• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Ministru kabineta 2010. gada 10. augusta noteikumi Nr. 761 "Noteikumi par kārtību, kādā apkopojama, sagatavojama un publicējama informācija par vidējiem darba ienākumiem un deklarētajiem gada apliekamajiem ienākumiem". Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 18.08.2010., Nr. 130 https://www.vestnesis.lv/ta/id/215213

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Ministru kabineta noteikumi Nr.763

Grozījumi Ministru kabineta 2008.gada 19.maija noteikumos Nr.353 "Noteikumi par darbības programmas "Cilvēkresursi un nodarbinātība" papildinājuma 1.3.2.3.aktivitāti "Veselības aprūpes un veicināšanas procesā iesaistīto institūciju personāla kompetences, prasmju un iemaņu līmeņa paaugstināšana""

Vēl šajā numurā

18.08.2010., Nr. 130

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Ministru kabinets

Veids: noteikumi

Numurs: 761

Pieņemts: 10.08.2010.

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Ministru kabineta noteikumi Nr.761

Rīgā 2010.gada 10.augustā (prot. Nr.41 9.§)

Noteikumi par kārtību, kādā apkopojama, sagatavojama un publicējama informācija par vidējiem darba ienākumiem un deklarētajiem gada apliekamajiem ienākumiem

Izdoti saskaņā ar Publisko iepirkumu likuma 39.panta otro daļu

I. Vispārīgie jautājumi

1. Noteikumi nosaka kārtību, kādā Valsts ieņēmumu dienests atbilstoši iekšzemes nodokļu maksātāju iesniegtajām nodokļu deklarācijām:

1.1. apkopo un sagatavo informāciju par darba devēju nodarbināto darba ņēmēju mēneša vidējiem darba ienākumiem pirmajos trijos gada ceturkšņos pēdējo četru gada ceturkšņu periodā nozarēs atbilstoši NACE 2.red. klasifikācijas divu zīmju līmenim un publicē to Valsts ieņēmumu dienesta mājaslapā internetā;

1.2. apkopo, sagatavo un izsniedz izziņas formā informāciju par:

1.2.1. piegādātāja nodarbināto darba ņēmēju mēneša vidējiem darba ienākumiem pirmajos trijos gada ceturkšņos pēdējo četru gada ceturkšņu periodā nozarē, kurā piegādātājs klasificēts atbilstoši NACE 2.red. klasifikācijas divu zīmju līmenim;

1.2.2. to, cik liela ir viena divpadsmitā daļa no piegādātāja – fiziskās personas, kura reģistrēta kā saimnieciskās darbības veicēja un nenodarbina citas personas, – deklarētā gada apliekamā ienākuma no saimnieciskās darbības nozarē, kurā piegādātājs klasificēts atbilstoši NACE 2.red. klasifikācijas divu zīmju līmenim.

2. Nozari, kurā piegādātājs klasificēts atbilstoši NACE 2.red. klasifikācijas divu zīmju līmenim, nosaka pēc Valsts ieņēmumu dienesta Nodokļu informācijas sistēmas nodokļu maksātāju reģistrā piegādātājam norādītā aktuālā pamatdarbības veida šo noteikumu 3. un 9.punktā minētās informācijas sagatavošanas brīdī.

II. Informācijas par darba ņēmēju mēneša vidējiem darba ienākumiem apkopošana, sagatavošana un publicēšana

3. Valsts ieņēmumu dienests informāciju par darba devēju nodarbināto darba ņēmēju mēneša vidējiem darba ienākumiem sagatavo reizi ceturksnī atbilstoši darba devēju norādītajai informācijai Valsts ieņēmumu dienestā iesniegtajos ziņojumos par valsts sociālās apdrošināšanas obligātajām iemaksām no darba ņēmēju darba ienākumiem, par iedzīvotāju ienākuma nodokli un par uzņēmējdarbības riska valsts nodevu pārskata mēnesī (turpmāk – darba devēja ziņojums).

4. Darba devēju nodarbināto darba ņēmēju mēneša vidējo darba ienākumu rādītāju nozarē atbilstoši NACE 2.red. klasifikācijas divu zīmju līmenim aprēķina, summējot deklarētos darba ņēmēju mēneša darba ienākumus un precizētos darba ienākumus nozarē (atbilstoši NACE 2.red. klasifikācijas divu zīmju līmenim) un dalot tos ar attiecīgajā nozarē mēnesī nodarbināto darba ņēmēju kopējo skaitu.

