• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par rīcību ar pašvaldības mantu un finansu līdzekļiem Cēsu pilsētas domē. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 7.10.1998., Nr. 287 https://www.vestnesis.lv/ta/id/214464

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Pašvaldību revīzijas departamenta kolēģijas lēmums Nr.5.1-2-180

Par Viļānu pilsētas domē veiktās revīzijas rezultātiem

Vēl šajā numurā

07.10.1998., Nr. 287

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Valsts kontrole

Veids: lēmums

Numurs: 5.1.-2-18

Pieņemts: 22.07.1998.

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Pašvaldību revīzijas departaments

Kolēģijas lēmums Nr.5.1.-2-18

Rīgā 1998. gada 22. jūlijā

Par rīcību ar pašvaldības mantu un finansu līdzekļiem Cēsu pilsētas domē

Latvijas Republikas Valsts kontroles Pašvaldību revīzijas departamenta kolēģija šādā sastāvā: kolēģijas priekšsēdētājs departamenta direktora pienākumu izpildītājs K.Beljānis un kolēģijas locekļi G.Ķepule un A.Svirido

izskatīja revīzijas rezultātus par rīcību ar mantu un finansu līdzekļiem 1996. un 1997. gadā Cēsu pilsētas domē un

konstatēja:

1.Cēsu pilsētas domē ievēlēti 11 deputāti, kas strādā 4 pastāvīgās deputātu komitejās. No 1994. gada par Cēsu pilsētas pašvaldības priekšsēdētāju strādā J.Beikmanis. Par domes priekšsēdētāja neatbrīvoto vietnieku ievēlēts deputāts K.Tomsons, kas vienlaikus ir akciju sabiedrības "Cēsu alus" prezidents. Priekšsēdētāja prombūtnes laikā K.Tomsons vada domes sēdes un paraksta domes lēmumus. Šajā gadījumā saskatāma Korupcijas novēršanas likuma 5. un 12. punkta prasību neievērošana, par ko Cēsu pilsētas dome ir iesniegusi materiālus pārbaudei Valsts ieņēmumu dienesta Cēsu rajona nodaļai.

Neievērojot likuma "Par pašvaldībām" 23. panta prasības, pašvaldībā līdz 1997. gada aprīlim nebija izstrādāts un apstiprināts domes nolikums.

Pilsētas domes revīzijas komisija pašvaldības finansiālās un saimnieciskās darbības revīziju 1996. un 1997. gadā nav veikusi.

2. Cēsu pilsētas dome, neievērojot likuma "Par pašvaldībām" 21. panta prasības, 1996. un 1997. gadā nav apstiprinājusi pašvaldības pamatbudžeta un speciālā budžeta izpildi. Tas ir izdarīts pēc revīzijas.

3. 1996. un 1997. gadā pilsētas dome nebija izpildījusi likuma "Par pašvaldībām" 21. panta prasības — nebija apstiprinājusi kārtību, kādā izmaksājama atlīdzība par deputāta pienākumu pildīšanu, un nebija noteikusi domes darbinieku algu likmes.

4. 1997. gadā Cēsu pilsētas budžetā bija paredzēti līdzekļi Ls 210 000 apmērā projekta "Cēsu pilsētas ūdensapgādes un kanalizācijas sistēmas rekonstrukcija" realizācijai, no tiem valsts budžeta investīcijas Ls 150 000 un pašvaldības līdzekļi Ls 60 000. Projekta realizētājs ir pašvaldības uzņēmums "Vinda". Neņemot vērā, ka darbs pie projekta realizācijas nebija uzsākts, pašvaldība pārskaitījusi minēto summu uzņēmumam un pārskatā par budžeta līdzekļu izlietojumu uzrādījusi to kā izlietotu.

