• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par Latvijas līdzdalību starptautiskā konferencē Kabulā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 20.07.2010., Nr. 113 https://www.vestnesis.lv/ta/id/213618

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par Vācijas Ārlietu ministrijas valsts ministra vizīti Latvijā

Vēl šajā numurā

20.07.2010., Nr. 113

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par Latvijas līdzdalību starptautiskā konferencē Kabulā

20.jūlijā Afganistānas galvaspilsētā Kabulā notiek Afganistānas valdības un Apvienoto Nāciju Organizācijas rīkota starptautiska konference. Tās mērķis ir paust starptautiskās sabiedrības atbalstu Afganistānas valdības izstrādātajai stratēģijai, lai Afganistānas valdība pakāpeniski uzņemtos pilnu atbildību par Afganistānas attīstību, valsts pārvaldi un drošību. Latvijas valdība ir saņēmusi oficiālu Afganistānas Islāma Republikas prezidenta Hamida Karzaja ielūgumu piedalīties. Latvijas valdību Kabulas konferencē pārstāvēs Ārlietu ministrijas politiskais direktors Andris Razāns.

Kabulas konferencē Afganistānas valdība prezentēs savu plānu valsts attīstības, pārvaldes un drošības situācijas uzlabošanai. Šis plāns ietvers izpildāmu nacionālo rīcības plānu, valdības prioritāšu sarakstu un daudz reformu iniciatīvu. Plāns būs centrālais tā sauktā Kabulas procesa elements, kas ir pakāpeniska varas pārņemšana no starptautiskajiem partneriem. Konference nelems par papildu finanšu resursu piešķiršanu Afganistānas attīstībai, bet tajā tiks sniegts starptautiskās sabiedrības politisks atbalsts Afganistānas valdības izstrādātajam plānam.

Latvija ir iesaistīta Afganistānas stabilizācijas procesā gan kā Eiropas Savienības (ES), gan kā NATO dalībvalsts. Latvija atbalsta pakāpenisku varas un atbildības Afganistānā nodošanu Afganistānas valdībai, kas būtu balstīta uz konkrētu kritēriju izpildi. Gan ar savu bruņoto spēku vienību dalību NATO ISAF misijā, gan ar sniegto atbalstu likuma varas stiprināšanai Latvija ir reāli veicinājusi mieru un stabilitāti Afganistānā. Latvijas bruņoto spēku vienības Afganistānā atradīsies tik ilgi, cik tas būs nepieciešams NATO veiktās misijas Afganistānā īstenošanai. Vienlaikus situācijas stabilizēšana Afganistānā nav tikai militārs jautājums. Militārā komponente ir jāintegrē ar aktīvu starptautiskās sabiedrības civilā sektora atbalstu. Kā Eiropas Savienības dalībvalsts Latvija atbalsta Eiropas Savienības iesaistes Afganistānā pastiprināšanu caur ES rīcības plānu Afganistānai, tai skaitā Latvija turpinās sniegt savu atbalstu Afganistānas policijas spēku apmācībai Eiropas Savienības EUPOL misijas ietvaros. Latvija izvērtē iespējas pastiprināt savu civilo līdzdalību situācijas Afganistānā normalizācijai.

Kabulas konferenci apmeklēs ap 70 starptautiskās sabiedrības pārstāvju: ārlietu ministri, NATO un ANO ģenerālsekretāri, ES augstā pārstāve Ketrina Eštone, ASV valsts sekretāre Hilarija Klintone un citas amatpersonas.

Ārlietu ministrijas Informācijas un sabiedrisko attiecību departaments

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!