• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par patēriņa cenu indeksa pieaugumu jūlijā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 11.08.2010., Nr. 126 https://www.vestnesis.lv/ta/id/214807

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Ekonomikas ministrs: Par ekonomiskās sadarbības paplašināšanu ar Baltkrieviju

Vēl šajā numurā

11.08.2010., Nr. 126

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par patēriņa cenu indeksa pieaugumu jūlijā

9.augustā Centrālā statistikas pārvalde ir publicējusi datus par patēriņa cenām šā gada iepriekšējā mēnesī. Šā gada jūlijā, salīdzinot ar jūniju, patēriņa cenu indekss ir pieaudzis par 0,2%, pieaugot preču cenām par 0,2% un pakalpojumiem par 0,1%.

Manāmi ir kritusies ārējā tirgus ietekme, kas līdz šim izpaudās kā eksportētāju valstu energoresursu sadārdzinājums, kas radies tirgus cenu pieauguma rezultātā, pārsvarā ietekmējot degvielas cenas un siltumenerģijas tarifus. Šo cenu svārstības bija galvenais iemesls cenu kāpumam kopš šā gada sākuma, savukārt jūlijā energoresursu cenu kāpumu ietekmēja iekšējie faktori, pārsvarā tā bija akcīzes nodokļa ieviešana dabasgāzei. Šīs pozīcijas cenu līmeņa pieaugums pret iepriekšējo mēnesi ir 19,5%. Jāatzīmē, ja administratīvi regulējamās cenas nemainītos, inflācijas līmenis šajā mēnesī paliktu neitrāls.

Deflācijas spiedienu pārskata periodā radīja sezonāls cenu kritums tādām kategorijām kā dārzeņi, apavi, apģērbs, tāpat arī turpinājās cenu kritums sakaru un saistīto pakalpojumu sektoram.

Salīdzinot ar 2009.gada jūliju, vēl arvien ir novērojama deflācija, kas šomēnes sarukusi līdz 0,6%. Šajā periodā precēm cenas ir pieaugušas par 1,1%, bet pakalpojumiem cenas ir samazinājušās par 4,8%. Izteikts cenu pieaugums šogad novērojams dārzeņiem un kartupeļiem, kas, salīdzinot ar pērnā gada jūliju, ir kļuvuši dārgāki par 22,4%, savukārt gāzes cena ir pieaugusi par 16,2%.

Kā noteicošie faktori šādām cenu svārstībām ir diezgan lēna privātā patēriņa atkopšanās, kuru ietekmē augstais bezdarba līmenis, kā arī algu samazinājums šajā periodā. Neregulējamo cenu līmenis pārsvarā svārstās mazumtirdzniecības atlaižu akciju dēļ, kurām beidzoties rodas neliels cenu pieaugums, piemēram, pārtikas grupā.

Ministrijas Komunikācijas nodaļa

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!