• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par veselības aprūpes finansēšanu. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 1.04.1998., Nr. 86 https://www.vestnesis.lv/ta/id/214564

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par VID teritoriālo muitas iestāžu veikto tranzītkravu kontroli un tās rezultātiem laikā no 1997.gada 1.jūlija līdz 31.decembrim (sadalījums pa noformēto VAD* veidiem)

Vēl šajā numurā

01.04.1998., Nr. 86

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Labklājības ministrija

Veids: informācija

Pieņemts: 30.03.1998.

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Labklājības ministrijas informācija

1998.gada 30.martā

Par veselības aprūpes finansēšanu

No 1.janvāra stājās spēkā valdības asptiprinātie Veselības aprūpes finansēšanas noteikumi. Žurnālisti valsts lielākajos laikrakstos, skaidrojot jaunos finansēšanas noteikumus, ir izteikuši dažādus viedokļus par to, cik slimniekam šogad būs jāmaksā par ārstēšanos. Tie, kas nav izpratuši jaunās apmaksas sistēmas būtību, apgalvo, ka ārstēšanās šogad ir kļuvusi dārgāka. Lai slimniekam, īpaši mazturīgajam, nebūtu šaubu par to, vai viņš var atļauties doties pie ārsta, lūdzām palīdzēt izskaidrot Labklājības ministrijas Valsts slimokases noteikto kārtību par to, kādā veidā čeki par saņemto veselības aprūpi ir jāiesniedz pacientam un kas pārbaudīs šo čeku pareizību.

Pagājušā gada nogalē valdība pieņēma jaunus Veselības aprūpes finansēšanas noteikumus. Tie nosaka pacienta iemaksas apmērus, kuru iekasē ārstniecības iestāde. Pacienta iemaksa sedz tikai daļu no medicīniskā pakalpojuma - ārstēšanās patieso izmaksu. Pēc pacienta iemaksas pārējo daļu ārstniecības iestādēm samaksā Valsts slimokase no veselības aprūpes valsts budžeta, tāpēc gada sākumā starp Valsts slimokasi un ārstniecības iestādēm tika noslēgti līgumi par iedzīvotāju ārstēšanu un to apmaksu. Šajos līgumos ir noteikts, ka ārstniecības iestādei ir pienākums pacientam, kurš ir samaksājis par ārstēšanos valdības noteikumos noteiktajā kārtībā un apjomā, izsniegt čeku, kurā ir norādīts iestādes nosaukums, pacienta personas kods, iemaksas summa un norāde, ka šī ir pacienta iemaksa.

Ārstniecības iestāžu izsniegtie čeki ir vienīgais dokuments, kas apliecina pacienta samaksāto summu un pašu maksāšanas faktu. Pacientiem, kuri maksā par ārstēšanos, neizmantojot tādus medicīnas pakalpojumus, kuri nav minēti valdības noteikumos, ir vēlams čekus uzkrāt, jo valdības noteikumi paredz pacienta gada iemaksas griestus - Ls 80. Par šo summu no gada sākuma pacients var apmaksāt ārsta, medicīnas māsiņas, laboratorijas, mājas vizīšu pakalpojumus un arī ārstēšanos slimnīcā, tai skaitā plānveida operācijas. Valdības noteikumi paredz, ka neatliekamā (ātrā) palīdzība valstī ir bezmaksas.

Kad pacients ir uzkrājis čekus par summu 80 latu, viņam ir jādodas uz savu slimokasi, kur, pamatojoties uz ārstniecības iestāžu izsniegtajiem čekiem, viņam izsniegs izziņu par pacienta iemaksu izdarīšanu. Turpmāk līdz gada beigām, uzrādot šo izziņu, par veselības aprūpes pakalpojumiem nebūs jāmaksā. Kontroli pār pacientu iemaksu izdarīšanu, pār čeku pareizību u.c. veic slimokases kontrolārsti. Pēc slimokases uzskaites datiem būs iespējams salīdzināt, vai uzrādītie čeki atbilst pacienta iemaksai. Katrā ārstniecības iestādē pēc pacienta pieprasījuma būtu jāuzrāda viņam Veselības aprūpes finansēšanas noteikumi, kuros ir noteikts, cik un par ko viņam ir jāmaksā (šie noteikumi ir publicēti arī laikrakstos).

Iespējamo pārpratumu un konfliktu gadījumos, kā arī lai iegūtu informāciju par veselības aprūpes pakalpojumu samaksu, iedzīvotāji var interesēties slimokasēs savā dzīvesvietā.

Rīgas iedzīvotājiem - Rīgas novada slimokasē, Baznīcas ielā 19/23, tālr.7284351;

Rīgas un Tukuma rajonu iedzīvotājiem - Pierīgas slimokasē, Tukumā, Talsu ielā 4, tālr.(31)24480;

Jūrmalas un Jelgavas pilsētu, Jelgavas, Dobeles un Bauskas rajonu iedzīvotājiem - Viduslatvijas slimokasē, Jelgavā, S.Edžus ielā 10, tālr. (30)27249;

Kuldīgas, Liepājas, Ventspils pilsētu un Kuldīgas, Liepājas, Talsu, Saldus un Ventspils rajonu iedzīvotājiem - Kuldīgā, Baznīcas ielā 9, tālr. (33) 23471, (33)22625;

Rēzeknes pilsētas, Rēzeknes un Ludzas rajonu iedzīvotājiem - Rēzeknē, 18.novembra ielā 41, tālr.(46)23057;

Daugavpils pilsētas, Daugavpils un Krāslavas rajonu iedzīvotājiem - Latgales apvienotajā slimokasē Daugavpilī, Saules ielā 5, tālr. (54)22236, (54)23300;

Valkas, Cēsu, Gulbenes, Balvu, Alūksnes, Limbažu, Madonas un Valmieras pilsētu un rajonu iedzīvotājiem - Ziemeļaustrumu slimokasē, Valkā, Rūjienas ielā 3, tālr. (47)22960, (47)24303;

Aizkraukles, Ogres, Preiļu un Jēkabpils pilsētu un rajonu iedzīvotājiem - Daugavas slimokasē, Aizkrauklē, Bērzu ielā 5, tālr.(51)22647.

Visu valsts pilsētu un rajonu iedzīvotāji var intresesēties arī Labklājības ministrijas Valsts slimokasē (Rīgā, Ūnijas ielā 46/47, tālr.2363340), Medicīniskās aprūpes un darba spēju ekspertīzes kvalitātes kontroles inspekcijā (Rīgā, Sadovņikova ielā 20, tālr.7144966, 7205127).

Ināra Baumane,

Labklājības ministrijas

Sabiedrisko sakaru nodaļas vadītāja

 

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!