5. Ja darba devēja ziņojumā norādītā darba ņēmējam mēnesī deklarēto darba ienākumu un precizēto darba ienākumu summa ir nulle latu, tad, veicot šo noteikumu 4.punktā minēto aprēķinu, attiecīgie darba ņēmēji konkrētajā mēnesī netiek iekļauti attiecīgajā nozarē (atbilstoši NACE 2.red. klasifikācijas divu zīmju līmenim) nodarbināto darba ņēmēju kopējā skaitā.

6. Darba devēju nodarbināto darba ņēmēju mēneša vidējos darba ienākumus trijos gada ceturkšņos nosaka kā šajos ceturkšņos ietilpstošo deviņu mēnešu darba ņēmēju mēneša vidējo darba ienākumu vidējo aritmētisko vērtību, ko iegūst, summējot darba ņēmēju mēneša vidējos darba ienākumus, kas noteikti saskaņā ar šo noteikumu 4.punktu, deviņos mēnešos un iegūto summu dalot ar deviņi. Iegūto galīgo summu norāda latos.

7. Valsts ieņēmumu dienests informāciju par darba devēju nodarbināto darba ņēmēju mēneša vidējiem darba ienākumiem pirmajos trijos gada ceturkšņos pēdējo četru gada ceturkšņu periodā un nozarēs atbilstoši NACE 2.red. klasifikācijas divu zīmju līmenim publicē Valsts ieņēmumu dienesta mājaslapā internetā līdz katra ceturkšņa trešā mēneša pirmajam datumam un nodrošina tās publisku pieejamību trīs gadus pēc publikācijas.

8. Pēc šo noteikumu 7.punktā minētā triju gadu termiņa beigām Valsts ieņēmumu dienests pēc rakstiska pieprasījuma nodrošina iespēju saņemt šo noteikumu 7.punktā minēto informāciju, kas tika sagatavota un publicēta Valsts ieņēmumu dienesta mājaslapā internetā, sākot ar šo noteikumu spēkā stāšanās dienu.

III. Izziņā ietveramās informācijas sagatavošana un apkopošana un izziņas izsniegšana

9. Valsts ieņēmumu dienests, pamatojoties uz piegādātāja vai pasūtītāja rakstisku pieprasījumu, kurā norāda mēnesi vai datumu, kurā tiks vai ir bijis iesniegts pieteikums vai piedāvājums publisko iepirkumu procedūrā, sagatavo un divu darbdienu laikā izsniedz izziņu, kura satur informāciju par:

9.1. to, vai piegādātājam Latvijā ir nodokļu (tai skaitā valsts sociālās apdrošināšanas obligāto iemaksu) parādi (norādot to summu) vai nav nodokļu parādu;

9.2. piegādātāja nodarbināto darba ņēmēju mēneša vidējiem darba ienākumiem pirmajos trijos gada ceturkšņos pēdējo četru gada ceturkšņu periodā vai par to, cik liela ir viena divpadsmitā daļa no piegādātāja – fiziskās personas, kura reģistrēta kā saimnieciskās darbības veicēja un nenodarbina citas personas, – deklarētā gada apliekamā ienākuma no saimnieciskās darbības;

9.3. nozari, kurā piegādātājs klasificēts atbilstoši NACE 2.red. klasifikācijas divu zīmju līmenim.

10. Piegādātāja nodarbināto darba ņēmēju mēneša vidējos darba ienākumus aprēķina, summējot darba ņēmēju mēneša darba ienākumus un precizētos darba ienākumus un iegūto summu dalot ar darba ņēmēju skaitu, kuriem mēneša darba ienākumu un precizēto darba ienākumu summa ir lielāka par nulli latu.

11. Ja piegādātāja nodarbināto darba ņēmēju īpatsvars, kuriem mēneša darba ienākumi nesasniedz valstī noteikto minimālo mēneša darba algu un kuri strādā nepilnu darba laiku, to darba ņēmēju kopējā skaitā, kuriem deklarētie mēneša darba ienākumi ir lielāki par nulli latu, nepārsniedz 25 procentus, tad šiem darba ņēmējiem veic mēneša darba ienākumu pārrēķinu.

