• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Latvijas Bankas 1998. gada 12. marta lēmums Nr. 45 "Par "Bezskaidras naudas līdzekļu kredīta pārvedumu noteikumu " apstiprināšanu". Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 1.04.1998., Nr. 86 https://www.vestnesis.lv/ta/id/215043

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Latvijas Bankas padomes lēmums Nr. 45/4

Par "Skaidrās naudas inkasācijas licences saņemšanas noteikumu" apstiprināšanu jaunā redakcijā

Vēl šajā numurā

01.04.1998., Nr. 86

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Latvijas Banka

Veids: lēmums

Numurs: 45

Pieņemts: 12.03.1998.

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Latvijas Bankas padomes lēmums Nr. 45/2

Rīgā 1998. gada 12. martā

Par "Bezskaidras naudas līdzekļu kredīta pārvedumu noteikumu " apstiprināšanu

Lai pilnveidotu bezskaidras naudas līdzekļu kredīta pārvedumu veikšanu un veicinātu elektronisko maksāšanas formu izmantošanu, Latvijas Bankas padome nolemj:

1. Apstiprināt "Bezskaidras naudas līdzekļu kredīta pārvedumu noteikumus" (pielikumā).

2. Atzīt par spēku zaudējušu Latvijas Bankas 1995. gada 4. oktobra norādījumu "Par norēķinu veikšanu un to atspoguļošanu grāmatvedībā".

3. Noteikt, ka lēmums stājas spēkā ar 1998. gada 1. novembri.

Latvijas Bankas prezidenta vietnieks I. Rimšēvičs

 

Apstiprināti ar Latvijas Bankas padomes

1998. gada 12. marta lēmumu Nr. 45/2

I. Rimšēvičs, Latvijas Bankas prezidenta vietnieks

 

Bezskaidras naudas līdzekļu kredīta pārvedumu noteikumi

Šie noteikumi reglamentē bezskaidras naudas līdzekļu kredīta pārvedumu veikšanas kārtību Latvijas Republikā un nosaka visu bezskaidras naudas līdzekļu kredīta pārvedumos iesaistīto personu tiesības un pienākumus un to izpildes nosacījumus. Noteikumi izstrādāti, pamatojoties uz Latvijas Republikas likumu "Par Latvijas Banku" un ievērojot Eiropas Savienības direktīvu 97/5/EC "Par starpvalstu kredīta pārvedumiem".

 

1. NOTEIKUMOS LIETOTIE TERMINI

1.1. Banka - Latvijas Bankas licencēta banka vai ārvalstu bankas nodaļa (filiāle), ārvalstu banka, starptautiska valūtas, finanšu vai kredīta organizācija, Latvijas Banka vai cita institūcija, kura saskaņā ar likumdošanas aktiem ir tiesīga veikt bezskaidras naudas norēķinu operācijas Latvijas Republikā.

1.2. Kredīta pārvedums (credit transfer) - pēc maksātāja iniciatīvas maksātāja bankā uzsākta maksājumu virkne, kurā iesaistīta viena banka (tālāk tekstā - iekšbankas kredīta pārvedums) vai vairākas bankas (tālāk tekstā - starpbanku kredīta pārvedums) ar mērķi ieskaitīt naudas līdzekļus saņēmējam pieejamā kontā saņēmēja bankā.

1.3. Maksātājs (originator) - fiziskā vai juridiskā persona, kura uzsāk kredīta pārvedumu, iesniedzot maksātāja bankai maksājuma rīkojumu, kurš ir pirmais maksājuma rīkojums kredīta pārvedumā.

1.4. Maksātāja banka (originator's bank) - banka, kurai maksātājs iesniedz maksājuma rīkojumu.

1.5. Saņēmējs (beneficiary) - maksājuma rīkojumā norādītā fiziskā vai juridiskā persona, kurai kredīta pārveduma pabeigšanas rezultātā jāsaņem maksājuma rīkojumā norādītie naudas līdzekļi.

1.6. Saņēmēja banka (beneficiary's bank) - maksājuma rīkojumā norādītā banka, kurai kredīta pārveduma pabeigšanas rezultātā saņemtie naudas līdzekļi ir jāieskaita saņēmēja kontā vai citādi jāsamaksā saņēmējam.

1.7. Starpniekbanka (intermediary bank) - kredīta pārveduma veikšanā iesaistīta banka, kura nav maksātāja banka vai saņēmēja banka.

1.8. Adresāta banka (receiving bank) - banka, kurai nosūtītājs iesniedz maksājuma rīkojumu. Iekšbankas kredīta pārvedumā adresāta banka ir maksātāja banka, kas vienlaicīgi ir arī saņēmēja banka. Starpbanku kredīta pārvedumā adresāta bankas pēc kārtas ir maksātāja banka, viena vai vairākas starpniekbankas un saņēmēja banka.

1.9. Nosūtītājs (sender) - fiziskā vai juridiskā persona, kas sagatavo un adresāta bankai iesniedz maksājuma rīkojumu. Iekšbankas kredīta pārvedumā nosūtītājs ir maksātājs. Starpbanku kredīta pārvedumā nosūtītāji pēc kārtas ir maksātājs, maksātāja banka un viena vai vairākas starpniekbankas.

1.10. Maksājuma rīkojums (payment order) - nosūtītāja rakstiski vai elektroniski iesniegts beznosacījuma uzdevums adresāta bankai samaksāt noteiktu naudas līdzekļu daudzumu saņēmējam. Maksājuma rīkojumā nosūtītājs var norādīt vēlāku datumu, kurā naudas līdzekļi jānoraksta no nosūtītāja konta.

