• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par efektīvāku uzturlīdzekļu piedziņu. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 9.07.2010., Nr. 108 https://www.vestnesis.lv/ta/id/213018

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par farmaceitu lomas stiprināšanu aptiekās

Vēl šajā numurā

09.07.2010., Nr. 108

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par efektīvāku uzturlīdzekļu piedziņu

Saeimas Sociālo un darba lietu komisijas deputāti trešdien, 7.jūlijā, pārrunājot Uzturlīdzekļu garantiju fonda darbību, uzsvēra nepieciešamību meklēt efektīvākus veidus uzturlīdzekļu piedziņai.

Deputāti noskaidroja, ka pusgada laikā piedzīti uzturlīdzekļi 400 tūkstoš latu apmērā, kas ir apmēram 10 procenti no Uzturlīdzekļu garantiju fonda izmaksātās summas.

Uzturlīdzekļu piedziņa, salīdzinot ar iepriekšējā gada pirmo pusgadu, ir uzlabojusies, taču tā joprojām nav pietiekama, pauda deputāti. Uzturlīdzekļu garantiju fonds maksā uzturlīdzekļus, ja persona, kurai to piespriedusi veikt tiesa, to nedara.

Pēc tam valsts samaksātā summa tiek piedzīta. Šim parādam pret valsti nav noilguma, un to var iekasēt arī no personas vecuma pensijas, skaidroja atbildīgās amatpersonas.

Kā viens no risinājumiem efektīvākai uzturlīdzekļu piedziņai būtu tā sauktās nulles deklarācijas ieviešana, sprieda komisija. Tas ļautu izvairīties no gadījumiem, kad nemaksājošai personai neparādās oficiāli ienākumi un īpašumi, taču tā faktiski strādā algotu darbu vai īpašumus norakstījusi radiniekiem. “Amatpersonas un ierēdņi jau šobrīd deklarācijas iesniedz katru gadu, un kāpēc gan to nevarētu darīt visi? Tas atrisinātu daudzas problēmas,” teica deputāts Andris Bērziņš.

Deputāti arī vērsa uzmanību, ka uzturlīdzekļu maksāšana vai nemaksāšana ir atbildības jautājums un parāda attieksmi pret ģimenes vērtībām.

“Polijā jau desmit gadus skolās sekmīgi tiek pasniegta ģimenes mācība, un to vajadzētu ieviest arī Latvijas izglītības sistēmā,” uzskata deputāts Ainars Baštiks.

Komisijas deputāte Dagnija Staķe pauda viedokli, ka iedarbīgs līdzeklis būtu nosacītu sodu piespriešana par uzturlīdzekļu nemaksāšanu. “Sodāmība cilvēkam nākotnē liegtu daudzas lietas, un tad viņš nopietni padomātu, pirms novārtā pamest savu bērnu un izvairīties no uzturlīdzekļu maksāšanas,” uzsvēra D.Staķe.

Savukārt komisijas priekšsēdētājas biedre Silva Bendrāte taujāja, vai tiek apsvērta iespēja publiskot informāciju par uzturlīdzekļu piedziņas reģistrā iekļautajām personām. Uzturlīdzekļu garantiju fonda direktors Edgars Līcītis skaidroja, ka šāda iecere tiek izvērtēta un ir jādomā par piemērotāko un samērīgāko veidu – vai informācija būtu publiski pieejams saraksts vai to varētu iegūt pēc pieprasījuma.

Jau šobrīd reģistra informācija ir pieejama kredītiestādēm, un tās to salīdzinoši aktīvi izmanto, pauda Edgars Līcītis.

Tāpat tika pārrunāta iespēja uzturlīdzekļu parādniekiem liegt tiesības vadīt automašīnu vai kārtot vieglā transportlīdzekļa tehnisko skati. E.Līcītis informēja, ka 2007.gadā šāda iecere valdībā tika noraidīta cilvēktiesību ekspertu iebildumu dēļ, tomēr patlaban šāda iespēja atkal tiek apsvērta.

Saeimas preses dienests

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!