• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Ministru kabineta sēdē: 2010.gada 3.augustā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 6.08.2010., Nr. 124 https://www.vestnesis.lv/ta/id/214638

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par iedzīvotāju aptauju administratīvo procedūru novērtēšanai

Vēl šajā numurā

06.08.2010., Nr. 124

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Ministru kabineta sēdē: 2010.gada 3.augustā

RAPLM: Par radiofrekvenču spektra joslu sadalījumu radiosakaru veidiem un iedalījumu radiosakaru sistēmām

Ministru kabinets 3.augustā atbalstīja Reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministrijas (RAPLM) izstrādātos grozījumus noteikumos par radiofrekvenču spektra joslu sadalījumu radiosakaru veidiem un iedalījumu radiosakaru sistēmām, kā arī par radiofrekvenču spektra joslu izmantošanas vispārīgajiem nosacījumiem.

Izstrādāto grozījumu mērķis ir veicināt konkurences attīstību, elektronisko sakaru tīkla nodrošināšanu un elektronisko sakaru pakalpojumu attīstību.

Nacionālais radiofrekvenču plāns paredz radiofrekvenču spektra joslas 2500 MHz–2690 MHz sadalījumu MMDS (Multipoint Multichannel Distribution System) un UMTS/IMT (Universal Mobile Telecommunications System/ International Mobile Telecommunications) sistēmās.

Patlaban radiofrekvenču spektra joslā 2500 MHz–2690 MHz ar MMDS sistēmām tiek piedāvāti ciparu televīzijas pakalpojumi, kuru sniegšanu atļauts turpināt līdz 2013.gada beigām.

Grozījumi noteikumos paredz novērst situāciju, ka tiek izmantotas divas elektromagnētiski nesaderīgas sistēmas – MMDS un UMTS/IMT, tādējādi sekmējot jaunu un progresīvu tehnoloģiju ieviešanu.

Izmantojot radiofrekvenču spektru UMTS/IMT, sistēmām tiktu nodrošināta tehnoloģiju un pakalpojumu neitralitāte, kā arī tiktu atvieglota regulēšanas kārtība un elektronisko sakaru pakalpojumus varēs sniegt četri vai pieci elektronisko sakaru komersanti.

Reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministrijas Komunikācijas nodaļa

SM: Par pastmarku un citu pasta apmaksas zīmju aprites kārtību

Valdība apstiprinājusi Ministru kabineta (MK) noteikumus, kas turpmāk regulēs Latvijas Republikas pastmarku un citu pasta apmaksas zīmju aprites kārtību.

Satiksmes ministrijas (SM) izstrādātais tiesību akts regulē kārtību, kādā izgatavo, laiž apgrozībā un izņem no apgrozības Latvijas Republikas pastmarkas un citas pasta apmaksas zīmes. Noteikumos aprakstīta arī pasta komersanta rīcība ar pasta sūtījumiem, ja apmaksas zīmes ir nederīgas vai viltotas.

Noteikumi paredz, ka tiesības laist apgrozībā un izņemt no tās Latvijas Republikas pastmarkas un citas pasta apmaksas zīmes ir tikai komersantam, kuram noteikts pienākums Latvijas valsts teritorijā sniegt universālo pasta pakalpojumu, pildot visas no Pasaules Pasta savienības dokumentiem izrietošās saistības. Šobrīd šāds komersants ir VAS “Latvijas Pasts”.

Kārtība nosaka, ka Latvijas Republikas pastmarkas izdod saskaņā ar Pastmarku emisijas komisijas apstiprinātu ikgadēju pastmarku izdošanas plānu. To izstrādā, pamatojoties uz priekšlikumiem pastmarku tematikai, kurus varēs iesniegt ne vēlāk kā sešus mēnešus pirms pastmarkas izlaišanas gada sākuma.

Tāpat noteikumos noteikts, kas jādara pasta komersantam, ja tam radušās aizdomas, ka uz pasta sūtījuma esošās pasta apmaksas zīmes ir nederīgas. Tādā gadījumā pasta komersants aptur šāda pasta sūtījuma nosūtīšanu adresātam un nodod to pasta apmaksas zīmju vērtēšanas komisijai.