1.11. Maksājuma rīkojuma akcepts (acceptance of payment order) - adresāta bankas veikta procedūra, ar kuru adresāta banka uzņemas pienākumu izpildīt nosūtītāja iesniegto maksājuma rīkojumu, ja ir izpildīti šādi nosacījumi:

1.11.1. maksājuma rīkojums satur tā izpildei nepieciešamo informāciju;

1.11.2. nosūtītājs ir nodrošinājis nepieciešamos naudas līdzekļus, izņemot gadījumus, kad nosūtītājs un adresāta banka vienojas, ka tas nav nepieciešams akcepta brīdī.

1.12. Maksājuma rīkojuma noraidījums (rejection of payment order) - adresāta bankas veikta procedūra, ar kuru tā atsakās uzņemties pienākumu izpildīt nosūtītāja iesniegto maksājuma rīkojumu, t.i., akceptēt maksājuma rīkojumu. Adresāta banka maksājuma rīkojumu noraida, nosūtot paziņojumu nosūtītājam par maksājuma rīkojuma noraidīšanu vai paziņojumu, ka maksājuma rīkojums nesatur tā izpildei pietiekamu informāciju.

1.13. Autentificēšana (authentication) - procedūra, ar kuras palīdzību adresāta banka identificē maksājuma rīkojuma nosūtītāju saskaņā ar līgumu starp nosūtītāju un adresāta banku.

1.14. Bankas darba diena (banking day) - darba dienas daļa, kurā adresāta banka pieņem, noraida vai akceptē un izpilda maksājuma rīkojumus, pieņem maksājuma rīkojumu atsaukumus, labojumus un papildinājumus.

1.15. Valutēšanas datums (value date) - datums, kurā klienta kontā esošie naudas līdzekļi iegūst reālo vērtību.

 

2. VISPĀRĪGIE NOTEIKUMI

2.1. Šie noteikumi attiecas kā uz iekšbankas, tā uz starpbanku kredīta pārvedumiem latos un ārvalstu valūtā.

2.2. Kredīta pārvedums sākas pēc maksātāja iniciatīvas maksātāja bankā, un tā mērķis ir ieskaitīt kredīta pārveduma naudas līdzekļus saņēmējam saņēmēja bankā, t.i., kreditēt saņēmēja kontu.

2.3. Iekšbankas kredīta pārvedumā maksātāja banka un saņēmēja banka ir viena un tā pati banka. Starpbanku kredīta pārvedumā maksātāja banka, starpniekbanka un saņēmēja banka ir dažādas bankas.

2.4. Kredīta pārveduma veikšanu nodrošina viens (iekšbankas kredīta pārveduma gadījumā) vai vairāki (starpbanku kredīta pārveduma gadījumā) secīgi izpildīti maksājuma rīkojumi. Katra maksājuma rīkojuma izpilde veido vienu kredīta pārveduma posmu. Saņēmēja bankā veikts maksājuma rīkojuma akcepts pabeidz kredīta pārvedumu.

2.5. Visiem kredīta pārveduma veikšanā izpildāmajiem maksājuma rīkojumiem jāsatur viena un tā pati informācija par maksātāju, maksātāja banku, saņēmēju un saņēmēja banku.

2.6. Katrs kredīta pārveduma dalībnieks saņemtos kredīta pārveduma naudas līdzekļus pārved nākamajam kredīta pārveduma dalībniekam, iesniedzot tam jaunu maksājuma rīkojumu. Attiecībā pret katru maksājuma rīkojumu viens kredīta pārveduma dalībnieks ir nosūtītājs, kas iesniedz maksājuma rīkojumu, un tā pienākums ir samaksāt maksājuma rīkojumā norādītos naudas līdzekļus. Otrs kredīta pārveduma dalībnieks ir adresāta banka, kurai nosūtītājs iesniedz maksājuma rīkojumu, un tās pienākums ir izpildīt vai noraidīt iesniegto maksājuma rīkojumu.

2.7. Kredīta pārveduma izpildes gaitā vienam un tam pašam kredīta pārveduma dalībniekam pēc kārtas ir jāizpilda vairākas lomas, kas nosaka viņa pienākumus pret pārējiem kredīta pārveduma dalībniekiem.

2.8. Kredīta pārvedumā maksātājs:

2.8.1. vispirms ir kredīta pārveduma iniciators;

2.8.2. pēc tam ir nosūtītājs attiecībā pret maksātāja banku, kurai iesniedz paša sagatavoto maksājuma rīkojumu.

2.9. Iekšbankas kredīta pārvedumā maksātāja banka vienlaicīgi ir arī saņēmēja banka, bet starpbanku kredīta pārvedumā maksātāja banka:

2.9.1. vispirms ir adresāta banka attiecībā pret maksātāju, kurš iesniedzis maksājuma rīkojumu;

2.9.2. pēc tam ir nosūtītājs attiecībā pret kredīta pārveduma nākamo dalībnieku (t.i., starpniekbanku vai saņēmēja banku), kuram iesniedz maksātāja bankas pašas sagatavoto maksājuma rīkojumu.

2.10. Ja kredīta pārvedumā ir iesaistīta viena vai vairākas starpniekbankas, tad starpniekbanka:

2.10.1. vispirms ir adresāta banka attiecībā pret kredīta pārveduma iepriekšējo dalībnieku (t.i., maksātāja banku vai iepriekšējo starpniekbanku), kurš tai iesniedzis maksājuma rīkojumu;

2.10.2. pēc tam ir nosūtītājs attiecībā pret kredīta pārveduma nākamo dalībnieku (t.i., starpniekbanku vai saņēmēja banku), kuram iesniedz starpniekbankas pašas sagatavoto maksājuma rīkojumu.

