• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par Latvijas PSR Augstākās Padomes Prezidija 1940. gada 28. oktobra dekrētu "Par lielo namu nacionalizāciju" pārkāpumu novēršanu. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 17.07.1998., Nr. 212/213 https://www.vestnesis.lv/ta/id/213900

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Valsts prezidents: - pieņemot Mičiganas štata Nacionālās gvardes komandieri

Vēl šajā numurā

17.07.1998., Nr. 212/213

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Latvijas PSR Ministru Padomes

Lēmums Nr.884

Rīgā 1948. gada 28. jūlijā

Par Latvijas PSR Augstākās Padomes Prezidija

1940. gada 28. oktobra dekrētu

"Par lielo namu nacionalizāciju"

pārkāpumu novēršanu

Atzīmējot, ka Latvijas PSR Augstākās Padomes Prezidija 1940. gada 28. oktobra dekrēts "Par lielo namu nacionalizāciju" bieži pārkāpts un netiek izpildīts, Latvijas PSR Ministru Padome nolemj:

1. Atcelt Latvijas PSR Komunālās saimniecības tautas komisariāta 1940. gada 31. oktobra paskaidrojumu par lielo nacionalizējamo namu derīgās platības noteikšanu ("Latvijas PSRS Augstākās Padomes Prezidija Ziņotājs". 1940. gada 1. novembrī).

2. Apstiprināt pievienoto instrukciju par lielo namu nacionalizācijas kārtību Latvijas PS Republikā.

3. Uzlikt par pienākumu Latvijas PSR Komunālās saimniecības ministrijai un apriņķu, pilsētu un rajonu darbaļaužu deputātu padomju izpildu komitejām gādāt, lai līdz 1949. gada 1. janvārim visās pilsētās un rūpniecības punktos pareizi realizētu Latvijas PSR Augstākās Padomes Prezidija 1940. gada 28. oktobra dekrētu "Par lielo namu nacionalizāciju" un ar šo lēmumu apstiprināto instrukciju.

Republikāniskās paļautības pilsētu un apriņķu darbaļaužu deputātu padomju izpildu komitejām katra mēneša 1. un 15. datumā informēt Latvijas PSR Komunālās saimniecības ministriju par šā lēmuma izpildīšanas gaitu.

4. Aizliegt valsts, kooperatīvām un sabiedriskām organizācijām pirkt ēkas no privātām personām.

5. Atcelt komisiju, kas nodibināta ar Latvijas PSR Ministru Padomes 1946. gada 22. maija lēmumu Nr.420–s.

6. Uzlikt par pienākumu Latvijas PSR Komunālās saimniecības ministijai (b.Ķīsim):

a) viena mēneša laikā kopīgi ar darbaļaužu deputātu padomju izpildu komitejām skatīt cauri visus līdz šim pieņemtos komisijas lēmumus par namu atdošanu bijušajiem īpašniekiem un iesniegt savus lēmumus Latvijas PSR Ministru Padomei;

b) līdz 1948. gada 1. septembrim iesniegt Latvijas PSR Ministru Padomei pārskatu par šā lēmuma izpildīšanas gaitu.

7. Lūgt Latvijas PSR Augstākās Padomes Prezidiju izdot dekrētu par to bezīpašnieku namu ieskaitīšanai valsts fondā, kurus faktiski pārvalda izpildu komiteju komunālie orgāni.

Latvijas PSR Ministru Padomes priekšsēdētājs (V.Lācis)

Latvijas PSR Ministru Padomes lietu pārvaldnieks (I.Bastins)

 

Pielikums

Latvijas PSR Ministru Padomes 1948. gada 28. jūlija lēmumam Nr.884

Instrukcija

Par lielo namu nacionalizācijas kārtību Latvijas PSR

pilsētās un rūpniecības punktos

1. Saskaņā ar Latvijas PSR Augstākās Padomes Prezidija 1940. gada 28. oktobra dekrētu "Par lielo namu nacionalizāciju" lielie nami nacionalizējami tikai Latvijas PSR pilsētās un rūpniecības punktos.

2. Nacionalizējamie nami, kuru derīgā platība kopā ar būvēm, kas atrodas pie šiem namiem, pārsniedz:

pilsētās: Rīgā, Liepājā, Ventspilī, Jelgavā un Daugavpilī 220 kvadrātmetru; pārējās pilsētās, rūpniecības punktos un Rīgas Jūrmalas rajonā — 170 kvadrātmetru.

Piezīme: Nav nacionalizējami nami, ko uzcēluši padomju varas laikā individuālie apbūvieši.