SM izstrādātos MK noteikumus “Kārtība, kādā izgatavo, laiž apgrozībā un izņem no apgrozības Latvijas Republikas pastmarkas un citas pasta apmaksas zīmes un kādā pasta komersants rīkojas ar pasta sūtījumiem ar nederīgām vai viltotām pasta apmaksas zīmēm” valdība apstiprināja 3.augustā.

Satiksmes ministrijas Sabiedrisko attiecību nodaļa

TM: Par kārtību, kādā Valsts probācijas dienests organizē sabiedriskā darba izpildi

3.augustā Ministru kabinets pieņēma kārtību, kādā Valsts probācijas dienests (VPD) organizē audzinoša rakstura piespiedu līdzekļa – sabiedriskais darbs – izpildi. To izstrādājuši Tieslietu ministrijas un VPD speciālisti.

Kā teikts noteikumu anotācijā, noteikumi izstrādāti, lai panāktu kvalitatīvāku un vienotu sabiedriskā darba izpildes organizēšanu visā Latvijā.

Jaunie noteikumi papildināti ar vairākām normām, kas attiecas uz trešajām personām, un atrunāti vairāki jautājumi, kas līdz šim nebija reglamentēti normatīvajos aktos. Proti, būs noteikts informācijas apjoms dokumentiem sabiedriskā darba izpildes organizēšanas jomā, detalizēta Valsts probācijas dienesta amatpersonas rīcība, organizējot sabiedrisko darbu, darba grafika sastādīšanas un sabiedriskā darba izpildes kontroles kārtība u.c. Normatīvajā aktā noteikts, ka amatpersona, izvēloties darba devēju, varēs ņemt vērā probācijas klienta sodāmību, jo būtiski ir izvērtēt izdarīto pārkāpumu, norīkojot veikt sabiedrisko darbu konkrētā darba vietā. 

Saskaņā ar normatīvajiem aktiem darba tiesību jomā būs noteikts darba laika ilgums vienā dienā un nedēļā, ņemot vērā, vai probācijas klients strādā vai mācās. Būs palielināts dienā un nedēļā veicamo sabiedriskā darba stundu skaits.

Tāpat būs arī reglamentēta probācijas klienta rīcība gadījumā, ja viņš sabiedrisko darbu neveiks slimības vai citu viņam svarīgu iemeslu dēļ.

Tieslietu ministrijas Administratīvais departaments

VesM: Par grozījumiem veselības aprūpes organizēšanas un finansēšanas noteikumos

3.augustā Ministru kabinets pieņēma grozījumus veselības aprūpes organizēšanas un finansēšanas noteikumos (Nr.1046), kuros noteikti principi, pēc kādiem tiek plānots dalīt papildu finansējumu ārstniecības iestādēm. Papildus pieejamie līdzekļi tiek dalīti, ievērojot proporciju: ambulatorajai aprūpei – 25%, bet stacionārajai aprūpei – 75%.

No papildu līdzekļiem pilnībā tiek kompensētas pacientu iemaksas par atbrīvotajām kategorijām visiem pacientiem, kuri ārstēti slimnīcās un ambulatori slimnīcu uzņemšanas nodaļās.

Papildu līdzekļi slimnīcām un ambulatorajām ārstniecības iestādēm tiks dalīti proporcionāli 2010.gadā noslēgtajiem līgumu apjomiem ar Veselības norēķinu centru.

Veselības ministrijas Komunikācijas nodaļa

VidM: Par Pļaviņu un Jēkabpils pilsētu plūdu draudu mazināšanu

3.augustā Ministru kabineta (MK) sēdē apstiprināja Vides ministrijas izstrādāto MK noteikumu projektu “Grozījumi Ministru kabineta 2008.gada 28.oktobra noteikumos Nr.899 “Noteikumi par darbības programmas “Infrastruktūra un pakalpojumi” papildinājuma 3.4.1.5.1.apakšaktivitāti “Pļaviņu un Jēkabpils pilsētu plūdu draudu samazināšana”””.