2.11. Iekšbankas kredīta pārvedumā saņēmēja banka ir adresāta banka attiecībā pret maksātāju, kurš iesniedzis maksājuma rīkojumu, bet starpbanku kredīta pārvedumā saņēmēja banka ir adresāta banka attiecībā pret kredīta pārveduma iepriekšējo dalībnieku (t.i., maksātāja banku vai starpniekbanku), kurš tai iesniedzis maksājuma rīkojumu.

 

3. KLIENTU INFORMĒŠANA

PAR KREDĪTA PĀRVEDUMU VEIKŠANAS KĀRTĪBU

3.1. Bankai rakstiski un, ja nepieciešams, arī elektroniski jāinformē klienti par vispārīgo kārtību, kādā banka veic kredīta pārvedumus, norādot:

3.1.1. laika periodu, kādā maksātāja naudas līdzekļi (izejošie kredīta pārvedumi) tiek nodoti saņēmēja bankai, t.i., ieskaitīti tās kontā, skaitot no maksātāja maksājuma rīkojuma izpildes sākuma. Ja kredīta pārvedums ir jāveic, izmantojot vienu vai vairākas starpniekbankas ārvalstīs, un banka nevar precīzi noteikt šo laika periodu, tad bankai ir jāinformē klients, ka tā negarantē kredīta pārveduma pabeigšanu kādā noteiktā laika periodā;

3.1.2. laika periodu, kādā saņemtos naudas līdzekļus (ienākošie kredīta pārvedumi) banka nodod saņēmējam, skaitot no maksājuma rīkojuma akcepta brīža bankā. Šis periods nedrīkst pārsniegt 7.1. punktā noteikto laiku;

3.1.3. komisijas un citu maksu piemērošanas kārtību bankā;

3.1.4. valutēšanas datumu piemērošanas kārtību bankā attiecībā uz naudas līdzekļiem klienta kontā;

3.1.5. kredīta pārvedumu veikšanai izmantojamo valūtas maiņas kursu piemērošanas kārtību bankā;

3.1.6. tos maksājuma rīkojumā norādāmos bankas klienta rekvizītus (konta numurs, nosaukums u.c.), uz kuru pamata banka naudas līdzekļus ieskaita klienta kontā vai noraksta no tā;

3.1.7. ka, veicot kredīta pārvedumus Latvijā, naudas līdzekļus saņēmēja kontā bankas var ieskaitīt arī tikai pēc maksājuma rīkojumā norādītā saņēmēja konta numura;

3.1.8. pretenziju un strīdu izskatīšanas kārtību attiecībā uz kredīta pārvedumiem.

3.2. Bankas pienākums ir nodrošināt, lai 3.1. punktā minētā informācija rakstiski būtu brīvi pieejama bankā jebkurai ieinteresētai personai.

3.3. Bankai saskaņā ar bankas noteikumiem un līgumā ar klientu paredzēto kārtību jāinformē tās klients par izpildītajiem maksājuma rīkojumiem, norādot:

3.3.1. maksājuma rīkojuma numuru, uz kura pamata banka naudas līdzekļus ieskaitījusi klienta kontā vai norakstījusi no tā;

3.3.2. kredīta pārveduma summu saskaņā ar maksājuma rīkojumā norādīto;

3.3.3. komisijas naudu un maksu, kura jāmaksā klientam;

3.3.4. bankas lietoto valutēšanas datumu attiecībā uz naudas līdzekļiem klienta kontā, ja tas atšķiras no datuma, kurā naudas līdzekļi ieskaitīti klienta kontā vai norakstīti no tā;

3.3.5. ja maksātājs ir noteicis, ka kredīta pārveduma izmaksas pilnībā vai daļēji jāsedz saņēmējam, tad saņēmēja bankai par to ir jāinformē saņēmējs;

3.3.6. ja kādu summu banka konvertē citā valūtā, jānorāda izmantotais valūtas maiņas kurss.

 

4. NOSŪTĪTĀJA PIENĀKUMI

4.1. Nosūtītāja pienākumi attiecas uz jebkuru maksājuma rīkojuma nosūtītāju, t.i., uz maksātāju, maksātāja banku un starpniekbanku.

4.2. Nosūtītāja pienākums ir samaksāt adresāta bankai naudas līdzekļus saskaņā ar maksājuma rīkojumu, par kuru nosūtītājs uzņemas atbildību.

4.3. Nosūtītājs uzņemas atbildību par adresāta bankai iesniegto maksājuma rīkojumu un visiem tajā norādītajiem rekvizītiem, ja:

4.3.1. nosūtītājs vai tā pilnvarota persona maksājuma rīkojumu adresāta bankai iesniedz personiski;

4.3.2. nosūtītājs maksājuma rīkojumu adresāta bankai nosūta pa pastu, ar kurjeru vai izmantojot telekomunikāciju līdzekļus, un ja adresāta banka darbojas saskaņā ar autentificēšanas procedūru, kura nodrošina neautorizētu maksājuma rīkojumu konstatēšanu.

4.4. Nosūtītājs neuzņemas 4.3. punktā noteikto atbildību par maksājuma rīkojumu, ja nosūtītājs pierāda, ka adresāta bankā saņemtais maksājuma rīkojums radies citas personas rīcības rezultātā un šī persona nav nosūtītāja esošs vai bijušais darbinieks vai arī persona, kuras attiecības ar nosūtītāju dod tai iespēju piekļūt autentificēšanas procedūrai.

4.5. Ja adresāta banka pierāda, ka maksājuma rīkojums radies tādas personas rīcības rezultātā, kurai bijusi iespēja piekļūt autentificēšanas procedūrai nosūtītāja vainas dēļ, tad nosūtītājs ir atbildīgs par maksājuma rīkojumu un 4.4. punkts nav piemērojams.

