• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par instrukcijas "Par nekustamā īpašuma lietošanas mērķu noteikšanas, apzināšanas un to klasifikācijas piemērošanas kārtību kadastrālās vērtēšanas vajadzībām" apstiprināšanu. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 19.08.1998., Nr. 238/239 https://www.vestnesis.lv/ta/id/214283

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Valsts ieņēmumu dienesta rīkojums Nr.428

Par grozījumiem VID 1995.gada 27.aprīļa metodiskajos norādījumos "Par pievienotās vērtības nodokļa aprēķināšanu un maksāšanu"

Vēl šajā numurā

19.08.1998., Nr. 238/239

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Valsts zemes dienests

Veids: rīkojums

Numurs: 118

Pieņemts: 12.08.1998.

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Valsts zemes dienests

Rīkojums Nr.118

Rīgā 1998.gada 12.augustā

Par instrukcijas "Par nekustamā īpašuma lietošanas mērķu noteikšanas, apzināšanas un to klasifikācijas piemērošanas kārtību kadastrālās vērtēšanas vajadzībām" apstiprināšanu

Lai nodrošinātu LR Ministru kabineta 1998.gada 5.maija noteikumu Nr.166 "Nekustamā īpašuma lietošanas mērķu klasifikācija" izpildi:

1. Apstiprināt instrukciju "Par nekustamā īpašuma lietošanas mērķu noteikšanas, apzināšanas un to klasifikācijas piemērošanas kārtību kadastrālās vērtēšanas vajadzībām" saskaņā ar pielikumu.

2. Valsts zemes dienesta nodaļām sadarbībā ar pašvaldībām nodrošināt nekustamā īpašuma lietošanas mērķu noteikšanu, apzināšanu un to klasifikāciju saskaņā ar LR Ministru kabineta 1998.gada 5.maija noteikumiem Nr.166 "Nekustamā īpašuma lietošanas mērķu klasifikācija" un ar šī rīkojuma apstiprināto instrukciju.

3. Valsts zemes dienesta nodaļām iepazīstināt ar doto apstiprināto instrukciju tās darbības teritorijā esošās pašvaldības un VZD licencētos vērtētājus, nosūtot šīs instrukcijas kopiju pa pastu 14 dienu laikā.

4. VZD Latvijas zemes kadastra centram un VZD Nekustamā īpašuma vērtēšanas centram nodrošināt VZD nodaļas ar metodisko palīdzību nekustamā īpašuma lietošanas mērķu noteikšanai, apzināšanai un to klasifikācijas piemērošanai kadastrālās vērtēšanas vajadzībām.

5. Kontroli pār rīkojumā minētās instrukcijas izpildi uzdot VZD Tehniskās uzraudzības daļai.

6. Kontroli pār rīkojuma izpildi uzdot ģenerāldirektora vietniekam V.Kvetkovskim.

Valsts zemes dienesta ģenerāldirektors G.Grūbe

 

Instrukcija "Par nekustamā īpašuma lietošanas mērķu noteikšanas, apzināšanas un to klasifikācijas piemērošanas kārtību kadastrālās vērtēšanas vajadzībām"

I Vispārējā daļa

1. Instrukcija izdota saskaņā ar Ministru kabineta 1998. gada 5. maija noteikumu Nr. 166 "Nekustamā īpašuma lietošanas mērķu klasifikācija" 18. punkta prasībām un sniedz papildus skaidrojumus un metodoloģiskas norādes par nekustamā īpašuma lietošanas mērķu noteikšanas, maiņas, apzināšanas un to klasifikācijas piemērošanas kārtību kadastrālās vērtēšanas vajadzībām.

2. Lai izveidotu un uzturētu vienotu nekustamā īpašuma kadastrālās vērtēšanas un nodokļu aprēķināšanas metodoloģisko nodrošinājumu, šī instrukcija ir saistoša visām Valsts zemes dienesta struktūrvienībām, visām pašvaldību institūcijām, licencētām fiziskām personām, kuras veic nekustamā īpašuma kadastrālo vērtēšanu, kā arī pārējām fiziskām un juridiskām personām, kuru īpašumā vai fiziskā valdījumā ir nekustamais īpašums.

3. Nekustamā īpašuma lietošanas mērķis (mērķi) šīs instrukcijas izpratnē ir nekustamā īpašuma atļautais (atļautie) izmantošanas veids (veidi) vai likumīgi uzsāktā tā lietošana.

4. Nekustamā īpašuma lietošanas mērķis (mērķi) attiecināmi gan uz zemi, gan uz ēkām un būvēm, neatkarīgi no tā vai tie ir kā vienots vai atsevišķi īpašumi.

II Nekustamā īpašuma lietošanas mērķu

noteikšanas un maiņas kārtība

5. Pilsētām un pagastiem, kuriem ir izstrādāti teritoriju attīstības plāni ( turpmāk - ģenerālplāni), nekustamo īpašumu lietošanas mērķi uzskatāmi par noteiktiem ar:

5.1. republikas pilsētu ģenerālplānu stāšanos spēkā nākamajā dienā pēc lēmuma par plānojuma pieņemšanu publicēšanas laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", ja ģenerālplāna norādes par atļautiem nekustamā īpašuma lietošanas mērķiem ir attiecināmas konkrētam nekustamam īpašumam bez papildus detalizācijas ( detālplānojumā);

5.2. pārējo pilsētu un pagastu ģenerālplānu stāšanos spēkā nākamajā dienā pēc lēmuma par plānojuma pieņemšanu publicēšanas attiecīgās pašvaldības laikrakstā vai vietējā laikrakstā, ja ģenerālplāna norādes par atļautiem nekustamā īpašuma lietošanas mērķiem ir attiecināmas konkrētam nekustamam īpašumam bez papildus detalizācijas ( detālplānojumā);

5.3. saistošu apbūves noteikumu stāšanos spēkā attiecīgās pilsētas vai pagasta teritorijā;

5.4. detālplānojumu stāšanos spēkā nākamajā dienā pēc attiecīgā lēmuma publicēšanas laikrakstā "Latvijas Vēstnesis" vai vietējā laikrakstā.

6. Ja nekustamā īpašuma izmantošana likumīgi uzsākta pirms pašvaldības pieņēmusi ģenerālplānu vai detālplānojumu, kurš nosaka tam citu nekustamā īpašuma lietošanas mērķi, attiecīgajam īpašumam (īpašumiem) tiek piešķirts neatbilstoša izmantojuma statuss. Neatbilstoša izmantojuma nekustamā īpašuma īpašnieks var turpināt likumīgi iesākto izmantošanu, bet jebkura jauna būvniecība vai cita saimnieciskā darbība jāuzsāk un jāveic atbilstoši ģenerālplāna un detālplānojuma prasībām.

