• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Uzturoties darba vizītē Polijas Republikā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 13.07.2010., Nr. 109 https://www.vestnesis.lv/ta/id/213216

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Apvienoto Nāciju Organizācija: Par globālajiem un Eiropas tūkstošgades attīstības mērķiem

Vēl šajā numurā

13.07.2010., Nr. 109

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Uzturoties darba vizītē Polijas Republikā


Latvijas Republikas Ministru prezidents Valdis Dombrovskis 8. un 9.jūlijā uzturējās divu dienu darba vizītē Polijas Republikā, kur 8.jūlijā tikās ar Polijas premjerministru Donaldu Tusku, bet vizītes otrajā dienā tikās ar Polijas Centrālās bankas prezidentu Mareku Belku. Tāpat Latvijas Ministru prezidents savas darba vizītes Polijā laikā tikās ar citām Polijas vadošām amatpersonām un ekonomistiem
Valsts kancelejas foto

Tiekoties ar Polijas premjerministru

8.jūlijā Latvijas Ministru prezidents Valdis Dombrovskis tikās ar Polijas premjerministru Donaldu Tusku, lai pārrunātu abu valstu divpusējo sadarbību un ekonomisko situāciju reģionā. Sarunu gaitā abu pušu premjeri apstiprināja, ka valstu starpā pastāv labas un draudzīgas attiecības, kuras arī turpmāk jānostiprina un jāpaplašina.

Polijas premjerministrs D.Tusks norādīja, ka Latvija ir pozitīvs piemērs ekonomiskās krīzes pārvarēšanai, tāpat augsti vērtējama ir Ministru prezidenta V.Dombrovska rīcība krīzes pārvarēšanā, jo Latvija atradās ļoti smagā situācijā, bet tika pieņemti drosmīgi lēmumi tās uzlabošanai. Latvijas premjers sarunas laikā sniedza informāciju par to, kā noris darbs pie nākamā gada valsts budžeta sagatavošanas, par šī brīža ekonomisko situāciju, kā arī par plānoto valdības rīcību līdz Saeimas vēlēšanām šā gada oktobrī.

Polijas premjerministrs informēja par ekonomisko situāciju Polijā, norādot, ka Polija kopā ar Slovākiju bija viena no tām Eiropas Savienības valstīm, kas ekonomiskajā krīzē cietusi vismazāk, tā apliecinot Polijas valsts augsto finanšu disciplīnu, kā arī spēju vadīt valsts ekonomiku arī krīzes laikā.

Polijas premjers D.Tusks pateicās par Latvijas dienestu palīdzību un dalību plūdu likvidēšanas darbos Polijā. Savukārt premjers V.Dombrovskis pateicās par atbalstu Eiropas Elektronisko sakaru regulatoru iestādes (BEREC) biroja mītnes vietas izvēlei Rīgā. Tāpat Latvijas premjers pateicās par gaisa telpas patrulēšanas pienākumu veikšanu, ko Polija NATO misijas ietvaros veic jau trešo reizi.

V.Dombrovskis Polijas premjeram izteica pateicību arī par līdzdalību un atbalstu saistībā ar starptautisko aizdevumu Latvijai, jo arī Polija ir viena no donorvalstīm. Ministru prezidents informēja par pēdējām sarunām ar Starptautisko Valūtas fondu, kā arī par Latvijas lēmumu neizmantot pieejamo aizdevumu 100 procentu apmērā, bet izmantot tikai daļu no tā, ko piešķir starptautiskās organizācijas – Eiropas Komisija, Starptautiskais Valūtas fonds, Pasaules Banka. Divpusējos aizņēmumus no valstīm Latvija šogad neizmantos, jo Valsts kases rīcībā ir pietiekams finanšu apjoms un papildu aizņēmums šobrīd nav nepieciešams.

D.Tusks izrādīja interesi par Latvijas paveikto sociāli vismazāk aizsargāto sabiedrības pārstāvju atbalstīšanai krīzes laikā. Tāpat Polijas premjers vēlējās uzzināt Latvijas sabiedrības noskaņojumu ekonomiskās krīzes laikā, kā arī par sasniegtajiem pozitīvi vērtējamajiem rezultātiem, izvairoties no plašiem sabiedrības nemieriem. V.Dombrovskis norādīja, ka ir svarīgi nodrošināt minimālo sociālās drošības tīklu, kas vērsts uz mazaizsargāto atbalstu – paredzot ārkārtas pasākumus labklājības, nodarbinātības un veselības aprūpes jomā.