4.6. Nosūtītāja pienākums ir samaksāt adresāta bankai naudas līdzekļus saskaņā ar maksājuma rīkojumu tad, kad adresāta banka akceptē maksājuma rīkojumu, par kuru nosūtītājs ir atbildīgs. Ja maksājuma rīkojumā ir norādīts vēlāks maksāšanas datums, tad nosūtītāja pienākums ir samaksāt adresāta bankai naudas līdzekļus ne vēlāk kā maksājuma rīkojumā norādītajā maksāšanas datumā.

4.7. Nosūtītāja pienākums samaksāt adresāta bankai naudas līdzekļus saskaņā ar maksājuma rīkojumu tiek izpildīts:

4.7.1. norakstot naudas līdzekļus no nosūtītāja konta adresāta bankā;

4.7.2. ja nosūtītājs ir banka un tai nav konta adresāta bankā, tad:

4.7.2.1. ieskaitot naudas līdzekļus adresāta bankas kontā nosūtītāja bankā vai citā bankā un informējot adresāta banku par to;

4.7.2.2. veicot galīgo norēķinu (neto norēķinu) saņēmēja bankas labā saskaņā ar Latvijas Bankas noteikumiem, atbilstošās norēķinu sistēmas noteikumiem vai saskaņā ar nosūtītāja un adresāta bankas noslēgto divpusējo neto norēķinu līgumu.

 

5. ADRESĀTA BANKAS PIENĀKUMI

5.1. Adresāta bankas pienākumi attiecas uz jebkuru adresāta banku, izņemot saņēmēja banku.

5.2. Adresāta bankas pienākums ir izpildīt adresāta bankā akceptētu nosūtītāja maksājuma rīkojumu. Ja adresāta banka atsakās akceptēt nosūtītāja iesniegto maksājuma rīkojumu, tad tās pienākums ir noraidīt šo maksājuma rīkojumu.

5.3. Nosūtītāja iesniegtais maksājuma rīkojums uzskatāms par akceptētu adresāta bankā ar brīdi, kad:

5.3.1. adresāta banka saņem nosūtītāja maksājuma rīkojumu, ja nosūtītājs un adresāta banka ir noslēguši līgumu, kurā paredzēts šāds maksājuma rīkojuma akcepta veids un kārtība, kādā fiksē maksājuma rīkojuma saņemšanas laiku adresāta bankā;

5.3.2. adresāta banka noteiktā kārtībā (rakstiski vai elektroniski) informē nosūtītāju par maksājuma rīkojuma akceptu;

5.3.3. adresāta banka uz saņemtā maksājuma rīkojuma pamata sagatavo un iesniedz jaunu maksājuma rīkojumu nākamajai adresāta bankai, t.i., uzsāk saņemtā maksājuma rīkojuma izpildi;

5.3.4. adresāta banka uz saņemtā maksājuma rīkojuma pamata noraksta naudas līdzekļus no nosūtītāja konta adresāta bankā.

5.4. Ja vienam maksājuma rīkojumam atbilst vairāki 5.3. punktā minētie maksājuma rīkojuma akcepta veidi adresāta bankā, maksājuma rīkojums uzskatāms par akceptētu ar to akcepta veidu, kurš ir izpildīts pirmais.

5.5. Adresāta bankai, ja tā neakceptē iesniegto maksājuma rīkojumu, maksājuma rīkojums ir jānoraida, nosūtītājam paziņojumu par maksājuma rīkojuma noraidīšanu nosūtot 7.2. punktā noteiktajā laikā.

5.6. Neakceptētu maksājuma rīkojumu adresāta banka var nenoraidīt un var nenosūtīt paziņojumu par maksājuma rīkojuma noraidīšanu nosūtītājam, nepiemērojot 5.5. punkta prasības, tikai šādos gadījumos:

5.6.1. ja adresāta banka nevar noteikt nosūtītāju;

5.6.2. ja nosūtītājs nav samaksājis maksājuma rīkojumā norādītos naudas līdzekļus adresāta bankai.

5.7. Ja Latvijas Banka vai cita institūcija saskaņā ar likumdošanas aktiem adresāta bankai aptur bezskaidras naudas maksājumu veikšanas operācijas, visi saņemtie, bet neakceptētie maksājuma rīkojumi uzskatāmi par noraidītiem ar bezskaidras naudas maksājumu veikšanas operāciju apturēšanas brīdi.

5.8. Adresāta bankas akceptēts maksājuma rīkojums vēlāk vairs nav noraidāms. Adresāta bankas noraidīts maksājuma rīkojums vēlāk vairs nav akceptējams.

5.9. Ja maksājuma rīkojums adresāta bankā nav ne akceptēts, ne noraidīts saskaņā ar 5.6. punktu, tas uzskatāms par spēkā neesošu piektās bankas darba dienas beigās, skaitot no 7.2. punktā noteiktā saistību izpildes termiņa beigām.

5.10. Adresāta bankas pienākums pēc maksājuma rīkojuma akcepta ir izpildīt maksājuma rīkojumu, t.i., uz akceptētajā maksājuma rīkojumā norādītās informācijas pamata sagatavot jaunu maksājuma rīkojumu un 7.1. punktā noteiktajā laikā iesniegt to attiecīgajai bankai (saņēmēja bankai vai starpniekbankai), izmantojot atbilstošo norēķinu sistēmu.

5.11. Ja adresāta bankas akceptētajā maksājuma rīkojumā nav norādīta starpniekbanka vai norēķinu sistēma, kurai jāiesniedz tās sagatavotais maksājuma rīkojums, tad adresāta bankai ir tiesības izvēlēties starpniekbanku un atbilstošo norēķinu sistēmu pēc saviem ieskatiem tā, lai tas neaizkavētu kredīta pārveduma veikšanu.

