• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par revīzijas rezultātiem Latvijas Policijas akadēmijā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 7.04.1998., Nr. 91/94 https://www.vestnesis.lv/ta/id/215060

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Valsts budžeta revīzijas departamenta kolēģijas lēmums Nr. 5.1.-2-142/1997. g.

Par revīzijas rezultātiem Latvijas Universitātē

Vēl šajā numurā

07.04.1998., Nr. 91/94

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Valsts kontrole

Veids: lēmums

Numurs: 5.1-2-148/1997.g.

Pieņemts: 18.03.1998.

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Valsts budžeta revīzijas departamenta kolēģijas lēmums Nr.5.1-2-148/1997.g.

Rīgā 1998. gada 18. martā

Par revīzijas rezultātiem Latvijas Policijas akadēmijā

Latvijas Republikas Valsts kontroles Valsts budžeta revīzijas departamenta kolēģija: kolēģijas priekšsēdētājs departamenta direktors K.Beljānis un kolēģijas locekļi R.Bērziņa, B.Breidaks un M.Prāma, izskatot revīzijas rezultātus par Latvijas Policijas akadēmijas rīcību ar valsts mantu un naudas līdzekļiem 1995. un 1996. gadā,

konstatēja:

Ar Ministru padomes 1991. gada 22. maija lēmumu nr.141 tika izveidota Latvijas Republikas Iekšlietu ministrijas akadēmija. Ar 1992. gada 4. maija Ministru padomes lēmumu nr.160 "Par Latvijas Republikas Iekšlietu ministrijas akadēmijas pārdēvēšanu" tā pārdēvēta par Latvijas Policijas akadēmiju. Latvijas Policijas akadēmija ir Iekšlietu ministrijas valsts akadēmiskās un profesionālās izglītības un zinātnes militarizēta iestāde, kuras ieņēmumus veido valsts budžeta līdzekļi un speciālā budžeta līdzekļi. Speciālā budžeta līdzekļi veidojas no telpu nomas maksas, komunālo pakalpojumu maksas, mācību maksas, maksas par viesnīcas izmantošanu, no iegūtajiem naudas līdzekļiem par mācību līdzekļu pārdošanu un no citiem līdzekļiem.

Revīzijā konstatēti pārkāpumi Latvijas Policijas akadēmijas finansiāli saimnieciskajā darbībā un grāmatvedības uzskaitē. Pamatbudžeta un speciālā budžeta izdevumu tāmes izpildes gaitā atsevišķos ekonomiskās klasifikācijas kodos pieļauti lielāki faktiskie izdevumi, nekā apstiprināts izdevumu tāmē. Ne visi kasē ienākušie speciālā budžeta līdzekļi iemaksāti speciālā budžeta kontā kredītiestādēs, bet izmantoti tekošo izdevumu segšanai. Šādā veidā, neievērojot Finansu ministrijas Valsts kases departamenta 1994. gada 1. jūlijā ar rīkojumu Nr.20 apstiprinātās Instrukcijas par grāmatvedību valsts budžeta iestādēs 173. pantu, no 1995. gada ieņēmumiem izlietoti Ls 4518,60 un no 1996. gada ieņēmumiem — Ls 4690,03.

1995. un 1996. gadā speciālā budžeta ieņēmumi pa atsevišķiem ieņēmumu veidiem ir mazāki, nekā bija paredzēti 1995. gada 14. jūnija Latvijas Policijas akadēmijas pavēlē Nr.97 "Par LAP maksas pakalpojumiem".

Avansi vairākos gadījumos izsniegti personām, kuras nav norēķinājušās par iepriekš saņemtajām avansu summām. Norēķini par avansā saņemtās summas izlietojumu no avansieriem pieņemti ar normatīvos aktos paredzētajām prasībām neatbilstošiem dokumentiem. Daudzos gadījumos nav redzams, kur prece iegādāta, kāda prece pirkta, bet atzīmēs par preces saņemšanu un izlietošanu tā uzreiz norakstīta kā faktiski izlietota.

No zinātnisko darbu finansēšanai paredzētajiem līdzekļiem neatbilstoši līgumos ietvertajām kalkulācijām izlietoti 1995. gadā Ls 343,79 un 1996. gadā Ls 525,30, kas norāda, ka līgumi par zinātnisko darbu izpildi tiek sastādīti nepārdomāti.

