• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Latvijas un Krievijas Miera līgumam – 90. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 11.08.2010., Nr. 126 https://www.vestnesis.lv/ta/id/214811

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Latvijas Bankas konvertējamo valūtu kursi

Vēl šajā numurā

11.08.2010., Nr. 126

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Latvijas un Krievijas Miera līgumam – 90

Par Miera līgumu kā pamatu abu valstu attiecībām

Šodien, 11.augustā, aprit 90 gadu, kopš parakstīts Latvijas–Krievijas Miera līgums, kurš sastāvēja no preambulas un 23 pantiem. Aizsardzības ministrs Imants Lieģis līguma 90.gadadienas sakarā norāda uz tā nozīmīgumu Latvijas attiecībās ar Krieviju.

Miera līgums kalpojis arī par pamatu Rietumu valstu neatzīšanas politikai padomju okupācijas gados. “Ikviens trimdas aktīvists savulaik atsaucās uz 1920.gada Miera līgumu starp Latvijas Republiku un padomju Krieviju. Krievija ar šo līgumu bija solījusies uz visiem laikiem ievērot mūsu neatkarību. Šā līguma pārkāpumi deva iespēju atgādināt, cik svarīga ir Rietumu valstu neatzīšanas politika okupācijas gados, kad tās de iure neatzina Latvijas iekļaušanu PSRS sastāvā,” uzsver I.Lieģis.

Miera līgums tika sastādīts Maskavā, bet pabeigts un parakstīts Rīgā 1920.gada 11.augustā pulksten 12:40 ar šim gadījumam īpaši izgatavotu zelta spalvu. Latvijas Demokrātiskās Republikas valdības vārdā to parakstīja Jānis Vesmanis, Pēteris Berģis, Ansis Buševics, Eduards Kalniņš un Kārlis Pauļuks, savukārt Krievijas Sociālistiskās Federatīvās Republikas valdības vārdā līgumu parakstīja Ādolfs Joffe un Jakovs Gaņeckis. 1920.gada 2.septembrī Rīgā, Satversmes Sapulce, vienbalsīgi pieņemot Likumu par mieru ar Krieviju, līgumu ratificēja. Savukārt Maskavā līgums tika ratificēts nedēļu vēlāk – 1920.gada 9.septembrī un tā teksts 1920.gada 14.septembrī tika publicēts Latvijas oficiālajā laikrakstā “Valdības Vēstnesis”. Ratifikācijas dokumentu apmaiņa notika Maskavā 1920.gada 4.oktobrī.

Pirms 90 gadiem parakstītā līguma 1.pants nosaka, ka no tā spēkā stāšanās brīža tiek izbeigts kara stāvoklis starp līguma slēdzējām – Latviju un Krieviju – , savukārt 2.pantā ir noteikts, ka Krievija “bez ierunām atzīst Latvijas valsts neatkarību, pastāvību un suverenitāti un labprātīgi uz mūžīgiem laikiem atsakās no visām suverēnām tiesībām, kuras piederēja Krievijai uz Latvijas tautu un zemi”. Līguma 3.pantā bija sīki noteikta Latvijas–Krievijas robežlīnija, kura pantam pievienotajā kartē tika attēlota arī vizuāli.

Šis līgums bija pozitīvs paraugs tam, ka Latvija un Krievija bija gatavas sadarboties uz abu valstu kopīgo interešu pamata.

Aizsardzības ministrijas Militāri publisko attiecību departaments; “LV”informācija

Par Miera līgumam veltīto izstādi Latvijas Valsts vēstures arhīvā

Šodien, 11.augustā, pulksten 12.40 Latvijas Valsts vēstures arhīvā Slokas ielā 16 tiks atklāta izstāde “No augusta līdz augustam. Latvijas un Krievijas Miera līgums”, atzīmējot Latvijas un Krievijas Miera līguma noslēgšanas 90.gadadienu.

Tieši šajā dienā un laikā 1920.gadā Rīgā, Ārlietu ministrijas ēkā K.Valdemāra ielā 3, starp Latvijas Republikas un Krievijas Sociālistiskās Federatīvās Padomju Republikas valdībām tika noslēgts Miera līgums.

Izstādi atklās ārlietu ministrs Aivis Ronis un izstādes idejas autors goda vēstnieks Māris Riekstiņš. Profesors Aivars Stranga sniegs ieskatu Latvijas un Krievijas Miera līguma vēsturiskajos aspektos. Ārlietu ministrijas Politiskā arhīva un Latvijas Valsts vēstures arhīva pārstāvji sniegs ieskatu par izstādē eksponētajiem dokumentiem.

Izstādē būs eksponēti dokumenti un fotogrāfijas, kas ilustrē Miera līguma sagatavošanas gaitu un tā parakstīšanu, Latvijas pievienošanos starpkaru periodā starptautiskajām konvencijām, kas nosoda kara pielietošanu un definē militāru agresiju. Izstādē varēs iepazīties ar dokumentiem par Latvijas valstisko stāvokli un līgumiem ar kaimiņvalstīm pirms Otrā pasaules kara, par padomju režīma nodibināšanu Latvijā 1940.gadā, kā arī Latvijas neatkarības atjaunošanu 1991.gadā.

Ekspozīcija tapusi, sadarbojoties Latvijas Republikas Ārlietu ministrijai, Latvijas Valsts vēstures arhīvam un Latvijas Valsts arhīvam.

Apmeklētājiem izstāde būs apskatāma no 12.augusta līdz 17.septembrim.

Ārlietu ministrijas Informācijas un sabiedrisko attiecību departaments

Latvijas un Krievijas Miera līguma pēdējā lappuse

 

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!