• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Latvijas Bankas 1998. gada 15. janvāra lēmums Nr. 44/4 "Par grozījumiem "Norādījumos par kredītiestāžu gada pārskatiem"". Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 3.02.1998., Nr. 28/29 https://www.vestnesis.lv/ta/id/213104

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Saeimas dokumenti

Vēl šajā numurā

03.02.1998., Nr. 28/29

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Latvijas Banka

Veids: lēmums

Numurs: 44/4

Pieņemts: 15.01.1998.

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Latvijas Bankas padomes lēmums Nr. 44/4

Rīgā 1998. gada 15. janvārī

Par grozījumiem "Norādījumos par kredītiestāžu gada pārskatiem"

Latvijas Bankas padome nolemj:

1. Izdarīt ar Latvijas Bankas padomes 1996. gada 14. novembra lēmumu Nr. 36/5 apstiprinātajos "Norādījumos par kredītiestāžu gada pārskatiem" šādus grozījumus.

1.1. Iekļaut 4.1.15. punktu šādā redakcijā: "Aktīvi pārvaldīšanā".

1.2. Iekļaut 4.1.16. punktu šādā redakcijā: "Kopā aktīvi un aktīvi pārvaldīšanā".

1.3. Iekļaut 4.2.10. punktu šādā redakcijā: "Pasīvi pārvaldīšanā".

1.4. Iekļaut 4.2.11. punktu šādā redakcijā: "Kopā pasīvi un pasīvi pārvaldīšanā".

1.5. Iekļaut 5.1.14. punktu šādā redakcijā: "Aktīvi pārvaldīšanā. Šajā postenī jāuzrāda aktīvi, kurus kredītiestāde pārvalda savā vārdā klientu uzdevumā, iegūstot dokumentāri apstiprinātas valdījuma tiesības uz tiem."

1.6. Izteikt 5.2.8.4. punktu šādā redakcijā: "Pārvērtēšanas rezerve. Šajā postenī jāuzrāda pamatlīdzekļu vērtības pieaugums attiecībā pret to atlikušo vērtību, kas noteikts atbilstoši 10.17. punkta prasībām, kā arī bilances 4.1.6.-4.1.8. postenī uzrādīto ilgtermiņa ieguldījumu vērtības pieaugums attiecībā pret šo aktīvu iegādes cenu."

1.7. Iekļaut 5.2.9. punktu šādā redakcijā: "Pasīvi pārvaldīšanā. Šajā postenī jāuzrāda saistības, kas kredītiestādei radušās, klientu uzdevumā pārvaldot klientiem piederošus aktīvus. Šis postenis skaitliski ir vienāds ar aktīva posteni "Aktīvi pārvaldīšanā"."

1.8. Izteikt 7.3. punktu šādā redakcijā: "Dividenžu ieņēmumi. Šajā postenī jāuzrāda no ieguldījumiem, kas atspoguļoti bilances 4.1.6.-4.1.8. postenī, saņemtās un saņemamās dividendes."

1.9. Izteikt 7.10. punktu šādā redakcijā: "Uzkrājumu samazināšanas ieņēmumi. Šajā postenī jāuzrāda iepriekšējos gados nedrošiem parādiem un saistībām izveidoto uzkrājumu samazinājums, kā arī ieņēmumi no iepriekšējos gados norakstīto aktīvu atgūšanas."

1.10. Izteikt 7.11. punktu šādā redakcijā: "Ilgtermiņa ieguldījumu pārvērtēšanas peļņa/zaudējumi. Šajā postenī jāuzrāda bilances 4.1.6.-4.1.8. postenī uzrādīto ilgtermiņa ieguldījumu vērtības samazinājums attiecībā pret šo ieguldījumu iegādes cenu. Šeit jāuzrāda arī minēto ilgtermiņa ieguldījumu vērtības pieaugums, kas kompensē peļņas un zaudējumu aprēķinā iepriekš iekļauto ieguldījumu vērtības samazinājumu attiecībā pret iegādes cenu."

1.11. Izteikt 8.1.20. punktu šādā redakcijā: "(Nodokļi)".

1.12. Iekļaut 8.1.21. punktu šādā redakcijā: "Naudas un tās ekvivalentu pieaugums/(samazinājums) pamatdarbības rezultātā [8.1.12.+...+8.1.20.]".

