• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Centrālās vēlēšanu komisijas 1998. gada 3. jūlija lēmums Nr. 18 "Par instrukcijas "Par parakstu vākšanu tautas nobalsošanas ierosināšanai par apturētu likumu" apstiprināšanu". Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 10.07.1998., Nr. 205/207 https://www.vestnesis.lv/ta/id/213614

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Centrālās vēlēšanu komisijas lēmums Nr.19

Par parakstu vākšanai nepieciešamo dokumentu paraugu apstiprināšanu

Vēl šajā numurā

10.07.1998., Nr. 205/207

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Centrālā vēlēšanu komisija

Veids: lēmums

Numurs: 18

Pieņemts: 03.07.1998.

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Centrālā vēlēšanu komisija

Lēmums Nr.18

Rīgā 1998.gada 3.jūlijā

Par instrukcijas "Par parakstu vākšanu tautas nobalsošanas ierosināšanai par apturētu likumu" apstiprināšanu

Centrālā vēlēšanu komisija nolemj:

Apstiprināt instrukciju "Par parakstu vākšanu tautas nobalsošanas ierosināšanai par apturētu likumu".

Centrālās vēlēšanu komisijas priekšsēdētājs Arnis Cimdars

Centrālās vēlēšanu komisijas sekretāre Agrita Ērgle

Instrukcija par parakstu vākšanu

tautas nobalsošanas ierosināšanai par apturētu likumu

I. Vispārīgie noteikumi

1. Saskaņā ar likumu "Par tautas nobalsošanu un likumu ierosināšanu" parakstu vākšanu tautas nobalsošanai rīko, ja Valsts prezidents Satversmes 72.panta kārtībā ir apturējis likuma publicēšanu.

2. Pilsētas (pagasta) vēlēšanu komisija likumā un šajā instrukcijā noteiktajā kārtībā nodrošina iespēju katram vēlētājam parakstīties par tautas nobalsošanas ierosināšanu.

II. Vēlēšanu komisijas darbība, nodrošinot parakstu vākšanu tautas nobalsošanas ierosināšanai

3. Pilsētas (pagasta) vēlēšanu komisija savu darbību sakarā ar parakstu vākšanu tautas nobalsošanas ierosināšanai uzsāk un beidz Centrālās vēlēšanu komisijas noteiktajā termiņā.

4. Pilsētas (pagasta) vēlēšanu komisija vienojas ar attiecīgo domi (padomi) par laiku, kad vēlētāji varēs parakstīties parakstu vākšanas lapās domes (padomes) noteiktajās vietās. Šis laiks nosakāms ne mazāks kā četras stundas dienā, turklāt arī sestdienās, svētdienās un svētku dienās.

5. Pilsētu (pagastu) vēlēšanu komisija nodrošina, lai paziņojumi par parakstu vākšanas vietu un laiku tiktu izlikti pie attiecīgās domes (padomes) ēkas un parakstu vākšanas vietās ne vēlāk kā trīs dienas pirms parakstu vākšanas sākuma. Republikas pilsētu vēlēšanu komisijas šādu paziņojumu publicē arī vietējā laikrakstā.

6. Parakstu vākšana notiek Centrālās vēlēšanu komisijas noteiktajā termiņā 30 dienas pēc kārtas.

7. Parakstu vākšanas vietā izliekams apturētā likuma teksts. Uz tā nedrīkst būt nekādas atzīmes un piezīmes. Ja ir apturēts likums par grozījumiem kādā citā likumā, parakstu vākšanas vietā jābūt pieejamam arī šā likuma tekstam.

8. Parakstu vākšanu saskaņā ar pilsētas (pagasta) vēlēšanu komisijas lēmumu veic kāds no šīs komisijas locekļiem vai cita ar komisijas lēmumu pilnvarota persona (turpmāk — parakstu vācējs).