3. Neatkarīgi no platības apmēriem, nacionalizējami līdz ar visām pie tiem esošajām būvēm:

a) nami, kuru īpašnieki aizbēguši uz ārzemēm;

b) nami, kam ir sabiedriski vēsturiska un mākslinieciska vērtība, un

c) nami, kurus Latvijas PSR Augstākās Padomes Prezidija 1940. gada 28. oktobra dekrēta "Par lielo namu nacionalizāciju" publicēšanas dienā daļēji vai visus aizņēma valsts vai sabiedriskās organizācijas.

4. Saskaņā ar šīs instrukcijas 3. punktu nacionalizējamo namu saraksti līdz ar pievienotiem namu apskates izmērījumu aktiem caur Latvijas PSR Komunālās saimniecības ministriju jāiesniedz Latvijas PSR Ministru Padomei apstiprināšanai.

5. Namu un pie tiem esošo būvju (kas atrodas uz namam piešķirtā zemes gabala) derīgajā platībā ieskaitāma istabu, virtuvju, koridoru, vannas istabu, slēgto verandu, ražošanas, tirdzniecības, kantoru un garāžu telpu platība.

6. Derīgajā namu platībā nav ieskaitāma šādu telpu platība: šķūņi, nojumes, zirgu staļļi, individuālās pirtis, vaļējās verandas un lieveņi, pagraba telpas, pagrabi un dēļu piebūves.

7. Lielie nami, kuru derīgā platība pārsniedz šīs instrukcijas 2. punktā noteiktās normas, nacionalizējami neatkarīgi no šā nama īpašnieku skaita.

8. Ja īpašniekam ir vairāki nami pilsētās un rūpniecības punktos, nacionalizējami visi nami, ja šo namu derīgo platību summa pārsniedz šīs instrukcijas 2. punktā minēto normu.

9. Ja namu īpašniekam ir nami pilsētā un laukos, šo namu derīgā platība jāsaskaita, un, ja šo namu derīgo platību summa pārsniedz šīs instrukcijas 2. punktā uzliktās normas, tad nami, kas atrodas pilsētās vai rūpniecības punktā, nacionalizējami.

10. Ja īpašniekam ir otrs nams citā pilsētā vai lauku mājās, pilsētas (rajona) darbaļaužu deputātu padomes izpildu komitejai nekavējoties jāpieprasa no attiecīgas apriņķa vai pilsētas darbaļaužu deputātu padomes izpildu komitejas nama (lauku mājas) apskates un izmērījuma akts.

11. Nacionalizējami nami, neatkarīgi no to platības, ja nama īpašniekam bija nacionalizēts rūpniecības, tirdzniecības vai cits uzņēmums.

12. Namu nacionalizācijas materiālu sagatavošanai nodibināmas komisijas pilsētas (rajona) darbaļaužu deputātu padomes izpildu komitejas priekšsēdētāja vadībā.

Lai noskaidrotu namu derīgo platību, obligāti jāpieaicina speciālists — celtnieks — un vajadzības gadījumā arī jurists, lai dotu atzinumus juridiskos jautājumos. Šīs personas paraksta namu apskates un izmērījumu aktus kā eksperti.

Komisijai obligāti jāapskata nacionalizējamais nams uz vietas.

13. Par nama apskates un izmērījumu rezultātiem sastādāms akts pēc pievienotās formas. Aktam pievienojami eksperta parakstīti būvju un zemes gabala plāni — skices, norādot katras telpas platību un būvju atrašanās vietas uz zemes gabala. Komisijas akti skatāmi cauri un apstiprināmi pilsētu (rajona) darbaļaužu deputātu padomes izpildu komitejas sēdē, kurā uzaicināms nacionalizējamā nama īpašnieks.

14. Nami uzskatāmi par nacionalizētiem un ieskaitāmi pilsētu (rajonu) darbaļaužu deputātu padomju izpildu komitejas dzīvokļu fondā no tās dienas, kad nama apskates un izmērījuma akti apstiprināti pilsētas (rajona) darbaļaužu deputātu padomes izpildu komitejas sēdē.

Saskaņā ar šīs instrukcijas 3. punktu nacionalizējamie nami uzskatāmi par nacionalizētiem un ieskaitāmi pilsētu (rajonu) darbaļaužu deputātu padomju izpildu komiteju dzīvokļu fondā no tās dienas, kad Latvijas PSR Ministru Padome apstiprinājusi šo namu sarakstus.

Latvijas PSR Ministru Padomes lietu pārvaldnieks (I.Bastins)

 

Šī nacionalizācijas kampaņa turpinājās līdz 1954. gada 24. novembrim, kad LPSR Ministru Padome pieņēma lēmumu Nr.945 "Par ēku nacionalizācijas pārtraukšanu".

 

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!