1.13. Izslēgt 8.2. punktu, attiecīgi mainot norādījumu 8. daļas pārējo punktu numerāciju.

1.14. Izteikt 10.12. punktu šādā redakcijā: "Parāda vērtspapīri ar fiksētu ienākumu, akcijas un citi vērtspapīri ar nefiksētu ienākumu, kurus netur kā ilgtermiņa ieguldījumus (apgrozāmie ieguldījumi), jāuzskaita saskaņā ar šādiem noteikumiem:

10.12.1. ātri pārdodami vērtspapīri (t.i., vērtspapīri, kuriem pastāv brīvi pieejams aktīvs tirgus, kurā šos vērtspapīrus ir iespējams pārdot) sākotnēji jāgrāmato pēc to iegādes cenas un regulāri jāpārvērtē atbilstoši tirgus cenai šādā kārtībā:

10.12.1.1. ja vērtspapīru tirgus cena kļūst mazāka (lielāka) nekā cena, atbilstoši kurai vērtspapīri ir atspoguļoti bilancē (sākotnēji tā ir iegādes cena), tad vērtspapīru bilances vērtība jāsamazina (jāpalielina) atbilstoši to tirgus cenai un vērtības samazinājums (pieaugums) jāuzrāda peļņas un zaudējumu aprēķina postenī "Peļņa/zaudējumi no darījumiem ar vērtspapīriem un ārvalstu valūtu";

10.12.1.2. ja ieguldījuma apjoms attiecīgā veida vērtspapīros pārsniedz tirgū parasti pārdodamo šādu vērtspapīru apjomu, tirgū notiek forsēta vērtspapīru pārdošana, ieguldītājam pieder attiecīgā emitenta izlaisto vērtspapīru nozīmīga daļa un tās pārdošana var nelabvēlīgi ietekmēt tirgu, kā arī citos gadījumos, kad tirgus cena neatbilst cenai, par kādu kredītiestāde var pārdot šos vērtspapīrus, un ieguldījuma vērtības noteikšana, piemērojot tirgus cenu, nonāk pretrunā ar piesardzības principu, tad jāpiemēro atbilstošs tirgus cenas diskonts. Diskonta apmēram jāatspoguļo visas izmaksas, kas var rasties, pārdodot ieguldījumu. Ja tirgus cenas diskontu nevar pietiekami noteikti novērtēt, ieguldījumu vērtspapīros pārvērtēšana pēc diskontētas tirgus cenas, kas pārsniedz to iegādes cenu vai tirgus cenu, pēc kuras veikts iepriekšējais novērtējums, nav pieļaujama;

10.12.2. vērtspapīri, kas nav ātri pārdodami (t.i., vērtspapīri, kuriem nav aktīvs tirgus vai tas nav brīvi pieejams), sākotnēji jāgrāmato pēc to iegādes cenas un jāpārvērtē pēc vienas no šādām konsekventi lietojamām uzskaites metodēm:

10.12.2.1. pēc zemākās no iegādes cenas un patiesās vērtības. Ja vērtspapīru patiesā vērtība ir zemāka nekā to iegādes cena, tad bilancē jāuzrāda ieguldījumu vērtība, kas samazināta par vērtspapīru vērtības samazināšanās apmērā izveidoto uzkrājumu summu. Izdevumi uzkrājumiem jāiekļauj peļņas un zaudējumu aprēķina postenī "Peļņa/zaudējumi no darījumiem ar vērtspapīriem un ārvalstu valūtu". Izveidotie uzkrājumi jāsamazina, ja ieguldījumu iepriekš samazinātā vērtība pieaug, un samazinājums jāiekļauj peļņas un zaudējumu aprēķina postenī "Peļņa/zaudējumi no darījumiem ar vērtspapīriem un ārvalstu valūtu". Tomēr pēc šīs uzskaites metodes vērtspapīrus nedrīkst grāmatot ar vērtību, kas pārsniedz to iegādes cenu;

10.12.2.2. pēc patiesās vērtības. Ja vērtspapīru patiesā vērtība ir zemāka nekā to iegādes cena, tad bilancē uzrādītā vērtspapīru vērtība jānovērtē saskaņā ar 10.12.2.1. punkta noteikumiem. Tomēr, ja vērtspapīru patiesā vērtība ir lielāka nekā to iegādes cena, bilancē uzrādīto ieguldījumu vērtību drīkst palielināt atbilstoši to patiesajai vērtībai, iekļaujot ieguldījumu vērtības pieaugumu bilances postenī "Pārvērtēšanas rezerve", kurš jāsamazina, ja pārvērtētos ieguldījumus pārdod vai to patiesā vērtība kļūst mazāka."

