• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par Maksātnespējas likuma izsludināšanu. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 5.08.2010., Nr. 123 https://www.vestnesis.lv/ta/id/214557

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Pēc tikšanās ar Ministru prezidentu

Vēl šajā numurā

05.08.2010., Nr. 123

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par Maksātnespējas likuma izsludināšanu

Valsts prezidents Valdis Zatlers ir nolēmis izsludināt Saeimas 2010.gada 26.jūlija sēdē atkārtoti caurlūkoto Maksātnespējas likumu.

Valsts prezidents, nosūtot Saeimai otrreizējai caurlūkošanai 2010.gada 17.jūnijā pieņemto Maksātnespējas likumu, norādīja uz nepieciešamību likumu atkārtoti caurlūkot un pilnveidot, lai veicinātu kvalitatīvu un izsvērtu likumdošanas procesu un panāktu sabiedrības vairākuma interesēm atbilstošu normu pieņemšanu.

2010.gada 22.jūnija motivācijas vēstulē Saeimai Valsts prezidents Valdis Zatlers norādīja, ka galvenie iebildumi pret Saeimas 2010.gada 17.jūnija pieņemto Maksātnespējas likuma fiziskās personas maksātnespējas regulējumu saistīti ar to, ka bez diferencētas pieejas vienādā procesā tiktu dzēstas jebkuras maksātnespējīgas fiziskās personas parādsaistības neatkarīgi no kopējā parādsaistību apjoma un uzņemto kredītsaistību skaita.

Tāpēc Valsts prezidents atzinīgi vērtē caurlūkošanas procesā ieguldīto darbu, kas ļāvis iespējami ātrā laikā rast tādu problēmas risinājumu, kurā fiziskas personas saistību dzēšanas plāna īstenošanas termiņš padarīts atkarīgs no parādnieka kopējā saistību apjoma un iespējām segt saistību apmēru.

Valsts prezidents uzsver, ka godprātīgiem parādniekiem, kuri ekonomisku vai sociālu apstākļu dēļ kļuvuši maksātnespējīgi, ar jauno Maksātnespējas likumu tiek dota jauna iespēja uzsākt atbildīgu un maksātspējīgu dzīvi. Tomēr tas uzliek arī valstij pienākumu nodrošināt, ka paredzētais kredītsaistību dzēšanas termiņš netiktu izmantots tā, ka maksātnespējas procesā iesaistītās personas saistību dzēšanas periodā būtu ieinteresētas norādīt pēc iespējas zemākus ienākumus. Tādēļ motivācijas rakstā Saeimai Valsts prezidents vērsa uzmanību uz to, ka, paredzot Maksātnespējas likumā zināmus atvieglojumus parādniekiem, bet vienlaikus nepalielinot valsts uzraudzības pasākumus patieso ienākumu noskaidrošanā, no tautsaimniecības viedokļa tiek radīts palielināts risks ēnu ekonomikas jomā.

Valsts prezidents aicināja izvērtēt, vai parādnieka uzraudzību ir iespējams papildināt ar īpašu Valsts ieņēmumu dienesta vai citas kontrolējošas valsts institūcijas uzraudzību. Ņemot vērā Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas izšķiršanos šādu papildu uzraudzību noteikt nevis Maksātnespējas likumā, bet gan citos normatīvajos aktos, Valsts prezidents atkārtoti aicina Saeimu turpināt darbu pie uzraudzības un kontroles mehānisma pilnveides, kā arī izsvērt nepieciešamību pastiprināt personas atbildību par likumpārkāpumiem maksātnespējas procesa gaitā.

Saeimas 26.jūlija sēdē pieņemtais caurlūkotais Maksātnespējas likums nosaka, ka jaunais regulējums stāsies spēkā 2010.gada 1.novembrī. Valsts prezidents atzinīgi vērtē to, ka caurlūkošanas procesā Saeima ir atbalstījusi viņa priekšlikumu dot iespējas izmantot jaunā Maksātnespējas likuma priekšrocības arī tām personām, kurām fiziskās personas maksātnespējas process būs uzsākts līdz Maksātnespējas likuma spēkā stāšanās brīdim šā gada 1.novembrī.

Valsts prezidenta preses dienests

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!