• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par kases aparāta čeku kā nodokļa rēķinu. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 15.05.1998., Nr. 136/137 https://www.vestnesis.lv/ta/id/215179

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Ekonomikas ministrijas informācija

Par Valsts sertifikātu reģistrā reģistrētiem sertifikātiem

Vēl šajā numurā

15.05.1998., Nr. 136/137

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Valsts ieņēmumu dienests

Veids: informācija

Pieņemts: 13.05.1998.

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Valsts ieņēmumu dienesta informācija

1998.gada 13.maijā

Par kases aparāta čeku kā nodokļa rēķinu

Likums "Par pievienotās vērtības nodokli" 8.panta 7.daļa noteic, ka par nodokļa rēķinu var izmantot kases aparāta čeku, ja tajā ir norādīti visi noteiktie rekvizīti (arī pircēja), vai arī čeku kopā ar speciāla parauga kvīti, kurā sniegta čekā trūkstošā informācija. Līdz šim bija spēkā kārtība, kurā pirkumiem, kas nepārsniedza 50 latus, kā PVN rēķinu varēja izmantot arī čeku, kurā papildinājumi (pircēja rekvizīti) tika uzrakstīti vai uzzīmogoti uz paša čeka. Šāds čeks kalpoja kā attaisnojošs grāmatvedības dokuments, ko izmantoja, veicot nelielus pirkumus, piemēram degvielu. Taču šī kārtība ir pretrunā ar likuma "Par pievienotās vērtības nodokli" 8.panta 7.daļu.

Tāpēc VID 1988.gada 9.aprīlī izdeva rīkojumu Nr.181, kas atcēla aprakstīto kārtību. Pildot šo rīkojumu uzņēmējam vai nu jāpapildina sava kases aparāta programmatūra, tā, lai pircēja rekvizīti tiktu parādīti čekā, vai arī čekam, kuru izmantos kā PVN rēķinu, jāpievieno speciāla parauga kvīts ar iztrūkstošiem rekvizītiem. Taču pirmajā gadījumā tas uzņēmējam prasa papildu izmaksas programmatūras iegādei, bet otrajā gadījumās palielinās darījumam nepieciešamais laiks (kvīts izrakstīšana), kas automātiski samazina apgrozījumu un līdz ar to arī maksājamo nodokļu lielumu.

Lai paredzētu uzņēmējiem sagatavošanās periodu minēto prasību izpildes nodrošināšanai, kas rīkojumā Nr.181 nav noteikts, 13.maijā VID ģenerāldirektors Andrejs Sončiks parakstīja rīkojumu, kas noteic, ka rīkojums Nr.181 stājas spēkā tikai ar 1998.gada 1.jūliju, pie tam visi čeki, kas noformēti pēc vecās kārtības, der par nodokļu rēķiniem līdz 1.jūlijam (arī laikā no 9.aprīļa līdz 13.maijam izrakstītie).

Var jautāt, kāpēc tad nevarēja atstāt spēkā veco kārtību? Kā viens no iemesliem jāmin akcīzes nodokļu atmaksas zemniekiem. Lai saņemtu akcīzes nodokļa atmaksu (par 120 l dīzeļdegviela uz ha) zemes apstrādātājam jāiesniedz VID pašvaldības izziņa, kā arī čeki, kas apstiprina pirkumus. Ja uz šiem čekiem nav pircēju rekvizītu, tad, nav iespējams izkontrolēt, ka dīzeļdegvielu ir pircis konkrētais zemes īpašnieks. Atmaksājamās summas ir ļoti ievērojamas un VID aprēķini liecina, ka ne visi pieprasījumi ir pamatoti.

VID Sabiedrisko attiecību daļas vecākais referents Kaspars Paupe

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!