Sarunas gaitā V.Dombrovskis ieskicēja Latvijas virzību uz eirovalūtu, nosakot 2014.gada 1.janvāri par datumu pārejai uz eiro Latvijā. V.Dombrovskis tāpat norādīja, ka 2012.gadā plānots izpildīt Māstrihtas kritēriju prasības. Premjers uzsvēra, ka Eiropas Savienības lēmums par Igaunijas uzņemšanu eirozonā norāda uz to, ka eirozona ir atvērta jaunām valstīm. Polijas premjers no savas puses informēja par Polijas plāniem eirozonai pievienoties tikai 2015. vai 2016.gadā, kas daļēji saistīts ar Polijas Konstitūciju, kurā ietvertas normas par Polijas valūtu, tādēļ nepieciešams Konstitūciju grozīt.

Abu valstu valdību vadītāji pārrunāja arī citas sadarbības jomas, īpaši akcentējot sadarbību tūrisma jomā. Ministru prezidents V.Dombrovskis aicināja paplašināt sadarbību ar Polijas tūroperatoriem, veicinot tūrismu uz Baltijas valstīm. D.Tusks norādīja, ka tā ir abpusēja interese, norādot, ka viņš pats ir nācis no Gdaņskas, un patiešām vēlētos redzēt poļu tūristus apmeklējam Baltijas reģionu. D.Tusks uzsvēra, ka ir gatavs palīdzēt un atbalstīt tūrismu starp Poliju un Baltijas valstīm.

Polijas premjers D.Tusks pieskārās arī poļu skolu jautājumam Latvijā, atzīstot, ka Latvijā darbojas veiksmīga mazākumtautību izglītības politika. V.Dombrovskis informēja par reformām izglītības sistēmā, kā arī par principa “nauda seko skolēnam” ieviešanu. Tajā pašā laikā V.Dombrovskis norādīja, ka ekonomiskās lejupslīdes ietekmē finansējums samazināts arī skolām, un aicināja Polijas pusi atbalstīt poļu skolas Latvijā. D.Tusks norādīja, ka Polijas puse ir ieinteresēta atbalstīt poļu skolas Baltijas valstīs, kā arī uzsvēra, ka Latvija ir labs paraugs attiecībā uz poļu tautības iedzīvotāju iespējām izglītībā un kultūrā.

Premjeri pārrunāja arī abu valstu situāciju energoresursu jomā, norādot, ka ļoti svarīgs ir Visaginas atomelektrostacijas projekts, nodrošinot enerģētisko neatkarību, pārvarot izolētību un diversificējot energoresursus.

Tikšanās laikā abi premjeri apliecināja, ka sadarbība ar ASV, kā arī sadarbība NATO ietvaros abām valstīm ir nozīmīga un saglabās savu nozīmīgumu arī turpmāk.

Sarunas noslēgumā V.Dombrovskis uzaicināja Polijas premjeru apmeklēt Latviju, un Polijas premjerministrs D.Tusks labprāt pieņēma šo ielūgumu, uzsverot, ka to izmantos un ieradīsies vizītē Latvijā.

Tiekoties ar Polijas Centrālās bankas prezidentu

9.jūlijā Ministru prezidents Valdis Dombrovskis darba vizītes ietvaros Polijā tikās ar Polijas Centrālās bankas prezidentu Mareku Belku.

Tikšanās laikā M.Belka apsveica V.Dombrovski ar Latvijas ekonomikas pakāpenisku stabilizēšanos, kā arī pirmajām ekonomikas atveseļošanās pazīmēm. Ministru prezidents un Polijas Centrālās bankas prezidents pārrunāja fiskālās jomas uzlabošanas nepieciešamību Eiropas valstīs, kā arī analizēja G20 valstu diskusijas par globālās finanšu stabilitātes uzlabošanu.

V.Dombrovskis un M.Belka pārrunāja situāciju Latvijas un Polijas banku sektorā, informējot par abu valstu pieredzi. V.Dombrovskis informēja M.Belku par aktualitātēm saistībā ar “Parex banku”. Tāpat sarunā tika minēts Latvijas mērķis pievienoties eirozonai 2014.gadā, kā arī atzīmēts pozitīvais lēmums par Igaunijas pievienošanos eirozonai 2011.gadā.

Tikšanās laikā V.Dombrovskis un M.Belka vienojās, ka Latvijas un Polijai būs ciešāk jāsadarbojas jautājumos, kas skar Eiropas Savienības nākamā gada budžetu, īpaši attiecībā uz kohēzijas fondiem un kopējo lauksaimniecības politiku. Abām valstīm šajos jautājumos ir līdzīgas intereses – panākt vienādu pieeju un nepieļaut diskrimināciju attieksmē pret jaunajām Eiropas Savienības dalībvalstīm.

Ministru prezidents V.Dombrovskis un Polijas Centrālās bankas prezidents M.Belka tikušies arī iepriekš, jo M.Belka pirms tam bija Starptautiskā Valūtas fonda Eiropas departamenta direktors.

Valsts kancelejas Komunikācijas departaments

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!