• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par vērtspapīru darījumu pārskatiem. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 7.04.1998., Nr. 91/94 https://www.vestnesis.lv/ta/id/215054

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Vērtspapīru tirgus komisijas rīkojums Nr.77

Par grozījumiem "Rīgas Fondu biržas noteikumos"

Vēl šajā numurā

07.04.1998., Nr. 91/94

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Vērtspapīru tirgus komisija

Veids: rīkojums

Numurs: 76

Pieņemts: 27.03.1998.

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Vērtspapīru tirgus komisijas rīkojums Nr.76

Rīgā 1998.gada 27.martā

Par vērtspapīru darījumu pārskatiem

Pamatojoties uz 1995.gada 24.augusta likuma "Par vērtspapīru tirgus komisiju" 7.pantu, 1997.gada 6.maija Ministru kabineta noteikumu nr.173 "Vērtspapīru tirgus komisijas nolikums" 4.4.punktu, Vērtspapīru tirgus komisijas 1997.gada 19.decembra "Noteikumiem par juridisko personu licencēšanu starpniekdarbībai vērtspapīru publiskajā apgrozībā" un 1998.gada 6.marta Vērtspapīru tirgus komisijas Padomes sēdes potokolu Nr.1:

1. Apstiprināt "Mēneša pārskata par veiktajiem darījumiem vērtspapīru publiskajā apgrozībā sagatavošanas noteikumus" (1.pielikums).

2. Apstiprināt "Ceturkšņa pārskata par vērtspapīru portfeļiem sagatavošanas noteikumus" (2.pielikums).

Vērtspapīru tirgus komisijas priekšsēdētājs V.Gustsons

1.pielikums

Mēneša pārskata

par veiktajiem darījumiem vērtspapīru publiskajā apgrozībā sagatavošanas noteikumi

I. VISPĀRĪGIE JAUTĀJUMI

1. Šie noteikumi izstrādāti, pamatojoties uz Vērtspapīru tirgus komisijas 1997.gada 19.decembra noteikumiem "Par juridisko personu licencēšanu starpniekdarbībai vērtspapīru publiskajā apgrozībā".

2. Pārskats par veiktajiem darījumiem vērtspapīru publiskajā apgrozībā (turpmāk — pārskats) neatkarīgi no veikto darījumu skaita un apjoma Vērtspapīru tirgus komisijā jāiesniedz par katru mēnesi līdz nākamā mēneša desmitajam datumam.

3. Par pārskata savlaicīgu neiesniegšanu un nepatiesu ziņu sniegšanu Vērtspapīru tirgus komisijas Licencēšanas komisija var izskatīt jautājumu par licences starpniekdarbībai vērtspapīru publiskajā apgrozībā apturēšanu vai anulēšanu.

II. NOTEIKUMOS LIETOTIE TERMINI

4. Šo noteikumu izpratnē:

4.1. starpnieksabiedrība ir brokeru sabiedrība vai banka, kas saņēmusi Vērtspapīru tirgus komisijas licenci starpniekdarbībai vērtspapīru publiskajā apgrozībā;

4.2. fiziskās personas — jebkura privātpersona neatkarīgi no rezidentūras;

4.3. juridiskās personas — jebkura struktūrvienība, kurai ir juridiskas personas statuss neatkarīgi no rezidentūras, kura reģistrēta Latvijas Republikas Uzņēmumu Reģistrā, izņemot fondus atbilstoši šo noteikumu 4.4.apakšpunktam;

4.4. fondi — ieguldījumu sabiedrības, ārvalstu kontu turētāji un cita veida klienti, kuri pārstāv savu klientu intereses, pārvaldot vērtspapīru kontus.

5. Rezidentu un nerezidentu definējums šajos noteikumos atbilst Latvijas Republikas likumam "Par nodokļiem un nodevām":

5.1. rezidents — iekšzemes nodokļu maksātājs;

5.2. nerezidents — ārvalstu nodokļu maksātājs.