7. Paziņojumu par nekustamā īpašuma lietošanas mērķa (mērķu) noteikšanu vai maiņu pilsētas vai pagasta pašvaldība izsūta īpašniekam mēneša laikā pēc ģenerālplāna vai detālplānojuma stāšanās spēkā, saskaņā ar kuriem ir grozīti nekustamā īpašuma lietošanas mērķi vai zemes gabalam ir piešķirts neatbilstoša izmantojuma statuss.

8. Pilsētu un pagastu teritorijām, kurām ir spēkā esoši teritoriju plānojumi, nekustamā īpašuma lietošanas mērķis no jauna izveidojamiem īpašumiem un pastāvošajiem īpašumiem nosaka un maina attiecīgi ar valsts institūcijas vai pašvaldības lēmumu tikai atbilstoši teritoriju plānojumu dokumentācijas ietvaros norādītajai zemes izmantošanai vai noteiktajiem nekustamā īpašuma lietošanas mērķiem.

9. Pilsētu un pagastu teritorijām, kurām nav spēkā esošu teritoriju plānojumu, līdz to izstrādei nekustamā īpašuma lietošanas mērķus ar attiecīgas valsts institūcijas vai pašvaldības lēmumu nosaka un maina atbilstoši:

9.1. nacionālā, reģiona vai rajona teritoriju plānojumos norādītajiem mērķiem, ja minētie teritoriju plānojumi ir stājušies spēkā uz pilsētu vai pagastu teritorijām pirms pilsētas, pagasta ģenerālplāna izstrādes;

9.2. likumīgi uzsāktajai nekustamā īpašuma izmantošanai, kas norādīta vismaz vienā no Ministru Kabineta noteikumu "Nekustamā īpašuma lietošanas mērķu klasifikācija" 10. punktā minētajiem dokumentiem;

9.3. pašvaldību attiecīgo dienestu atzinumiem par atsevišķu nekustamo īpašumu pielīdzināšanu vai piederību kādam no Nekustamā īpašuma lietošanas mērķu klasifikācijā norādītajiem lietošanas mērķiem.

10.Pielīdzināšanu vai piederību kādam no nekustamā īpašuma lietošanas mērķim veic:

10.1. pēc funkcionālo procesu līdzības ar kādu no ēku un būvju lietojumiem, kas norādīti būvju klasifikācijas attiecīgā nodaļā un grupā;

10.2. pēc saimnieciskās darbības piederības kādai no ekonomiskās darbības klasifikācijas struktūras nodaļām (skat. "Vispārējās ekonomiskās darbības klasifikācijas" II sējumu).

11. Valsts institūciju un pašvaldību lēmumos par nekustamā īpašuma lietošanas mērķu noteikšanu un maiņu norāda:

11.1. nekustamā īpašuma adresi un kadastra numuru, ja tāds ir zināms;

11.2. nekustamā īpašuma īpašnieka vai tiesiskā valdītāja vārdu, uzvārdu, juridiskās personas nosaukumu;

11.3. lietošanas mērķu noteikšanas vai maiņas pamatojumu, atsaucoties uz spēkā esošiem normatīvajiem aktiem;

11.4. nosakāmo vai izmainīto nekustamā īpašuma lietošanas mērķi (mērķus), norādot tā kodu (kodus) atbilstoši to klasifikācijai;

11.5. nosakāmo vai izmainīto nekustamā īpašuma lietošanas mērķu stāšanās spēkā datumu, nosacījumus sakarā ar to stāšanos spēkā, ja tādi tiek noteikti.

12. Priekšlikumus par nekustamā īpašuma lietošanas mērķa (mērķu) izmaiņām ierosina Ministru Kabineta noteikumu "Nekustamā īpašuma lietošanas mērķu klasifikācija" 15. un 16. punktos noteiktajā kārtībā, attiecīgam iesniegumam pievienojot lietošanas mērķa (mērķu) izmaiņu pamatojumu.

13. Paziņojumu (skat. 1.pielikumu) par nekustamā īpašuma lietošanas mērķa (mērķu) noteikšanu vai tā izmaiņām attiecīgā valsts vai pašvaldības institūcija mēneša laikā no lēmuma pieņemšanas dienas iesniedz vietējai Valsts zemes dienesta nodaļai.

Aizpildot 1.pielikumā minēto paziņojumu jāievēro sekojoši nosacījumi:

13.1. 1.punktā ar "X" norāda nodokļu maksātāja statusu attiecībā pret īpašumu, t.i., īpašnieku vai tiesisko valdītāju.

13.2. 2.punktā norāda īpašnieka vai tiesiskā valdītāja vārdu un uzvārdu vai juridiskās personas nosaukumu.

13.3. 3.punktā norāda nekustamā īpašuma pilnu adresi un kadastra numuru.

13.4. 4.punktā ar "X" norāda, vai konkrētam īpašniekam ir īpašumā un tiesiskam valdītājam vadījumā ir tikai zeme, vai zemes ar uz tās esošām ēkām un būvēm, vai tikai ēkas, būvēs, dzīvoklis.

13.5. 5.punktā norāda īpašuma tiesību vai valdījuma apliecinošus dokumentus.

13.6. 6.punktā norāda pašvaldības vai valsts institūcijas noteikto lietošanas mērķi (mērķus). Šo punktu aizpilda, ja nekustamais īpašums ir izveidots no jauna un lietošanas mērķi tiek noteikti pirmo reizi.

13.7. 7.punktā norāda lietošanas mērķus gadījumos, kad tie tiek mainīti, norādot iepriekšējos lietošanas mērķus.

13.8. 8.punktā norāda no jauna noteikto vai izmainīto lietošanas mērķu stāšanās spēkā datumu.

13.9. 9.punktā norāda nekustamā īpašuma lietošanas mērķu spēkā stāšanās nosacījumus. Tiek minēti spēkā stāšanās nosacījumi paziņojuma 6.punktā vai 7.punktā noteiktiem lietošanas mērķiem. Šajā punktā norāda arī lietošanas mērķiem piekrītošās zemes gabala platības, (gadījumos, kad lietošanas mērķi nav mainīti, bet ir pašvaldības vai valsts institūcijas saskaņojumi par platību izmaiņu attiecīgam lietošanas mērķim nekustamajā īpašumā).

13.10. Paziņojumu paraksta ar valsts vai pašvaldības institūcijas rīkojumu nozīmēta atbildīgā persona nekustamā īpašuma lietošanas mērķu noteikšanai.

