• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Ministru prezidents - vakar, savā iknedēļas preses konferencē. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 2.02.1999., Nr. 28/29 https://www.vestnesis.lv/ta/id/21402

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Ministru prezidents - vakar, savā iknedēļas preses konferencē (turpinājums) - piektdien, apmeklējot Ārlietu ministriju - vakar, tiekoties ar Pasaules bankas ekspertiem - vakar, saņemot pateicības vēstuli; Par ielūgumu Ministru prezidenta dzīvesbiedrei

Vēl šajā numurā

02.02.1999., Nr. 28/29

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Ministru prezidents:

— vakar, savā iknedēļas preses konferencē

— Labdien. Es šodien būšu ļoti īss. Ja mēs tā globāli paskatāmies uz dzīvi, tad valdība turpina strādāt un turpinās strādāt, neskatoties uz to, ka dažādi politiskie spēki, tajā skaitā tādi pagātnes rēgi kā Darba partija un Aivars Kreituss, mēģina kaut ko teikt un runāt par politiku. Dzīve iet uz priekšu, un valdība strādā. Viens no spožākajiem piemēriem ir Narkotiku apkarošanas biroja darbs, tātad visas valsts institūcijas darbojas.

Pagājušās nedēļas svarīgākais notikums manā izpratnē, protams, bija valsts budžeta akceptēšana pirmajā lasījumā. Jūs redzat, ka tas tika akceptēts, un tāpat arī būs otrajā lasījumā. Protams, mēs neatteiksimies no saviem pamatprincipiem, tas ir, bezdeficīta budžeta. Es vēlreiz atkārtoju, ka budžets ir ļoti saspringts, tas patiešām ir kā izspiests citrons. Bet sula netek uz Rīgu un Ventspili, kā to bija iedomājies Vītola kungs, sula tek uz Latvijas laukiem, uz lauku ceļu programmu. Ļoti liels akcents ir likts uz veselības un izglītības problēmām. Tātad budžets ir ne tikai finansiāli, bet arī politiski sabalansēts.

 

Tad Ministru prezidents Vilis Krištopans atbildēja uz žurnālistu jautājumiem:

— Vai jums ir patiesa vēlēšanās slēgt ar sociāldemokrātiem līgumu, ņemot vērā viņu kategoriskās prasības?

V.Krištopans:

— Es izvairos no jebkādām emocijām attiecībā uz vienu, otru vai trešo politisko spēku. Es neparakstīšu līgumu, kurš kaut vienā punktā būs pretrunā ar valdības deklarāciju vai šīs valdības politiskajām nostādnēm. Es netaisos steigties parakstīt līgumu ar sociāldemokrātiem. Strādāsim, cik ilgi vajadzēs, un, ja mēs kopēju viedokli nevarēsim atrast, tad mēs to neparakstīsim vispār. Ja kaut kur skan kaut kādas balsis, ka šī valdība grib par katru cenu noturēties, tad tas nav pareizi. Es savus politiskos principus nemainīšu. Cita lieta, ka mums ar sociāldemokrātiem attiecībā uz līgumu nav lielu pretrunu. Es domāju, ka mēs šo līgumu novedīsim līdz kondīcijai. Kad — to rādīs laiks. Šodien četros Saeimā notiks sarunas par šī līguma tālāku attīstību.

— Kādu iemeslu dēļ sabiedrībai vēl līdz šim nav nodota apspriešanai sabiedrības integrācijas koncepcija?

V.Krištopans:

— Es šo jautājumu uzdošu Gaigala kungam, kurš vada šo padomi. Nākamajā preses konferencē jūs man varat atkārtot šo jautājumu.

— Ņemot vērā, ka Krājbankai ir jāpalielina savs pamatkapitāls, valstij būs jāpērk daļa tās akciju. Vai tas, jūsuprāt, ir lietderīgi?

V.Krištopans:

— Es domāju, ka jebkurai no komercbankām, vai tā būtu "Latvijas Krājbanka" vai kāda cita banka, ir jāievēro centrālās bankas prasības. Un, tā kā 54 procenti Krājbankas akciju pieder valstij, tad Privatizācijas aģentūra ir atbildīga par šīs valsts daļas apsaimniekošanu un pārvaldīšanu. Un valdība prasīs atbildību no aģentūras. Lietderība — tas viss ir nosacīti. Ja vajag, tad tas ir jādara. Tā ir uzņēmējdarbība, un valsts arī darbojas kā uzņēmējs. Var gadīties, ka šeit ir jāiemaksā kapitāls, lai pēc tam to pārdotu par pieckāršu cenu.

— Kāda būs jūsu nostāja Viļņas tikšanās laikā "olu jautājumā"?

V.Krištopans:

— Sarunu priekšmets Viļņā būs vienota Baltijas tirgus attīstība. Uz šo jautājumu labāk varētu atbildēt Birkava kungs un Ārlietu ministrija. Bet sarunu temats, vēlreiz pasvītroju, būs vienotais Baltijas tirgus, vienota atbalsta politika. Subsīdiju karā, tāpat kā atomkarā, uzvarētāju nav.

— Vai sakarā ar Satversmes aizsardzības biroja vadītāja Laiņa Kamaldiņa vēstuli jūs lūgsit no darba aiziet Daini Turlo?

V.Krištopans:

— Šis jautājums šobrīd tiek skaidrots. Es ar to gribu iepazīties no visām pusēm, negribu izdarīt nekādus pārsteidzīgus secinājumus. Turlā kungs bija Saeimas deputāts, Nacionālo bruņoto spēku komandieris, iekšlietu ministrs — viņš ir strādājis Latvijas valsts labā. Tādēļ nekādus pārsteidzīgus secinājumus es izdarīt negribu.

— Ventspils mērs Aivars Lembergs ir izteicies, ka akcīzes nodoklis mazutam tiks palielināts bezdeficīta budžeta dēļ. Kā jūs to komentētu?

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!