• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par Latvijas ārlietu ministra darba vizīti Uzbekistānā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 8.07.2010., Nr. 107 https://www.vestnesis.lv/ta/id/212950

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par Latvijas ekonomikas ministra tikšanos ar Francijas vēstnieci

Vēl šajā numurā

08.07.2010., Nr. 107

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par Latvijas ārlietu ministra darba vizīti Uzbekistānā


Latvijas ārlietu ministrs Aivis Ronis kopā ar Uzbekistānas ārlietu ministru Vladimiru Norovu
Latvijas Ārlietu ministrijas foto

6.jūlijā darba vizītes Uzbekistānas Republikā ietvaros ārlietu ministrs Aivis Ronis tikās ar Latvijas uzņēmējiem, kas darbojas Uzbekistānas tirgū informācijas tehnoloģiju, loģistikas un transporta, pārtikas rūpniecības nozarē, kā arī banku sektorā un konsultāciju jomā.

Ārlietu ministrs tikšanās laikā ar uzņēmējiem uzsvēra, ka Latvijai Uzbekistāna ir nozīmīgs un perspektīvs sadarbības partneris Centrālāzijas reģionā un esam ieinteresēti padziļinātā ekonomiskajā sadarbībā. A.Ronis atzīmēja, ka Latvijas vēstniecība Taškentā, kas ir viena no nedaudzajām Uzbekistānā akreditētajām rezidējošām Eiropas Savienības dalībvalstu pārstāvniecībām, ir būtisks priekšnosacījums un atbalsts veiksmīgai uzņēmēju sadarbības attīstībai, ko veicina arī tiešie avioreisi starp Latvijas un Uzbekistānas galvaspilsētām.

Ņemot vērā, ka Uzbekistānā šobrīd strādā ap 30 Latvijas uzņēmumu pārstāvju, uzņēmēji ar vēstniecības atbalstu tuvākajā laikā plāno nodibināt arī Latvijas uzņēmēju asociāciju, tādējādi veicinot Latvijas uzņēmēju pārstāvību un kontaktus ar Uzbekistānas valsts iestādēm un privāto sektoru.

Latvijas uzņēmēji augsti novērtēja Latvijas Republikas vēstniecības Uzbekistānā ekonomisko ievirzi un atvērtību sadarbībai ar uzņēmējiem, vienlaikus aicinot sadarbībā ar Latvijas Investīciju un attīstības aģentūru stiprināt vēstniecības kapacitāti.

“Latvijas kā Eiropas Savienības dalībvalsts iesaiste un klātbūtne Uzbekistānā sniedz būtiskas priekšrocības Latvijas uzņēmēju darbībai reģionā. Uzņēmējiem un ekspertiem jāizmanto ES palīdzības programmu iespējas šī reģiona valstīm savas produkcijas un inovatīvo risinājumu popularizēšanai un mārketingam,” atzīmēja Aivis Ronis.

Vizītes ietvaros ārlietu ministrs apmeklēja arī Eiropas namu (Europa House) Taškentā, kas veic Eiropas Komisijas projektu koordināciju Uzbekistānā, galvenokārt orientējoties uz sadarbību cilvēktiesību, labas pārvaldības, demokratizācijas, izglītības un sociāli ekonomiskās attīstības jomā, kā arī īstenojot projektus ar mērķi stiprināt enerģētikas un transporta savienojumu infrastruktūru, ūdens resursu nodrošinājumu un veicinot cīņu ar kopīgiem draudiem un izaicinājumiem. Eiropas Komisijas projektu koordinators Taškentā Pjērs Pols Antenisens atzinīgi novērtēja Latvijas ieguldījumu izglītības iniciatīvas īstenošanā Uzbekistānā, kur Latvija ir uzņēmusies galvenā koordinatora lomu.

6.–7.jūlijā ārlietu ministrs Aivis Ronis darba vizītes ietvaros tikās arī ar Uzbekistānas ārlietu ministru Vladimiru Norovu un aizsardzības ministru Kabulu Berdijevu. Latvijas un Uzbekistānas amatpersonas pārrunāja divpusējo politisko dialogu, ekonomisko sadarbību, Eiropas Savienības un Centrālāzijas dialoga padziļināšanu un reģiona stabilitātes jautājumus, tostarp nestabilitāti Kirgizstānā un drošības situāciju Afganistānā.

Latvijas un Uzbekistānas ārlietu ministri atzinīgi novērtēja abu valstu divpusējo politisko dialogu visos līmeņos. Uzbekistānas ārlietu ministrs atzīmēja interesi par Latvijas zināšanu un tehnoloģisko bāzi, izglītības apmaiņas programmām, kā arī tūrisma sektora sadarbības potenciālu. Pārrunājot uzņēmēju sadarbības veicināšanu, V.Norovs apliecināja Uzbekistānas valdības gatavību nostiprināt investīcijām pievilcīgu vidi.

A.Ronis uzsvēra, ka Uzbekistāna ir svarīgs partneris Centrālāzijā Latvijai divpusēji, kā arī Eiropas Savienībai un NATO. Latvijas ārlietu ministrs pauda apņemšanos, ka Latvijas vēstniecība Taškentā pilnvērtīgi un atbildīgi veiks ES prezidējošās valsts Beļģijas pārstāvību Uzbekistānā, kā arī aicināja Uzbekistānu uz padziļinātu sadarbību ar Eiropas Savienību. “Latvijas vēstniecība Taškentā šajā pusgadā ir tilts Eiropas Savienības sadarbībai ar Uzbekistānu,” uzsvēra ārlietu ministrs. Uzbekistānas puse pateicās par Latvijas atbalstu ES ietvaros un izpratni reģionālās stabilitātes jautājumos.

Latvijas ārlietu ministrs sarunās ar Uzbekistānas amatpersonām uzsvēra, ka gan Latvija, gan Uzbekistāna ir atslēgas posmi nemilitāro kravu tranzīta nodrošināšanā Starptautiskajiem drošības atbalsta spēkiem Afganistānā. “Abas valstis nākotnē redz sadarbību gan politikā, gan projektos, kuri vērsti uz Afganistānas stabilizāciju un ekonomikas atjaunošanu,” norādīja A.Ronis. Latvijas ārlietu ministrs un Uzbekistānas aizsardzības ministrs savstarpējā sarunā secināja, ka Krievijas iesaiste tranzīta nodrošināšanā uz Afganistānu ir svarīga gan NATO, gan Uzbekistānai un reģionam kopumā.

Pārrunājot drošības situāciju saistībā ar nestabilitāti Kirgizstānā, Latvijas un Uzbekistānas ārlietu ministri bija vienisprātis par nepieciešamību visu notikumu starptautiskai izmeklēšanai gan attiecībā uz 7.aprīļa varas maiņu, gan nesenajiem nemieriem Ošā, kuros vardarbība bija vērsta pret uzbeku minoritāti.

A.Ronis atkārtoti uzsvēra, ka Kirgizstānai ir jāievēro visas starptautiskās saistības, tostarp investīciju aizsardzības jomā. Abi ministri ar nožēlu secināja, ka Kirgizstānā joprojām pastāv spriedzes pieauguma iespējas.

Sarunā ar aizsardzības ministru Kabulu Berdijevu ārlietu ministrs Aivis Ronis atzinīgi novērtēja arī Uzbekistānas amatpersonu rīcību, panākot bēgļu krīzes ātru risinājumu.

Ārlietu ministrijas Informācijas un sabiedrisko attiecību departaments

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!