12. Šo noteikumu 11.punktā minēto pārrēķinu veic, piegādātāja darba devēja ziņojumā darba ņēmējam deklarētos mēneša darba ienākumus dalot ar norādīto nostrādāto stundu skaitu mēnesī un iegūto rezultātu reizinot ar stundu skaitu mēnesī, kas būtu jānostrādā normālā darba laika ietvaros.

13. Atbilstoši šo noteikumu 11.punktam pārrēķinātos piegādātāja nodarbināto darba ņēmēju mēneša darba ienākumus ņem vērā, aprēķinot darba ņēmēju mēneša vidējos darba ienākumus atbilstoši šo noteikumu 10.punktam.

14. Piegādātāja darba ņēmēju mēneša vidējos darba ienākumus trijos gada ceturkšņos iegūst, summējot šajos trijos ceturkšņos ietilpstošo deviņu mēnešu darba ņēmēju vidējos darba ienākumus un iegūto summu dalot ar deviņi.

15. Ja piegādātājs kā iekšzemes nodokļu maksātājs ir reģistrēts pēdējo četru gada ceturkšņu periodā no šo noteikumu 9.punktā minētajā izziņā norādītā mēneša vai datuma, kurā tiks vai ir bijis iesniegts pieteikums vai piedāvājums publisko iepirkumu procedūrā, tad šā piegādātāja nodarbināto darba ņēmēju mēneša vidējos darba ienākumus šajā periodā iegūst, summējot darba ņēmēju mēneša vidējos darba ienākumus tajos mēnešos, kas ietilpst periodā no nākamā mēneša pēc reģistrācijas mēneša līdz mēnesim, par kuru ir iestājies darba devēja ziņojuma iesniegšanas termiņš, bet nepārsniedzot deviņus mēnešus no nākamā mēneša pēc reģistrācijas mēneša, un iegūto summu dalot ar šajā periodā ietilpstošo mēnešu skaitu.

16. Piegādātāja – fiziskās personas, kura reģistrēta kā saimnieciskās darbības veicēja un nenodarbina citas personas, – vienas divpadsmitās daļas apmērs no deklarētā apliekamā ienākuma no saimnieciskās darbības gadā, par kuru ir iestājies gada ienākumu deklarācijas iesniegšanas termiņš, tiek noteikts:

16.1. deklarētos apliekamos ienākumus no saimnieciskās darbības dalot ar divpadsmit, ja attiecīgais piegādātājs ir aizpildījis gada ienākumu deklarācijas pielikumu "Ienākumi no saimnieciskās darbības";

16.2. deklarēto koriģēto apliekamo ienākumu dalot ar divpadsmit, ja piegādātājs ir aizpildījis gada ienākumu deklarācijas pielikumu "Ienākumi no saimnieciskās darbības, ja nodokļa maksātājs kārto grāmatvedību divkāršā ieraksta sistēmā";

16.3. deklarētos saimnieciskās darbības ieņēmumus dalot ar divpadsmit, ja piegādātājs ir aizpildījis gada ienākumu deklarācijas pielikumu "Saimnieciskās darbības ienākumu deklarācija nodokļu maksātājiem, kas maksā fiksēto ienākuma nodokli".

17. Ja piegādātājs ir fiziskā persona, kura nenodarbina citas personas un ir reģistrēta kā saimnieciskās darbības veicēja nepilnu taksācijas gadu, tad šo noteikumu 16.punktā minētās vienas divpadsmitās daļas apmērs no deklarētā apliekamā ienākuma no saimnieciskās darbības gadā, par kuru ir iestājies gada ienākumu deklarācijas iesniegšanas termiņš, tiek noteikts, dalot ienākumus no saimnieciskās darbības, kuri ir deklarēti attiecīgi šo noteikumu 16.1., 16.2. vai 16.3.apakšpunktā minētajā gada ienākumu deklarācijas pielikumā, ar skaitli, kas vienāds ar mēnešu skaitu no nākamā mēneša, kad attiecīgā fiziskā persona ir reģistrējusies kā saimnieciskās darbības veicēja, līdz taksācijas gada beigām.

Ministru prezidents V.Dombrovskis

Finanšu ministrs E.Repše

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!