• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Finanšu ministrija: Par patēriņa cenām dažādās grupās jūnijā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 16.07.2010., Nr. 112 https://www.vestnesis.lv/ta/id/213437

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par rūpniecības produkcijas izlaidi 2010.gada maijā

Vēl šajā numurā

16.07.2010., Nr. 112

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Finanšu ministrija: Par patēriņa cenām dažādās grupās jūnijā

8.jūlijā Centrālā statistikas pārvalde publicēja datus par patēriņa cenām šā gada iepriekšējā mēnesī. Jūnijā patēriņa cenu indekss, salīdzinot ar maiju, pieauga par 0,4%, turpinot negaidīti straujo cenu pieaugumu.

Pašlaik var secināt, ka iekšējais deflācijas spiediens ir mazinājies, jo cenu līmenis preču grupās, kuras nav atkarīgas no pasaules cenu izmaiņām (siltumenerģijas, degvielas cenas), saglabājas nemainīgs. Lielāko ietekmi uz kopējo cenu līmeni izraisīja siltumenerģijas tarifu pieaugums, kas bija 8,3% (jeb 0,4 procentpunktu pozitīva ietekme uz kopējo patēriņa cenu indeksu), savukārt degvielas cenas pēc pavasarī novērotā pieauguma samazinājās par 1% (0,06 procentpunktu negatīva ietekme). Kopumā siltumenerģijas un degvielas cenu izmaiņu rezultātā cenu līmenis pieauga par 0,34 procentpunktiem.

Sezonālu faktoru ietekmē turpināja pieaugt cenas augļiem – par 4,0%, bet dārzeņiem – par 1,8 procentiem. Kopā pārtikas cenu līmenis pieauga par 0,5%, ko papildus iepriekš minētajām preču grupām lielākoties ietekmēja lielveikalu akcijas, piemēram, pieaugot cenām pienam, gaļai un olām. Sezonāli samazinājās cenas apģērbiem un apaviem – vidēji par 1,1 procentu.

Salīdzinot ar iepriekšējā gada jūniju, cenu līmenis ir sarucis par 1,4%, pakalpojumu cenām samazinoties par 5,1%, bet preču cenām pieaugot par 0,1 procentu.

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!