Noteikumu projekts izstrādāts, lai nodrošinātu Ministru kabineta 2008.gada 28.oktobra noteikumu Nr.899 “Noteikumi par darbības programmas “Infrastruktūra un pakalpojumi” papildinājuma 3.4.1.5.1.apakšaktivitāti “Pļaviņu un Jēkabpils pilsētu plūdu draudu samazināšana”” atbilstību grozījumiem darbības programmā “Infrastruktūra un pakalpojumi” (MK 2010.gada 24.februāra rīkojums Nr.94) un grozījumiem darbības programmas “Infrastruktūra un pakalpojumi” papildinājumā (Ministru kabineta 2010.gada 18.marta rīkojums Nr.153) – noteikumu projekts maina aktivitātes finansējuma struktūru un apjomu, paredzot 2.projektu iesniegumu atlases kārtas projektiem 100% ERAF finansējumu.

Lai novērstu projektu iesniegumu vērtēšanas atšķirīgu interpretāciju, precizētas attiecināmās izmaksas un neattiecināmās izmaksas. Atbilstoši finansiālajai situācijai noteikumu projekts paredz iespēju finansējuma saņēmējam pārskaitīt avansa maksājumu.

Saskaroties ar problēmu, ka konkrētas biedrības vai nodibinājumi atsakās piedalīties vērtēšanas komisijas darbā, jo projektu iesniegumu vērtētājiem tiek piemērots valsts amatpersonas statuss, precizēti ERAF projektu iesniegumu vērtēšanas komisijas izveides nosacījumi, kas paredz pieteikšanos uz piedalīšanos vērtēšanas komisijas sastāvā.

Vides ministrijas Investīciju departaments

ZM: Par iespēju lauksaimniekiem saņemt atbalstu investīciju projektiem kredītu fonda aizdevuma veidā

Valdība 3.augustā apstiprināja Zemkopības ministrijas (ZM) izstrādātos grozījumus vairākos Ministru kabineta (MK) noteikumos, kuros noteikta kārtība, kādā piešķir valsts un Eiropas Savienības (ES) atbalstu Lauku attīstības programmas 2007.–2013.gadam un Rīcības programmas Eiropas Zivsaimniecības fonda atbalsta ieviešanai Latvijā 2007.–2013.gadam pasākumos. Šie normatīvo aktu grozījumi nodrošinās lauksaimniekiem iespēju saņemt atbalstu investīciju projektiem kredītu fonda aizdevuma veidā.

Līdz ar grozījumu stāšanos spēkā lauksaimnieki, kas pieteiksies atbalstam pasākumos “Atbalsts uzņēmumu radīšanai un attīstībai (ietverot ar lauksaimniecību nesaistītu darbību dažādošanu)”, “Lauku saimniecību modernizācija”, pasākuma “Atbalsts uzņēmumu radīšanai un attīstībai (ietverot ar lauksaimniecību nesaistītu darbību dažādošanu)” apakšpasākumam “Enerģijas ražošana no lauksaimnieciskas un mežsaimnieciskas izcelsmes biomasas”, “Lauksaimniecības produktu pievienotās vērtības radīšana”, “Tūrisma aktivitāšu veicināšana”, “Investīcijas akvakultūras uzņēmumos” un “Zvejas un akvakultūras produktu apstrāde”, varēs pretendēt uz atbalstu kredītu fonda aizdevuma veidā.

Normatīvo aktu grozījumi paredz, ka attiecīgā pasākuma ietvaros atbalsta pretendents var pretendēt uz kredītu fonda aizdevumu saņemšanu saskaņā ar Ministru kabineta 2010.gada 20.jūlija noteikumos Nr.664 “Kārtība, kādā tiek administrēts un uzraudzīts valsts un Eiropas Savienības atbalsts lauksaimniecībai, lauku un zivsaimniecības attīstībai, izveidojot kredītu fondu” noteikto kārtību. Tādējādi papildus investīciju grantam lauksaimnieks vēl varēs saņemt kredītu fonda aizdevumu.

Saņemot kredītu fonda līdzekļu aizdevumu investīciju projekta īstenošanai, atbalsta pretendentiem būs mazāka kredītprocentu likme nekā līdzvērtīgam aizdevumam brīvā tirgū.

