• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par rīcību ar pašvaldības mantu un līdzekļiem Jumpravas pagasta padomē. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 8.04.1998., Nr. 95/96 https://www.vestnesis.lv/ta/id/215068

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Pašvaldību revīzijas departamenta kolēģijas lēmums Nr.5.1-2-181

Par rīcību ar pašvaldības mantu un līdzekļiem Krāslavas pilsētas domē

Vēl šajā numurā

08.04.1998., Nr. 95/96

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Valsts kontrole

Veids: lēmums

Numurs: 5.1-2-15

Pieņemts: 19.03.1998.

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Privatizācijas procesa revīzijas departamenta kolēģijas lēmums Nr.5.1-2-15

Rīgā 1998.gada 19.martā

Par rīcību ar pašvaldības mantu un līdzekļiem Jumpravas pagasta padomē

Valsts kontroles Pašvaldību revīzijas departamenta kolēģijas sēdē 1998.gada 19.martā piedalījās: kolēģijas priekšsēdētāja departamenta direktore E.Bernāne, kolēģijas locekļi A.Svirido, J.Rumkovskis; uzaicinātie: valsts revidente B.Caune, valsts revidenta palīdze V.Grīnberga, Jumpravas pagasta padomes priekšsēdētājs A.Balodis; protokolēja valsts revidenta palīdze L.Lāce.

Departamenta kolēģija, izskatot revīzijas materiālus par Jumpravas pagasta padomes rīcību ar pašvaldības mantu un līdzekļiem, sēdes laikā iesniegtos dokumentus un, ņemot vērā padomes priekšsēdētāja paskaidrojumus,

konstatēja:

1. 1997.gadā Jumpravas pagasta padomē ievēlēti 9 deputāti. Par padomes priekšsēdētāju atkārtoti ievēlēts I.Balodis. Padomes darba veikšanai izveidotas 3 pastāvīgās komitejas un 3 komisijas.

2. Pagata padomes revīzijas komisija nav veikusi nevienu revīziju.

3. Padomes deputātam, privatizācijas komisijas priekšsēdētājam no sociālās aprūpes līdzekļiem nepareizi izmaksāti Ls 150, par ko nav ieturēts ienākuma nodoklis un budžetā pārskaitīts sociālais nodoklis.

Līdz kolēģijas sēdei nepareizi izmaksātā summa atmaksāta padomes kasē.

4. 1996. un 1997.gadā speciālā budžeta līdzekļi izlietoti bez apstiprinātas tāmes.

5. 1996.gadā un 1997.gadā padomē nav veiktas materiālo vērtību inventarizācijas. Par norakstītajiem pamatlīdzekļiem nav sastādīti akti. 1997.gadā pamatlīdzekļu uzskaitē nav iegrāmatots to vērtības pieaugums Ls 7310 pēc rekonstrukcijas.

6. Padome savā bilancē nav uzņēmusi pamatlīdzekļus Ls 39 624,45 vērtībā, kas 1994.gadā saņemti no likvidējamās paju sabiedrības "Jumprava".

7. Pagasta padome, neievērojot likumu "Par valsts un pašvaldību finansu līdzekļu un mantas izšķērdēšanas novēršanu", kas aizliedz dāvināt valsts un pašvaldības finansu līdzekļus un mantu, 1996. un 1997.gadā, noslēdzot dāvinājuma līgumus, uzdāvinājusi J.Lablaikam daļu no bijušā cūkkopības kompleksa ēkām Ls 4 540 vērtībā.

Izvērtējot visus materiālus par dāvinājumiem, konstatēts, ka darījumi ir tikai juridiski nepareizi noformēti un tas nav radījis zaudējumus pašvaldībai.

8. Pašvaldības pārskatos nav uzrādīti visi debitoru un kreditoru pārādi, t.sk.:

1996.gadā kreditoru parāds Ls 3 917,38 par apkuri;

debitoru parāds Ls 1250 — avanss par apkuri;

1997.gadā debitoru parāds Ls 1757,92, ko pagasta padome decembrī pārņēmusi no p/u "Aura" pie tā likvidācijas.

Pašvaldības debitoru un kreditoru parādi netiek salīdzināti ar pašiem debitoriem un kreditoriem.

9. Pagasta padome nepareizi, no budžeta līdzekļiem, veikusi darba algas izmaksas pašvaldības uzņēmuma "Aura" vadītājiem, kopsummā izmaksājot algās Ls 1379,38 un sociālā nodokļa maksājumos Ls 496,79. Ievērojot, ka p/u "Aura" sniedza komunālos pakalpojumus pagasta iedzīvotājiem, var uzskatīt, ka, izmaksājot darba algas uzņēmuma vadītājiem tieši no pašvaldības budžeta, tika dotēti pagasta iedzīvotāji, jo samazinājās pašvaldības uzņēmuma izdevumi, kas savukārt ietekmēja komunālo pakalpojumu tarifu lielumu.

10. 1995.gada 30.jūnijā pagasta padome, pārkāpjot LR likumu "Par valsts un pašvaldību finansu līdzekļu un mantas izšķērdēšanas novēršanu", kas aizliedz nodot valsts un pašvaldību mantu bezatlīdzības lietošanā, bez maksas nodeva pamatlīdzekļus par Ls 65 699,42 kooperatīvajai sabiedrībai "Jumis". LR likuma "Par valsts un pašvaldības uzņēmumu nomu un nomu ar izpirkumu" 12.pants nosaka, ka nomas maksai jābūt ne mazākai kā 3% gadā. Nenosakot nomas maksu, pašvaldība laikā no 1995.gada jūlija līdz 1997.gada beigām nav saņēmusi Ls 4834.

Nesaņemto nomas maksu varētu uzskatīt par dotāciju pagasta iedzīvotājiem, jo pagasta padome, nosakot apkures tarifu par vienu m2 Ls 0,33, ievēro to, ka siltuma ražošanas izmaksās nomas maksa nav iekļauta.

Kolēģija nolēma:

1. Apstiprināt norēķinu Ls 1876,17 par nepareizi aprēķinātām un no padomes budžeta izmaksātām darba algām p/u "Aura" vadītājiem, kas no likuma viedokļa nav pietiekami attaisnots, bet pēc būtības ir attaisnojams.

2. Ieteikt Valsts kontroles padomei apstiprināt norēķinu par darījumiem, kuri no likuma viedokļa nav pietiekami attaisnoti, bet pēc būtības ir attaisnojami, kopsummā par Ls 9374, t.sk.:

— Ls 4540,00 par nelikumīgiem dāvinājumiem;

— Ls 4834,00 par nepareizu rīcību ar pašvaldības mantu.

3. Jumpravas pagasta padomei:

— sakārtot materiālo vērtību uzskaiti un glabāšanu atbilstoši normatīvo aktu prasībām;

— sakārtot grāmatvedības uzskaiti atbilstoši likuma prasībām.

Par paveikto ziņot Valsts kontrolei līdz 1998.gada 1.jūlijam.

4. Kolēģijas lēmumu nosūtīt Jumpravas pagasta padomei.

Lēmumu var pārsūdzēt Latvijas Republikas Valsts kontroles padomē viena mēneša laikā no lēmuma paziņošanas dienas, iesniedzot sūdzību Valsts kontroles pašvaldību revīzijas departamentā.

Kolēģijas priekšsēdētāja E.Bernāne

Kolēģijas locekļi A.Svirido, J.Rumkovskis

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!