• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Ministru kabineta sēdē: 2010.gada 27.jūlijā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 30.07.2010., Nr. 120 https://www.vestnesis.lv/ta/id/214239

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Sveicot Inetu Radēviču ar spožo sportisko uzvaru

Vēl šajā numurā

30.07.2010., Nr. 120

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Ministru kabineta sēdē: 2010.gada 27.jūlijā

LM: Par izmaiņām Eiropas Sociālā fonda aktivitātē “Bezdarbnieku un darba meklētāju apmācība”

Lai ar Eiropas Sociālā fonda (ESF) atbalstu darba praksēs Nodarbinātības valsts aģentūrā varētu iesaistīties pēc iespējas plašāks interesentu loks, Labklājības ministrija (LM) ir noteikusi elastīgākus pieteikšanās pasākumā nosacījumus.

Turpmāk praktizēties Nodarbinātības valsts aģentūrā (NVA) varēs jaunieši bezdarbnieki, kuriem ir augstākā izglītība ne tikai sociālajās zinātnēs, kā tas bija noteikts iepriekš, bet arī cilvēkrīcības zinātnēs, informācijas un komunikācijas zinātnēs, komerczinībās un administrēšanā, tiesību zinātnēs, kā arī pedagogu izglītībā un izglītības zinātnēs.

Turklāt noteikts, ka turpmāk praktizēties NVA varēs arī tie jaunieši bezdarbnieki, kuriem ir vismaz sešus mēnešus ilga darba pieredze. Iepriekš bija noteikts, ka iesaistīties praksē var jaunieši, kuriem ir vismaz vienu gadu ilga darba pieredze.

To paredz 27.jūlijā valdībā akceptētās izmaiņas ESF aktivitātē “Bezdarbnieku un darba meklētāju apmācība”.

Atgādinām, ka, ieguldot ESF līdzekļus, kopš šā gada aprīļa darba praksēs pie NVA inspektoriem var iesaistīties jaunieši bezdarbnieki. Praksē var iesaistīties tie jaunieši, kuri

• ir vecumā līdz 25 gadiem;

• nesaņem pabalstu;

• ir ieguvuši augstāko izglītību iepriekš minētajās zinātnēs,

• ir labas latviešu valodas zināšanas (izglītība iegūta valsts valodā vai ir valsts valodas prasmes augstākais līmenis);

• ir vismaz sešu mēnešu ilga darba pieredze;

• bezdarba laikā nav saņemts atbalsts jauniešu darba praksē vai atbalstītās nodarbinātības pasākumos mērķgrupu bezdarbniekiem.

Ja pretendentu skaits pārsniegs prakses vietu skaitu, priekšrocība iesaistīties pasākumā būs tiem bezdarbniekiem, kuriem:

• ir maģistra grāds iepriekš minētajās zinātnēs;

• ir pēc bērna kopšanas atvaļinājuma;

• ir labas saskarsmes un uz klientu vērstas darbības prasmes, ko apliecina karjeras konsultanta novērtējums.

Sākot praksi, jaunieši vispirms 40 stundas tiek apmācīti veicamajam darbam. Mācību laikā bezdarbniekiem kompensē arī sabiedriskā transporta izmaksas. Prakses vieta Nodarbinātības valsts aģentūras filiālēs nodrošināta vienu gadu, un prakses laikā praktikanti katru mēnesi saņem 150 latu stipendiju.

Plānots, ka tādējādi divu gadu laikā NVA papildus varēs piesaistīt 144 atbalsta darbiniekus esošajiem inspektoriem un referentiem nodarbinātības jautājumos no kvalificēto bezdarbnieku vidus.

Iesaistot NVA praksēs jauniešus ar augstāko izglītību un sniedzot atbalstu iestādes personālam, plānots uzlabot klientu apkalpošanas kvalitāti.

Kopumā pasākuma īstenošanā ieguldīs ESF un valsts līdzekļus 482,3 tūkstošus latu. Pasākums tiks īstenots līdz 2012.gada 1.aprīlim.

Labklājības ministrijas Komunikācijas departaments

SM: Par jauno kārtību pasta norēķinu sistēmas izmantošanai

Valdība 27.jūlijā apstiprinājusi Satiksmes ministrijas (SM) izstrādāto jauno regulējumu pasta norēķinu sistēmas izmantošanai.

Jaunie Ministru kabineta noteikumi “Noteikumi par kārtību, kādā pasta komersants nodrošina pasta norēķinu sistēmas izmantošanu” nosaka prasības fiziskai un juridiskai personai pasta norēķinu sistēmas konta atvēršanai, klientu apkalpošanas organizāciju, klienta tiesības un pienākumus, izmantojot pasta norēķinu sistēmas pakalpojumus, kā arī pasta komersanta tiesības un pienākumus, sniedzot attiecīgus pakalpojumus.