5. No 1995. līdz 1997. gadam uz Cēsu pilsētas domes priekšsēdētāja un izpilddirektora ikgadēju rīkojumu pamata, ko 1998. gada 23. aprīlī akceptējusi dome ar lēmumu Nr.228, no pašvaldības budžeta līdzekļiem pārskaitīti Ls 17 543,33 Valsts iestāžu darbinieku arodbiedrības palīdzības un solidaritātes fondā ar norādi, ka pārskaitītās summas paredzētas kā Cēsu pilsētas domes arodbiedrības biedru veselības pabalsts 1,5 mēnešu darba algas apmērā. Valsts iestāžu darbinieku arodbiedrība savukārt līdzekļus Ls 17 543,33 apmērā ieskaitījusi pilsētas domes arodkomitejas kontā un 1995., 1996., un 1997. gadā no tiem domes darbiniekiem izmaksāti materiālie pabalsti. Ne iedzīvotāju ienākuma nodoklis, ne arī sociālais nodoklis no izmaksātajām pabalstu summām nav aprēķināti un nav samaksāti. Likuma "Par iedzīvotāju ienākuma nodokli" 9. panta 20. punkts paredz, ka iedzīvotāju ienākuma nodoklis netiek maksāts no palīdzības, kas sniegta no arodbiedrības naudas līdzekļiem, kuri veidojas no arodbiedrības biedru naudas maksājumiem un ārvalstu arodbiedrību ziedojumiem (dāvinājumiem). Bet šajā gādījumā pabalsti Cēsu pilsētas domes darbiniekiem izmaksāti no citiem līdzekļiem, tāpēc nodokļi bija jāaprēķina un jānomaksā. Cēsu pilsētas dome un arodkomiteja ir rīkojušies nelikumīgi, nemaksājot likmā paredzētos nodokļus, tāpēc par šiem apstākļiem nepieciešams paziņot Valsts ieņēmumu dienestam.

7. Cēsu pilsētas domes grāmatvedības uzskaites kārtošanā nav ievērotas likuma "Par grāmatvedību" 2., 7. un 11. panta prasības, kas nosaka, ka grāmatvedībā jāatspoguļo visi saimnieciskie darījumi, attaisnojuma dokumentiem jābūt pareizi un pilnīgi noformētiem.

8. 1996. gadā, norakstot no grāmatvedības uzskaites debitoru parādus, nav ievērots 1995. gada 27. septembrī ar Finansu ministrijas Valsts kases departamenta ar rīkojumu Nr.10 apstiprinātā Nolikuma par Latvijas Republikas budžeta iestāžu pārskatiem un bilancēm 46. un 47. punkts — bez tiesas sprieduma norakstīts SIA "Džīna" debitoru parāds Ls 955,74 apmērā, kā arī uz Cēsu tiesu izpildītāju kantora akta pamata par piedziņas neiespējamību norakstīts J.Puriņa parāds Ls 410,61 apmērā. Abi norakstītie parādi nav uzrādīti zembilances kontā.

Pārējie pārkāpumi, kādi pieļauti rīcībā ar pašvaldības mantu un finansu līdzekļiem un minēti revīzijas atzinumā, novēršami, sakārtojot grāmatvedības uzskaiti un veicot citus pasākumus.

Kolēģijas sēdē piedalījās un paskaidrojumus sniedza Cēsu pilsētas domes priekšsēdētājs J.Beikmanis, domes izpilddirektors A.Salmiņš un izpilddirektora vietniece L.Žavoronkova.

Saskaņā ar Valsts kontroles revīzijas reglamenta 9. un 59. pantu departamenta kolēģija

nolēma:

1. Paziņot Valsts ieņēmumu dienestam, ka Cēsu pilsētas domes arodkomitejā, izmaksājot domes darbiniekiem materiālos pabalstus kopsummā Ls 17 543,33 apmērā no līdzekļiem, kas nebija arodbiedrības biedru naudas maksājumi un nebija ārvalstu arodbiedrību ziedojumi, 1995., 1996. un 1997. gadā nav aprēķināti un nav samaksāti iedzīvotāju ienākuma nodoklis un sociālais nodoklis.

2. Revīziju slēgt. Pieprasīt no Cēsu pilsētas domes novērst revīzijā konstatētos pārkāpumus un par veiktiem pasākumiem paziņot Valsts kontrolei līdz 1998. gada 1. oktobrim.

Lēmumu var pārsūdzēt LR Valsts kontroles padomē mēneša laikā no lēmuma paziņošanas dienas, iesniedzot sūdzību Pašvaldību revīzijas departamentā.

Kolēģijas priekšsēdētājs K.Beljānis

Kolēģijas locekļi: G.Ķepule, A.Svirido

 

 

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!