• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par valsts mēbeļu uzņēmuma "Vidzeme" finansiālās un saimnieciskās darbības revīziju. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 10.02.1998., Nr. 34/35 https://www.vestnesis.lv/ta/id/213116

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Nacionālā radio un televīzijas padomes lēmums Nr.7

Par konkursa apraides atļaujas (licences) saņemšanai kabeļtelevīzijas programmas apraidei Brocēnos atzīšanu par nenotikušu

Vēl šajā numurā

10.02.1998., Nr. 34/35

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Valsts kontrole

Veids: lēmums

Numurs: 5.1-2-179

Pieņemts: 29.01.1998.

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Valsts saimnieciskās darbības revīzijas departamenta kolēģijas lēmums Nr.5.1-2-179

Rīgā 1998.gada 29.janvārī

Par valsts mēbeļu uzņēmuma “Vidzeme” finansiālās un saimnieciskās darbības revīziju

Valsts kontroles Valsts saimnieciskās darbības revīzijas departamenta kolēģija šādā sastāvā: kolēģijas priekšsēdētājs departamenta direktors V.Grasis; kolēģijas locekļi L.Ceimere, J.Āboliņš, Dz.Levrence; piedaloties vecākajam valsts revidentam R.Strodam, valsts revidentēm S.Zīlei, T.Mazbērziņai; protokolēja valsts revidente I.Čakste; uzaicinātie: VAS “Privatizācijas aģentūra” maksātnespējas un likvidācijas sektora vadītāja I.Skadiņa, VAS “Privatizācijas aģentūra” administratora pārstāvis likvidējamā VMU “Vidzeme” V.Andrejevs, likvidējamā VMU “Vidzeme” pārvaldnieks V.Macāns, izskatīja pārbaudes materiālus un izvērtēja kolēģijas sēdē uzaicināto mutiskos paskaidrojumus un iebildumus par atzinumu.

Kolēģija konstatēja:

1. VMU “Vidzeme” kā patstāvīga juridiska persona izveidota 1992.gadā, sadaloties VMF “Rīga”, LR Uzņēmumu reģistrā reģistrēts 23.03.1992. 1997.gadā privatizācijas procesa gaitā uzņēmums sadalīts divās daļās, no kurām viena daļa nodota bijušo īpašnieku mantiniekiem, bet otra daļa palikusi valsts uzņēmuma statusā un ar Rīgas apgabaltiesas 24.09.1997. lēmumu atzīta par maksātnespējīgu.

2. Uzņēmuma gada pārskatu dati liecina, ka rentabli strādājoša uzņēmuma neveiksmīgas uzņēmējdarbības sākums sakrīt ar tā denacionalizācijas sākumu. 1995. — 1996.gada laikā radušies zaudējumi Ls 376,9 tūkst. izveidojuši tādu finansiālo stāvokli, kas atbilst LR likuma “Par uzņēmumu un uzņēmējsabiedrību maksātnespēju” 3.pantā noteiktajām maksātnespējas pazīmēm — 31.12.1996. uzņēmuma parādi Ls 512,9 tūkst. pārsniedz tā aktīvus — Ls 195,6 tūkst., tātad uzņēmums nav spējīgs parādus atmaksāt.

3. Zaudējumu rašanos ietekmējusi galvenokārt nepareizi izvēlēta cenu politika — produkcijas realizācijas cenas noteiktas nepamatoti zemas un līdz ar to realizācijas ieņēmumi 1995. — 1996.gadā nesedz uzņēmuma saimnieciskās darbības izmaksas.

Būtiski saimnieciskās darbības rezultātus ietekmējušas nomas un saimnieciskās attiecības ar SIA “Vidzeme”, kuras dibinātāji vienlaikus bija valsts uzņēmuma vadošie darbinieki. Šīs darbības rezultātā valsts uzņēmumam radušies zaudējumi Ls 139,6 tūkst.

