• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Pilsonības un migrācijas lietu pārvalde: Par ārvalstīs dzimušo pilsoņu skaita pieaugumu. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 14.07.2010., Nr. 110 https://www.vestnesis.lv/ta/id/213297

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Latvijas Bankas konvertējamo valūtu kursi

Vēl šajā numurā

14.07.2010., Nr. 110

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Pilsonības un migrācijas lietu pārvalde: Par ārvalstīs dzimušo pilsoņu skaita pieaugumu

Gada pirmajos sešos mēnešos būtiski pieaudzis tādu ārvalstīs dzimušo bērnu skaits, kuru vecāki Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldei (PMLP) lūguši bērnam piešķirt Latvijas pilsonību.

Kā rāda Pārvaldes apkopotā statistika par gada pirmajiem sešiem mēnešiem, šogad par Latvijas pilsoņiem atzīti 1039 ārvalstīs dzimuši mazuļi, kuriem vismaz viens no vecākiem ir Latvijas pilsonis. Ja salīdzina ar gadu iepriekš, šogad vērojams ārvalstīs dzimušo Latvijas pilsoņu skaita pieaugums par vairāk nekā 27 procentiem, jo pērn šajā pašā laika posmā tika saņemti vien 818 iesniegumi.

Visbiežāk bērnam Latvijas pilsonību lūdz reģistrēt ģimenes, kas pārcēlušās uz Lielbritāniju vai Īriju, no kurienes tiek saņemta aptuveni puse no visiem iesniegumiem. Tāpat Latvijas pilsoņiem bērni dzimst Skandināvijas valstīs, kā arī Krievijā un Amerikas Savienotajās Valstīs.

Šogad vērojama arī tendence, ka arvien biežāk ārzemēs dzimušajiem bērniem vecāki izvēlas divas pilsonības – gan Latvijas, gan arī otras valsts, kur bērns ir piedzimis vai kuras pavalstnieks ir otrs vecāks, ja ģimene ir jaukta. Šādos gadījumos bērnam var veidoties dubulta pilsonība, jo Pilsonības likumā likumdevējs nav paredzējis, ka, nosakot bērna atbilstību Latvijas pilsoņu kopumam, citas valsts pilsonības esamība vai neesamība būtu jāvērtē kā kritērijs. Tādējādi netiek likti nekādi šķēršļi, lai ārvalstīs dzimušie Latvijas pilsoņu bērnu varētu saglabāt saikni ar Latviju.

Andrejs Rjabcevs, PMLP priekšnieka palīgs preses un sabiedriskajos jautājumos

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!