Novērtējusi revīzijas rezultātus, departamenta kolēģija atzīst, ka, pamatojoties uz likuma "Par Valsts kontroli" 33. panta 3. punktu, Latvijas Policijas akadēmijai nosakāms uzrēķins kopējā summā par Ls 2228,96 par šādiem nelikumīgi un nepareizi veiktiem darījumiem:

1) par Ls 2103,96 , kas 1994. gadā avansā samaksāti SIA "Būvkalve" (Ls 2 102,96) un SIA "Brīdis" (Ls 1,00) par remonta celtniecības darbiem un 1995. gadā bez attaisnojuma dokumentiem Latvijas Policijas akadēmijas grāmatvedībā norakstīti kā izlietoti, kaut gan nekādi remonta celtniecības darbi par šo summu nav veikti. Minētais darījums ir nepareizs un nelikumīgs, jo pārkāpts likuma "Par grāmatvedību" 7.pants;

2) par Ls 125 , kas Latvijas Policijas akadēmijā saņemti 1995.gadā, pārdodot svarus SIA "Jumis–NRR", un nav ieskaitīti valsts budžetā, bet izlietoti Latvijas Policijas akadēmijas uzturēšanas izdevumu segšanai. Šāds darījums ir nelikumīgs, jo neatbilst likuma "Par valsts un pašvaldību mantas atsavinašanas kārtību" 37. panta prasībām.

Pamatojoties uz likuma "Par Valsts kontroli" 19. panta 2. punktu, departamenta kolēģija atzīst, ka Valsts kontroles padomei iesniedzami apstiprināšanai norēķins par Ls 5773,77 , kas no likuma viedokļa nav pietiekami attaisnots, bet pēc būtības ir attaisnojams. Ar 1995. gada 13. jūlija pirkšanas pārdošanas līgumu Latvijas Policijas akadēmija uzņēmējsabiedrībai SIA "Jumis–NRR" pārdeva materiālās vērtības par Ls 5773,77. Par šo summu SIA "Jumis–NRR" norēķinājās līdz 1996. gada 30. decembrim, ik mēnesi samazinot Latvijas Policijas akadēmijas maksājumus Ls 384,92 apmērā par darbinieku un studentu ēdināšanu. Saskaņā ar likumu "Par valsts un pašvaldību mantas atsavināšanas kārtību" 37. panta prasībām visa summa bija ieskaitāma valsts budžetā, tādēļ šie norēķini ir nelikumīgi. Bet, ņemot vērā, ka uzņēmējsabiedrībai SIA "Jumis–NRR" ir pārdots no Krievijas Federācijas armijas pārņemts nolietots virtuves inventārs, kam nebija pieprasījuma un kas vēlāk nodots metāllūžņos, kā arī ņemot vērā to, ka šādā veidā pie nevienmērīga finansējuma 1995. gadā tika nodrošināta akadēmijas kursantu un darbinieku normāla ēdināšana, minētos norēķinus iespējams attaisnot pēc būtības.

Par pārējiem darījumiem, kas nav atrunāti šajā lēmumā, bet revīzijas aktā minēti kā veikti nelikumīgi, nepareizi un nepamatoti, pec revīzijas pabeigšanas papildus ir iesniegti attaisnojuma dokumenti un amatpersonu paskaidrojumi, sakarā ar ko departamenta kolēģija atzīst, ka šajos gadījumos konstatētie pārkāpumi ir novērsti un darījumi ir apstiprināmi.

Koleģijas sēdēs piedalījās un paskaidrojumus sniedza Latvijas Policijas akadēmijas rektors Z.Indrikovs, ekonomiskās nodaļas vadītāja L.Kalniņa un LR Iekšlietu ministrijas Kontroles un revīzijas nodaļas priekšnieks A.Bērziņš.

Pamatojoties uz likuma "Par Valsts kontroli" 19.panta 2.punktu un 33.panta 3.punktu un Valsts kontroles revīzijas reglamenta 54. un 59.pantiem, Valsts kontroles Valsts budžeta revīzijas departamenta kolēģija

nolēma:

1. Noteikt uzrēķinu Latvijas Policijas akadēmijai Ls 2 228,96 apmērā, kas ieskaitāms valsts budžetā.

2. Iesniegt Valsts kontroles padomei apstiprināšanai norēķinus par darījumu Ls 5 773,77 apmērā, kurš no likuma viedokļa nav pietiekami attaisnots, bet pēc būtības var tikt attaisnots.

3. Par revīzijas rezultātiem paziņot LR Iekšlietu ministrijai.

4. Revīziju slēgt, pieprasīt no Latvijas Policijas akadēmijas veikt nepieciešamos pasākumus revīzijā konstatēto pārkāpumu novēršanā un par veikto paziņot Valsts kontrolei līdz 1998. gada 1. maijam.

Lēmumu var pārsūdzēt LR Valsts kontroles padomē mēneša laikā no lēmuma paziņošanas dienas, iesniedzot sūdzību Valsts budžeta revīzijas departamentā.

Kolēģijas priekšsēdētājs K.Beljānis

Kolēģijas locekļi: R.Bērziņa, B.Breidaks, M.Prāma

 

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!