6. Starpnieksabiedrībām darījumu apjomi savā uzdevumā un par saviem līdzekļiem ir sadalāmi divās kategorijās:

6.1. darījumi — visu to darījumu apjoms, ko starpnieksabiedrība pārskata periodā ir veikusi savā uzdevumā un par saviem līdzekļiem, izņemot līgumsaistību vērtspapīru darījumus, kuros vērtspapīru īpašumtiesības mainās līdz darījuma rezultātā radušos kredītsaistību slēgšanas brīdim;

6.2. līgumsaistību vērtspapīru darījumi — visi tie darījumi (latos), kurus starpnieksabiedrība veikusi savā uzdevumā un kuru rezultātā mainās īpašumtiesības uz vērtspapīriem līdz kredītsaistību dzēšanas brīdim (arī REPO un REVERSE REPO darījumi). REPO darījumu apjoms jānorāda attiecīgās tabulas ailē "NORAKSTĪTS" un REVERSE REPO darījumu apjoms jānorāda attiecīgās tabulas ailē "IESKAITĪTS".

7. Pārskats jāsastāda atbilstoši izstrādātajai standartveidlapai (Pielikums).

III. INFORMĀCIJA PAR STARPNIEKSABIEDRĪBU

Rinda Informācijas saturs

Par periodu Mēnesis un gads, par kuru sastādīts pārskats

Starpnieksabiedrības Starpnieksabiedrības pilns nosaukums

nosaukums

Licence Nr. Licences starpniekdarbībai vērtspapīru publiskajā

apgrozībā numurs

Adrese Starpnieksabiedrības centrālā biroja adrese

Atbildīgais izpildītājs Starpnieksabiedrības darbinieks — pārskata aizpildītāja

vārds, uzvārds un paraksts

IV. Tabula KLIENTI

Rindas kods Informācijas saturs

1 – 5 Cik attiecīgās grupas klienti attiecīgajā mēnesī ir veikuši

darījumus ar vērtspapīriem

6 – 10 Cik attiecīgās grupas klienti attiecīgajā mēnesī ir atvēruši

vērtspapīru kontus

11 – 15 Cik attiecīgās grupas klienti attiecīgajā mēnesī ir slēguši

vērtspapīru kontus

V. Tabula DARĪJUMU APJOMS RĪGAS FONDU BIRŽĀ

8. Pārskata tabulā no 16. līdz 22.rindai jāietver to darījumu apjomi, kas veikti ar Rīgas Fondu biržas starpniecību.

9. Darījumi jānovērtē izpildes faktiskajās cenās.

10. Darījuma struktūras pārskats jāveido atbilstoši attiecīgajā rindā noteiktajam, norādot atsevišķi darījumus, kuru rezultātā vērtspapīri tiek ieskaitīti konta turētāja vai viņa klienta kontā un norakstīti no kontu turētāja vai viņa klienta konta.

11. Pārskatā nav jāietver vērtspapīru dereģistrācija.

12. Visi ieraksti jāizsaka veselos latos (santīmi jānoapaļo līdz pilnam latam, piemēram: Ls 0.00 – 0.49 = Ls 0.00; Ls 0.50 – 0.99 = Ls 1.00).

VI. Tabula DARĪJUMU APJOMS ĀRPUSBIRŽAS TIRGŪ

13. Pārskata tabulā no 23. līdz 29.rindai jāietver to darījumu apjomi, kas veikti ar Vērtspapīru tirgus komisijā reģistrētiem vērtspapīriem, bez Rīgas Fondu biržas starpniecības.

14. Darījumi jānovērtē latos, izpildes faktiskajās cenās. Ja starpnieksabiedrībai tās nav zināmas, tad darījuma apjoms jānovērtē Rīgas Fondu biržas cenās darījuma izpildes dienā. Ja dotajā dienā nav notikusi attiecīgo vērtspapīru kotācija, tad vērtspapīri jānovērtē pēc pēdējās tirgus cenas Rīgas Fondu biržā vai pēc citas fondu biržas cenas. Ja darījumu nav iespējams novērtēt pēc minētajām vai citām patiesu darījuma apjoma norādošām metodēm, tas jānovērtē pēc vērtspapīru nominālvērtības.

15. Darījuma struktūras pārskats jāveido atbilstoši attiecīgajā rindā noteiktajam, norādot atsevišķi darījumus, kuru rezultātā vērtspapīri tiek ieskaitīti kontu turētāja vai viņa klienta kontā un norakstīti no kontu turētāja vai viņa klienta konta.

16. Pārskatā nav jāietver vērtspapīru dereģistrācija.

17. Visi ieraksti jāizsaka veselos latos (santīmi jānoapaļo līdz pilnam latam, piemēram: Ls 0.00 – 0.49 = Ls 0.00; Ls 0.50 – 0.99 = Ls 1.00).