4. VMU “Vidzeme” grāmatvedības uzskaite sagrozīta, pārkāpjot Latvijas Republikas likumu un citu normatīvo dokumentu prasības. Uzņēmuma vadītāji savas darbības laikā nav nodrošinājuši šo prasību ievērošanu un atbilstoši LR likuma “Par grāmatvedību” 17.panta nosacījumiem ir atbildīgi par zaudējumiem, kas viņu vainas dēļ nodarīti valstij.

Uzņēmuma izmaksas 1995. — 1996.gadā neattaisnoti palielinātas par Ls 54,3 tūkst.

4.1. Grāmatvedības uzskaitē ņemtas un uz saimnieciskās darbības izmaksām novirzītas summas bez attaisnojuma dokumentiem.

4.2. Grāmatvedības uzskaitē ņemti un iegrāmatoti faktiski neiegādāti materiāli. Par to liecina naudas norēķinu dokumenti, kurus dokumentos uzrādītais naudas saņēmējs un materiālu piegādātājs neatzīst.

4.3. Grāmatvedības uzskaitē pieņemti norēķinu dokumenti (dažādu veikalu čeki, tai skaitā par pārtikas precēm un alkoholu, čeki, kas apliecina, ka uzņēmums, kuru rīcībā ir 6 transporta vienības, 11 stundu laikā iegādājies benzīnu 42 reizes), kuru noformējums neatbilst Latvijas Republikas likumu “Par grāmatvedību” 7.panta un “Par pievienotās vērtības nodokli” 8.panta prasībām un līdz ar to nav uzskatāmi par attaisnojuma dokumentiem.

5. VMU “Vidzeme” gada pārskatos debitoru parādi precīzi neatspoguļo visas parādu summas — šajā summā nav iekļauta no SIA “Vidzeme” nesaņemtā iznomāto pamatlīdzekļu atjaunošanas vērtība Ls 7399, jo saskaņā ar nomas līguma nosacījumiem nomniekam jāatdod nomātais valsts īpašums bez ražošanas tehniski ekonomiskā potenciāla samazināšanas.

Debitoru sastāvā nav precīzi uzskaitīti norēķinu personu parādi pret uzņēmumu.

6. VMU “Vidzeme” privatizācijas procesa gaitā pārkāpti Latvijas Republikas likuma “Par īpašuma tiesību atjaunošanu uz uzņēmumiem un citiem īpašuma objektiem” noteikumi.

6.1. Nav ievērots likuma 9.1.(2) pantā noteiktais īpašuma atdošanas termiņš — tas pārsniegts par 13 mēnešiem, ar to palielinot zaudējumus valstij. Uzņēmuma zaudējumi 1996.gadā — Ls 215,9 tūkst.

6.2. Privatizējamais uzņēmums tehnoloģiski sadalīts divās daļās tā, ka neviena no uzņēmuma daļām nespēj patstāvīgi turpināt uzņēmējdarbību, ar to pārkāpti likuma 11.(4) panta noteikumi.

Kolēģija nolēma:

1. Slēgt revīzijas lietu Nr.5.1-2-179.

2. Uzdot likvidējamajam v/u “Vidzeme” precizēt debitoru parādu summu un veikt nepieciešamās darbības šo parādu atgūšanai.

3. Iesniegt ziņojumu par uzņēmuma gada pārskata slēdzienu LR Finansu ministrijai.

4. Iesniegt ziņojumu par revīzijā konstatētajiem pārkāpumiem valsts kontrolierim.

5. Kolēģijas lēmumu nosūtīt LR ķenerālprokuratūrai, Rīgas tiesas apgabala prokuratūrai, VAS “Privatizācijas aģentūra”, likvidējamajam valsts mēbeļu uzņēmumam “Vidzeme”.

Kolēģijas lēmumu var pārsūdzēt LR Valsts kontroles padomē mēneša laikā no lēmuma paziņošanas dienas, iesniedzot sūdzību Valsts saimnieciskās darbības revīzijas deprtamentā saskaņā ar likumu “Par Valsts kontroli”.

Kolēģijas priekšsēdētājs V.Grasis

Kolēģijas locekļi L.Ceimere, J.Āboliņš, Dz.Levrence

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!