• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Latviju un Poliju vieno likteņu un mērķu kopība. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 29.01.1999., Nr. 26/27 https://www.vestnesis.lv/ta/id/21363

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Latviju un Poliju vieno likteņu un mērķu kopība (turpinājums)

Vēl šajā numurā

29.01.1999., Nr. 26/27

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Latviju un Poliju vieno likteņu un mērķu kopība

 

Vakar, 28. janvārī, oficiālā divu dienu vizītē Latvijas Republikā ieradās

Polijas Republikas Seima maršals Macejs Plažiņskis un Polijas parlamenta delegācija

 

Foto: Māris Kaparkalējs, "LV"

P2.JPG (16390 BYTES)P1.JPG (18067 BYTES)

Latvijas Saeimas priekšsēdētājs Jānis Straume un Polijas Seima maršals Macejs Plažiņskis: pārspriežot turpmāko sadarbību ...

B1.JPG (21671 BYTES)B2.JPG (17583 BYTES)

... noliekot ziedus pie Brīvības pieminekļa Foto: Arnis Blumbergs, "LV"

 

Pie Valsts prezidenta

P3.JPG (16474 BYTES)

Valsts prezidents Guntis Ulmanis vakar, 28.janvārī, tikās ar Polijas Seima maršalu Maceju Plažiņski.

Sarunā G.Ulmanis un M.Plažiņskis pārrunāja Latvijas un Polijas divpusējās attiecības. Valsts prezidents atzīmēja, ka starp Latviju un Poliju ir izveidojušās ļoti labas attiecības un sadarbības jautājumi tiek risināti savstarpējas cieņas gaisotnē. G.Ulmanis sacīja, ka turpmākajā sadarbībā saskata attiecību paplašināšanos eirointegrācijas kontekstā, importa un eksporta apgrozījuma palielināšanā starp abām valstīm, kā arī kultūrā, mākslā un izglītībā. Valsts prezidents arī norādīja, ka Latvijas un Polijas traģiskā pieredze Ribentropa–Molotova pakta dēļ ir vēl viens arguments, kas stiprina attiecības abu valstu nākotnei. M.Plažiņskis sacīja, ka būtu lietderīgi attīstīt Latvijas un Polijas uzņēmēju sakarus, ko varētu veicināt Latvijā dzīvojošie poļi. G.Ulmanis piebilda, ka kontaktu veicināšana starp abu valstu iedzīvotājiem stiprinās arī valstu sadarbību.

Tika pārrunātas Latvijas un Polijas aktualitātes iekšpolitikā un ārpolitikā. Valsts prezidents atzīmēja veiksmīgi noritējušās Saeimas vēlēšanas, kas nodrošina stabilu parlamenta darbu. Seima maršals pateicās Valsts prezidentam par ieguldījumu pilsonības jautājuma risināšanā, kas referenduma rezultātā bija labvēlīgs arī Latvijas poļiem. Valsts prezidents uzsvēra, ka Latvijas pilsoņi referendumā pierādīja vēlmi veidot valstī sakļautu sabiedrību.

G.Ulmanis un M.Plažiņskis apsprieda Latvijas un Polijas integrācijas gaitu ES un NATO, valstu pieredzes apmaiņas iespējas ceļā uz iestāšanos šajās organizācijās.

Valsts prezidenta preses dienests

Pie Saeimas priekšsēdētāja

Vakar, 28.janvārī, Saeimas priekšsēdētājs Jānis Straume tikās ar Polijas Seima maršalu Maceju Plažiņski.

Saeimas priekšsēdētājs sveica viesi ar ierašanos Latvijā un informēja par Latvijas un Polijas parlamentu sadarbības grupu. Šādas sadarbības grupas izveide varētu veicināt savstarpējo attiecību dinamiskāku attīstību.

J.Straume pastāstīja par darbu pie integrācijas programmas, kurai valdība veltī lielu uzmanību. Valdība ir jau pieņēmusi programmas koncepciju, kuru vistuvākajā laikā paredzēts nodot apspriešanai sabiedrībā. Saeimas priekšsēdētājs uzsvēra pozitīvās izmaiņas Pilsonības likuma grozījumu pieņemšanas procesā. Naturalizācijas gaitā latviešu valodas pārbaudes nokārto 95% pretendentu. Sarunā tika skarti arī Latvijas poļu minoritātes integrācijas un izglītības jautājumi.

M.Plažiņskis pateicās par vizīti Saeimā. Viesis sacīja, ka abu valstu parlamentos šis ir "karsts" darba laiks, tādēļ vēl jo patīkamāk, ka Latvijā ir izveidota šāda parlamentārā sadarbības grupa.

Seima maršals informēja par Polijas integrēšanos Eiropas Savienībā un NATO, kā arī apliecināja Polijas atbalstu Latvijai tās integrācijas procesā ES.

Sarunas noslēgumā Saeimas priekšsēdētājs J.Straume un Polijas Republikas maršals M.Plažiņskis apmainījās piemiņas medaļām.

Saeimas preses dienests

 

Pie Ministru prezidenta

Vakar, 28.janvārī, Ministru prezidents Vilis Krištopans tikās ar Polijas Republikas Seima maršalu Maceju Plažiņski.

Sarunu gaitā pārrunātas Latvijas un Polijas divpusējās attiecības, kas tika raksturotas kā ļoti labas. Puses apmainījās viedokļiem par iekšpolitisko situāciju abās valstīs. Tika uzsvērts, ka abām valstīm ir kopējas intereses ceļā un Eiropas Savienību un NATO.

Apspriesta gaidāmā NATO sanāksme Vašingtonā un tās iespējamie rezultāti.

Runājot par attiecībām ar Krieviju, M.Plažiņskis atzīmēja, ka kvalitatīvi mainījušās attiecības starp Poliju un Krieviju, savukārt V.Krištopans norādīja, ka Latvija ir pilnībā gatava dialogam ar Krieviju robežlīguma parakstīšanai, taču trūkst atbildes soļu no Krievijas puses.

M.Plažiņskis augstu novērtēja Latvijas valdības atbalstu Latvijas poļiem un citām Latvijā dzīvojošām minoritātēm.

Ministru prezidents atzīmēja, ka Latvija ir izpildījusi visas EDSO prasības un pilda savas starptautiskās saistības. Tika uzsvērts, ka šajā jomā nav pamata pretenzijām ne no vienas valsts puses.

Sarunas noslēgumā tika apspriesta Baltijas jūras valstu reģiona valstu sadarbība gan politiskā, gan citos līmeņos.

Vilis Krištopans aicināja Poliju iesaistīties Ziemeļeiropas basketbola līgā.

Valdības preses departaments

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!