VII. Tabula DARĪJUMU APJOMS ĀRPUSBIRŽAS TIRGŪ

AR LATVIJAS REPUBLIKAS EMITĒTIEM VĒRTSPAPĪRIEM

18. Pārskata tabulā no 30. līdz 36.rindai jāietver to darījumu apjomi, kas veikti ar Latvijas Republikas emitētiem vērtspapīriem (valsts iekšējā aizņēmuma parādzīmes un citi parāda vērtspapīri, kurus emitē Latvijas Republika un pašvaldības), bez Rīgas Fondu biržas starpniecības.

19. Darījumi jānovērtē latos izpildes faktiskajās cenās vai pēc izsoles rezultātiem. Ja nav būtisku atšķirību starp cenu un nominālvērtību, darījumu var novērtēt pēc vērtspapīru nominālvērtības.

20. Darījuma struktūras pārskats jāveido atbilstoši attiecīgajā rindā noteiktajam, norādot atsevišķi darījumus, kuru rezultātā vērtspapīri tiek ieskaitīti kontu turētāja vai viņa klienta kontā un norakstīti no kontu turētāja vai viņa klienta konta.

21. Visi ieraksti jāizsaka veselos latos (santīmi jānoapaļo līdz pilnam latam, piemēram: Ls 0.00 – 0.49 = Ls 0.00; Ls 0.50 – 0.99 = Ls 1.00).

VIII. Tabula DARĪJUMU APJOMS ĀRPUSBIRŽAS TIRGŪ

AR ĀRVALSTU VĒRTSPAPĪRIEM

22. Pārskata tabulā no 37. līdz 43.rindai jāietver to darījumu apjomi, kas veikti ar Vērtspapīru tirgus komisijā nereģistrētiem ārvalstu vērtspapīriem.

23. Darījumi jānovērtē latos pēc Latvijas Bankas noteiktā valūtas kursa dotajā izpildes dienā izpildes faktiskajās cenās.

24. Darījuma struktūras pārskats jāveido atbilstoši attiecīgajā rindā noteiktajam, norādot atsevišķi darījumus, kuru rezultātā vērtspapīri tiek ieskaitīti kontu turētāja vai viņa klienta kontā un norakstīti no kontu turētāja vai viņa klienta konta. Trasta operācijas, kas saistītas ar klientu naudas līdzekļu izvietošanu ārvalstu vērtspapīros, jāatspoguļo kā vērtspapīru darījumi klientu uzdevumā.

25. Visi ieraksti jāizsaka veselos latos (santīmi jānoapaļo līdz pilnam latam, piemēram: Ls 0.00 – 0.49 = Ls 0.00; Ls 0.50 – 0.99 = Ls 1.00).

26. Ja nav iespējams novērtēt darījumu pēc iepriekšminētajām novērtēšanas metodēm, pārskata pielikumā jānorāda iemesls un neiekļauto vērtspapīru nosaukums un skaits.

Vērtspapīru tirgus komisijas priekšsēdētājs V.Gustsons

1.JPG (34525 BYTES)2.JPG (40948 BYTES)

2.pielikums

Ceturkšņa pārskata par vētspapīru portfeļiem

sagatavošanas noteikumi

I. VISPĀRĪGIE JAUTĀJUMI

1. Šie noteikumi izstrādāti, pamatojoties uz Vērtspapīru tirgus komisijas 1997.gada 19.decembra noteikumiem "Par juridisko personu licencēšanu starpniekdarbībai vērtspapīru publiskajā apgrozībā".

2. Ceturkšņa pārskats par vērtspapīru portfeļiem (turpmāk — pārskats) jāsastāda vienīgi tām starpnieksabiedrībām, kas ir licencētas kā vērtspapīru kontu turētājas.

3. Pārskats neatkarīgi no veikto darījumu skaita un apjoma Vērtspapīru tirgus komisijā jāiesniedz par katru ceturksni divdesmit dienu laikā pēc pārskata ceturkšņa beigām.

4. Par pārskata savlaicīgu neiesniegšanu un nepatiesu ziņu sniegšanu Vērtspapīru tirgus komisijas Licencēšanas komisija var izskatīt jautājumu par licences starpniekdarbībai vērtspapīru publiskajā apgrozībā apturēšanu vai anulēšanu.

