• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Gan Vidzeme, gan Kurzeme - viena zeme. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 28.01.1999., Nr. 25 https://www.vestnesis.lv/ta/id/21349

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Latvijas Bankas ziņas

Vēl šajā numurā

28.01.1999., Nr. 25

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Gan Vidzeme, gan Kurzeme — viena zeme

Valmieras pilsētas domes priekšsēdētājs Māris Kučinskis intervijā "Latvijas Vēstnesim" (skat. "LV" 22.janvāra numuru) cita starpā bilda par savu ieceri ne tikai aktīvi sadarboties ar kolēģiem Ziemeļvidzemes pilsētu pašvaldībās, bet arī meklēt kontaktus ar domubiedriem citos novados.

Tagad tas jau noticis. Kā mums ziņo Valmieras domes sabiedrisko attiecību speciāliste Laine Boldāne, aizvadītās nedēļas nogalē Ziemeļvidzemē tikušies Valmieras un Liepājas domju priekšsēdētāji, izpilddirektori un citi speciālissti. Kopīgās sanāksmes galvenais mērķis bijusi pieredzes apmaiņa, risinot līdzīgās pašvaldību problēmas, un vienošanās izvērst sadarbību ārējo ekonomisko sakaru jomā.

Izrādās, ka tiklab valmieriešiem, kā arī liepājniekiem ir vairākas vērienīgas iestrādes. Valmieras domē ir savs vienots norēķinu centrs un reāla virzība, lai īstenotu valsts programmu "500–", kas paredz efektīvu Ziemeļvidzemes atkritumu apsimniekošanas organizāciju. Savukārt liepājniekiem paveicies, realizējot valsts programmu "800+"ūdensapgādes un kanalizācijas sistēmu attīstīšanai un atjaunošanai. Abām pilsētām rūp dzīvokļu privatizācijas sekmēšana: Valmierā tā veikusies labāk, te privatizēta aptuveni puse, bet Liepājā — trešā daļa dzīvokļu. Būtiska ir arī ārējo investīciju iesaiste pilsētu infrastruktūras pilnveidē. Viena no valmieriešu akūtajām vajadzībām ir lielai pilsētai (tagad — jau ar trīsdesmit tūkstošiem iedzīvotāju) piemērotas viesnīcas celtniecība. Tiklab liepājniekiem (viņiem —96 200 iedzīvotāju), kā arī valmieriešiem patlaban ir augstskolas pilsētu statuss, un te rodama vēl kāda būtiska kopības izpausme. Liepājniekiem šajā ziņā lielāka pieredze, valmierieši tikai ceļa sākumā. Māris Kučinskis un Liepājas pilsētas domes priekšsēdētājs Uldis Sesks apspriedās arī par sadarbības pilnīgošanu ar Krieviju. Valmieriešiem paveicies pērn uzņemt kontaktus ar Novgorodas apgabala vadību. Pavisam drīz, februāra sākumā, Novgorodas apgabala gubernators Mihails Prusaks gatavs runāt par reālu sadarbību ar Vidzemes uzņēmējiem. Savukārt liepājniekiem ir gana cieša sadarbība ar maskaviešiem, jo Maskavā atvērta Liepājas domes pārstāvniecība. Pašvaldības ir gatavas viena otrai "piespēlēt" savu pieredzi.

Tagad priekšplānā ir turpmākās sadarbības realitātes. Norunāts, ka lietderīgi būtu regulāri tikties ik pēc diviem mēnešiem. Arī abpusēji saskarīgu tematu nav mazums. Rādās, ka nākamajā reizē vajadzētu pārrunāt nodokļu iekasēšanu, arī problēmas, kas saistītas ar nodokļu administrēšanu.

Mintauts Ģeibāks,

"LV" informācijas redaktors

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!