III Nekustamā īpašuma lietošanas mērķu apzināšanas kārtība

14. Pilsētām un pagastiem, kuriem ir spēkā esošie ģenerālplāni, nekustamā īpašuma lietošanas mērķus apzina no sekojošiem dokumentiem:

14.1. teritorijas perspektīvās izmantošanas plānā un apbūves noteikumos - galveno lietošanas mērķi, kas atbilst primārajam zemes izmantošanas veidam un pārējos zemes lietošanas mērķus, kas atbilst sekundārajiem zemes lietošanas veidiem (ja ģenerālplānā noteiktajā plānotās apbūves teritorijā konkrētu zemes gabalu lietošanas mērķu noteikšanai nav nepieciešams detālplānojums);

14.2. pašvaldību attiecīgos lēmumos par turpmākās izpētes un plānošanas teritorijā atļautiem pagaidu zemes lietošanas mērķiem līdz ģenerālplāna vai detālplānojuma izstrādei;

14.3. detālplānojumos noteiktos nekustamā īpašuma lietošanas mērķus;

14.4. zemes ierīcības projektos norādītos zemes lietošanas mērķus;

14.5. attiecīgā rajona lauksaimniecības departamenta un valsts virsmežniecības lēmumos par lauksaimniecībai izmantojamās un meža zemes transformāciju (pārveidošanu).

15. Pagastiem, kuriem ir spēkā esoši ciematu plānojumi un apbūves projekti, nekustamā īpašuma lietošanas mērķus apzina atbilstoši tajos norādītajai zemes izmantošanai vai zemes lietošanas veidiem.

16. Pilsētu un pagastu teritorijām, kurām ir noteikta uz tām atļautā saimnieciskā darbība, nenorādot konkrētus lietošanas mērķus, tos apzina, vispirms identificējot saimnieciskās darbības veidus kā ekonomisko darbību "Vispārējās ekonomiskās darbības klasifikācijas" (II sējums) attiecīgā ekonomiskās darbības nodaļā, līdzība kurai ir pietiekama pazīme šīs darbības pieskaitīšanai attiecīgajai nekustamā īpašuma lietošanas mērķu grupai.

17. Pilsētām un pagastiem, kuriem nav spēkā esošu teritoriju plānojumu, līdz to izstrādei nekustamā īpašuma lietošanas mērķus apzina, nolasot tos vienā no dokumentiem, kas norādīti Ministru kabineta noteikumu "Nekustamā īpašuma lietošanas mērķu klasifikācija" 10.punktā vai attiecīgi valsts un pašvaldību institūciju lēmumos par to noteikšanu vai maiņu, ievērojot sekojošus nosacījumus:

17.1. pārliecinoties, vai uz doto teritoriju nav saistoši nacionālā, reģiona, rajonu teritoriju plānojumi, kas jau nosaka zemes gabala galveno lietošanas mērķi;

17.2. norādīto ekonomisko darbību pieskaitot attiecīgajam nekustamā īpašuma lietošanas mērķim līdzīgi kā 16. punkta noteiktā kārtībā;

17.3. ēkas un būves pieskaitot attiecīgajai nekustamā īpašuma lietošanas mērķu grupai atbilstoši līdzībai ar "Būvju klasifikācijā" norādītajiem lietojumiem struktūras ietvaros, kas apzīmēta ar 2 ciparu zīmēm - 11; 12; 21; 22; 23; 24.

IV Nekustamā īpašuma lietošanas mērķu

klasifikācijas piemērošanas kārtība kadastrālās vērtēšanas vajadzībām

18. Nekustamā īpašuma lietošanas mērķus (arī pagaidu) kadastrālās vērtēšanas vajadzībām norāda pēc to pašreizējā stāvokļa uz konkrētu datumu (individuālai kadastrālai vērtēšanai) vai uz taksācijas gada 1.janvāri (masveida kadastrālai vērtēšanai). Dokumentāls apliecinājums pašreizējam stāvoklim ir:

18.1. galvenajiem un pārējiem zemes lietošanas mērķiem šīs instrukcijas 14.1.punktā norādītā dokumentācija;

18.2. attiecīgu valsts institūciju un pašvaldību lēmumi, kas nosaka vai maina nekustamā īpašuma lietošanas mērķus;

18.3. Ministru kabineta noteikumu "Nekustamā īpašuma lietošanas mērķu klasifikācija" 10. punktā norādītie dokumenti;

18.4. uz fizisku un juridisku personu pieprasījuma pamata valsts un pašvaldību attiecīgo institūciju izsniegtās izziņas, kurās norādīti konkrēta īpašuma vai lietojuma lietošanas mērķi;

18.5. pašvaldību sastādītie un apstiprinātie nekustamā īpašuma nodokļu maksātāju saraksti, kuros norādīti nekustamā īpašuma lietošanas mērķi pēc stāvokļa uz kārtējā taksācijas gada 1. janvāri.

19. Izziņās, kuras izsniedz fiziskām vai juridiskām personām valsts vai pašvaldību institūcijas, norāda:

19.1. īpašnieka vai tiesiskā valdītāja vārdu, uzvārdu, juridiskās personas nosaukumu;

19.2. nekustamā īpašuma adresi un apzīmējumu kadastrā, ja tāds ir zināms;

19.3. nekustamā īpašuma lietošanas mērķi vai mērķus pēc stāvokļa uz izziņas izsniegšanas datumu, ja nekustamā īpašuma nodokļa maksātājs vēlas pasūtīt individuālu kadastrālo vērtējumu;

19.4. nekustamā īpašuma lietošanas mērķi vai mērķus pēc to pašreizējā stāvokļa uz kārtējā taksācijas gada 1.janvāri masveida kadastrālās vērtēšanas vajadzībām;

19.5. termiņu un nosacījumus, līdz kuram ir spēkā norādītais lietošanas mērķis (īpaši pagaidu zemes lietošanas mērķiem), ja šādi nosacījumi ir likumīgi noteikti.

20. Apbūvei galveno lietošanas mērķi nosaka pēc lielākā izmantojuma koeficienta, ko aprēķina Ministru kabineta noteikumu "Nekustamā īpašuma lietošanas mērķu klasifikācija" 13.1. punktā noteiktā kārtībā. Atbilstoši izmantojuma koeficientus aprēķina arī pārējiem (pakārtotiem) lietošanas mērķiem. Galvenā un pakārtoto lietošanas mērķu izmantojuma koeficientu attiecība ir pamats katram lietošanas mērķim piekrītošās zemes platības aprēķinam.

21. Galveno, kā arī pakārtoto lietošanas mērķu aprēķini uzrādāmi vērtēšanas protokolā.

22. Nekustamā īpašuma lietošanas mērķu klasifikācijas piemērošana pastāvošo zemes kadastrālās vērtēšanas metodiku ietvaros veicama:

22.1. pilsētu zemēm līdz zemes paraugvērtību aktualizācijai saskaņā ar 2. pielikumu;

22.2. lauku apvidus zemēm līdz vērtību zonējumu izstrādei un aktualizācijai saskaņā ar 3. pielikumu.

