• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Ekonomikas ministrs: Par vienotā mikrouzņēmumu nodokļa ieviešanu. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 10.08.2010., Nr. 125 https://www.vestnesis.lv/ta/id/214750

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par Latvijas tautsaimniecības tendencēm un rādītājem

Vēl šajā numurā

10.08.2010., Nr. 125

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Ekonomikas ministrs: Par vienotā mikrouzņēmumu nodokļa ieviešanu

Mikrouzņēmumu pazeminātās nodokļu likmes ieviešana jau no šā gada 1.septembra veicinās vismaz 900 jaunu mikrouzņēmumu izveidi līdz gada beigām un jaunu darba vietu radīšanu, uzskata ekonomikas ministrs Artis Kampars.

Saeimai galīgajā lasījumā atbalstot likumprojektu par vienotas 9% nodokļu likmes ieviešanu mikrouzņēmumiem, tiks pabeigts darbs pie uzņēmējdarbībai tik nepieciešamās Mikrouzņēmumu atbalsta programmas (MAP) īstenošanas. Tās mērķis ir atvieglot mikrouzņēmumu administratīvo un grāmatvedības kārtošanas slogu un samazināt dibināšanas maksu, kas savukārt valstī veicinās jaunu uzņēmumu ar jaunām darba vietām veidošanos.

A.Kampars: “Dombrovska valdības īstenotā Mikrouzņēmumu atbalsta programma ir viens no nozīmīgākajiem soļiem uzņēmējdarbības vides uzlabošanā pēdējo desmit gadu laikā. Pateicoties mūsu programmai, Latvija pārskatāmā nākotnē sasniegs vidējos Eiropas Savienības rādītājus uzņēmumu skaita ziņā uz 1000 iedzīvotājiem, ievērojami palielinot nodarbinātības līmeni valstī. Savukārt šobrīd tas ļaus daudz efektīvāk risināt bezdarba problēmas un samazināt ēnu ekonomiku.”

Kā norāda ministrs, jau līdz šim ieviesto pasākumu no MAP – viena lata SIA un patentmaksas fiziskām personām – kopējais efekts uz ekonomiku ir daudz lielāks par iepriekš prognozēto.

Jau šobrīd redzams, ka kopš Komerclikuma izmaiņu stāšanās spēkā no šā gada 1.maija ik mēnesi vidēji tiek nodibinātas 400 viena lata jeb mazkapitāla SIA. 45% no pirmajā pusgadā reģistrētajām jaunajām SIA ir ar samazinātu pamatkapitālu. Salīdzinājumā ar 2009.gada otro pusgadu, šā gada pirmajā pusgadā ir reģistrēts par 11,1% vairāk jaunu uzņēmumu.

Ministrs uzsver, ka kopš gada sākuma, kad stājās spēkā patentmaksas ar vienu, fiksētu nodokļa maksājumu atsevišķu profesiju pārstāvjiem, ir vērojama pozitīva dinamika attiecībā uz izņemto patentmaksu skaitu. Iedzīvotāju interese par iespēju uzsākt savu mazo uzņēmējdarbību bez lieku birokrātisku procedūru kārtošanas ar katru mēnesi ievērojami pieaug. Šā gada februārī tika izņemti tikai trīs patenti, taču šā gada jūnijā, pēc Valsts ieņēmumu dienesta sniegtās informācijas, ir izņemts jau 161 patents.

9.augustā Saeimā pēdējā lasījumā tika skatīts un pieņemts Mikrouzņēmumu nodokļu likums, kas paredz arī mikrouzņēmumiem, tāpat kā fiziskām personām, ieviest vienu, fiksētu nodokli, kurā ir ietverti visi valstij paredzētie nodokļu maksājumi.

Sandris Sabajevs, ekonomikas ministra preses sekretārs

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!