• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Triju Zvaigžņu ordenis - Ķīnas diplomātam. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 2.02.1999., Nr. 28/29 https://www.vestnesis.lv/ta/id/21415

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Vilhelms Mihailovskis: manas 1999. gada 365 dienas

Vēl šajā numurā

02.02.1999., Nr. 28/29

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Triju Zvaigžņu ordenis — Ķīnas diplomātam

Vakar bijušais Ķīnas Tautas Republikas vēstnieks Vans Fensjans saņēma Triju Zvaigžņu ordeni

Foto: A.F.I.

FENSJANS1.JPG (44475 BYTES) Vakar, 1. februārī, Ārlietu ministrijā ministrs Valdis Birkavs pasniedza bijušajam Ķīnas Tautas Republikas ārkārtējam un pilnvarotajam vēstniekam mūsu valstī Vanam Fensjanam III pakāpes Triju Zvaigžņu ordeni (attēlā).

Pasniedzot Ķīnas diplomātam augsto apbalvojumu, runāja

Valdis Birkavs:

— Atļaujiet jums izteikt pateicību par jūsu dziļo ieguldījumu mūsu valstu attiecību sekmēšanā. Šīs attiecības jūsu pēcnācējam vēstnieka amatā tagad ir ļoti viegli attīstīt tālāk. Jūs savu vēstnieka pilnvaru laikā paveicāt ļoti daudz, un visa šī veikuma uzskaitīšana prasītu daudz laika. Taču galvenais visos pasākumos bija jūsu personīgā līdzdalība, piemēram, augsta ranga valsts vizīšu sagatavošanā. Nav daudz valstu pat starp ģeogrāfiski daudz tuvākām zemēm, ar kurām Latvijai notikusi tik intensīva vizīšu apmaiņa. Jūsu personīgā līdzdalība ļāva mūsu valstu attiecības pacelt jaunā, vēl augstākā līmenī. Es esmu dziļi pārliecināts, ka jebkurā amatā, ko jums nāksies pildīt, jūs paliksiet Latvijas draugs. Man ir liels gods pasniegt jums Latvijas valsts augstāko apbalvojumu "Triju Zvaigžņu ordeni" un diplomu, ko parakstījuši Latvijas Republikas Valsts prezidents un Ministru prezidents. Šis dokuments apliecina, ka jūs tagad esat Triju Zvaigžņu ordeņa komandieris. Vēlreiz apsveicu jūs.

Atbildot runāja vēstnieks

Vans Fensjans:

— Es ar lielu prieku pieņemu šo, Latvijas Republikas — neatkarīgas un suverēnas valsts — augsto apbalvojumu. Uzskatu, ka šis ordenis ir ne vien mana darba, bet arī visas Ķīnas Tautas Republikas vēstniecības darba augsts novērtējums. Kas gan var būt vēl nozīmīgāks! Šis ordenis apliecina abu mūsu valstu augsto, stabilo un vienlīdzīgo attiecību līmeni. Trīs gadus strādājot Latvijā un tiekoties ar jūsu valsts vadītājiem, sadarbojoties ar dažādiem kolēģiem jūsu zemē, izbraukumos pa jūsu valsti, tiekoties ar latviešu tautu — tas viss man ir atstājis neizdzēšamus iespaidus. Arī tagad, strādājot Maskavā, es uzturu ciešus sakarus ar Latvijas Republikas vēstnieku Krievijas Federācijā Imantu Daudišu. Maskavā uzmanīgi sekoju jūsu valsts iekšējai un ārējai attīstībai. Un ikvienu neatkarīgās Latvijas sasniegumu abos šajos aspektos uzņemu ar lielu gandarījumu. Tas ir arī saprotams.

Dzīvojot un strādājot Latvijā, es esmu iepazinis jūsu zemi un tautu. Es esmu dziļi pārliecināts, ka jūsu tautai, kas izgājusi cauri tik daudzām grūtībām un pārbaudījumiem, kurai ir tāda vēsture, ir gaiša nākotne.

Lūdzu man ticēt: lai arī kur es būtu, lai arī kur strādātu, es visas savas pūles veltīšu labu attiecību uzturēšanai starp mūsu valstīm.

Latvija — tā ir mana mīlestība. Un mana sirds vienmēr būs ar jums.