Pasta norēķinu sistēma (PNS) ir elektroniska maksājumu uzskaites, pārskaitījumu un norēķinu sistēma, kas paredzēta maksājumu pakalpojumu sniegšanai pasta tīklā. PNS kontu var atvērt gan fiziska, gan juridiska persona, un šādu kontu skaits klientam nav ierobežots. PNS uzdevums ir nodrošināt maksājumu pakalpojumus un klientu kontu apkalpošanu.

Jaunais regulējums izstrādāts, jo līdzšinējie noteikumi zaudējuši spēku.

SM: Par lielgabarīta un smagsvara kravu pārvadājumu atļauju maksu

Lai varētu izsniegt atļaujas lauksaimniecības produkcijas, dalāmu dolomīta akmens un cementa smagsvara un lielgabarīta kravu pārvadājumiem, papildināti attiecīgie noteikumi, iekļaujot atļaujas maksu arī šīm kravu grupām.

Cena atļaujām minēto kravu grupu pārvadāšanai tiks aprēķināta pēc tādiem pašiem principiem kā nedalāmai kravas vienībai u.c. Tā, piemēram, maksa par atļauju lielgabarīta pārvadājumiem tiek aprēķina, ņemot vērā, vai vilcējs ir ar piekabi vai puspiekabi, maršruta garumu un par cik ir pārsniegti gabarīti.

Tāpat noteikta maksa beztermiņa atļaujai vai atļaujai uz laiku līdz trīs gadiem atsevišķiem smagsvara un lielgabarīta pārvadājumiem. Piemēram, atļauja uz termiņu līdz 12 mēnešiem, ja pārsniegti atļautie gabarīti, maksā 60 latu, savukārt, ja pārsniegta atļautā faktiskā masa, – 100 latu. Lielgabarīta un smagsvara pārvadājumu atļaujas uz laiku līdz trim gadiem maksa būs 100 latu.

To paredz Satiksmes ministrijas izstrādātie grozījumi Ministru kabineta noteikumos “Kārtība, kādā veicama samaksa par lielgabarīta un smagsvara pārvadājumiem pa valsts autoceļiem, un maksas apmērs”, ko 27.jūlijā apstiprināja valdība.

6.aprīlī valdība apstiprināja Ministru kabineta noteikumus “Noteikumi par lielgabarīta un smagsvara pārvadājumiem”, kuri paredz izsniegt atļauju arī lauksaimniecības produkcijas smagsvara un lielgabarīta kravu pārvadājumiem, dalāmu dolomīta akmens un cementa lielgabarīta un smagsvara kravu pārvadājumiem noteiktā maršrutā. Līdz ar to šīm kravu grupām nepieciešams noteikt atļaujas maksu.

Atļauju lielgabarīta vai smagsvara kravu pārvadājumiem noteiktā maršrutā izsniedz VAS “Latvijas Valsts ceļi”, nepieciešamības gadījumā saskaņojot maršrutu ar attiecīgajām pašvaldībām, autoceļu un tiltu īpašniekiem, pilsētas elektrotransporta dienestu, dzelzceļa infrastruktūras īpašnieku un ar sakaru un elektroapgādes dienestu.

Satiksmes ministrijas Sabiedrisko attiecību nodaļa

VidM: Par grozījumiem noteikumos par darbībām ar biocīdiem

27.jūlijā Ministru kabineta sēdē akceptēts Vides ministrijas izstrādātais Ministru kabineta noteikumu projekts “Grozījumi Ministru kabineta 2003.gada 15.aprīļa noteikumos Nr.184 “Prasības darbībām ar biocīdiem””.

Grozījumi esošajos noteikumos tika izstrādāti, lai pārņemtu sešu 2010.gadā publicētu Eiropas Parlamenta un Padomes direktīvu prasības, kas attiecas uz biocīdu laišanu tirgū.

Noteikumu projekts, papildinot esošo aktīvo vielu sarakstu ar vēl sešām jaunām novērtētām aktīvajām vielām, paredzēs iespēju biocīdu ražotājiem saņemt lietošanas atļaujas par līdz šim sarakstā neiekļautajām vielām.

Noteikumu projekts arī paredz ražotājam vai personai, kas nodarbojas ar biocīda vai aktīvās vielas ievešanu Latvijā, pievienot Valsts vides dienestā iesniedzamajam iesniegumam biocīda vai aktīvās vielas drošības datu lapu. Tas ir nepieciešams, lai nodrošinātu, ka inventarizācijas numuri tiktu piešķirti tādiem biocīdiem vai aktīvajām vielām, par kurām attiecībā uz to lietošanu ir pietiekami plaša informācija.

