• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Eiropas Komisija: Par noziegumu un vardarbības upuru tiesību pilnveidošanu. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 29.07.2010., Nr. 119 https://www.vestnesis.lv/ta/id/214125

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Latvijas Bankas konvertējamo valūtu kursi

Vēl šajā numurā

29.07.2010., Nr. 119

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Eiropas Komisija: Par noziegumu un vardarbības upuru tiesību pilnveidošanu

ES katru gadu tiek ziņots par aptuveni 30 miljoniem smagu noziegumu. ES atbalsta sadarbību, lai sauktu pie atbildības noziedzniekus, bet kas notiek ar miljoniem noziegumos cietušo? Viņu postošo pieredzi var pasliktināt smags izmeklēšanas vai tiesas process, iejaukšanās privātajā dzīvē vai necienīga attieksme lietas izskatīšanā. Neatkarīgi no tā, kurā Eiropas Savienības valstī viņi atrodas, cietušajiem ir tiesības uz cieņas pilnu attieksmi, atbalstu, aizsardzību, kompensāciju un tiesu iestāžu pieejamību.

Komisija 15.jūlijā sāka sabiedrisku apspriešanu par to, kā cietušie tiek aizsargāti, kāda veida atbalstu viņi saņem un vai ir vajadzīgi uzlabojumi. Komisija izmantos iegūtos rezultātus, gatavojot vispusīgu noteikumu un praktisku pasākumu kopumu, kurus paredzēts ierosināt 2011.gada pirmajā pusgadā. Apspriešana notiks līdz 2010.gada 30.septembrim.

“Ikviens no mums var kļūt par nozieguma vai vardarbības upuri. Diemžēl tas katru gadu notiek ar daudziem miljoniem cilvēku. Mēs nevaram vērst par labu nodarīto, bet varam mazināt nozieguma ietekmi, palīdzēt cilvēkiem atgūties un nodrošināt, lai ar viņiem pienācīgi apietas un lai viņi saņem pelnīto taisnīgumu,” sacīja Eiropas Komisijas priekšsēdētāja vietniece un tiesiskuma, pamattiesību un pilsonības komisāre ES Viviena Redinga. “Cietušajiem nebūtu jācieš divreiz, īpaši, ja viņi grib izmantot savas tiesības pārvietoties Eiropas Savienībā. Mums arī ir jāatrod saprātīgs juridiskais veids, kā apstrādāt aizsardzības rīkojumus, kas izdoti kādā no dalībvalstīm, lai cietušie varētu paļauties, ka šos rīkojumus atzīs citā valstī. ES prezidentvalsts Spānija pēdējos sešos mēnešos ir paveikusi labu darbu cietušo aizsardzības jomā, un Komisija strādās pie tā, lai nodrošinātu tiesiskumu pāri robežām.”

Noziegums var skart ikvienu. 2007.gadā tika ziņots par 30 miljoniem smagu noziegumu, bet par lielāko daļu no tiem vispār neziņo. Noziegumi katru gadu tieši skar aptuveni ceturto daļu Eiropas Savienības iedzīvotāju (125 miljonus cilvēku). Lai gan pēdējos desmit gados ar ES pasākumiem dažādās tiesiskuma politikas jomās tika atrisinātas dažas no cietušo vajadzībām, noziegumu ietekme ES ir atšķirīga.

Piemēram, dalībvalstīs atšķiras kompensācijās izmaksātās summas un procedūras kompensācijas pieprasīšanai. Cietušajiem bieži vien ir apgrūtinošas sarežģītās un ilgstošās procedūras, kas jāveic, pirms viņi var saņemt līdzekļus vai izmantot savas tiesības.

Lai risinātu šos jautājumus, Komisija 15.jūlijā uzsāka sabiedrisku apspriešanu, kuras rezultāti tiks iekļauti vispusīgu noteikumu un praktisku pasākumu kopumā, kurus paredzēts ierosināt 2011.gada pirmajā pusgadā. Komisija grib panākt, lai rezultātā tiktu sniegts atbalsts cietušajiem visā tiesvedības procesā un pēc tā.

Cietušie būtu jāaizsargā gan pret nozieguma izdarītāju, gan papildu ciešanām procesa gaitā, nodrošinot viņu tiesību ievērošanu lietas izskatīšanas laikā un sniedzot atbalstu, kas viņiem ir vajadzīgs, lai atgūtos un saņemtu kompensāciju.

Apspriešana notiks par cietušo vajadzībām piecās jomās:

• Atzīšana. Vai pret viņiem ir cieņas pilna attieksme? Vai viņi tiek iztaujāti iejūtīgi un saņem precīzas atbildes uz saviem jautājumiem?

• Aizsardzība. Vai viņi tiek pasargāti no atriebības un turpmākas viktimizācijas – gan pirms, gan pēc nozieguma? Kā tiek panākta izvairīšanās no saskarsmes ar nozieguma izdarītāju? Vai, šķērsojot robežas, aizsardzība tiek zaudēta?

• Atbalsts. Vai pēc nozieguma tiek sniegta ilgtermiņa fiziskā un psiholoģiskā palīdzība? Vai pēc nozieguma tiek sniegta praktiska palīdzība saistībā ar kompensācijas pieprasīšanu vai bēru rīkošanu?

• Tiesu iestāžu pieejamība. Kā viņi var uzzināt par savām tiesībām un piedalīties tiesvedības procesā?

• Kompensācija. Vai prasība par zaudējumu atlīdzināšanu viņiem ir jāiesniedz pašiem un jāizpilda lēmums, pieprasot to no nozieguma izdarītāja?

Komisija īpaši vēlas saņemt informāciju no iedzīvotājiem un organizācijām, apvienībām, struktūrām, iestādēm un ekspertiem, kuri vietējā vai starptautiskā līmenī risina jautājumus, kas saistīti ar cietušajiem.

Priekšvēsture

ES sāka pievērsties jautājumam par cietušo tiesībām 1999.gadā. Ar 2001.gada pamatlēmumu tika noteikts standartu minimums, kuri kriminālprocesā ir jāievēro attieksmē pret cietušajiem. Ar 2004.gada direktīvu par kompensācijām noziegumos cietušajiem visās ES dalībvalstīs ir noteiktas valsts kompensācijas shēmas tīšos, vardarbīgos noziegumos cietušajiem, kā arī palīdzība pārrobežu prasījumu gadījumā.

Šis plašais darbs saistībā ar cietušajiem papildina citas darbības, piemēram, lēmumu par numura “116006“ rezervēšanu cietušo palīdzības dienestam, e-tiesiskuma portāla izveidi, kurā iekļautas faktu lapas cietušajiem, sarunas par direktīvām bērnu seksuālās izmantošanas un cilvēku tirdzniecības apkarošanai.

Visos turpmākajos pasākumos tiks ņemts vērā tas, ko Eiropas Savienības prezidentvalsts Spānija jau ir paveikusi cietušo aizsardzības jomā.

Eiropas Komisijas pārstāvniecības Latvijā Preses un informācijas nodaļa

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!