• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Ekonomikas ministrs: Par dabasgāzes cenu veidošanas mehānisma pārskatīšanu. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 9.07.2010., Nr. 108 https://www.vestnesis.lv/ta/id/213031

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministre: Piedaloties starptautiskā plānošanas konferencē Maskavā

Vēl šajā numurā

09.07.2010., Nr. 108

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Ekonomikas ministrs: Par dabasgāzes cenu veidošanas mehānisma pārskatīšanu

Ekonomikas ministrs Artis Kampars 7.jūlijā tikās ar Krievijas dabasgāzes kompānijas “Gazprom” valdes priekšsēdētāja vietnieku Valēriju Golubevu un vienojās par sarunu atvēršanu, kuru rezultātā Latvijas puse līdz gada beigām cer panākt dabasgāzes cenu veidošanas mehānisma maiņu ar izdevīgākiem nosacījumiem.

“Pēc paša “Gazprom” aplēsēm, sarunas varētu tikt pabeigtas līdz gada beigām. Tas vieš pamatotas cerības, ka apkures otrajā, smagākajā posmā no 2011.gada 1.janvāra dabasgāzes cenas Latvijas patērētājiem varētu būt zemākas,” uzsver A.Kampars.

Tikšanās laikā ekonomikas ministrs pauda Latvijas valdības bažas par kompānijas piegādātās dabasgāzes cenas palielināšanu, kas atstās ietekmi gan uz tautsaimniecību, gan iedzīvotāju pirktspēju, jo dabasgāzes tarifa būtiskākā sastāvdaļa ir dabasgāzes iepirkuma cena. Ekonomikas ministrija ir aprēķinājusi, ka Krievijas uzņēmuma palielinātā dabasgāzes iepirkuma cena par 38% dabasgāzes tarifu var palielināt par 15–30 procentiem. Salīdzinājumam – akcīzes nodokļa piemērošana atstāj vien 3–4% lielu ietekmi uz tarifu.

Tikšanās gaitā “Gazprom” pārstāvis informēja, ka jau pašlaik starp “Gazprom” un “Latvijas Gāzi” norit sarunas par izmaiņām dabasgāzes piegādes cenai.

Tāpat sarunu gaitā ekonomikas ministrs “Gazprom” piedāvāja mainīt gāzes iepirkuma cenas piesaistes attiecību mazuta cenai starptautiskajā tirgū vai arī tā vietā cenas piesaistīt objektīvākiem orientieriem, piemēram, citu energoresursu cenām pasaules tirgos.

Pēc A.Kampara teiktā, V.Golubevs uzklausījis šo priekšlikumu, bet savu vērtējumu par to nesniedza. V.Golubevs informēja, ka ekonomikas ministra izteiktais priekšlikums vēl tiks rūpīgi izvērtēts turpmākajā sarunu gaitā un arī no “Gazprom” puses varētu nākt kādi priekšlikumi.

Kā vēstīts iepriekš, Ekonomikas ministrija jau kopš 2009.gada otrās puses veic aktīvu darbu pie tā, lai tiktu pārslēgti attiecīgie līgumi ar “Gazprom”, kā rezultātā patērētājiem varētu nodrošināt zemākas gāzes cenas.

Pērnā gada nogalē notika ekonomikas ministra sarunas gan ar “Gazprom” pārstāvniecības Latvijā, gan Krievijas Federācijas vēstniecības vadību par dabasgāzes piegādes līgumu maiņu. Šis jautājums tika pārrunāts arī Latvijas un Krievijas starpvaldību komisijas Ekonomisko jautājumu darba grupas sēdē šā gada 29.aprīlī, kā rezultātā pēc Latvijas puses ierosinājuma sēdes protokolā tika iekļauts aicinājums gāzes kompānijām izskatīt dabasgāzes piegādes jautājumus 2011.gadā.

Tāpat šo jautājumu Ekonomikas ministrija pārrunājusi ar Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisiju, kas šā gada pavasarī jau nosūtījusi dabasgāzes apgādes kompānijai “Latvijas Gāze” vēstuli ar aicinājumu sākt sarunas ar dabasgāzes piegādātājiem par dabasgāzes iepirkuma cenas piesaistes formulas pārskatīšanu, lai samazinātu dabasgāzes cenas atkarību no naftas produktu cenu svārstībām, atspoguļojot faktisko stāvokli un konkurences līmeni Eiropas dabasgāzes tirgū.

Latvijas valstij nav līgumattiecību ar Krieviju par dabasgāzes piegādi, šādas līgumattiecības pastāv starp “Gazprom”, “Itera Latvija” un akciju sabiedrību “Latvijas Gāze”. Līdz ar to ne Ekonomikas ministrija, ne valdība tiešā veidā nevar ierosināt līgumu izmaiņas, jo nav šo līgumu dalībniece.

Sandris Sabajevs, ekonomikas ministra preses sekretārs

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!