 

6. SAŅĒMĒJA BANKAS PIENĀKUMI

6.1. Saņēmēja bankas pienākums ir izpildīt saņēmēja bankā akceptētu nosūtītāja maksājuma rīkojumu. Ja saņēmēja banka atsakās akceptēt nosūtītāja iesniegto maksājuma rīkojumu, tad tās pienākums ir noraidīt šo maksājuma rīkojumu.

6.2. Nosūtītāja iesniegtais maksājuma rīkojums uzskatāms par akceptētu saņēmēja bankā ar brīdi, kad:

6.2.1. saņēmēja banka saņem maksājuma rīkojumu, ja nosūtītājs un saņēmēja banka ir noslēguši līgumu, kurā paredzēts šāds maksājuma rīkojuma akcepta veids un kārtība, kādā fiksē maksājuma rīkojuma saņemšanas laiku saņēmēja bankā;

6.2.2. saņēmēja banka paziņo nosūtītājam par tā maksājuma rīkojuma akceptu;

6.2.3. saņēmēja banka uz maksājuma rīkojuma pamata noraksta naudas līdzekļus no nosūtītāja konta saņēmēja bankā;

6.2.4. saņēmēja banka uz maksājuma rīkojuma pamata ieskaita naudas līdzekļus saņēmēja kontā vai citā veidā samaksā saņēmējam;

6.2.5. saņēmēja banka paziņo saņēmējam par saņēmēja tiesībām izmantot saņemtos naudas līdzekļus līgumā ar saņēmēju paredzētajā kārtībā;

6.2.6. saņēmēja banka izmanto kredīta pārveduma naudas līdzekļus, lai kompensētu saņēmēja parādu saņēmēja bankai, ja līgumā starp saņēmēju un saņēmēja banku ir paredzēta šāda kārtība, vai saskaņā ar tiesas un citu institūciju rīkojumu;

6.2.7. saņēmēja banka saņem nosūtītāja sagatavotu maksājuma rīkojumu un ir izpildīti šādi nosacījumi:

6.2.7.1. nosūtītājs samaksā saņēmējai bankai kredīta pārveduma naudas līdzekļus, ieskaitot tos saņēmēja bankas kontā nosūtītāja vai citā bankā;

6.2.7.2. nosūtītāja iesniegtajā maksājuma rīkojumā ir pietiekama informācija, lai ieskaitītu naudas līdzekļus saņēmēja kontā;

6.2.7.3. saņēmēja konts nav slēgts un likumdošanas aktos noteiktajā kārtībā nav aizliegts ieskaitīt naudas līdzekļus saņēmēja kontā vai arī saņēmējs ir devis rīkojumu naudas līdzekļu tālākam pārvedumam slēgta konta gadījumā.

6.3. Ja vienam maksājuma rīkojumam atbilst vairāki 6.2. punktā minētie maksājuma rīkojuma akcepta veidi saņēmēja bankā, maksājuma rīkojums uzskatāms par akceptētu ar to akcepta veidu, kurš ir izpildīts pirmais.

6.4. Saņēmēja bankai nav tiesību akceptēt maksājuma rīkojumu, ja saņēmēja bankā iesniegtajā maksājuma rīkojumā ir norādīts saņēmējs:

6.4.1. kurš nav saņēmēja bankas klients, ja kredīta pārveduma naudas līdzekļi jāieskaita saņēmēja kontā saņēmēja bankā;

6.4.2. kura persona nav nosakāma, ja kredīta pārveduma naudas līdzekļi ir citādi jāsamaksā saņēmējam.

6.5. Ja saņēmēja bankā iesniegtajā maksājuma rīkojumā norādītais saņēmēja nosaukums un konta numurs neatbilst vienai un tai pašai personai, tad:

6.5.1. ja saņēmēja banka saskaņā ar 3.1.6. punktu naudas līdzekļus ieskaita, pamatojoties uz maksājuma rīkojumā norādīto saņēmēja nosaukumu, saņēmēja bankai nav tiesību akceptēt šādu maksājuma rīkojumu;

6.5.2. ja saskaņā ar līgumu ar saņēmēju saņēmēja banka naudas līdzekļus ieskaita, pamatojoties uz maksājuma rīkojumā norādīto saņēmēja konta numuru, saņēmēja bankai ir tiesības akceptēt maksājuma rīkojumu un ieskaitīt naudas līdzekļus maksājuma rīkojumā norādītajā saņēmēja kontā.

6.6. Ja saņēmēja bankai nav tiesību akceptēt maksājuma rīkojumu saskaņā ar 6.4. un 6.5.1. punktu, tad saņēmēja bankai ir jānoraida nosūtītāja iesniegtais maksājuma rīkojums, nosūtot 7.2. punktā noteiktajā laikā nosūtītājam paziņojumu par maksājuma rīkojuma noraidīšanu.

6.7. Ja saņēmēja banka maksājuma rīkojumu akceptē un ieskaita naudas līdzekļus maksājuma rīkojumā norādītajā saņēmēja kontā saskaņā ar 6.5.2. punktu, bet konta numurs bijis uzrādīts kļūdaini un kredīta pārveduma summa bijusi paredzēta citai personai, tad:

6.7.1. ja maksātājs ir banka, maksātājam pašam ir tiesības no saņēmēja atgūt kļūdaini pārvestos naudas līdzekļus;