23. Nekustamā īpašuma lietošanas mērķu uzskaiti veic vietējās Valsts zemes dienesta nodaļas, ievadot minēto informāciju kadastra reģistrā.

24. Informācija par nekustamā īpašuma lietošanas mērķiem uzturama aktualizētā stāvoklī atbilstoši valsts un pašvaldību paziņojumos norādītajām izmaiņām un tekošām izmaiņām sakarā ar jaunu nekustamo īpašumu izveidi, zemes transformāciju (pārveidošanu).

25. Valsts zemes dienesta nodaļām gadījumos, kad konstatēta neaktualizēta minētā informācija pašvaldību sastādītajos nodokļu maksātāju sarakstos, jāierosina pašvaldībām izdarīt nepieciešamās izmaiņas, sniedzot aktualizēto informāciju par nodokļu maksātājiem, kas ir vietējās Valsts zemes dienesta nodaļas rīcībā.

Valsts zemes dienesta direktors A.Rausis

VZDPIE~1.JPG (103999 BYTES)

2.pielikums

Nekustamā īpašuma lietošanas mērķu klasifikācijas piemērošanas kārtība pārejas periodā pilsētas zemes kadastrālās vērtēšanas metodikas ietvaros (līdz pastāvošo zemes paraugvērtību aktualizācijai)

