• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Ārlietu ministrija: Par Konsulārajā departamentā apliecināto dokumentu skaitu. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 10.08.2010., Nr. 125 https://www.vestnesis.lv/ta/id/214751

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Ekonomikas ministrija: Par meža un pļavu velšu vācējiem piemērojamajiem nodokļiem

Vēl šajā numurā

10.08.2010., Nr. 125

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Ārlietu ministrija: Par Konsulārajā departamentā apliecināto dokumentu skaitu

Ārlietu ministrija informē, ka šogad ievērojami palielinājies ministrijas Konsulārajā departamentā apliecināto (legalizēto) dokumentu skaits. Tikai jūlijā vien apliecināšanai pieņemti 1710 dokumenti, tādējādi papildinot valsts kasi par 15 962 latiem. Salīdzinājumam: pagājušā gada jūlijā apliecināts 1521 dokuments, iekasējot 13 909 latu.

Kopumā šā gada septiņos mēnešos tika apliecināti 9092 dokumenti un tikai par konkrēto pakalpojumu iekasēta valsts nodeva 81 343,50 lati, savukārt pērn pieņemto un apstrādāto dokumentu skaits attiecīgajā laikā bija 7309, valsts nodevās iekasējot 70 543,50 latus.

Turklāt, salīdzinot ar 2007.gadu, šogad gan pakalpojumu skaits, gan iekasēto samaksu summa gandrīz divkāršojusies. 2007.gadā attiecīgi sniegti 5643 pakalpojumi, ienesot valsts kasē 53 188 latus.

Personām, kas šobrīd uzturas ārvalstīs, ir iespēja savus dokumentus apliecināšanai iesniegt un apliecinātos dokumentus saņemt Latvijas pārstāvniecībās. Vismaz 700 dokumenti papildus apliecināšanai uz Latvijas iestādēm un institūcijām tiek saņemti un tālāk pārsūtīti no Konsulārā departamenta, tādējādi jau šobrīd praksē realizējot vienas pieturas aģentūras principu.

Lielāko daļu no Konsulārajā departamentā apliecināšanai iesniegtajiem dokumentiem veido dzimtsarakstu iestāžu izsniegtās apliecības, izglītības dokumenti, izziņas par dzīvesvietu un ģimenes stāvokli, notariālie akti, pilnvaras, uzņēmumu reģistrācijas apliecības un statūti, sertifikāti utt.

Dokumentu īstuma apliecināšana ir amatpersonas paraksta un zīmoga īstuma apliecināšana, ko veic konsulārā amatpersona, lai vienas valsts dokumenti iegūtu juridisku spēku citā valstī. Lai vienā valstī izsniegtu dokumentu varētu izmantot citā, vispirms to apliecina tās valsts kompetentā iestāde, kas dokumentu izsniegusi. Pēc šā apliecinājuma saņemšanas dokuments vēl jāapliecina tās valsts kompetentā iestādē, kurā dokuments tiks izmantots. Pārsvarā ar dokumentu legalizāciju nodarbojas attiecīgās valsts konsulārie dienesti.

Latvija ir Hāgas konvencijas “Par ārvalstu publisko dokumentu legalizācijas prasības atcelšanu” dalībvalsts. Ja Latvijā izsniegts dokuments tālāk tiks izmantots kādā no šīs Konvencijas dalībvalstīm, tas tiek apstiprināts ar noteiktas formas apliecinājumu APOSTILLE Ārlietu ministrijas Konsulārajā departamentā un to varēs izmantot visās minētās konvencijas dalībvalstīs bez papildu legalizācijas.

Lai padarītu legalizācijas procesu ātrāku un klientiem draudzīgāku, Ārlietu ministrijas Konsulārais departaments, nepiesaistot papildu resursus, ir pagarinājis apmeklētāju pieņemšanas laikus – tagad tie katru darba dienu ir no pulksten 9 līdz 16 ar pārtraukumu no pulksten 12 līdz 13, bet pirmdienās pieņemšanas laiks pagarināts līdz pulksten 19. Norēķināties par pakalpojumu iespējams, izmantojot maksājumu kartes. Tāpat ir maksimāli saīsināti iesniedzamo dokumentu apstrādes termiņi – dokumenti tiek apliecināti vienas līdz trīs darba dienu laikā.

Ministrijas Informācijas un sabiedrisko attiecību departaments

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!