6.7.2. ja maksātājs nav banka un pierāda, ka kredīta pārveduma summa bijusi paredzēta pēc saņēmēja nosaukuma norādītajai personai un ka pirms maksājuma rīkojuma akcepta maksātāja banka nav informējusi maksātāju par to, ka, veicot kredīta pārvedumus Latvijā, naudas līdzekļus saņēmēja kontā bankas var ieskaitīt arī tikai pēc maksājuma rīkojumā norādītā saņēmēja konta numura, tad maksātāja bankai ir jāatmaksā maksātājam kredīta pārveduma summa un procenti, kas aprēķināti no datuma, kurā maksātājs samaksājis kredīta pārveduma summu maksātāja bankai, līdz datumam, kurā maksātāja banka atmaksā naudas līdzekļus maksātājam. Maksātāja bankai ir jāatmaksā arī maksātāja samaksātā kredīta pārveduma komisijas nauda. Maksātāja bankai pašai ir tiesības no saņēmēja atgūt kļūdaini pārvestos naudas līdzekļus;

6.7.3. ja maksātāja banka pierāda, ka tā rakstiski vai elektroniski informējusi maksātāju par to, ka, veicot kredīta pārvedumus Latvijā, naudas līdzekļus saņēmēja kontā bankas var ieskaitīt arī tikai pēc maksājuma rīkojumā norādītā saņēmēja konta numura, tad 6.7.2. punktu nepiemēro un maksātājam pašam ir tiesības no saņēmēja atgūt kļūdaini pārvestos naudas līdzekļus.

6.8. Saņēmēja bankai, ja tā neakceptē iesniegto maksājuma rīkojumu, maksājuma rīkojums ir jānoraida, nosūtot 7.2. punktā noteiktajā laikā nosūtītājam paziņojumu par maksājuma rīkojuma noraidīšanu.

6.9. Neakceptētu maksājuma rīkojumu saņēmēja banka var nenoraidīt un var nenosūtīt paziņojumu par maksājuma rīkojuma noraidīšanu nosūtītājam, nepiemērojot 6.8. punkta prasības, tikai šādos gadījumos:

6.9.1. ja saņēmēja banka nevar noteikt nosūtītāju;

6.9.2. ja nosūtītājs nav samaksājis maksājuma rīkojumā norādītos naudas līdzekļus saņēmēja bankai.

6.10. Ja Latvijas Banka vai cita institūcija saskaņā ar likumdošanas aktiem saņēmēja bankai aptur bezskaidras naudas maksājumu veikšanas operācijas, visi saņemtie, bet neakceptētie maksājuma rīkojumi uzskatāmi par noraidītiem ar bezskaidras naudas maksājumu veikšanas operāciju apturēšanas brīdi.

6.11. Saņēmēja bankas akceptēts maksājuma rīkojums vēlāk vairs nav noraidāms. Saņēmēja bankas noraidīts maksājuma rīkojums vēlāk vairs nav akceptējams.

6.12. Ja maksājuma rīkojums saņēmēja bankā nav ne akceptēts, ne noraidīts saskaņā ar 6.9. punktu, tas uzskatāms par spēkā neesošu piektās bankas darba dienas beigās, skaitot no 7.2. punktā noteiktā saistību izpildes termiņa beigām.

6.13. Pēc maksājuma rīkojuma akcepta saņēmēja bankas pienākums ir saskaņā ar maksājuma rīkojumu nodot kredīta pārveduma rezultātā saņemtos naudas līdzekļus saņēmējam vai izmantot kredīta pārveduma rezultātā saņemtos naudas līdzekļus likumdošanas aktos noteiktajā kārtībā. Saņēmēja bankai saistības jāizpilda 3.1.2. punktā noteiktajā laikā.

6.14. Saņēmēja bankai ir jāpaziņo saņēmējam par maksājuma rīkojuma akceptu un naudas līdzekļu ieskaitīšanu saņēmēja kontā līgumā ar saņēmēju noteiktajā kārtībā.

6.15. Ja maksājuma rīkojums neparedz naudas līdzekļu ieskaitīšanu saņēmēja kontā un saņēmēja bankai ir pietiekama informācija par saņēmēju, lai nosūtītu paziņojumu par saņēmējam pienākošos summu, paziņojums nosūtāms saņēmējam ne vēlāk kā nākamajā bankas darba dienā pēc maksājuma rīkojuma akcepta saņēmēja bankā. Ja attiecīgajā maksājuma rīkojumā ir norādīts vēlāks maksāšanas datums, tad paziņojums ir jānosūta ne vēlāk kā norādītajā datumā.

 

7. MAKSĀJUMA RĪKOJUMA IZPILDES

UN PAZIŅOJUMU IESNIEGŠANAS TERMIŅI

7.1. Jebkuras adresāta bankas pienākums ir izpildīt akceptēto maksājuma rīkojumu ne vēlāk kā nākamajā bankas darba dienā pēc maksājuma rīkojuma akcepta adresāta bankā. Ja akceptētajā maksājuma rīkojumā ir norādīts vēlāks maksāšanas datums, tad maksājuma rīkojums ir jāizpilda ne vēlāk kā norādītajā datumā.

7.2. Paziņojums par maksājuma rīkojuma noraidīšanu (5.5., 6.6. vai 6.8. punkts) adresāta bankai jānosūta ne vēlāk kā nākamajā bankas darba dienā pēc maksājuma rīkojuma saņemšanas adresāta bankā. Ja attiecīgajā maksājuma rīkojumā ir norādīts vēlāks maksāšanas datums, tad paziņojums ir jānosūta ne vēlāk kā norādītajā datumā.

7.3. Maksājuma rīkojums uzskatāms par saņemtu vai akceptētu kārtējā bankas darba dienā, ja maksājuma rīkojums adresāta bankā ir saņemts vai akceptēts ne vēlāk kā adresāta bankas noteiktajā laikā, kurā attiecīgā veida maksājuma rīkojumus adresāta banka pieņem vai akceptē ar kārtējās bankas darba dienas datumu.