Nekustamā īpašuma Nekustamā īpašuma lietošanas mērķis pēc NĪLMK Pārejas perioda zemes kadastrālās
lietošanas mērķu grupa vērtēšanas metodikas ietvaros vērtē
Kods Nosaukums Kods Nosaukums
01 Lauksaimniecība 011201 - zemnieku saimniecības, kuru galvenā ekonomiskā darbība ir lauksaimniecība; kā lauksaimniecības zemes pilsētās saskaņā ar
011202 - piemājas saimniecības, kuru galvenā ekonomiskā darbība ir lauksaimniecība; MK noteikumiem par lauku apvidus zemes
011203 - specializētās valsts saimniecības, kuru galvenā ekonomiskā darbība ir kadastrālo vērtēšanu;
lauksaimniecība;
011204 - atsevišķi izdalītas lauksaimniecības servisa uzņēmumu (mehāniskās darbnīcas, kā rūpniecisko ražotņu apbūves zemes;
kaltes, noliktavas, pagrabi, saldētavas, lopkautuves) apbūves teritorijas;
011205 - atsevišķi izdalītas lauksaimniecības ražošanas uzņēmumu (liellopu, zirgu, cūku, kā rūpniecisko ražotņu apbūves zemes;
putnu vai kažokzvēru fermas) apbūves teritorijas;
011206 - atsevišķi izdalītas augļkopībai, dārzeņkopībai, puķkopībai, sēņkopībai un kā lauksaimniecības zemes pilsētās;
zemstikla kultūru audzēšanai izmantojamās teritorijas;
010007 - personīgo palīgsaimniecību zemes (pilsētās- sakņu dārzi); sakņu dārzi - kā lauksaimniecības zemes
pilsētās (arī sakņkopības kooperatīvi);
010096 - pārējā zeme, kurai saskaņā ar teritorijas plānojumu galvenais zemes lietošanas kā lauksaimniecības zemes pilsētās.
mērķis ir lauksaimniecība.
02 Mežsaimniecība 020001 - fizisko un juridisko personu īpašumā vai lietošanā esošie aizsargājamie meži; vērtē kā mežsaimniecības vajadzībam piešķirto zemi.
020002 - fizisko un juridisko personu īpašumā vai lietošanā esošie saudzējamie meži;
020003 - fizisko un juridisko personu īpašumā vai lietošanā esošie saimieciskie meži;
020096 - pārējā zeme, kurai saskaņā ar teritorijas plānojumu galvenais zemes lietošanas
mērķis ir mežsaimniecība.
03 Ūdenssaimniecība 030001 - publiskie ūdeņi; kadastrālo vērtību nenosaka, izņemot
030002 - fizisko un juridisko personu īpašumā vai lietošanā esošu ūdeņu teritorijas; gadījumus, ja valsts vai pašvaldību institūcijas
noteikušas kadastrālās vērtēšanas nepieciešamību
vai lietošanas mērķis tehnoloģiski saistīts ar
attiecīgo ūdeņu izmantošanu;
032103 - zemes apūdeņošanas un meliorācijas sistēmu būves; kā rūpniecisko ražotņu apbūves zemes;
032104 - ūdens uzkrāšanas būves, dambji, aizsprosti, krasta hidroaizsardzības būves. kā rūpniecisko ražotņu apbūves zemes.
04 Ieguves 041201 - kūdras ieguves uzņēmumu teritorijas; kā rūpniecisko ražotņu apbūves zemes;
rūpniecība un 041202 - akmeņu ieguves uzņēmumu teritorijas; kā rūpniecisko ražotņu apbūves zemes;
karjeru izstrāde 041203 - kaļķakmens un ģipša ieguves uzņēmumu teritorijas kā rūpniecisko ražotņu apbūves zemes;
grants un smilts karjeru izstrādes teritorijas;
041204 - māla ieguves teritorijas; kā rūpniecisko ražotņu apbūves zemes;
041205 - teritorijas plānojumos noteiktās perspektīvās ieguves un karjeru izstrādes teritorijas. kā rūpniecisko ražotņu apbūves zemes;
040090 - kā rūpniecisko ražotņu apbūves zemes.
05 Zvejniecības, 051201 - zvejniecības uzņēmumu apbūves teritorijas, izņemot ostu teritorijas; kā rūpniecisko ražotņu apbūves zemes;
zivaudzētavu un 051202 - zivaudzētavu un zivsaimniecības uzņēmumu apbūves teritorijas; kā rūpniecisko ražotņu apbūves zemes;
zivsaimniecību 050090 - neapgūtās apbūves teritorijas, kuras saskaņā ar teritorijas plānojumu kā rūpniecisko ražotņu apbūves zemes.
darbībai izmanto- paredzētas šajā lietošanas mērķu grupā noteiktās apbūves vajadzībām.
jamās teritorijas
06 Vienģimenes un 061101 - vienģimenes dzīvojamo māju apbūve; kā individuālo dzīvojamo māju apbūves zemes;
divģimeņu 061102 - divģimeņu dzīvojamo māju apbūve; kā individuālo dzīvojamo māju apbūves zemes;
dzīvojamo ēku 061103 - vasarnīcu apbūve; kā individuālo dzīvojamo māju apbūves zemes
apbūves teritorijas (arī dārza mājas);
061104 - dārzkopības sabiedrību (individuālo augļu dārzu) apbūve; kā individuālo dzīvojamo māju apbūves zemes;
060090 - neapgūtās apbūves teritorijas, kuras saskaņā ar teritorijas plānojumu paredzētas kā individuālo dzīvojamo māju apbūves zemes;
šajā lietošanas mērķu grupā noteiktās apbūves vajadzībām
060095 - vietējas nozīmes inženierkomunikāciju un būvju, kā arī apbūves kā individuālo dzīvojamo māju apbūves zemes.
labiekārtošanas elementu izbūvei izmantojamās zemes
07 Daudzdzīvokļu māju 071101 - mazstāvu (trīs un vairāk dzīvokļu) namu apbūve; kā daudzdzīvokļu dzīvojamo māju apbūves zemes;
apbūves teritorijas 071102 - daudzstāvu (daudzdzīvokļu) nami apbūve; kā daudzdzīvokļu dzīvojamo māju apbūves zemes;
071103 - pagaidu uzturēšanās ēku apbūve; kā daudzdzīvokļu dzīvojamo māju apbūves zemes
(kopmītnes-dienesta viesnīcas);
070090 - neapgūtās apbūves teritorijas, kuras saskaņā ar teritorijas plānojumu kā daudzdzīvokļu dzīvojamo māju apbūves zemes;
paredzētas šajā lietošanas mērķu grupā noteiktās apbūves vajadzībām;
070095 - vietējas nozīmes inženierkomunikāciju un būvju, kā arī apbūves kā daudzdzīvokļu dzīvojamo māju apbūves zemes.
labiekārtošanas elementu izbūvei izmantojamās zemes.
08 Darījumu iestāžu 081201 - finansu un kredītiestāžu, biroju un kantoru ēku apbūve; kā komercdarbību,
apbūves teritorijas 081202 - konferenču un izstāžu ēku apbūve, kas tiek izmantota gadatirgiem, izsolēm, izstādēm; kā komercdarbību;
081203 - tirdzniecības centru, universālveikalu, atsevišķu veikalu, tirgu un pārējo kā komercdarbību, izņemot sadzīves
tirdzniecības un sadzīves pakalpojumu objektu (izņemot komunālo) apbūve. pakalpojumu objektu apbūvi;
restorānu, kafejnīcu, bāru un tamlīdzīgu apkalpes uzņēmumu apbūve restorānu, kafejnīcu, bāru un cita šāda veida
apkalpes uzņēmumu apbūvi, virs 50 vietām,
kā komercdarbību;
viesnīcu, moteļu un citu īslaicīgas apmešanās ēku apbūve viesnīcu, moteļu (virs trīszvaigžņu) un viesu māju
(virs III kategorijas) apbūvi, kā komercdarbību;
atsevišķi izdalītas azartspēļu telpas un azartspēļu ēku apbūve kā komercdarbību;
transporta tehniskās apkopes stacijas kā komercdarbību;
degvielas uzpildes stacijas kā komercdarbību;
vairumtirdzniecības iestāžu apbūve kā komercdarbību;
neapgūtās apbūves teritorijas, kuras saskaņā ar teritorijas plānojumu paredzētas kā komercdarbību;
šajā lietošanas mērķu grupā noteiktās apbūves vajadzībām
080095 - vietējas nozīmes inženierkomunikāciju un būvju, kā arī apbūves kā komercdarbību.
labiekārtošanas elementu izbūvei izmantojamās zemes.
09 Pārvaldes, 091201 - izglītības iestāžu apbūve; kā sabiedrisko objektu apbūves zemes