Noteikumu projekts ir saistošs komersantiem, kuru darbības joma ietver biocīdu laišanu tirgū un izplatīšanu, kā arī lietotājiem, kuri izmanto biocīdus, lai apkarotu cilvēku vai dzīvnieku veselībai kaitīgus organismus. Valsts sabiedrības ar ierobežotu atbildību “Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centrs” datubāzē ir reģistrēti aptuveni 220 uzņēmumi, kas Latvijā ražo un ieved biocīdus. Inventarizācijas numuri ir izsniegti vairāk nekā 1000 biocīdiem.

Noteikumu projekta pielikumā ir aktīvo vielu saraksts, kurā ir iekļautas tikai tās aktīvās vielas, kuras ir novērtētas Eiropas Savienības līmenī. Līdz ar to tirgū tiks laisti biocīdi, kuru ietekme uz cilvēku veselību un vidi ir izpētīta.

VidM: Par ūdenssaimniecības attīstību apdzīvotās vietās ar iedzīvotāju skaitu līdz 2000

27.jūlijā Ministru kabineta (MK) sēdē apstiprināja Vides ministrijas izstrādāto MK noteikumu projektu “Grozījumi Ministru kabineta 2008.gada 28.jūlija noteikumos Nr.606 “Noteikumi par darbības programmas “Infrastruktūra un pakalpojumi” papildinājuma 3.4.1.1.aktivitāti “Ūdenssaimniecības infrastruktūras attīstība apdzīvotās vietās ar iedzīvotāju skaitu līdz 2000””.

Vides ministrija izstrādājusi grozījumus Ministru kabineta noteikumos, lai paaugstinātu Eiropas Reģionālās attīstības fonda (ERAF) līdzfinansējuma apguves efektivitāti, paredzot septiņas projektu iesniegumu atlases kārtas.

Atbilstoši MK lemtajam (2010.gada 8.jūnija MK sēdes protokola Nr.30 52.§) MK noteikumi papildināti arī ar papildu punktu par iespējām finansējuma saņēmējam projekta īstenošanai pārskaitīt avansu.

Tiek paredzēta arī prioritārā projektu iesniegumu saraksta aktualizācija, kad projektu iesniegumu prioritārajā sarakstā nevar iekļaut visus vērtēšanas kritērijiem atbilstošos projektu iesniegumus (atbilstošajam plānošanas reģionam nav pietiekamu ERAF līdzekļu) un apstiprināto vai ar nosacījumu apstiprināto projektu iesniedzēji atsakās no projekta īstenošanas vai arī neizpilda lēmumā ietvertos nosacījumus.

Tā kā Vides ministrija saskārusies ar problēmu, ka konkrētas biedrības vai nodibinājumi atsakās piedalīties vērtēšanas komisijas darbā, jo projektu iesniegumu vērtētājiem tiek piemērots valsts amatpersonas statuss, bet darbības programmā “Infrastruktūra un pakalpojumi” norādīts, ka projektu iesniegumu vērtēšanā tiks iesaistītas nevalstiskās organizācijas, precizēti ERAF vērtēšanas komisijas izveides nosacījumi.

VidM: Par prasībām virszemes ūdeņu, pazemes ūdeņu un aizsargājamo teritoriju monitoringam

27.jūlijā Ministru kabineta sēdē akceptēts Vides ministrijas izstrādātais Ministru kabineta noteikumu projekts “Grozījumi Ministru kabineta 2004.gada 17.februāra noteikumos Nr.92 “Prasības virszemes ūdeņu, pazemes ūdeņu un aizsargājamo teritoriju monitoringam un monitoringa programmu izstrādei””.

Pieņemtie noteikumi nosaka, ka virszemes un pazemes ūdeņu valsts monitoringa programmas īstenošanu turpmāk organizēs Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centrs. Tas atrodas Vides ministrijas pakļautībā attiecībā uz šajos noteikumos noteikto uzdevumu izpildi. Peldvietu ūdens monitoringa programmas īstenošanu organizē un veic Veselības inspekcija. Jūras ūdeņu un lauksaimniecības noteču monitoringa programmas īstenošanu organizē un veic Latvijas Hidroekoloģijas institūts sadarbībā ar Latvijas Lauksaimniecības universitāti savas kompetences ietvaros.