 

8. MAKSĀJUMA RĪKOJUMA ATSAUKŠANA

8.1. Maksājuma rīkojumu var atsaukt tikai ar spēkā esošu maksājuma rīkojuma atsaukumu.

8.2. Maksājuma rīkojuma atsaukums ir spēkā esošs:

8.2.1. ja kaut vienā no kredīta pārvedumā iesaistītajām adresāta bankām (maksātāja banka vai starpniekbanka), izņemot saņēmēja banku, maksājuma rīkojuma atsaukums ir saņemts līdz maksājuma rīkojuma izpildes sākumam;

8.2.2. ja maksājuma rīkojuma atsaukums ir saņemts saņēmēja bankā, pirms tā ir ieskaitījusi kredīta pārveduma naudas līdzekļus saņēmēja kontā vai citādi samaksājusi saņēmējam.

8.3. Nosūtītājs un adresāta banka var vienoties, ka maksājuma rīkojumi vispār ir neatsaucami vai ka maksājuma rīkojumu atsaukumi ir spēkā esoši, ja tie saņemti adresāta bankā līdz noteiktam laikam, kas ir agrāks nekā 8.2.1. vai 8.2.2. punktā minētais laiks.

8.4. Adresāta banka nav tiesīga izpildīt maksājuma rīkojumu, ja tā saņem spēkā esošu maksājuma rīkojuma atsaukumu saskaņā ar 8.2. un 8.3. punktu.

8.5. Ja kredīta pārvedums ticis pabeigts, neskatoties uz spēkā esošu maksājuma rīkojuma atsaukumu, tad adresāta bankai, kura kļūdaini izpildījusi atsauktu maksājuma rīkojumu, ir jāatmaksā naudas līdzekļi atsauktā maksājuma rīkojuma nosūtītājam ne vēlāk kā nākamajā bankas darba dienā pēc naudas līdzekļu atmaksas pieprasījuma saņemšanas un tai ir tiesības no saņēmēja atgūt kredīta pārveduma rezultātā samaksātos naudas līdzekļus.

8.6. Jebkurai bankai, kura saņem atmaksātos naudas līdzekļus, tie ir jāpārved atpakaļ attiecīgajai bankai 7.1. punktā noteiktajā laikā. Bankām ir tiesības atskaitīt starpbanku komisijas naudu no atmaksājamiem naudas līdzekļiem.

8.7. Nosūtītājam, kurš ir iesniedzis spēkā esošu maksājuma rīkojuma atsaukumu, ir tiesības saņemt atmaksājamos naudas līdzekļus no jebkuras adresāta bankas, ja tā nav nokārtojusi saistības atmaksāt naudas līdzekļus.

8.8. Adresāta bankas neakceptētu maksājuma rīkojumu nosūtītājs var labot, iesniedzot adresāta bankai maksājuma rīkojuma labojumu vai papildinājumu. Labojums automātiski atceļ attiecīgo neakceptēto maksājuma rīkojumu, un labojums uzskatāms par jaunu maksājuma rīkojumu.

 

9. SAVSTARPĒJĀ PALĪDZĪBA KREDĪTA PĀRVEDUMU JAUTĀJUMOS

9.1. Līdz kredīta pārveduma pabeigšanas brīdim, t.i., līdz brīdim, kad saņēmēja banka akceptē nosūtītāja iesniegto maksājuma rīkojumu, katrai pārvedumā iesaistītajai adresāta bankai nepieciešamības gadījumā ir jāsniedz palīdzība maksātājam un pārējiem nosūtītājiem, kā arī attiecīgi jālūdz palīdzība nākamajai adresāta bankai, lai nodrošinātu kredīta pārveduma veikšanu, maksājuma rīkojumu atsaukšanu, naudas līdzekļu atmaksu un risinātu citus ar attiecīgo kredīta pārvedumu saistītos jautājumus.

 

10. NAUDAS LĪDZEKĻU ATMAKSA

NEPABEIGTU KREDĪTA PĀRVEDUMU GADĪJUMOS

10.1. Ja kredīta pārvedums nav pabeigts kādas kredīta pārvedumā iesaistītas bankas dēļ, tad:

10.1.1. maksātāja bankai ir jāatmaksā maksātājam kredīta pārveduma summa un procenti par kredīta pārveduma neizpildīšanu, kas aprēķināti no datuma, kurā maksātājs samaksājis kredīta pārveduma summu maksātāja bankai, līdz datumam, kurā maksātāja banka atmaksā naudas līdzekļus maksātājam. Maksātāja bankai ir jāatmaksā arī maksātāja samaksātā kredīta pārveduma komisijas nauda;

10.1.2. ja kredīta pārvedumā iesaistītas vienīgi Latvijas bankas, maksātāja bankai 10.1.1. punktā norādītie naudas līdzekļi jāieskaita maksātāja kontā 14 bankas darba dienu laikā pēc maksātāja rakstiska pieprasījuma saņemšanas, ja šo 14 bankas darba dienu laikā kredīta pārvedums vēl nav pabeigts. Ja kredīta pārvedumā iesaistīta viena vai vairākas bankas ārvalstīs, maksātāja bankai 10.1.1. punktā norādītie naudas līdzekļi jāieskaita maksātāja kontā 90 bankas darba dienu laikā pēc maksātāja rakstiska pieprasījuma saņemšanas, ja šo 90 dienu laikā kredīta pārvedums vēl nav pabeigts;

10.1.3. adresāta bankai, kura pirmā norādījusi starpniekbanku, kuras dēļ kredīta pārvedums nav ticis pabeigts, ne vēlāk kā nākamajā darba dienā pēc atmaksas pieprasījuma akcepta ir jāatmaksā maksātājai bankai naudas līdzekļi, kurus maksātāja banka samaksājusi maksātājam saskaņā ar 10.1.1. punktu, un tai ir tiesības no šīs starpniekbankas atgūt maksātājai bankai samaksātos naudas līdzekļus.