veselības 091202 - zinātnes iestāžu apbūve; kā sabiedrisko objektu apbūves zemes
aizsardzības, 091203 - veselības aizsardzības un sociālās aprūpes iestāžu apbūve; kā sabiedrisko objektu apbūves zemes
izglītības, kultūras, 091204 - pasta, radio un televīzijas, telefona centrāļu, sakaru centru ēku apbūve; kā sabiedrisko objektu apbūves zemes
sporta un citu 091205 - masu izklaides un atpūtas pasākumu ēku apbūve; kā sabiedrisko objektu apbūves zemes:
sabiedriskas - atpūtas un tūrisma organizāciju un apkalpošanu;
nozīmes objektu - viesnīcu, moteļu (līdz trīszvaigžņu) un viesu māju līdz III kat.) pakalpojumus;
apbūves, izbūves - restorānu, kafejnīcu, bāru un cita šāda veida apkalpes uzņēmumu (līdz 50 vietām)
teritorijas apbūvi;
091206 - muzeju, arhīvu un bibliotēku ēku apbūve; kā sabiedrisko objektu apbūves zemes;
091207 - apjumto sporta būvju apbūve; kā sabiedrisko objektu apbūves zemes;
091208 - atklāto sporta būvju apbūve; kā sabiedrisko objektu apbūves zemes;
091209 - valsts un pašvaldību pārvaldes iestāžu apbūve; kā sabiedrisko objektu apbūves zemes;
091210 - ārzemju diplomātisko dienestu, starptautisko sabiedrisko organizāciju kā sabiedrisko objektu apbūves zemes;
pārstāvniecību ēku apbūve;
091211 - sabiedrisko organizāciju un biedrību ēku apbūve; kā sabiedrisko objektu apbūves zemes;
091212 - reliģisko iestāžu ēku apbūve; kā sabiedrisko objektu apbūves zemes;
091213 - kapsētu teritorijas un ar tām saistīto ceremoniālo ēku un krematoriju apbūve; kapsētu teritorijas - nevērtē, ceremoniālās
ēkas un krematorijas - kā sabiedrisko objektu
apbūves zemes;
091214 - veterinārās ārstniecības iestāžu apbūve; kā sabiedrisko objektu apbūves zemes;
091215 - soda izciešanas iestāžu, policijas, ugunsdzēsības, civilās aizsardzības, kā sabiedrisko objektu apbūves zemes;
robežapsardzības un glābšanas dienestu apbūve;
091216 - parku, skvēru, mežaparku, aleju, pludmaļu, krastmalu un pārējo koplietošanas kadastrālo vērtību nenosaka, izņemot
un rekreācijas nozīmes objektu teritorijas, ja uz tām atļautā saimnieciskā gadījumus, ja ir noteikts pagaidu zemes
darbība nav pieskaitāma kādam citam klasifikācijā norādītajam lietošanas mērķim; lietošanas mērķis;
090090 - neapgūtās apbūves teritorijas, kuras saskaņā ar teritorijas plānojumu paredzētas kā sabiedrisko objektu apbūves zemes;
šajā lietošanas mērķu grupā noteiktās apbūves vajadzībām;
090095 - vietējas nozīmes inženierkomunikāciju un būvju, kā arī apbūves kā sabiedrisko objektu apbūves zemes.
labiekārtošanas elementu izbūvei izmantojamās zemes.
10 Rūpniecības 101201 - vieglās ražošanas uzņēmumu apbūves teritorijas; kā rūpniecisko ražotņu apbūves zemes, kā arī
objektu apbūves apbūves teritorijas, kuras tiek izmantotas
teritorijas ekonomiskai darbībai pakalpojumu jomā
(intelektuāli garīgās darbības, sadzīves,
komunālie u.c. pakalpojumi);
101202 - vispārīgas ražošanas uzņēmumu apbūves teritorijas; kā rūpniecisko ražotņu apbūves zemes;
101203 - elektroenerģijas ražošanas uzņēmumu apbūves teritorijas; kā rūpniecisko ražotņu apbūves zemes;
101204 - siltumenerģētisko ražotņu teritorijas; kā rūpniecisko ražotņu apbūves zemes;
101205 - transporta uzņēmumu apbūves teritorijas; kā rūpniecisko ražotņu apbūves zemes;
101206 - atsevišķu noliktavu, rezervuāru, bunkuru, pazemes glabātavu izbūves teritorijas; kā rūpniecisko ražotņu apbūves zemes;
101207 - kravu stacijas; kā rūpniecisko ražotņu apbūves zemes;
101208 - komunālo uzņēmumu un iestāžu, kā arī atkritumu vākšanas, apstrādes un kā rūpniecisko ražotņu apbūves zemes;
pārstrādes uzņēmumu apbūves teritorijas;
101209 - ķīmisko vielu un radioaktīvo atkritumu glabātavu teritorijas; kā rūpniecisko ražotņu apbūves zemes;
101210 - pārstrādes uzņēmumu apbūve uz atsevišķi izdalītas zemes; kā rūpniecisko ražotņu apbūves zemes;
100090 - neapgūtās apbūves teritorijas, kuras saskaņā ar teritorijas plānojumu paredzētas kā rūpniecisko ražotņu apbūves zemes;
šajā lietošanas mērķu grupā noteiktās apbūves vajadzībām;
100095 - vietējas nozīmes inženierkomunikāciju un būvju, kā arī apbūves kā rūpniecisko ražotņu apbūves zemes;
labiekārtošanas elementu izbūvei izmantojamās zemes.
11 Satiksmes 112101 - autoceļi un ielas; kadastrālo vērtību nenosaka;
infrastruktūras 112102 - valsts dzelzceļa sliežu ceļi; kadastrālo vērtību nenosaka;
objekti 112103 - tramvaju, trolejbusu ceļu būves; kadastrālo vērtību nenosaka;
112104 - lidlauki un lidmašīnu angāri; kā rūpniecisko ražotņu apbūves zemes;
112105 - civilo lidostu ēku, dzelzceļa staciju, autoostu un ostu terminālu apbūve; kā sabiedrisko ēku apbūves zemes;
112106 - jūras un upju ostas kuģojamie kanāli; kā rūpniecisko ražotņu apbūves zemes;
112107 - upju un kanālu hidrotehniskās būves; kā rūpniecisko ražotņu apbūves zemes;
112108 - tilti, estakādes, tuneļi un pazemes ceļi; kadastrālo vērtību nenosaka;
112109 - sabiedriskās garāžas; kā rūpniecisko ražotņu apbūves zemes;
112110 - atsevišķi izdalītas atklātas autostāvvietas. kā rūpniecisko ražotņu apbūves zemes.
12 Inženiertehniskās 122201 - maģistrālās elektropārvades līnijas un ar tām saistītās būves; maģistrālās elektropārvades līnijas - nevērtē, apgādes tīkli un bet ar tām saistītās būves - kā rūpniecisko
objekti ražotņu apbūves zemes;
122202 - maģistrālās sakaru līnijas un ar tām saistītās būves; maģistrālās sakaru līnijas - nevērtē, bet ar
tām saistītās būves - kā rūpniecisko ražotņu
apbūves zemes;
122203 - maģistrālie naftas, naftas produktu, ķīmisko produktu, gāzes cauruļvadi un cauruļvadus nevērtē, bet ar tām saistītās būves
ar tiem saistītās būves; - kā rūpniecisko ražotņu apbūves zemes;
122204 - maģistrālie ūdensapgādes, notekūdeņu, siltumapgādes cauruļvadi un cauruļvadus nevērtē, bet ar tiem saistītās būves
ar tiem saistītās būves; - kā rūpniecisko ražotņu apbūves zemes;
122205 - ūdens ņemšanas iekārtas, notekūdeņu attīrīšanas ierīces un būves; kā rūpniecisko ražotņu apbūves zemes;
122206 - tehniskās apbūves teritorijas, izņemot dzelzceļus un garāžu apbūvi. kā rūpniecisko ražotņu apbūves zemes.
13 Valsts nozīmes 132401 valsts nozīmes aizsardzības objektu apbūves teritorijas; kā sabiedrisko ēku apbūves zemes;
aizsardzības objekti 132496 pārējā zeme, kurai saskaņā ar teritorijas plānojumu ir noteikts šāds zemes lietošanas mērķis. kā sabiedrisko ēku apbūves zemes.
14 Pārējie objekti, 142401 atkritumu izgāztuves, beigto dzīvnieku apbedīšanas vietas; kā rūpniecisko ražotņu apbūves zemes.
kas nav klasificēti 142499 citi civilās celtniecības objekti.

