• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Eiropas Komisija: Par Tūkstošgades rūpi – mātes un bērna veselības aprūpi. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 10.08.2010., Nr. 125 https://www.vestnesis.lv/ta/id/214741

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par maternitātes un pensijas pabalstu pašnodarbinātajiem

Vēl šajā numurā

10.08.2010., Nr. 125

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Eiropas Komisija: Par Tūkstošgades rūpi – mātes un bērna veselības aprūpi

Eiropas attīstības komisārs Andris Piebalgs no 24. līdz 26.jūlijam uzstājās Āfrikas Savienības valstu augstākā līmeņa sanāksmē Kampalā, Ugandā. Galvenā tēma sanāksmē, kurā piedalījās 53 Āfrikas Savienības dalībvalstis, bija mātes, zīdaiņa un bērna veselība. ES komisārs uzsvēra vajadzību panākt konkrētu progresu šajās jomās. Bērna un mātes veselība ir to astoņu Tūkstošgades attīstības mērķu (TAM) starpā, kuru izpildes ziņā daudzas jaunattīstības valstis atpaliek. Šis jautājums ir svarīgs tāpēc, ka gan Āfrika, gan ES gatavojas augsta līmeņa sanāksmei par TAM, kura notiks Ņujorkā no 20. līdz 22.septembrim.

Pirms došanās ceļā komisārs A.Piebalgs teica: “Mūsdienās pasaulē katru gadu mirst 11 miljoni bērnu vecumā līdz pieciem gadiem un vairāk nekā pusmiljons grūtnieču. ES prioritārie mērķi ir glābt šos bērnus, aizsargāt mātes un veicināt tiesības uz veselību visiem. Mēs visi esam apņēmības pilni līdz 2015.gadam samazināt šos satriecošos skaitļus par divām trešdaļām, tomēr progress ir pārāk lēns. Man ir prieks, ka Āfrikas Savienības valstis par galveno šīs augstākā līmeņa sanāksmes tēmu ir izvirzījušas visneaizsargātāko bērnu un sieviešu veselību un ka mēs varam paātrināt procesu, lai laikus sasniegtu Tūkstošgades attīstības mērķus.”

Komisārs A.Piebalgs piedalījās šajā augstākā līmeņa sanāksmē tāpēc, ka Āfrikas Savienības valstis ir ES priviliģēto partneru vidū, īpaši attīstības politikas jomā. Uzrunājot sanāksmes dalībniekus, viņš sniedza atzinīgu novērtējumu jaunajam impulsam un uzsvēra vajadzību no kopīgām deklarācijām un plāniem pāriet uz mērķtiecīgu rīcību un rezultātu sasniegšanu, kā arī ES veikumu mātes un bērna veselības uzlabošanā. Eiropas Komisijas finansiālais ieguldījums šajā jomā pašlaik ir 310 miljoni eiro gadā. Līdzekļi tiek atvēlēti tam, lai nostiprinātu veselības aprūpes sistēmas un vispārēju piekļuvi veselības aprūpei. Papildus Komisija atvēl 100 miljonus eiro gadā Vispasaules fondam AIDS, tuberkulozes un malārijas apkarošanai (GFATM). Septītās pētniecības un attīstības pamatprogrammas ietvaros ES atbalsta pētījumus mātes un bērna veselības, kā arī seksuālās un reproduktīvās veselības jomā (līdz šim piešķirti 20,5 miljoni eiro).

Kopā ar Āfrikas veselības aizsardzības un finanšu ministriem komisārs A.Piebalgs piedalījās arī dialogā par veselības aprūpes finansēšanu Āfrikā. Viņš uzsvēra, ka ir jāpanāk straujāks progress, lai izpildītu Āfrikas Savienības valstu un valdību vadītāju 2001.gada apņemšanos 15% no gada budžeta izlietot veselības aprūpei un strādāt pie tā, lai maksājumus “no kabatas” aizstātu ar godīgākiem finansēšanas mehānismiem.

Lielā daļā Āfrikas kontinenta statistikas dati joprojām neatbilst mērķim. Piemēram, lielākajā daļā valstu, kas atrodas uz dienvidiem no Sahāras, ir saglabājies stabils māšu mirstības līmenis, kas ir 200 reizes augstāks nekā Eiropā. Pēdējos gados Āfrikas Savienības valstis ir apstiprinājušas virkni iniciatīvu, kas pievēršas mātes veselībai un bērnu mirstībai, kā arī HIV/AIDS (6 TAM), malārijas un citu nopietnu slimību kontrolei. Maijā Āfrikas valstu veselības aizsardzības ministri tikās Ženēvā, kur cita starpā atkārtoti apliecināja apņemšanos palielināt izdevumus veselības aprūpei līdz 15% no valsts budžeta un paredzēt noteiktu summu mātes, jaundzimušā un bērna veselībai. ANO līmenī sakarā ar lēno progresu 4. un 5.TAM sasniegšanā tika pieņemtas jaunas saistības mātes un bērna veselības jomā – G8 Muskoka sanāksmes iniciatīva un kopīgais rīcības plāns, ko ierosināja ANO ģenerālsekretārs un kas ir jāpieņem Daudzdisciplīnu grupas augsta līmeņa sanāksmē, kura notiks septembrī.

Vispārīga informācija

Āfrikas Savienībā ir 53 valstis. Eiropas Savienības un Āfrikas Savienības valstis 2007.gadā pieņēma kopīgo Āfrikas un ES stratēģiju. Šī stratēģija atspoguļo 80 valstu un valdību (27 Eiropas un 53 Āfrikas) vadītāju gribu no jauna definēt attiecības starp abiem kontinentiem, veidojot stratēģisku partnerību tādu pasaules mēroga problēmu risināšanai kā klimata pārmaiņas, pārvaldība, miers un drošība, migrācija, pētniecība un tehnoloģija u.c.

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!