• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Rīgas domes 1998. gada 8. septembra noteikumi Nr. 15 "Noteikumi par centrālās apkures sistēmas atslēgšanu dzīvokļos Rīgā". Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 23.09.1998., Nr. 276/277 https://www.vestnesis.lv/ta/id/213226-noteikumi-par-centralas-apkures-sistemas-atslegsanu-dzivoklos-riga

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Rīgas domes noteikumi Nr.16

Noteikumi par individuālo katlumāju ekspluatāciju un norēķinu kārtību Rīgā

Vēl šajā numurā

23.09.1998., Nr. 276/277

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Rīgas dome

Veids: noteikumi

Numurs: 15

Pieņemts: 08.09.1998.

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

 Rīgas dome

Noteikumi Nr.15 (prot. Nr.60, 25.§) Rīgā 1998.gada 8.septembrī

Noteikumi par centrālās apkures sistēmas atslēgšanu dzīvokļos Rīgā

1. Noteikumi attiecas uz dzīvokļu īrniekiem, īpašniekiem un nomniekiem (turpmāk tekstā - īrnieki) pašvaldības dzīvojamās mājās. Noteikumi var tikt izmantoti arī valsts, kooperatīvajā un privātīpašumā esošajos namos.

Atļauja par centrālās apkures sistēmas atslēgšanu var tikt dota tikai izņēmuma gadījumā, ja ir pietiekami pamatota motivācija, turklāt galīgo lēmumu par apkures sistēmas atslēgšanu pieņem ēkas īpašnieks (valdītājs). Aizliegts atslēgt no centrālās apkures sistēmas tikai atsevišķas dzīvokļa telpas.

3. Atslēdzot centrālo apkures sistēmu, jāievēro šāda kārtība:

3.1. Īrnieka rakstveida iesnieguma iesniegšana ēkas īpašniekam (valdītājam) atzinuma saņemšanai par centrālās apkures atslēgšanu un alternatīvas apkures sistēmas izveidošanu.

3.2. Nodrošinot dzīvokļa siltumapgādi ar alternatīvu apkures sistēmu, ņemt vērā Latvijas Republikā spēkā esošos normatīvos dokumentus par alternatīvās apkures sistēmas projektēšanu, montāžu un ekspluatāciju.

3.3. Atkarībā no paredzamā alternatīvās apkures veida - tehnisko noteikumu saņemšana no attiecīgajiem dienestiem (gāzes apgādes, elektroapgādes, ugunsdzēsēju u.c.).

3.4. Dzīvokļa siltumapgādes projekta (projektu) pasūtīšana licencētās projektēšanas organizācijās.

Projektā jāparedz:

1) ēkā esošās siltumapgādes sistēmas izmaiņas (tai skaitā ēkā esošās siltumapgādes sistēmas hidrauliskā režīma izmaiņas);

2) siltuma atdeves aprēķins ēkas koplietošanas telpu apkurei (kāpņu telpas, koridori, pagrabi, bēniņi u.c.) un siltumapgādes sistēmas daļai, kura tiek saglabāta rekonstruējamajā dzīvoklī;

3) paredzamā alternatīvā apkures sistēma (tai skaitā dzīvokļa siltuma zudumu aprēķins).

3.5. Projekts jāsaskaņo, ņemot vērā Rīgā noteikto būvprojektu saskaņošanas kārtību;

1) ar ēkas īpašnieku (valdītāju);

2) ar ēkas iekšējo siltumapgādes sistēmu apkalpojošo organizāciju;

3) ar attiecīgajiem dienestiem atkarībā no paredzamā alternatīvās apkures veida (gāzes apgādes, elektroapgādes, ugunsdzēsēju u.c.).

3.6. Pamatojoties uz īrnieka rakstveida iesniegumu, kuram pievienots ēkas īpašnieka (valdītāja) atzinums, noteiktajā kārtībā saskaņots projekts (kopija) - Rīgas domes Komunālā departamenta Komunālās saimniecības pārvaldei), Rīgas iedzīvotāju individuālo iesniegumu par centrālās apkures atslēgšanu dzīvokļos izskatīšanas un lēmumu pieņemšanas pastāvīgā komisija izskata jautājumu par centrālās apkures atslēgšanu dzīvoklī un pieņem lēmumu par atļaujas izsniegšanu vai aizliegumu.