3.pielikums

Nekustamā īpašuma lietošanas mērķu klasifikācijas piemērošanas kārtība lauku apvidus zemes kadastrālā vērtēšanā

Nekustamā īpašuma Nekustamā īpašuma lietošanas mērķis Zemes kadastrālās vērtības
lietošanas mērķu grupa noteikšanas kārtība
Kods Nosaukums Kods Nosaukums
01 Lauksaimniecība 011201 - zemnieku saimniecības, kuru galvenā ekonomiskā darbība ir lauksaimniecība; Vērtē kā zemnieku saimniecību un piemājas
011202 - piemājas saimniecības, kuru galvenā ekonomiskā darbība ir lauksaimniecība; saimniecību zemi, kā arī lauksaimniecības
011203 - specializētās valsts saimniecības, kuru galvenā ekonomiskā darbība ir lauksaimniecība; vajadzībām piešķirto zemi.
011204 - atsevišķi izdalītas lauksaimniecības servisa uzņēmumu (mehāniskās darbnīcas, 011204 un 011205 - kā lauku apbūves zemes
kaltes, noliktavas, pagrabi, saldētavas, lopkautuves) apbūves teritorijas; (rūpniecisko un lauksaimniecisko ražotņu
011205 - atsevišķi izdalītas lauksaimniecības ražošanas(liellopu, zirgu, cūku, putnu vai celtniecība un uzturēšana).
kažokzvēru fermas) apbūves teritorijas; 011206 - kā individuālo augļu dārzu zemi
011206 - atsevišķi izdalītas augļkopības, puķkopības, sēņkopības un zemstikla kultūru vērtē tikai zemstikla kultūru audzēšanai
audzēšanai izmantojamās teritorijas; paredzēto zemi, nosakot LIZ ne zemāku kā 50
010007 - personīgo palīgsaimniecību zemes (pilsētās - sakņu dārzi); balles. Augļkopības, puķkopības un sēņkopības
010096 - pārējā zeme, kurai saskaņā ar teritoriālplānojumu galvenais zemes lietošanas kultūru audzēšanai izmantojamo zemi vērtē kā
mērķis ir lauksaimniecība. lauksaimniecības vajadzībām piešķirto zemi
02 Mežsaimniecība 020001 - fizisku un juridisku personu īpašumā vai lietošanā esošie aizsargājamie meži; Vērtē kā mežsaimniecības vajadzībām piešķirto
020002 - fizisku un juridisku personu īpašumā vai lietošanā esošie saudzējamie meži; zemi.
020003 - fizisku un juridisku personu īpašumā vai lietošanā esošie saimnieciskie meži;
020096 - pārējā zeme, kurai saskaņā ar teritorijas plānojumu galvenais zemes lietošanas
mērķis ir mežsaimniecība.
03 Ūdenssaimniecība 030001 - publiskie ūdeņi; Vērtē kā pārējās zemes (ne zemāk kā 8 balles).
030002 - fizisko un juridisko personu īpašumā vai lietošanā esošo ūdeņu teritorijas; 030001 - vērtību nenosaka.
032103 - zemes apūdeņošanas un meliorācijas sistēmu būves;
032104 - ūdens uzkrāšanas būves, dambji, aizsprosti, krasta hidroaizsardzības būves.
04 Ieguves 041201 - kūdras ieguves uzņēmumu teritorijas; Zemi zem ēkām un būvēm vērtē kā lauku
rūpniecība un 041202 - akmeņu ieguves uzņēmumu teritorijas; apbūves zemi (rūpniecisko un lauksaimniecisko
karjeru izstrāde 041203 - kaļķakmens, ģipša ieguves uzņēmumu teritorijas; ražotņu celtniecība un uzturēšana), pārējo
041204 - grants un smilts karjeru izstrādes teritorijas; platību kā pārējās zemes (ne zemāk kā 8 balles).
041205 - māla ieguves teritorijas;
040090 - teritorijas plānojumos noteiktās perspektīvās ieguves un karjeru izstrādes teritorijas. 040090 vērtē pēc pagaidu (patreizējā) lietošanas mērķa.
05 Zvejniecības, 051201 - zvejniecības uzņēmumu apbūves teritorijas, izņemot ostu teritorijas; Vērtē kā lauku apbūves zemes (rūpniecisko un
zivjaudzētavu un 051202 - zivjaudzētavu un zivsaimniecības uzņēmumu apbūves teritorijas; lauksaimniecisko ražotņu celtniecība un
zivsaimniecību 050090 - neapgūtas apbūves teritorijas, kuras saskaņā ar teritorijas plānojumu uzturēšana).
darbībai izmanto- paredzētas šajā lietošanas mērķu grupā noteiktās apbūves vajadzībām.
jamās teritorijas
06 Vienģimenes un 061101 - vienģimenes dzīvojamo māju apbūve; Vērtē kā lauku apbūves zemes (individuālo
divģimeņu 061102 - divģimeņu dzīvojamo māju apbūve; dzīvojamo māju celtniecība un uzturēšana).
dzīvojamo ēku 061103 - vasarnīcu apbūve;
apbūves teritorijas 061104 - dārzkopības sabiedrību (individuālo augļu dārzu) apbūve; 061104 - kā individuālo augļu dārzu
060090 - neapgūtas apbūves teritorijas, kuras saskaņā ar teritorijas plānojumu paredzētas (dārzkopības sabiedrības) zemi.
šajā lietošanas mērķu grupā noteiktās apbūves vajadzībām;
060095 - vietējās nozīmes inženierkomunikāciju un būvju, kā arī apbūves
labiekārtošanas elementu izbūvei izmantojamās zemes.
07 Daudzdzīvokļu 071101 - mazstāvu (trīs un vairāk dzīvokļu) namu apbūve; Vērtē kā lauku apbūves zemi (daudzdzīvokļu
māju apbūves 071102 - daudzstāvu (daudzdzīvokļu) namu apbūve; māju celtniecība un uzturēšana).
teritorijas 071103 - pagaidu uzturēšanās ēku apbūve;
070090 - neapgūtas apbūves teritorijas, kuras saskaņā ar teritorijas plānojumu paredzētas
šajā lietošanas mērķu grupā noteiktās apbūves vajadzībām;
070095 - vietējās nozīmes inženierkomunikāciju un būvju, kā arī apbūves
labiekārtošanas elementu izbūvei izmantojamās zemes.
08 Darījumu iestāžu 081201 - finansu un kredītiestāžu, biroju un kantoru ēku apbūve; Vērtē kā lauku apbūves zemi (visu veidu
apbūves teritorijas 081202 - konferenču un izstāžu ēku apbūve, kas tiek izmantota gadatirgiem, izsolēm, izstādēm; uzņēmējdarbība)
081203 - tirdzniecības centru, universālveikalu, atsevišķu veikalu, tirgu un pārējo
tirdzniecības un sadzīves pakalpojumu objektu (izņemot komunālo) apbūve;
081204 - restorānu, kafejnīcu, bāru un tamlīdzīgu apkalpes uzņēmumu apbūve;
081205 - viesnīcu, moteļu un citu īslaicīgu apmešanās ēku apbūve;
081206 - atsevišķi izdalītas azartspēļu telpas un azartspēļu ēku apbūve;
081207 - transporta tehniskās apkopes stacijas;
081208 - degvielas uzpildes stacijas;
081209 - vairumtirdzniecības iestāžu apbūves teritorijas;