1.15. Izteikt 10.13. punktu šādā redakcijā: "Ieguldījumu vērtspapīros, kas nav ātri pārdodami, patiesā vērtība jānosaka, ņemot vērā uzņēmuma (uzņēmējsabiedrības), kurā veikts ieguldījums, aktīvu vērtību, saistības un darbības rezultātus, saņemamās naudas plūsmas no ieguldījuma, kā arī risku, kas saistīts ar kredītiestādes ieguldījumu uzņēmumā (uzņēmējsabiedrībā)."

1.16. Izteikt 10.15. punktu šādā redakcijā: "Ieguldījumi akcijās un citos vērtspapīros ar nefiksētu ienākumu, kuri iegūti bez nodoma pārdot tos viena gada laikā (ar nodomu turēt tos ilgā laika periodā) vai kuru pārdošanai pastāv ierobežojumi, un līdzdalība saistīto un radniecīgo uzņēmumu (uzņēmējsabiedrību) pamatkapitālā (ilgtermiņa ieguldījumi) sākotnēji jāgrāmato pēc iegādes cenas un jāpārvērtē saskaņā ar šādiem noteikumiem:

10.15.1. ja ir īstenojies ieguldījumu tirgus vērtības (ja ieguldījumi ir veikti ātri pārdodamos vērtspapīros) vai patiesās vērtības (ja ieguldījumi ir veikti vērtspapīros, kas nav ātri pārdodami) samazinājums, kas nav īslaicīgs pagaidu samazinājums, bilancē jāuzrāda ieguldījumu vērtība, kas samazināta par vērtspapīru vērtības samazināšanās apmērā izveidoto uzkrājumu summu. Izdevumi uzkrājumiem jāiekļauj peļņas un zaudējumu aprēķina postenī "Ilgtermiņa ieguldījumu pārvērtēšanas peļņa/zaudējumi";

10.15.2. ja turpmāk ieguldījumu iepriekš samazinātā vērtība pieaug, tad izveidotie uzkrājumi jāsamazina un to samazinājums jāiekļauj peļņas un zaudējumu aprēķina postenī "Ilgtermiņa ieguldījumu pārvērtēšanas peļņa/zaudējumi". Tomēr pēc šīs uzskaites metodes ieguldījumus nedrīkst grāmatot ar vērtību, kas pārsniedz to iegādes cenu."

1.17. Attiecīgi mainot norādījumu 10. daļas pārējo punktu numerāciju, pēc 10.15. punkta iekļaut jaunu 10.16. punktu šādā redakcijā: "Ilgtermiņa ieguldījumus kredītiestādes individuālajā (nekonsolidētajā) gada pārskatā drīkst novērtēt pēc patiesās vērtības, kas ir lielāka par ieguldījumu iegādes cenu, ja tā, pamatojoties uz ticamu un aktuālu informāciju, ir piesardzīgi novērtēta, lietojot pamatoti izvēlētu novērtēšanas metodi. Pārvērtēšanas rezultātā iegūtais ilgtermiņa ieguldījumu vērtības pieaugums (izņemot saņemamās dividendes) jāuzrāda postenī "Pārvērtēšanas rezerve", kurš jāsamazina, ja pārvērtētos ieguldījumus pārdod vai to vērtība kļūst mazāka."

1.18. Pēc norādījumu 10. daļas punktu numerācijas maiņas aizstāt 10.23. punktā vārdus "10.19.-10.21. punkta" ar vārdiem "10.20.-10.22. punkta" un 10.24. punktā vārdus "10.19.-10.22. punkta" ar vārdiem "10.20.-10.23. punkta".

1.19. Iekļaut 10.28. punktu šādā redakcijā: "Ja starp pārskata gada beigām un dienu, kad gada pārskats apstiprināts akcionāru pilnsapulcē, ir bijuši notikumi, kuri sniedz papildu informāciju, kura palīdz novērtēt summas, kas attiecas uz pārskata datumā pastāvošajiem apstākļiem, tad šādi notikumi ir jāņem vērā, veicot aktīvu un saistību novērtēšanu".

1.20. Aizstāt punktā 5.4.7.2., 5.4.8., 5.4.9., 10.10.1., 10.10.2., 10.14., 10.24. vārdus "iepirkšanas cena" ar vārdiem "iegādes cena".

2. Noteikt, ka grozījumi stājas spēkā ar 1998. gada 28. februāri. Grozījumi kredītiestādēm jāpiemēro, sagatavojot 1998. gada un turpmākos gada pārskatus.

3. Ieteikt kredītiestādēm piemērot šos grozījumus, sagatavojot arī 1997. gada pārskatus.

Latvijas Bankas prezidents E. Repše

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!