Lai pieteiktos kredītu fonda aizdevumam, atbalsta pretendents kredītiestādē iesniedz iesniegumu, investīciju projektu un Lauku atbalsta dienesta (LAD) lēmumu par projekta iesniegumu. Tālākā kredītiestādes, LAD un Kredītu fonda pārvaldītāja rīcība notiks saskaņā ar MK noteikumu Nr.664 noteikto kārtību.

Pretendējot uz kredītu fonda aizdevumu, LAD pārbaudīs atbalsta pretendenta atbilstību grūtībās nonākuša saimnieciskās darbības veicēja statusam arī tajos pasākumos, kuros tas līdz šim netika veikts.

Kā Kredītu fonda pārvaldītājs darbosies valsts akciju sabiedrība “Lauku attīstības fonds”.

Grozījumi normatīvajos aktos izstrādāti, jo Eiropas Komisija 2010.gada 28.jūnijā saskaņoja grozījumus Latvijas Lauku attīstības programmā 2007.–2013.gadam, kas paredz kredītu fonda izveidi, lai sniegtu aizdevumus atbalsta pretendentiem vairākos Eiropas Lauksaimniecības fonda lauku attīstībai pasākumos.

ZM: Par akcīzes nodokļa atmaksu lauksaimniekiem par jūlijā iegādāto dīzeļdegvielu

Valdība 3.augustā apstiprināja Zemkopības ministrijas (ZM) izstrādātos Ministru kabineta (MK) noteikumus “Grozījumi Ministru kabineta 2010.gada 12.maija noteikumos Nr.444 “Kārtībā, kādā no nodokļa ir atbrīvota dīzeļdegviela (gāzeļļa) un dīzeļdegviela (gāzeļļa), kurai ir pievienota rapšu sēklu eļļa vai no rapšu sēklu eļļas iegūta biodīzeļdegviela un kuru lauksaimniecības produkcijas ražotājs izmanto lauksaimniecības zemes apstrādei, kā arī tādas meža vai purva zemes apstrādei, uz kuras kultivē dzērvenes vai mellenes””.

Līdz ar normatīvā akta stāšanos spēkā lauksaimnieki saņems akcīzes nodokļa atmaksu par šā gada jūlijā iegādāto dīzeļdegvielu, par kuru veikta arī samaksa, ko nosaka grozījumi normatīvajā aktā. Lai saņemtu akcīzes nodokļa atmaksu, lauksaimniekiem līdz 2010.gada 31.augustam jāiesniedz Lauku atbalsta dienesta (LAD) reģionālajā lauksaimniecības pārvaldē iesniegums un dokumentu kopijas, kas apliecina dīzeļdegvielas iegādi.

Procesu administrēs LAD, un akcīzes nodokļa atmaksu budžeta apakšprogrammas “Akcīzes nodokļa par dīzeļdegvielu atmaksāšana zemniekiem” pieejamo finanšu līdzekļu ietvaros veiks Valsts ieņēmumu dienests.

Tāpat tiek palielināta maksimālā zemes platība (no 800 000 ha, kā to līdz šim paredzēja normatīvais akts), par kuras apstrādāšanu var saņemt atbrīvojumu dīzeļdegvielai no akcīzes nodokļa, uz hektāru skaitu, kas tiks noteikts, ņemot vērā nosacījumu, ka maksimālā zemes platība attiecīgajā saimnieciskajā gadā nevarēs pārsniegt kārtējā gadā vienotā platības maksājuma saņemšanai deklarēto un apstiprināto platību hektāros, kurai pieskaitītas meža vai purva zemes, kur kultivē dzērvenes vai mellenes.

Tādējādi LAD katru gadu noteiks nodokļa atbrīvojumam garantēto platību hektāros, saimnieciskajā gadā rēķinot 100 litru dīzeļdegvielas uz vienu hektāru, kā tas ir noteikts likumā par akcīzes nodokli, nevis aptuveni 70 litru, kā to varētu izdarīt, ja spēkā paliktu esošā kārtība, jo uz akcīzes nodokļa atvieglojumiem pieteikušies par septiņiem tūkstošiem vairāk lauksaimnieku nekā iepriekš un maksimālais noteiktais hektāru apjoms, kam paredzēts akcīzes nodokļa atbrīvojums, pārsniegts par 400 000 hektāriem.

