nr.184 “Prasības darbībām ar biocīdiem””.

Grozījumi esošajos noteikumos tika izstrādāti, lai ieviestu sešas 2010.gadā publicētas Eiropas Parlamenta un Padomes direktīvas saistībā ar dažādiem biocīdiem.

Noteikumu projekts, papildinot esošo aktīvo vielu sarakstu ar vēl sešām jaunām novērtētām aktīvajām vielām, paredzēs iespēju biocīdu ražotājiem saņemt lietošanas atļaujas līdz šim sarakstā neiekļautām vielām.

Tāpat noteikumu projekts paredz ražotājam vai personai, kas nodarbojas ar biocīda vai aktīvās vielas ievešanu Latvijā, pievienot Valsts vides dienestā iesniedzamajam iesniegumam biocīda vai aktīvās vielas drošības datu lapu. Tas ir nepieciešams, lai nodrošinātu, ka inventarizācijas numuri tiktu piešķirti tādiem biocīdiem vai aktīvajām vielām, par kurām attiecībā uz to lietošanu ir pietiekami plaša informācija.

Noteikumu projekts ir saistošs komersantiem, kuru darbības joma ietver biocīdu laišanu tirgū un izplatīšanu, kā arī lietotājiem, kuri izmanto biocīdus, lai apkarotu cilvēku vai dzīvnieku veselībai kaitīgus organismus. Valsts sabiedrības ar ierobežotu atbildību “Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centrs” datubāzē ir reģistrēti aptuveni 220 uzņēmumi, kas Latvijā ražo un ieved biocīdus. Inventarizācijas numuri ir izsniegti vairāk nekā 1000 biocīdiem.

Noteikumu projekta pielikumā ir aktīvo vielu saraksts, kurā iekļautas tikai tās aktīvās vielas, kuras ir novērtētas Eiropas Savienības līmenī. Līdz ar to tirgū tiks laisti biocīdi, kuru ietekme uz cilvēku veselību un vidi ir izpētīta.

Vides ministrijas Sabiedrības informēšanas nodaļa


 

ZM: Par atbalsta saņemšanu nozīmīgu zivsaimniecības teritoriju attīstībai

Zemkopības ministrija (ZM) izstrādājusi grozījumus 2009.gada 27.janvāra Ministru kabineta (MK) noteikumos Nr.78 “Kārtība, kādā piešķir valsts un Eiropas Savienības atbalstu atklātu projektu iesniegumu konkursu veidā Eiropas Zivsaimniecības fonda pasākumiem zivsaimniecībai nozīmīgo teritoriju attīstības stratēģiju īstenošanai””, ko 1.jūlijā izsludināja valsts sekretāru sanāksmē.

Noteikumu projektā, pamatojoties uz pasākumu īstenošanas pieredzi par iesniegtajiem projektiem iepriekšējā projektu iesniegumu iesniegšanas kārtā, izdarīti vairāki tehniski un redakcionāli grozījumi, kas precizē atbalsta saņemšanas nosacījumus, iesniedzamos dokumentus, projektu iesniegumu vērtēšanas kārtību vietējā rīcības grupā, kā arī attiecināmās un neattiecināmās izmaksas.

Paredzams, ka turpmāk atbalsta pretendentam nebūs jāsniedz dokuments, kas pierāda naudas līdzekļu pieejamību, tehniskais projekts jaunas būvniecības, rekonstrukcijas, renovācijas vai teritorijas labiekārtošanas gadījumā un zemesgrāmatu nodaļas izdota nostiprinājuma izraksta kopija vai zemesgrāmatas apliecības kopija par nekustamo īpašumu.

Tāpat turpmāk nebūs jāveic nomas līguma reģistrācija zemesgrāmatā, izņemot, ja atbalsta pretendents ir pašvaldība. Savukārt teritorijas labiekārtošanas, kas nav atrunāta būvniecību reglamentējošajos normatīvajos aktos, gadījumā atbalsta pretendentam būs jāsniedz saskaņojums ar nekustamā īpašuma īpašnieku.

Noteikumu projekts papildināts ar grozījumiem, kas paredz palielināt atbalsta intensitāti līdz 100% biedrībām un nodibinājumiem, kuri vismaz gadu pirms projekta iesnieguma iesniegšanas ieguvuši sabiedriskā labuma statusu un kuru projektā plānotās aktivitātes atbilst piešķirtajai sabiedriskā labuma darbības jomai, kā arī līdz 90% vietējām pašvaldībām un līdz 60% komersantiem un fiziskām personām.


 

ZM: Par šķirnes atšķirīguma, viendabīguma un stabilitātes noteikšanu

Zemkopības ministrija (ZM) izstrādājusi Ministru kabineta (MK) noteikumu projektu “Kārtība, kādā organizē un veic šķirnes atšķirīguma, viendabīguma un stabilitātes pārbaudi un pieņem lēmumu par šķirnes pārbaudes rezultātu atzīšanu”, ko 1.jūlijā izsludināja valsts sekretāru sanāksmē.

Lai jaunizveidotu šķirni varētu iekļaut Latvijas augu šķirņu katalogā vai nodrošināt tās aizsardzību normatīvajos aktos noteiktajā kārtībā, šķirnei jāveic atšķirīguma, viendabīguma un stabilitātes pārbaude. Līdz ar to noteikumu projekts paredz noteikt starptautiskās vadlīnijas vai metodikas, pēc kurām jāveic šķirnes pārbaude, un kārtību, kā tā jāveic.

Tāpat noteikumu projekts paredz noteikt šķirnes pārbaudes nosacījumus un vietas izvēli, tās veikšanas kārtību Latvijā, kā arī pārbaudes rezultātu atzīšanas kārtību.

Jaunajos noteikumos ietvertās prasības būs jāievēro Latvijas selekcionāriem, šķirnes uzturētājiem un to pilnvarotajiem pārstāvjiem. Tāpat noteikumi attieksies arī uz ārzemju selekcionāriem, kas vēlēsies veikt šķirnes pārbaudi Latvijā.

Zemkopības ministrijas Preses un sabiedrisko attiecību nodaļa

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!