II. NOTEIKUMOS LIETOTIE TERMINI

5. Šo noteikumu izpratnē:

5.1. starpnieksabiedrība ir brokeru sabiedrība vai banka, kas saņēmusi Vērtspapīru tirgus komisijas licenci starpniekdarbībai vērtspapīru publiskajā apgrozībā;

5.2. fiziskās personas — jebkura privātpersona neatkarīgi no rezidentūras;

5.3. juridiskās personas — jebkura struktūrvienība, kurai ir juridiskas personas statuss neatkarīgi no rezidentūras, kura reģistrēta Latvijas Republikas Uzņēmumu Reģistrā, izņemot fondus atbilstoši šo noteikumu 5.4.apakšpunktam;

5.4. fondi — ieguldījumu sabiedrības, ārvalstu kontu turētāji un cita veida klienti, kuri pārstāv savu klientu intereses, pārvaldot vērtspapīru kontus.

6. Rezidentu un nerezidentu definējums šajos noteikumos atbilst Latvijas Republikas likumam "Par nodokļiem un nodevām":

6.1. rezidents — iekšzemes nodokļu maksātājs;

6.2. nerezidents — ārvalstu nodokļu maksātājs.

7. Pārskats jāsastāda atbilstoši izstrādātajai standartveidlapai (Pielikums).

III. INFORMĀCIJA PAR STARPNIEKSABIEDRĪBU

Rinda Informācijas saturs

Uz perioda beigām Gads un ceturksnis, uz kuru beigām ir sastādīts pārskats

Starpnieksabiedrības Starpnieksabiedrības pilns nosaukums

nosaukums

Licence Nr. Licences starpniekdarbībai vērtspapīru publiskajā

apgrozībā numurs

Adrese Starpnieksabiedrības centrālā biroja adrese

Atbildīgais izpildītājs Starpnieksabiedrības darbinieka pārskata aizpildītāja

vārds, uzvārds un paraksts

IV. Tabula VĒRTSPAPĪRU PORTFEĻU NOVĒRTĒJUMS

8. Pārskatā jāiekļauj attiecīgās ziņas vienīgi par tiem vērtspapīriem, kas ir iegrāmatoti starpnieksabiedrības (kontu turētāja) vērtspapīru kontos.

9. Vērtspapīru novērtēšanas principi:

9.1. visi vērtspapīri jānovērtē latos;

9.2. pārskata vajadzībām vērtspapīru kontu atlikumi jānovērtē atbilstoši attiecīgo vērtspapīru vidējai svērtajai cenai Rīgas Fondu biržā pārskata veidošanas brīdī;

9.3. ja pārskata dienā nav notikusi vērtspapīru kotācija Rīgas Fondu biržā, tad vērtspapīrs jānovērtē pēc pēdējās tirgus cenas;

9.4. ja publiskās apgrozības vērtspapīrs nav iekļauts nevienā no Rīgas Fondu biržas sarakstiem, tad tas jānovērtē atbilstoši iegādes faktiskajām izmaksām.

Rindas kods Informācijas saturs

44 Visu klientu — fizisko personu vērtspapīru kontu atlikumu

novērtējums uz ceturkšņa pēdējās dienas beigām

45 Visu klientu — juridisko personu vērtspapīru kontu atlikumu

novērtējums uz ceturkšņa pēdējās dienas beigām

46 Visu klientu — fondu (ieguldījumu sabiedrības, ārvalstu kontu

turētāji un cita veida klienti, kuri pārstāv savu klientu intereses,

pārvaldot vērtspapīru kontu pie kontu turētāja), vērtspapīru kontu

atlikumu novērtējums uz ceturkšņa pēdējās dienas beigām

47 Visu klientu — rezidentu vērtspapīru kontu atlikumu

novērtējums uz ceturkšņa pēdējās dienas beigām

48 Visu klientu — nerezidentu vērtspapīru kontu atlikumu

novērtējums uz ceturkšņa pēdējās dienas beigām

49 Starpnieksabiedrībai piederošā vērtspapīru portfeļa novērtējums.

Ziņas jāsniedz vienīgi par tiem vērtspapīriem, kas ir iegrāmatoti

attiecīgās starpnieksabiedrības vērtspapīru kontos. Pārskatā nav

jāiekļauj ziņas par tiem starpnieksabiedrībai piederošajiem

vērtspapīriem, kas tiek glabāti pie cita kontu turētāja.

9.5. Ja nav iespējams novērtēt vērtspapīru portfeli atbilstoši iepriekšminētajām novērtēšanas metodēm, vērtspapīri jānovērtē pēc nominālvērtības vai pārskata pielikumā jānorāda nenovērtēto vērtspapīru nosaukums un skaits.

Vērtspapīru tirgus komisijas priekšsēdētājs V.Gustsons

3.JPG (14402 BYTES)

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!