3.7. Pamatojoties uz apstiprinošu komisijas slēdzienu, centrālās apkures atslēgšana dzīvokļos notiek, izpildot šādus nosacījumus:

3.7.1. projekta reģistrācija:

1) pie ēkas īpašnieka (valdītāja), kurš pieņem galīgo lēmumu par centrālās apkures atslēgšanu dzīvoklī un kuram tiek nodots pilns projekta eksemplārs glabāšanā;

2) attiecīgajos dienestos atkarībā no paredzamā alternatīvās apkures veida;

3.7.2. būvdarbu veikšanas laika un citu nepieciešamo jautājumu saskaņošana ar ēkas īpašnieku (valdītāju) un ēkas iekšējo siltumapgādes sistēmu apkalpojošo organizāciju;

3.7.3. centrālās apkures rekonstrukcijas būvdarbus veic attiecīgi licencēts uzņēmums;

3.7.4. pēc dzīvokļa centrālās apkures rekonstrukcijas darbu nobeiguma jāveic ēkas iekšējās siltumapgādes sistēmas rekonstrukcijā skartā posma hidrauliskā pārbaude un jāsastāda akts, kuru paraksta:

1) ēkas īpašnieks (valdītājs) vai tā pilnvarota persona;

2) ēkas iekšējo siltumapgādes sistēmu apkalpojošās organizācijas pilnvarots pārstāvis;

3) īrnieks;

4) uzņēmuma pārstāvis, kurš veicis montāžas un rekonstrukcijas darbus;

3.7.5. jāizdara attiecīgas izmaiņas līgumā par siltumenerģijas piegādi starp īrnieku un ēkas īpašnieku (valdītāju);

3.7.6. jāizdara attiecīgas izmaiņas līgumā par siltumenerģijas piegādi starp ēkas īpašnieku (valdītāju) un siltumenerģijas piegādātāju.

4. Ēkas īpašnieks (valdītājs) patur sev tiesības pieprasīt no īrnieka atjaunot dzīvokļa apkures sistēmu sākotnēji projektētajā veidā un segt visus ar to saistītos izdevumus, mainot dzīvokli, izrakstoties vai slēdzot citu īres līgumu.

5. Apkures periodā īrniekiem, kuri ir atteikušies no centrālās apkures, visās dzīvokļa telpās jāuztur Latvijas Republikas būvnormatīvu prasībām atbilstoša temperatūra.

6. Visas ar ēkas apkures sistēmas rekonstrukciju saistītās izmaksas sedz īrnieks.

7. Siltumapgādes sistēmas daļai, kura tiek saglabāta rekonstruējamā dzīvoklī, jābūt tā izolētai, lai izolācijas ārējās virsmas temperatūra nepārsniegtu dzīvokļa telpas Latvijas Republikas būvnormatīvu prasībām atbilstošu temperatūru. Šajā gadījumā īrnieks veic attiecīgus maksājumus tikai par izlietoto siltumenerģiju ēkas koplietošanas telpu apsildei.

8. Ja īrnieks nevēlas veikt siltumapgādes sistēmas daļas, kura tiek saglabāta rekonstruējamā dzīvoklī, izolāciju jeb izolācijas ārējās virsmas temperatūra projektā paredzēta pārsniegt dzīvokļa telpās Latvijas Republikas būvnormatīvu prasībām atbilstošu temperatūru, tad īrnieks veic attiecīgus maksājumus par visu izlietoto siltumenerģiju, kura tika noteikta projektā.

9. Īrniekam un ēkas īpašniekam (valdītājam) jāparedz kārtība, kādā ēkas īpašnieks var veikt pārbaudes dzīvokļos, kuri atslēgti no centrālās apkures sistēmas, pārbaudot dzīvokļa un izolācijas virsmas temperatūras atbilstību projektā noteiktajai.

10. Ēkas īpašniekam (valdītājam) šādas pārbaudes jāveic regulāri, taču ne retāk kā divas reizes apkures perioda laikā, kā arī tad, ja iesniegtas apkārtējo dzīvokļu īrnieku sūdzības.

Rīgas domes priekšsēdētājs A.Bērziņš

 

 

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!