Pēc tam apbalvošanas ceremonijā runāja pašreizējais Ķīnas Tautas Republikas ārkārtējais un pilnvarotais vēstnieks

Jao Peišens:

— Vispirms atļaujiet man Ķīnas Tautas Republikas valdības vārdā pateikties Viņa ekselencei Guntim Ulmaņa kungam, Latvijas Republikas Valsts prezidentam, par augsto apbalvojumu — Triju Zvaigžņu ordeni bijušajam ĶTR vēstniekam jūsu valstī Vanam Fensjana kungam. Mēs Vana Fensjana kunga apbalvošanu vērtējam ne vien kā viņam parādītu lielu godu, bet arī kā Latvijas draudzības apliecinājumu visai ķīniešu tautai. Vans Fensjana kungs savu pilnvaru laikā ir daudz darījis attiecību sekmēšanai starp mūsu valstīm. Mēs uzskatām, ka mūsu starpvaldību attiecībās jau ir sasniegts jūtams progress, kas bijis cieši saistīts ar Vana Fensjana neatlaidīgo darbu, ar viņa lietišķo pieeju dažādu jautājumu risināšanai. Viens no panākumu faktoriem bija arī viņa personīgā pievilcība.

Es gribu arī uzsvērt, ka Vans Fensjans savā darbā saņēma lielu Latvijas valdības atbalstu. Īpaši no Birkava kunga vadītās Ārlietu ministrijas. Tieši šo apstākļu dēļ Vans Fensjana kungs varēja Latvijā tik sekmīgi pildīt savu augsto misiju.

Dārgie draugi, tagad Ķīnas un Latvijas attiecības attīstās stabili un veselīgi. Abu valstu divpusējās attiecības aptver gandrīz visas jomas — politisko, ekonomisko, militāro, kultūras un vēl citas. Taču visas mūsu sadarbības iespējas vēl nav izsmeltas. Ir patīkami atzīmēt, ka pašlaik abas puses nodarbinātas katra ar savu jaunu projektu mūsu starpvalstu attiecību attīstībai. Es esmu pārliecināts, ka, pateicoties Latvijas un Ķīnas pūlēm, mūsu valstu attiecības jaunajā gadsimtā būs vēl ciešākas un labvēlīgākas.

Vans Fensjans Ķīnas Tautas Republiku mūsu valstī pārstāvēja no 1995. gada 16. marta līdz 1998. gada 20. janvārim. Tagad viņš strādā Ķīnas Tautas Republikas vēstniecībā Krievijas Federācijā, Maskavā. Apbalvošanas ceremonijā Ārlietu ministrijā bija klāt ministrijas darbinieki, Ķīnas Tautas Republikas vēstniecības diplomāti un žurnālisti.

Piektdien, 29.janvāra pievakarē, Ķīnas vēstniecība par godu šim notikumam bija sarīkojusi pieņemšanu. Pašreizējais vēstnieks Jao Peišens uzrunā akcentēja sava priekšgājēja Vana Fensjana lielo ieguldījumu Ķīnas Tautas Republikas vēstniecības izveidošanā, kā arī labo sadarbības tradīciju iedibināšanā ar Latvijas institūcijām un sabiedrību.

Pieņemšanā runāja arī "Latvijas Vēstneša" galvenais redaktors, Latvijas Zinātņu akadēmijas goda loceklis Oskars Gerts, uzsverot vēstnieka Vana Fensjana un pārējo Ķīnas diplomātu labvēlību un draudzīgumu pret Latviju un tās kultūru. Īpaši spilgti tas izpaudies, veidojot enciklopēdisko izdevumu "Triju Zvaigžņu gaismā", nodrošinot tās ievada publikāciju ķīniešu valodā (tādējādi grāmatas "Triju Zvaigžņu gaismā" ievads tulkots Apvienoto Nāciju Organizācijas visās sešās oficiālajās valodās). Kā atmiņas zīmi vēstniekam Vanam Fensjanam Oskars Gerts pasniedza "Latvijas Vēstneša" lielo sienas kalendāru "Mūsu zeme Latvija" — lai tas viņam ikdien atgādina par iemīlēto valsti un tautu Dzintara jūras un Daugavas krastos.

Jānis Ūdris,

"LV" ārpolitikas redaktors

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!