• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Ekonomikas ministrija: Par ciešāku sadarbību ar Ukrainu uzņēmējdarbībā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 3.08.2010., Nr. 121 https://www.vestnesis.lv/ta/id/214360

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Finanšu ministrija: Par Latvijas Nacionālās sporta padomes sēdi

Vēl šajā numurā

03.08.2010., Nr. 121

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Ekonomikas ministrija: Par ciešāku sadarbību ar Ukrainu uzņēmējdarbībā

29.jūlijā beidzās Latvijas un Ukrainas starpvaldību komisijas ekonomiskās, rūpnieciskās un zinātniski tehniskās sadarbības jautājumos (SVK) trešā sēde, kuras līdzpriekšsēdētāji ir Latvijas ekonomikas ministrs Artis Kampars un Ukrainas ekonomikas ministrs Vasīlijs Cuško.

Noslēdzot starpvaldību komisijas ekonomikas, rūpniecības un zinātniski tehniskās sadarbības jautājumos trešo sēdi, A.Kampars uzsvēra, ka “Latvija un Rīga ir atvērta sadarbībai ar Ukrainu un ceram turpināt jau uzsākto veiksmīgo dialogu tikpat draudzīgā gaisotnē”.

SVK sēdē A.Kampars arī uzsvēra, ka Latvija ir ieinteresēta ātrākā Ukrainas un Eiropas Savienības divpusējās sadarbības līguma noslēgšanā, kas nodrošinās skaidrus divpusējās tirdzniecības nosacījumus. Savukārt Ukrainas ekonomikas ministrs V.Cuško apliecināja, ka Ukrainas valdība ir nolēmusi virzīties uz šāda līguma noslēgšanu, kas paredzēs gan brīvas tirdzniecības nosacījumu ieviešanu ar ES, gan arī bezvīzu režīma noteikšanu ar ES.

Ministri pozitīvi vērtēja līdzšinējo Latvijas un Ukrainas divpusējo sadarbību, par ko liecina gan tikšanās starp Latvijas un Ukrainas amatpersonām, gan uzņēmējus pārstāvošām organizācijām, kā arī uzņēmējiem. Ministri SVK sēdē uzsvēra, ka ir radīti visi priekšnoteikumi veiksmīgai abu valstu sadarbības paplašināšanai, preču apgrozījuma palielināšanai un kopīgu investīciju projektu īstenošanai.

A.Kampars uzsvēra, ka “Latvijas uzņēmēju interese par sadarbības attīstību ar Ukrainu tradicionāli ir bijusi ļoti liela, par ko liecina gan savstarpējās tirdzniecības plūsma, gan investīciju apjoms. Latvija ir ieinteresēta sadarboties gan tradicionālajās nozarēs tādās kā mašīnbūve, metālapstrāde, būvniecība, transports, enerģētika, pārtikas un ķīmijas rūpniecība, kokapstrāde, gan arī jaunajās, ar augstu pievienoto vērtību, inovatīvajās nozarēs”.

Sēdes laikā puses atzina, ka labas sadarbības perspektīvas ir arī tranzīta jomā, nodrošinot preču plūsmu no un uz Melnās jūras un Kaukāza reģionu. Būtiska nozīme šajā jomā ir arī aviosakaru attīstībai un aviopārvadājumu skaita palielināšanai.

V.Cuško uzsvēra, ka Ukraina ir iecerējusi īstenot vērienīgu mājokļu un komunālās saimniecības modernizācijas projektu, kā arī hidroelektrostaciju un nozaru ar augstu energopatēriņu modernizāciju un ir ieinteresēta sadarboties ar Latviju energoefektivitātes jomā, kur Latvijai ir lielāka pieredze.

Ukrainas ekonomikas ministrs arī informēja, ka Ukrainas valdība plāno pārskatīt esošo nodokļu politiku, lai atvieglotu pastāvošo regulējumu un padarītu Ukrainas uzņēmējdarbības vidi pievilcīgāku kā vietējiem uzņēmējiem, tā arī potenciālajiem investoriem.

SVK sēdē tika pārrunāti jautājumi par divpusējās sadarbības veicināšanu arī citās jomās, tostarp būvniecības, transporta un sakaru, enerģētikas, rūpniecības, tūrisma, kā arī lauksaimniecības, izglītības un zinātnes jomā.

Lai paplašinātu sadarbību transporta jomā, puses vienojās turpināt pārrunas par kravu pārvadājumu palielināšanu starp abām valstīm, kā arī sagatavot divpusējo vienošanos par kravu pārvadājumiem. Savukārt enerģētikas nozarē paredzēts paplašināt sadarbību energoefektivitātes un atjaunojamo energoresursu jomā, kā arī turpināt sarunas par iespējām īstenot elektroenerģijas piegādi no Ukrainas uz Latviju.

SVK pārrunātas arī iespējas investīciju veicināšanai rūpniecībā, kā arī sadarbības attīstībai mašīnbūves, ķīmiskās, kuģubūves, aviācijas, elektronikas un elektrotehnikas nozarēs.

Būtiska uzmanība SVK ietvaros tika veltīta arī sadarbībai lauksaimniecībā, palielinot lauksaimniecības preču plūsmu, attīstot sadarbību ar zivrūpniekiem, kā arī stiprinot sadarbību valsts iestāžu starpā veterinārās kontroles jomā.

SVK vienojās sadarboties tūrisma jomā, veicinot tūrisma uzņēmēju dalību starptautiskos tūrisma pasākumos, kas norisinās abās valstīs. Ukrainas puse arī uzaicināja Latvijas tūrisma uzņēmējus piedalīties starptautiskajās tūrisma izstādēs, kas norisināsies Kijevā un Jaltā.

SVK ietvaros tika parakstīta Latvijas un Ukrainas ekonomiskās sadarbības programma 2010.–2011.gadam, kura nosaka uzdevumus konkrētām organizācijām, lai uzlabotu un paplašinātu divpusējo ekonomisko sadarbību dažādos līmeņos. Šādas sadarbības programmas paredzēts sagatavot un īstenot ik gadu (kopš 2008.gada).

Lai veicinātu divpusējo sadarbību un nodrošinātu ikvienam Latvijas un Ukrainas uzņēmējam plašākas iespējas lietišķo kontaktu dibināšanai, tuvākajā laikā plānots atklāt Latvijas ārējo ekonomisko pārstāvniecību Ukrainā.

Nākamo Latvijas un Ukrainas SVK sēdi plānots rīkot Kijevā 2011.gada pirmajā pusē.

Ministrijas Sabiedrisko attiecību nodaļa

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!