Līdz šim valsts monitoringa programmas ietvaros virszemes ūdens objektu ķīmiskā kvalitāte ir novērtēta, analizējot atsevišķu prioritāro un bīstamo vielu koncentrāciju ūdens paraugos. Vienīgi jūras ūdeņu monitoringā, kas ietver arī piekrastes un pārejas ūdeņus, ir analizēti sedimentu un biotas (zivīs, vēžveidīgajos, gliemjos) paraugi. Arī operatoru pašmonitoringā, ko veic atbilstoši ūdens aizsardzības normatīvo aktu prasībām augšpus un lejpus notekūdeņu emisijas vietas, tiek analizēti ūdens paraugi. Tomēr šādu vielu analīze vienīgi ūdenī ne vienmēr dod pietiekamu informāciju par ūdeņu vides reālo ķīmisko piesārņojumu. Daļa prioritāro un bīstamo vielu ūdenī šķīst vāji, bet, pateicoties savām īpašībām, akumulējas sedimentos vai biotā (zivīs, vēžveidīgajos, gliemjos). Vienlaikus šīs vielas ir arī toksiskas un noturīgas, tāpēc īpaši bīstamas ūdens ekosistēmām un cilvēku veselībai. Analizējot vienīgi ūdens paraugus, pastāv risks pietiekami nenovērtēt šādu prioritāro un bīstamo vielu emisiju patieso apjomu un to ietekmi uz ūdens objektu kopumā – īpaši tad, ja prioritāro un bīstamo vielu piesārņojums ir neregulārs, piesārņojošo vielu daudzumi ūdenī ir niecīgi un tos ar standarta testēšanas metodēm nav iespējams konstatēt, vai arī piesārņojumu ūdens objektā ietekmē kādi specifiski apstākļi. Tādēļ, pieņemot šos noteikumus, vismaz reizi gadā tiks veikts arī alternatīvais monitorings sedimentos vai biotā.

Vides ministrijas Sabiedrības informēšanas nodaļa

ZM: Par administratīvā sloga samazināšanu augu aizsardzības līdzekļu izplatītājiem

Valdība 27.jūlijā apstiprināja Zemkopības ministrijas (ZM) izstrādāto Ministru kabineta (MK) noteikumu projektu “Noteikumi par speciālajām atļaujām (licencēm) augu aizsardzības līdzekļu izplatīšanai”.

Noteikumi nosaka kārtību, kādā izsniedz speciālās atļaujas (licences) augu aizsardzības līdzekļu izplatīšanai.

Lai samazinātu administratīvo slogu uzņēmējiem, noteikumi paredz, ka lēmumu par speciālās atļaujas (licences) augu aizsardzības līdzekļu izplatīšanai izsniegšanu turpmāk pieņems Valsts augu aizsardzības dienests (VAAD), nevis VAAD un ZM kopīgi veidota komisija, kā tas ir līdz šim. Tāpat noteikumi paredz, ka licences saņemšanai nebūs jāiesniedz dokumenti, kas ir citu valsts institūciju rīcībā, un speciālā atļauja (licence) būs beztermiņa.

Līdz ar jauno noteikumu apstiprināšanu spēku zaudēs MK 2004.gada 29.aprīļa noteikumi Nr.470 “Kārtība, kādā izsniedzamas speciālas atļaujas (licences) augu aizsardzības līdzekļu izplatīšanai”.

ZM: Par jaunu veterināro recepšu noformēšanas kārtību

Valdība 27.jūlijā apstiprināja Zemkopības ministrijas (ZM) izstrādāto Ministru kabineta (MK) noteikumu projektu “Veterinārās receptes noformēšanas kārtība”.

Noteikumi nosaka kārtību, kādā Pārtikas un veterinārais dienests (PVD) nodrošina tipogrāfiski iespiestu veterināro recepšu veidlapas un kā praktizējošs veterinārārsts noformē veterināro recepti.

Izstrādātie noteikumi paredz nodrošināt vienotu terminu lietošanu, piemēram, termins “sertificēts veterinārārsts” tiek aizstāts ar terminu “praktizējošs veterinārārsts”, kā arī termins “dzīvnieku īpašnieks” aizstāts ar terminu “dzīvnieka īpašnieks un turētājs”.

Jaunajā kārtībā ir noteikta prasība, ka uz vienas receptes atļauts izrakstīt tikai vienu zāļu formu. Precizēts arī veterinārās receptes veidlapas noformējums.

Jaunie noteikumi aizstās pašlaik spēkā esošos veterināro recepšu noformēšanas kārtību regulējošos noteikumus. Noteikumi paredz, ka arī turpmāk veterināro recepšu apriti kontrolēs PVD.

Zemkopības ministrijas Preses un sabiedrisko attiecību nodaļa

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!