9. Pirms vēlētājs parakstās parakstu vākšanas lapā, parakstu vācējs pārbauda attiecīgā vēlētāja personas dokumentus, pārliecinās, ka viņam ir vēlēšanu tiesības un viņa pasē vai reģistrācijas lapā nav šīs instrukcijas 11.punktā minētās atzīmes. Pēc tam parakstu vācējs ieraksta parakstu vākšanas lapā datumu, vēlētāja vārdu, uzvārdu un personas kodu. Ja ierakstā konstatēta kļūda, tas svītrojams vai arī labojams, atrunājot labojumu. Parakstu vācējs atrunu izdara parakstu vākšanas lapas piezīmju sadaļā.

10. Ja vēlētājs fizisku trūkumu dēļ pats nespēj parakstīties, viņa klātbūtnē parakstu vākšanas lapā parakstās viņa ģimenes loceklis vai kāda cita persona, kurai viņš uzticas. Par to parakstu vākšanas lapas piezīmju sadaļā izdarāma atzīme, norādot tās personas vārdu, uzvārdu un personas kodu, kura ir parakstījusies parakstu vākšanas lapā.

11. Pēc tam, kad vēlētājs parakstījies, viņa pasē, 14.lappusē, parakstu vācējs ar spiedogu izdara atzīmi. Atzīme izdarāma arī reģistrācijas lapā, ko ārvalstīs dzīvojošiem Latvijas pilsoņiem izdevusi Latvijas pilsonības un migrācijas institūcija.

12. Parakstu vācējs gādā, lai parakstu vākšanas vietā nenotiktu aģitācija.

13. Parakstu vākšanā var būt klāt masu saziņas līdzekļu žurnālisti un citi vēlētāji, ja tas netraucē parakstu vācēja darbu.

14. Parakstu vācējs katru aizpildīto parakstu vākšanas lapu paraksta, norādot savu vārdu un uzvārdu un to parakstu kārtas numurus, kurus viņš ir savācis. Līdzīgi parakstu vācējs rīkojas, ja darbu beidz, pirms parakstu vākšanas lapa ir aizpildīta. Ne vēlāk kā nākamajā dienā aizpildītā parakstu vākšanas lapa nododama pilsētas (pagasta) vēlēšanu komisijas priekšsēdētājam.

15. Vēlēšanu komisijas priekšsēdētājs pārbauda, vai parakstu vākšanas lapa aizpildīta atbilstoši likuma un šīs instrukcijas prasībām, norāda, cik lapā ir parakstu un cik ir svītrotu ierakstu, paraksta to un apzīmogo. Ja rodas pamatotas šaubas par kāda vēlētāja paraksta īstumu, jautājumu par paraksta ieskaitīšanu vēlēšanu komisija izlemj balsojot.

16. Pilsētas (pagasta) vēlēšanu komisija saskaita attiecīgajā pilsētā (pagastā) parakstu vākšanas lapās savāktos parakstus un rezultātu ieraksta protokolā.

17. Rajona pilsētas vēlēšanu komisija un pagasta vēlēšanu komisija protokolu kopā ar parakstu vākšanas lapām ne vēlāk kā triju dienu laikā pēc noteiktā parakstu vākšanas termiņa izbeigšanās nodod rajona vēlēšanu komisijai, bet republikas pilsētu vēlēšanu komisija — Centrālajai vēlēšanu komisijai, sastādot par to aktu divos eksemplāros.

18. Rajona vēlēšanu komisija pēc pilsētu vēlēšanu komisiju un pagastu vēlēšanu komisiju protokoliem saskaita attiecīgajā rajonā savāktos parakstus un sastāda par to protokolu, norādot arī svītroto ierakstu skaitu. Ne vēlāk kā divu dienu laikā rajona vēlēšanu komisija protokolu kopā ar rajona pilsētu vēlēšanu komisiju un pagastu vēlēšanu komisiju protokoliem un parakstu vākšanas lapām nodod Centrālajai vēlēšanu komisijai, sastādot par to aktu divos eksemplāros.

Centrālās vēlēšanu komisijas priekšsēdētājs Arnis Cimdars

Centrālās vēlēšanu komisijas sekretāre Agrita Ērgle

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!