10.2. Ja kredīta pārvedums nav pabeigts tādēļ, ka maksātājs devis kļūdainu vai nepilnīgu maksājuma rīkojumu vai norādījis banku, kuras dēļ kredīta pārvedums nav izpildīts, vai arī ja pirms maksājuma rīkojuma akcepta maksātāja banka informējusi maksātāju par iespējamiem riskiem attiecīgā kredīta pārveduma veikšanā, tad 10.1. punktā noteiktās saistības nepiemēro. Maksātāja bankai un pārējām adresāta bankām, kuras ir akceptējušas neizpildītā kredīta pārveduma maksājuma rīkojumus, jācenšas atgūt un atmaksāt kredīta pārveduma naudas līdzekļus maksātājam. Bankām ir tiesības atskaitīt starpbanku komisijas naudu no atmaksājamiem naudas līdzekļiem.

10.3. Jebkurai adresāta bankai, kura saņem atmaksātos naudas līdzekļus, tie ir jāpārved atpakaļ attiecīgajai bankai 7.1. punktā noteiktajā laikā. Maksātājam ir tiesības atgūt atmaksājamos naudas līdzekļus no jebkuras bankas, kura ir saņēmusi atmaksājamos naudas līdzekļus, bet nav izpildījusi saistības pārvest tos atpakaļ attiecīgajai bankai.

 

11. KĻŪDAINI MAKSĀJUMA RĪKOJUMI

11.1. Ja adresāta banka ir kļūdaini izpildījusi maksājuma rīkojumu par mazāku summu, nekā norādīts akceptētajā maksājuma rīkojumā, adresāta bankai jālabo kļūda, sagatavojot un iesniedzot jaunu maksājuma rīkojumu par summu starpību.

11.2. Ja kredīta pārvedums ir pabeigts un adresāta banka kļūdaini ir izpildījusi maksājuma rīkojumu par lielāku summu, nekā norādīts akceptētajā maksājuma rīkojumā, tad:

11.2.1. ja adresāta banka kļūdaini norakstījusi pārmaksātos naudas līdzekļus no nosūtītāja konta adresāta bankā, adresāta bankai ir jāatmaksā nosūtītājam kļūdaini norakstītie naudas līdzekļi kopā ar procentiem par periodu no naudas līdzekļu norakstīšanas datuma līdz šo līdzekļu atmaksāšanas datumam;

11.2.2. adresāta bankai ir tiesības no saņēmēja atgūt pārmaksātos naudas līdzekļus.

 

12. PROCENTI PAR NOVILCINĀTU

MAKSĀJUMA RĪKOJUMA IZPILDI

12.1. Ja kredīta pārvedums ir pabeigts, bet naudas līdzekļi ir ieskaitīti saņēmēja bankas kontā vēlāk nekā 3.1.1. punktā noteiktajā laikā kādas bankas darbības vai bezdarbības dēļ, tad maksātāja bankai ir jāsamaksā maksātājam procenti par visu kredīta pārveduma novilcināšanas laiku, t.i., par periodu no nākamās bankas darba dienas, skaitot no 3.1.1. punktā noteiktā saistību izpildes beigu datuma, līdz kredīta pārveduma pabeigšanas datumam. Adresāta bankai, kura nav izpildījusi maksājuma rīkojumu 7.1. punktā noteiktajā laikā, ir jāatmaksā maksātāja bankai procenti, kurus maksātāja banka samaksājusi maksātājam.

12.2. Ja kredīta pārvedums ir pabeigts, bet saņēmēja banka neizpilda saistības 3.1.2. vai 6.15. punktā noteiktajā laikā, tad tai ir jāmaksā procenti saņēmējam par saistību izpildes novilcināšanas laiku.

12.3. Procenti saskaņā ar 12.1. un 12.2. punktu nav jāmaksā, ja maksātāja banka vai saņēmēja banka pierāda, ka kredīta pārvedums novilcināts maksātāja vai saņēmēja vainas dēļ.

12.4. Ja banka neatmaksā naudas līdzekļus 7.1., 8.5. vai 10.1.3. punktā noteiktajā laikā, tad bankai attiecīgajam nosūtītājam ir jāmaksā procenti par saistību izpildes novilcināšanas laiku.

12.5. Ja adresāta banka 7.2. punktā noteiktajā laikā nenosūta paziņojumu par maksājuma rīkojuma noraidīšanu, tad adresāta bankai ir jāmaksā procenti nosūtītājam par paziņojuma nosūtīšanas novilcināšanas laiku.

12.6. Procentu aprēķinam katrai procentu aprēķina perioda dienai izmantojama divkārša Latvijas Bankas noteiktā refinansēšanas likme, kura ir spēkā attiecīgajā dienā, dalīta ar 360.

 

13. KREDĪTA PĀRVEDUMA PABEIGŠANA

13.1. Kredīta pārvedums tiek pabeigts brīdī, kad saņēmēja banka akceptē saņemto maksājuma rīkojumu. Pēc kredīta pārveduma pabeigšanas saņēmēja bankai ir jāsamaksā kredīta pārveduma summa saņēmējam saskaņā ar 3.1.2. punktā noteikto kārtību.

13.2. Kredīta pārvedums ir pabeigts, neskatoties uz to, ka saņēmēja bankas akceptētajā maksājuma rīkojumā norādītā naudas summa var būt mazāka par maksātāja sagatavotajā maksājuma rīkojumā norādīto summu, ja viena vai vairākas adresāta bankas no kredīta pārveduma summas ir atskaitījušas starpbanku maksājumu komisijas naudu. Kredīta pārveduma pabeigšana neatceļ tiesības likumdošanas aktos noteiktajā kārtībā saņēmējam no maksātāja atgūt atskaitīto komisijas naudu.

 

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!