• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
ES Ministru padome: Par ES budžetu un ekonomikas koordinēšanu. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 14.07.2010., Nr. 110 https://www.vestnesis.lv/ta/id/213294

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par jauno eiropiešu konkursu "Mūzika pret nabadzību"

Vēl šajā numurā

14.07.2010., Nr. 110

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ES Ministru padome: Par ES budžetu un ekonomikas koordinēšanu

13.jūlijā Briselē notika Eiropas Savienības (ES) Ekonomisko un finanšu jautājumu padomes (ECOFIN) sanāksme, kurā Latvijas nacionālās intereses pārstāvēja Latvijas ārkārtējais un pilnvarotais vēstnieks, pastāvīgais pārstāvis Eiropas Savienībā Normunds Popens.

Sanāksmē ES prezidējošā valsts Beļģija, kā arī Spānija, kas savu prezidentūru noslēdza ar šā gada jūliju, ministrus informēja par aktuālo situāciju sarunās, kas risinās starp Prezidentūru, Eiropas Komisiju un Eiropas Parlamentu, kā arī par vairākiem tiesību aktiem, kas ietilpst tā dēvētajā finanšu tirgu uzraudzības paketē.

Beļģija, pārņemot ES prezidentūru no Spānijas, turpinās prezidentūru trio (Spānija – Beļģija – Ungārija) iesākto darbu un sanāksmē prezentēja savu darba programmu, kurā ietvertas galvenās iniciatīvas 2010. gada otrajam pusgadam. Kopumā Beļģijas uzmanība tiks pievērsta ES budžeta pārskatīšanai, nosakot finanšu perspektīvas 2014.–2020.gadam, “ES 2020” stratēģijas izstrādei, klimata pārmaiņu mazināšanai, nabadzības apkarošanai un cīņai pret ekonomiskajām problēmām.

Tāpat ECOFIN sanāksmē paredzēts, ka Komisija prezentē jau publicēto iniciatīvu ar detalizētākiem priekšlikumiem par to, kādi būtu iespējamie ekonomiskās koordinācijas stiprināšanas instrumenti. Sākotnēji Komisija savos priekšlikumos norādīja uz nepieciešamību uzlabot ekonomiskās politikas koordināciju un makroekonomiskās nesabalansētības risku izvērtējumu un iezīmēja iespējamos pasākumus.

Latvija atbalsta stingrāku makroekonomisko un fiskālo koordināciju, kā arī uzraudzību visā ES līmenī un uzskata saskaņotu nacionālo fiskālo ietvaru ieviešanu dalībvalstīs par efektīvu un ātri īstenojamu instrumentu ekonomiskās politikas koordinācijai ES. Turpretī Latvija nevar piekrist sankciju mehānismā budžeta uzraudzības procedūras preventīvajā daļā izmantot tikai Kohēzijas politiku – sankcijas ir jāattiecina uz visu ES budžetu vai Kohēzijas politika no sankciju klāsta ir jādzēš, lai būtu vienādi nosacījumi visām ES dalībvalstīm.

Papildus sanāksmes laikā plānots, ka Padome pieņems lēmumu par eiro ieviešanu Igaunijā 2011.gada 1.janvārī un apstiprinās saistītos tiesību aktus. Jānorāda, ka jau šā gada 8.jūnija ECOFIN sanāksmē eirozonas dalībvalstis atbalstīja Komisijas priekšlikumu par eiro ieviešanu Igaunijā, kā arī Padome apstiprināja ECOFIN Padomes priekšsēdētāja vēstuli Eiropadomei, kurā tiek pausts ES dalībvalstu atbalsts Igaunijas pievienošanai eirozonai. 15.jūnijā Eiropas Parlaments galīgajā lasījumā atbalstīja eiro ieviešanu Igaunijā, savukārt 17.jūnijā Eiropadomes sanāksmes laikā ES dalībvalstu līderi apstiprināja Igaunijas uzņemšanu eirozonā.

Sanāksmes dalībnieki iepazinās ar Eiropas Monetārās savienības 2010.gada valsts finanšu ziņojumu. Kopumā ziņojumā aplūkota fiskālā politika un parāda samazināšanās pēc krīzes, kā arī analizēta saikne starp makroekonomiskajām nelīdzsvarotībām un fiskālajiem riskiem. Ziņojumā sniegts detalizēts apraksts un analīze par neseno budžeta situācijas attīstību ES, kā arī apskatīta fiskālās uzraudzības īstenošana.

Finanšu ministrijas Komunikācijas nodaļaa

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!