080090 - neapgūtas apbūves teritorijas, kuras saskaņā ar teritorijas plānojumu paredzētas
šajā lietošanas mērķu grupā noteiktās apbūves vajadzībām;
080095 - vietējās nozīmes apkalpojošo inženierkomunikāciju un būvju, kā arī apbūves
labiekārtošanas elementu izbūvei izmantojamās zemes.
09 Pārvaldes, 091201 - izglītības iestāžu apbūve; Vērtē kā lauku apbūves zemes (sabiedrisko ēku
veselības 091202 - zinātnes iestāžu apbūve; celtniecība un uzturēšana)
aizsardzības, 091203 - veselības aizsardzības un sociālās aprūpes iestāžu apbūve; Izņemot 091213 un 091216 - vērtību
izglītības kultūras, 091204 - pasta, radio un televīzijas pārraides, telefona centrāļu, sakaru centru ēku apbūve; nenosaka; 091208 - kā pārējās zemes (ne
sporta un citu 091205 - masu izklaides un atpūtas pasākumu ēku apbūve; zemāk kā 8 balles)
sabiedriskas 091206 - muzeju, arhīvu un bibliotēku ēku apbūve;
nozīmes objektu 091207 - apjumto sporta būvju apbūve;
apbūves, izbūves 091208 - atklāto sporta būvju apbūve;
teritorijas 091209 - valsts un pašvaldību pārvaldes iestāžu apbūve;
091210 - ārzemju diplomātisko dienestu, starptautisko sabiedrisko organizāciju
pārstāvniecību ēku apbūve;
091211 - sabiedrisko organizāciju, biedrību ēku apbūve;
091212 - reliģisko iestāžu ēku apbūve;
091213 - kapsētu teritorijas un ar tām saistīto ceremoniālo ēku un krematoriju apbūve;
091214 - veterinārās ārstniecības iestāžu apbūve;
091215 - soda izciešanas iestāžu, policijas, ugunsdzēsības, civilās aizsardzības,
robežapsardzības un glābšanas dienestu apbūve;
091216 - parku, skvēru, mežaparku, aleju, pludmaļu, krastmalu un pārējo koplietošanas
un rekreācijas nozīmes objektu teritorijas, ja uz tām atļautā saimnieciskā darbība
nav pieskaitāma kādam citam klasifikācijā norādītajam lietošanas mērķiem;
090090 - neapgūtas apbūves teritorijas, kuras saskaņā ar teritorijas plānojumu paredzētas
šajā lietošanas mērķu grupā noteiktās apbūves vajadzībām;
090095 - vietējās nozīmes apkalpojošo inženierkomunikāciju un būvju, kā arī apbūves
labiekārtošanas elementu izbūvei izmantojamās zemes.
10 Rūpniecības 101201 - vieglās ražošanas uzņēmumu apbūves teritorijas; Vērtē kā lauku apbūves zemes (rūpniecisko un
objektu apbūves 101202 - vispārīgas ražošanas uzņēmumu apbūves teritorijas; lauksaimniecisko ražotņu celtniecība un
teritorijas 101203 - elektroenerģijas ražošanas uzņēmumu teritorijas; uzturēšana).
101204 - siltumenerģētisko ražotņu teritorijas;
101205 - transporta uzņēmumu apbūves teritorijas;
101206 - atsevišķu noliktavu, rezervuāru, bunkuru, pazemes glabātavu izbūves teritorijas;
101207 - kravu stacijas;
101208 - komunālo uzņēmumu un iestāžu kā arī atkritumu vākšanas, apstrādes un
pārstrādes uzņēmumus apbūves teritorijas;
101209 - ķīmisko vielu un radioaktīvo atkritumu glabātavu teritorijas;
101210 - pārstrādes uzņēmumu apbūve uz atsevišķi izdalītas zemes;
100090 - neapgūtas teritorijas, kuras saskaņā ar teritorijas plānojumu paredzētas šajā
lietošanas mērķu grupā noteiktās apbūves vajadzībām;
100095 - vietējās nozīmes apkalpojošo inženierkomunikāciju un būvju, kā arī apbūves
labiekārtošanas elementu izbūvei izmantojamās zemes.
11 Satiksmes 112101 - autoceļi un ielas; Zemi zem ēkām un būvēm vērtē kā lauku
infrastruktūras 112102 - valsts dzelzsceļa sliežu ceļi; apbūves zemi (rūpniecisko un lauksaimniecisko
objekti 112103 - tramvaju, trolejbusu ceļu būves; ražotņu celtniecība un uzturēšana). Pārējās
112104 - lidlauki un lidmašīnu angāri; platības vērtē kā pārējās zemes (ne zemāk kā 8 balles)
112105 - civilo lidostu ēku, dzelzceļa staciju, autoostu un ostu terminālu apbūves; 112109 - vērtē kā lauku apbūves zemes
112106 - jūru un upju ostas un kuģojamie kanāli; (individuālo dzīvojamo māju celtniecība un
112107 - upju un kanālu hidrotehniskās būves; uzturēšana).
112108 - tilti, estakādes, tuneļi un pazemes ceļi; 112101, 112108 un 112102 vērtību nenosaka.
112109 - sabiedriskās garāžas;
112110 - atsevišķi izdalītas atklātas autostāvvietas.
12 Inženiertehniskās 122201 - maģistrālās elektropārvades līnijas un ar tām saistītās būves; Zemi zem ēkām un būvēm vērtē kā lauku
apgādes tīkli un 122202 - maģistrālās sakaru līnijas un ar tām saistītās būves; apbūves zemes (rūpniecisko un
objekti 122203 - maģistrālie naftas, naftas produktu, ķīmisko produktu, gāzes cauruļvadi un lauksaimniecisko ražotņu celtniecība un
ar tām saistītās būves; uzturēšana).
122204 - maģistrālie ūdensapgādes, notekūdeņu, siltumapgādes cauruļvadi un ar tām Pārējās platības vērtē kā pārējās zemes.
saistītās būves;
122205 - ūdens ņemšanas iekārtas, notekūdeņu attīrīšanas ierīces un būves;
122206 - tehniskās apbūves teritorijas izņemot dzelzsceļus un garāžu apbūvi.
13 Valsts nozīmes 132401 - Valsts nozīmes aizsardzības objektu apbūves teritorijas; Vērtē saskaņā ar tai noteikto zemes lietošanas mērķi.
aizsardzības objekti 132496 - pārējā zeme, kurai saskaņā ar teritorijas plānojumu ir noteikts šāds zemes lietošanas mērķis.
14 Pārējie objekti, 142401 - atkritumu izgāztuves, beigto dzīvnieku apbedīšanas vietas; Vērtē kā pārējās zemes.
kas nav klasificēti 142499 - citi civilās celtniecības objekti.

Piezīme. Lauku apvidu zemi saskaņā ar Nekustamā īpašuma lietošanas mērķu klasifikāciju vērtē pielietojot MK 1996.gada 5.marta noteikumus nr.52 "Lauku apvidu zemes kadastrālās vērtības noteikšanas noteikumi". Pēc jaunu MK noteikumu "Lauku apvidu zemes kadastrālās vērtēšanas noteikumi" apstiprināšanas atsevišķu zemes gabalu kadastrālās vērtības noteikšanas kārtība mainīsies.

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!