Neraugoties uz jaunās sistēmas stāšanos spēkā, arī turpmāk dīzeļdegvielu lauksaimnieki varēs iegādāties gan degvielas mazumtirdzniecības un vairumtirdzniecības vietās, gan no akcīzes preču noliktavām.

ZM: Par labturības prasībām kažokzvēru turēšanai

Valdība 3.augustā apstiprināja Zemkopības ministrijas (ZM) izstrādāto noteikumu projektu “Labturības prasības kažokzvēru turēšanai”. Jaunie noteikumi nosaka labturības prasības ūdeļu, sesku, lapsu, nutriju un šinšillu turēšanai, kā arī prasības kažokzvēru novietnēm.

Noteikumi izstrādāti saskaņā ar Eiropas konvenciju par lauksaimniecības dzīvnieku aizsardzību, ko Latvija ratificējusi 2007.gadā, pārņemot Eiropas lauksaimniecībā izmantojamo dzīvnieku aizsardzības konvencijas pastāvīgās komitejas 1999.gada 22.jūnija rekomendācijas attiecībā uz kažokzvēru audzēšanu.

Šo noteikumu prasību izpildi uzraudzīs Pārtikas un veterinārais dienests (PVD). Latvijā ir reģistrēti 24 uzņēmumi, kas nodarbojas ar kažokzvēru turēšanu.

Noteikumi stāsies spēkā 2011.gada 1.janvārī.

Zemkopības ministrijas Preses un sabiedrisko attiecību nodaļa

ZM: Par atbalsta saņemšanas kārtību skolas augļu un dārzeņu programmai

Valdība 3.augustā apstiprināja Zemkopības ministrijas (ZM) izstrādāto Ministru kabineta (MK) noteikumu projektu “Kārtība, kādā piešķir, administrē un uzrauga valsts un Eiropas Savienības atbalstu augļu un dārzeņu piegādāšanai izglītojamiem vispārējās izglītības iestādēs”.

Noteikumi paredz kārtību, kādā piešķir, administrē un uzrauga valsts un Eiropas Savienības (ES) atbalstu svaigu un integrēti audzētu augļu un dārzeņu piegādāšanai vispārējo izglītības iestāžu 1.–6.klašu skolēniem. Atbalsta administrēšanu un uzraudzību īstenos Lauku atbalsta dienests (LAD).

Atbalstu piešķirs produktu ražotājiem par svaigiem augļiem (āboliem, bumbieriem, lielogu dzērvenēm) un dārzeņiem (kāpostiem, kolrābjiem, burkāniem un kāļiem), ko izdalīs skolēniem programmas darbības laikā. Augļiem un dārzeņiem jābūt audzētiem saskaņā ar normatīvajiem aktiem par lauksaimniecības produktu integrētās audzēšanas, uzglabāšanas un marķēšanas prasībām un kontroles kārtību, kā arī jābūt transportētiem no to ražošanas un iesaiņošanas vietas līdz skolēniem ne tālāk par 300 km.

Produktu izdale plānota, sākot ar 2011.gada janvāra pirmo mācību nedēļu aptuveni divus mēnešus katru mācību dienu ārpus pusdienām (100 g porcija). Uz atbalstu varēs pieteikties produktu ražotāji, tostarp arī to kooperatīvās sabiedrības, kas reģistrējušies Pārtikas un veterinārajā dienestā (PVD), kā arī pašvaldības un izglītības iestādes. Tāpat pieteikties varēs arī saimnieciskās darbības veicēji, kas nodrošina skolas ēdināšanu. Atbalsta pretendentam ir jāreģistrējas LAD klientu reģistrā un jāiesniedz LAD iesniegums, kas pieejams šo noteikumu pielikumā, apstiprinājuma saņemšanai.

Izglītības iestādei, ja tā vēlas pieteikt savus skolēnus dalībai programmā kā mērķauditoriju, katru gadu līdz 15.septembrim ir jāiesniedz iesniegums LAD, kas pieejams šo noteikumu pielikumā.

Zemkopības ministrijas Preses un sabiedrisko attiecību nodaļa

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!